Fenomenul industriei IT - un success prea mare pentru o tara atat de nepregatita

Articol cu titlu pompos, despre cum functioneaza apa calda.

Nu doar Romania are probleme, incredibil dar si SUA are deficit de programatori buni raportat la nevoia de acolo.

Ssssst… Nu le mai zice ca poate citesc si invata :smiley:

4 Likes

Pai e destul de aproape de adevar. N-are nicio treaba ce liceu faci, e o gluma ca ar fi vreo legatura intre liceul de informatica si meseria in sine de programare. 30% chiar e mult. In mod real. Cei care dupa facultate, chiar si dupa Automatica, devin programatori cu adevarat sunt poate, hai fie, 20%. Pentru ca nu e meserie chiar usoara.
Din clasa mea de mate-info din liceu, nu cred ca sunt 5 programatori.

Ma gandesc ca o idee buna ar fi parteneriate intre facultati cu profil IT + tehnic(Automatica, FMI etc) cu liceele.

In fiecare an, LSAC(Liga Studentilor din ACS) merge pe la liceele din tara sa promoveze facultatea si sa ii atraga pe viitori studenti sa dea la Automatica.

De asemenea parteneriate intre companii si licee.


Eu am terminat Automatica si Calculatoare la UPB. Nu am fost la Calculatoare, ci la Ingineria Sistemelor

Pentru ca nu e meserie chiar usoara.

Hai sa fim serioși. Nu e chiar atât de complicat. Majoritatea joburilor din România sunt outsourced din Vest sau WordPress sites.

Nu îți trebuie facultate pentru asta.

2 Likes

Problema gigantică care se ascunde în spatele cifrelor este că noi nu avem industrie IT adevărată, avem poate peste 90% outsourcing.

Nu poţi zice că ai industrie când nu-ţi aparţine nimic, doar vinzi munca la tarif orar şi atât.

Dacă mâine PSD simte că nu mai are nimic de pierdut, şi dă o lege care să lovească în IT, că oricum nu votează cu ei, toţi îşi pot împacheta jucăriile şi pleca. Sau dacă mâine Rusia sau Ucraina se stabilizează şi intră în UE, s-a dus avantajul nostru, toate firmele de outsourcing vor pleca unde e mai convenabil.

Gândiţi-vă că pe clientul din vest nu-l interesează, mulţi ne-având nimic aici, nici angajaţi, nici birouri, nimic, ci lucrează doar pe bază de contract cu firme 100% locale, care-şi asumă toate cheltuielile şi riscurile.

Problema e că e greu spre imposibil ca român să pătrunzi în vest cu ceva propriu, neavând acces la finanţare sau credite cum au vesticii, de credibilitate nici nu vorbesc.

De asta personal apreciez mereu pe cei care încearcă să facă ceva propriu, gen BitDefender, sau alte firme mari care produc ceva propriu. Asta e industria adevărată, care nu va pleca în secunda doi când apare ceva mai avantajos altundeva.

7 Likes

@Emanuel_Gug, ai dreptate in ceea ce ai spus. La ultimul paragraf, foarte bine spus !

Vin vremuri grele. Pare ca luminita de la capatul tunelului incepe sa nu mai apara.

Trebuie incurajata inovarea.

De asemenea, Romania este o tara cu resurse(care sunt exploatate prost). Imi pare ca celellalte industrii au fost uitate.
In ziua de astazi, o tara dezvoltata are o industrie diversificata.

Dar asta se intampla cand ai la conducere oameni nepregatiti, care habar n-au cum se conduce o tara. Un ministru al educatiei care nu stie sa vorbeasca corect, legi votate dupa cum vrea partidul fara a tine cont de realitate si problemele, cadru economic instabil samd.

Mai avem putin si ajungem la 30 de ani de la revolutie !

Pe de alta parte nici facultatile nu sunt prea aliniate la cerintele de pe piata muncii.

Problema este complicata, iar rezolvarea este de durata. Nu se rezolva daca nu se vrea

Cei buni pleaca din tara !
Nu se stie daca se vor mai intoarce, dar probabil ca nu.


Acum ceva timp, am creat acest topic. Oarecum este relevant la acesta discutie.

1 Like

Si cum anume?

La o discutie in care erau prezenti ceva sefi de firme de IT din Cluj sa discutat despre ce anume fac cu banii castigati din outsourcing si surpriza … cumpara imobiliare. Nici gand sa investeasca in inovare si produse cu risc mare iar daca cei din industrie nu sunt dispusi sa faca pasul asta cineva din afara cu atat mai putin.

