Interesting read de vineri. Aparent, in 2 ani, 10% din PIB-ul Romaniei o sa fie din IT.
Si un citat trist:
Din aproximativ 30.000 de liceeni care studiază la profilul matematică-informatică, doar 30 % aleg să studieze în universitățile de profil, care nu produc mai mult de 7.000 de absolvenți anual.
Nu știu ce atâta se bate chestia că e lipsă de forță de muncă. E bine, salariile sunt mari.
Dacă cererea ar fi egală cu oferta, cei mai buni programatori ar fi plătiți cu 3000 de lei și managerii, poate, cu 4000.
Plus că nu ai avea de unde alege dacă vrei să pleci de la un client/firmă, iar dacă ești concediat ar fi foarte nasol.
Creșterea temperată e un lucru bun. În 2018 te gândești că ai nevoie de 100 de oameni, dar prin 2020 constați că 20 sunt mai mult decât suficienți. Așa, cu criză, e mai bine, ai 10 oameni, mai angajezi încă 5. Nu scoți profitul maxim, dar nici nu iei decizii pripite angajând și concediind oameni de-a-n-iurea.
Anyway, cu toată „criza” încă aștept să aud de-o firmă cu program de 6 ore. Vorbim de 6 ore de programat, nu 2 ore la cafea, 2 ore la povești, o oră în ședințe, o oră până pornește calculatorul că n-are SSD.
Yup, cererea mare si oferta mica e motivul pentru care salariile sunt asa de mari. Articolul e oarecum “pro”-angajator.
Nu-i bine nici in cealalta extrema - puzderie de oameni si lipsa de locuri de munca. Dar parca nici situatia actuala nu e ideala. Pentru ca daca ei zic ca au nevoie de 12k oameni, dar au doar 7k absolventi (deci, realist mai putini care chiar ar putea sa programeze profesionist), te uiti la undeva la 50% din necesar acoperit. La un moment dat cresterile de salarii si lipsa oamenilor calificati (plus instabilitatea politica etc.) o sa faca locatia mai neatractiva. Care o sa aiba repercusiuni negative pentru toata lumea.
Departe de mine sa zic sa stati la un loc de munca pentru binele turmei. Dar nah … fiti atenti, ca sa nu fiti luati prin surprindere cand o sa se intample ceva de genul.
Au citit și liceenii postările mele și au zis pas la ședințe la 1:00 noaptea și la muncă alături de indeni
Altfel, mă îndoiesc că cineva va renunța la România ca loc de outsourcing. Oricum 99% sunt indienii, și dacă ar fi 0 programatori români prin România, nu ar face mare diferență la nivel global.
Plus că nevoile astea de x mii de oameni mi se pare nerealiste. Uitați-vă la mine, am vreo 10 indieni ca și colegi plătiți cu $10 - $20 pe oră. Păi în locul lor mai bine ar lua 3 oameni la $40 pe oră care în primul rând știu engleză, și am termina treaba mult mai repede. Indianul de azi a fost la superlativ. Se plângea că-i dă eroare de validare a unui formular. Păi ce eroare? Că niște câmpuri required erau goale și nu se valida. Ok, avem nevoie de oameni de ăștia?
Dezvoltarea software nu e liniară, cu câți bagi mai mulți să scrie cod, cu atât termini mai repede.
Și multe lucruri s-ar face mai bine cu mai puțini oameni. Dar buni.
Aia cu profesorii e foarte adevarata.Sunt foarte multi care nu prea sunt buni la informatica,daca ai noroc sa prinzi un profesor bun e bine,daca nu, fie trebuie sa muncesti mult acasa fie trebuie sa mergi la meditatii…asta desigur daca vrei sa te descurci la informatica
Pai e destul de aproape de adevar. N-are nicio treaba ce liceu faci, e o gluma ca ar fi vreo legatura intre liceul de informatica si meseria in sine de programare. 30% chiar e mult. In mod real. Cei care dupa facultate, chiar si dupa Automatica, devin programatori cu adevarat sunt poate, hai fie, 20%. Pentru ca nu e meserie chiar usoara.
Din clasa mea de mate-info din liceu, nu cred ca sunt 5 programatori.
Ma gandesc ca o idee buna ar fi parteneriate intre facultati cu profil IT + tehnic(Automatica, FMI etc) cu liceele.
In fiecare an, LSAC(Liga Studentilor din ACS) merge pe la liceele din tara sa promoveze facultatea si sa ii atraga pe viitori studenti sa dea la Automatica.
De asemenea parteneriate intre companii si licee.
Eu am terminat Automatica si Calculatoare la UPB. Nu am fost la Calculatoare, ci la Ingineria Sistemelor
Problema gigantică care se ascunde în spatele cifrelor este că noi nu avem industrie IT adevărată, avem poate peste 90% outsourcing.
Nu poţi zice că ai industrie când nu-ţi aparţine nimic, doar vinzi munca la tarif orar şi atât.
Dacă mâine PSD simte că nu mai are nimic de pierdut, şi dă o lege care să lovească în IT, că oricum nu votează cu ei, toţi îşi pot împacheta jucăriile şi pleca. Sau dacă mâine Rusia sau Ucraina se stabilizează şi intră în UE, s-a dus avantajul nostru, toate firmele de outsourcing vor pleca unde e mai convenabil.
