Sa presupunem situatia: un freelancer lucreaza pentru un client strain si are un contract cu clientul pe SRL-ul pe care il detine (SRL neplatitor de TVA). Poate factura o parte din bani pe PFA (cu norma de venit) a.i. sa nu depaseasca la niciuna dintre firme plafonul de TVA, avand in vedere ca nu are un contract pe acest PFA cu clientul?
Sau ca sa poata face acest lucru trebuie sa semneze 2 contracte cu clientul, unul pentru fiecare firma? (de ex, unul de consultanta, unul de dezvoltare, deci 2 CAENuri diferite)
E perfect legal, dezvoltatorii de imobiliare fac asta de ani de zile, fac zeci și sute de firme ca să nu depășească plafonul de 1 milion de euro pentru micro.
Am luat apartament și m-au facturat de pe vreo 3 firme diferite până să treacă CF-ul pe mine efectiv. Am întrebat contabilul și zicea că da, e 100% legal. Acuma că e etic sau nu e altceva.
de ce nu ai vrea sa treci pe platitor de TVA? daca ai clientii din UE sau afara UE ramane la fel factura, doar daca clientii sunt romani se adauga TVA la factura
in rest ti se mai si contorizeaza TVA-ul de pe achizitii si il poti recupera de la stat cand vrei tu
nu inteleg de ce se fereste lumea de plafonul de TVA, pare un bogeyman, dar in realitate ai mai multe beneficii decat sa jonglezi cu a 2-a firma/PFA
Te-au factura de pe 3 firme, tu avand contract cu toate 3? sau doar cu una dintre ele?
Asta e nelamurirea mea, mi se pare logic sa facturezi clientul X doar pe firma A pe care ai pus-o in contractul pe care l-ai semnat cu el, sau altfel sa faci 2 contracte cu X (consultanta - firma A + dezvoltare - firma B).
Legea permite sa facturez pe X pe firma B daca am contract cu el doar pe firma A?
Warning: E posibil sa pun intrebari stupide, dar nu am experienta in domeniu.
Asta am crezut ca e solutia, insa am vorbit azi cu un contabil plictisit si m-a dat peste cap un pic.
Daca sunt platitor de TVA si facturez in UE (strain) nu trebuie sa platesc TVA indiferent daca clientul e sau nu platitor?
Ca sa vad daca am inteles bine, daca luam un exemplu: sa zicem ca-s platitor de TVA. incasez o factura de 100 eur de la un client din UE sau non-UE => Nu datorez nimic statului ca TVA (daca am inteles bine)
Cumpar un laptop de 11900 RON, deci TVA=1900 => pot cere statului acesti 1900 ron inapoi?
Warning: nu sunt contabil, doar redau ce am inteles din discutia cu contabilul meu.
Daca facturezi in strainatate la persoane juridice, nu trebuie sa platesti TVA. La persoane fizice, cred ca trebuie, si mai nasol, trebui sa declari cumva in tara respectiva acel TVA.
Am facut putin research aici, si exista VAT MOSS ca sa declari pt toata UE si ai un plafon the 10k euro, iar pt firme nu ai tva pt ca se aplica tva invers parca, plateste firma de la care cumperi.
Pentru transferuri de bunuri sau de servicii in spatiul intracomunitar, factura va fi fara TVA (sau TVA 0%), chiar daca tu esti ‘platitor de TVA in Romania’, datorita unei ‘intelegeri’ intre state numita ‘taxare inversa’.
Practic fiecare e responsabil de plata TVA in propria tara.
Firma catre care emiti factura (clientul) va fi responsabila fie sa plateasca TVA-ul aferent catre statul din care face parte sau sa si-l deduca.
Pentru ei va fi irelevant daca tu esti sau nu platitor de TVA in Ro, atat timp cat ai un cod de TVA valid VIES.
Disclaimer: nu sunt contabil, dar am studiat speta si am fost in postura inversa de a datora TVA catre statul roman pentru servicii/bunuri furnizate de un furnizor din EU.
Poti factura in UE daca nu esti platitor de TVA? Nu trebuia sa fii in registrul ala comunitar?
Anyway, daca nu facturezi in Romania sau la persoane fizice din UE, TVA-ul nu te afecteaza absolut deloc.
Si da, daca iei un laptop si nu ai facturi cu TVA care s acompenseze tva-ul ala, poti teoretic sa il ceri inapoi statului roman. Te supui unui control si apoi astepti. Si cum nici un control de la ANAF nu pleaca fara amenda, suma de rambursat trebuie sa fie serioasa ca sa merite deranjul.
E stupid sa faci alta firma doar ca sa nu fii platitor de tva, mai ales daca facturezi pe extern.