Imi amintesc ca prima cand am scris un program de caluclator aveam 13 ani. L-am scris acasa. ajutat de bunicul meu in BASIC.
problema in scoala romanesca este ca deja elevii au teme la multe materii chiar din clase mici(al 2 a , a 3 a erc)
Ora de informatica este scurta. Nu cred ca 50 de minute sunt suficiente pentru explicarea conceptelor. Intr-adevar aceste pre sunt dostribuite conform profilului(mate-info, mate info intesiv etc)
Am vazut ca au inceput sa apara platforme care sa faciliteze invatarea programarii. Una din ele, wellcode.ro a fost amintita si aici.
Ma gandesc ca ar fi bine ca proferorul sa incerca sa gasesca si o aplicatie practica. In clasa a 11 a am impresia ca se fac grafuri. Probabil ar fi bine sa vada si elevii faptul ca se folosesc la harti pt calcularea de rute etc.
De asemenea ar fi o idee corelarea programarii cu alte materii de exemplu fizica. Eu scriam din cand in cand un programel sa ma mai ajute cu calcute la fizica, matematica
Pt un copil care este in clasa a 5 a C-ul mi se pare cam greu. Plus ca uneori erorile sunt criptice. Mai vad pe grupurile de Facebook post-uri cu o eroare data de C, dar defapt cel care a postat a uitat & la scanf. scanf(&variabila)
Nu toata lumea este pasionata de acest domeniu. Am avut in liceu colegi care nu erau interesati de ora de info.
Python-ul si Js-ul vad ca sunt limbaje folosite pe afara la cursurile de bazele programarii.
La noi se practica memoratul in detrimentul intelegerii. Nu numai la informatica ci la tote materiile
Implicarea studentilor de la facultatile cu profil ar fi o idee buna. Sa asiste la ore si sa ajute. Elevii sunt demotivati cand programul da erori sau nu functioneaza cum trebuie. Exista la facultate modul pedagogic, in anul 3 se face proactica, dar studentii de la unuele facultati sunt repartizati la licee tehnice unde nu prea gasesti elevi interesati de programare
Corect. Eu as si scoate anumite lucruri din programa. care oricum se fca in anul 1 la facultate in cursurile de SD si PC(structuri de date si programarea calculatoarelor). In clasa a 11 a ar fi o idee buna introducerea unor notiuni depre web, cum functioneaza internetul, realizare de pagini web simple apoi cu php, este cel mai simplu de instalat si configurat plus ca abordarea procedurala se muleaza mai bine pe ceea ce au invatat in clasele anterioare.
Cum a zis si Istvan, engleza este un must. La fel si cautatul pe google, stackoverflow etc
Side note: am sters postarea anterioara intrucat era un raspuns la o alta poastare si am transformat-o in raspuns la discutie