Gândiţi-vă că pe clientul din vest nu-l interesează, mulţi ne-având nimic aici, nici angajaţi, nici birouri, nimic, ci lucrează doar pe bază de contract cu firme 100% locale, care-şi asumă toate cheltuielile şi riscurile.
Problema e că e greu spre imposibil ca român să pătrunzi în vest cu ceva propriu, neavând acces la finanţare sau credite cum au vesticii, de credibilitate nici nu vorbesc.
De asta personal apreciez mereu pe cei care încearcă să facă ceva propriu, gen BitDefender, sau alte firme mari care produc ceva propriu. Asta e industria adevărată, care nu va pleca în secunda doi când apare ceva mai avantajos altundeva.
@Emanuel_Gug, ai dreptate in ceea ce ai spus. La ultimul paragraf, foarte bine spus !
Vin vremuri grele. Pare ca luminita de la capatul tunelului incepe sa nu mai apara.
Trebuie incurajata inovarea.
De asemenea, Romania este o tara cu resurse(care sunt exploatate prost). Imi pare ca celellalte industrii au fost uitate.
In ziua de astazi, o tara dezvoltata are o industrie diversificata.
Dar asta se intampla cand ai la conducere oameni nepregatiti, care habar n-au cum se conduce o tara. Un ministru al educatiei care nu stie sa vorbeasca corect, legi votate dupa cum vrea partidul fara a tine cont de realitate si problemele, cadru economic instabil samd.
Mai avem putin si ajungem la 30 de ani de la revolutie !
Pe de alta parte nici facultatile nu sunt prea aliniate la cerintele de pe piata muncii.
Problema este complicata, iar rezolvarea este de durata. Nu se rezolva daca nu se vrea
Cei buni pleaca din tara !
Nu se stie daca se vor mai intoarce, dar probabil ca nu.
Acum ceva timp, am creat acest topic. Oarecum este relevant la acesta discutie.
La o discutie in care erau prezenti ceva sefi de firme de IT din Cluj sa discutat despre ce anume fac cu banii castigati din outsourcing si surpriza … cumpara imobiliare. Nici gand sa investeasca in inovare si produse cu risc mare iar daca cei din industrie nu sunt dispusi sa faca pasul asta cineva din afara cu atat mai putin.
Huh? Ce nu e complicat? Programarea e o meserie usoara? E usoara pentru ca e in mare parte outsourced din Vest? Daca e outsourced inseamna ca e usor? WTF are we talking about?
Wordpress? Majoritatea programatorilor din Romania fac Wordpress?
Nu pricep ce spui…
Eu nu vad legatura dintre faptul ca in Romania forta de munca a programatorilor e mica si faptul ca se face software mai mult din outsourcing si nu din produse in the house. Ce treaba are una cu alta? Daca se fac produse multe in-house, apar si programatorii buni si instruiti?
Romania nu e singura tara care are deficit de programatori adevarati. SUA are aceeasi problema. Si SUA are o piata foarte mare de produse in house, iar predarea programarii in facultatile din SUA e in mare parte incomparabil mai buna decat cea din Romania.
Prin inovare ma refer si la produse in-house. De asemenea solutii care pot rezolva o problema
Indiferent ca vorbim de produse hardware, software sau servicii
Bitdefender este o firma care a venit pe piata cu chestii noi. Acel Bit Defender Box mi se pare un bun exemplu. Cel putin din ce am citit despre el
Unul din proiecte firmei la care lucrez este in zona IOT, lucru nou pt firma. Ideea a pornit intern de la o singura intrrebare. Putem face asa ceva, iar raspunsul a fost afirmativ
Un alt exemplu ar fi Vector Watch. Cel care a lycrat la el, a fost Andrei Pitis. Firma respectiva a fost cumparata de Fitbit
Andrei Pitis a predat la Automatica cursul
de so. Este un om care incurajeaza ideile noi @pghoratiu, multumesc pt intrebare !
Stiu ca riscul este peste tot !
Intr-adevar, intervine si specificul business-ului precum si altele.
O zi buna !
Cele 2 exemple sunt cele care mi-au trecut prin cap
Eu nu vad care e surpriza sau mirarea. Business-ul e business, oamenii vor sa faca bani. Daca maine se descopera ca se fac mai multi bani din vanzarea de aer cald, guess what, o sa faca multi asta.
Eu nu pot inputa cuiva ca nu investește in “inovare”. Sincer nici nu prea inteleg, concret, ce-ar insemna ca sefii aia sa investeasca in “inovare” in software? Ce sa inovezi? Te referi la R & D? Ce anume concret? Poti da un exemplu? Nu spun ca firmele nu fac asta, se face cercetare, dar scopul final e tot profitul.
Nimeni nu vrea sa piarda bani. Chiar daca se incepe cu un proiect open source, in cele din urma banii aia care s-au ars precum arde fanul uscat vara, trebuie recuperati cumva, in general proiectele open source sunt doar o fundatie. Deci tot la business se ajunge. Si sa faci bani si un business profitabil nu e usor.