3 Likes

Huh? Ce nu e complicat? Programarea e o meserie usoara? E usoara pentru ca e in mare parte outsourced din Vest? Daca e outsourced inseamna ca e usor? WTF are we talking about?
Wordpress? Majoritatea programatorilor din Romania fac Wordpress?
Nu pricep ce spui…

Eu nu vad legatura dintre faptul ca in Romania forta de munca a programatorilor e mica si faptul ca se face software mai mult din outsourcing si nu din produse in the house. Ce treaba are una cu alta? Daca se fac produse multe in-house, apar si programatorii buni si instruiti?

Romania nu e singura tara care are deficit de programatori adevarati. SUA are aceeasi problema. Si SUA are o piata foarte mare de produse in house, iar predarea programarii in facultatile din SUA e in mare parte incomparabil mai buna decat cea din Romania.

2 Likes

Ai perfecta dreptate !

Prin inovare ma refer si la produse in-house. De asemenea solutii care pot rezolva o problema

Indiferent ca vorbim de produse hardware, software sau servicii :slight_smile:
Bitdefender este o firma care a venit pe piata cu chestii noi. Acel Bit Defender Box mi se pare un bun exemplu. Cel putin din ce am citit despre el

Unul din proiecte firmei la care lucrez este in zona IOT, lucru nou pt firma. Ideea a pornit intern de la o singura intrrebare. Putem face asa ceva, iar raspunsul a fost afirmativ

Un alt exemplu ar fi Vector Watch. Cel care a lycrat la el, a fost Andrei Pitis. Firma respectiva a fost cumparata de Fitbit
Andrei Pitis a predat la Automatica cursul
de so. Este un om care incurajeaza ideile noi :slight_smile:
@pghoratiu, multumesc pt intrebare ! :slight_smile:

Stiu ca riscul este peste tot !

Intr-adevar, intervine si specificul business-ului precum si altele.

O zi buna !


Cele 2 exemple sunt cele care mi-au trecut prin cap

1 Like

Eu nu vad care e surpriza sau mirarea. Business-ul e business, oamenii vor sa faca bani. Daca maine se descopera ca se fac mai multi bani din vanzarea de aer cald, guess what, o sa faca multi asta.

Eu nu pot inputa cuiva ca nu investește in “inovare”. Sincer nici nu prea inteleg, concret, ce-ar insemna ca sefii aia sa investeasca in “inovare” in software? Ce sa inovezi? Te referi la R & D? Ce anume concret? Poti da un exemplu? Nu spun ca firmele nu fac asta, se face cercetare, dar scopul final e tot profitul.

Nimeni nu vrea sa piarda bani. Chiar daca se incepe cu un proiect open source, in cele din urma banii aia care s-au ars precum arde fanul uscat vara, trebuie recuperati cumva, in general proiectele open source sunt doar o fundatie. Deci tot la business se ajunge. Si sa faci bani si un business profitabil nu e usor.

1 Like

Urmărind discuțiile (că s-a cam divizat în două direcții), țin să spun că dacă ai terminat o facultate de profil și ai ajuns ceva gen “WordPress developer”, nu poți fi considerat programator adevărat.

În liceu ideea era să se dezvolte gândirea algoritmică, să fii capabil să rezolvi probleme complexe, probleme abstracte unde ai nevoie și de noțiuni de matematică și fizică pe lângă programare. Ca să poți lucra apoi fie în cercetare unde sunt cele mai mișto proiecte, ori în diferite industrii pe proiecte dificile și interesante. Informatica aceea e cea care te face “programator adevărat” după cum se exprimau unii pe aici.

Facultățile denaturează aceste obiective și datorită faptului că sunt presate de firmele locale care fac outsourcing de doi lei să producă mai mulți absolvenți buni de “developat” tot felul de porcării de aplicații web/mobile, pentru care ar fi suficient cel mult 1 an de studii (deși dacă ai pregătire bună din liceu ți-i suficient 4-6 luni să înveți amărâtul ăla de framework și 2-3 design patterns pe care le aplici mai des). Aplicațiile astea web nu sunt sofisticate în sine, doar necesită un volum mare de lucru, care este comprimat de numa’ de manageri hapsâni care vor profit cât mai mare, de aceea pare greu și stau unii zi-lumină la birou de nu-l mai văd pe domnul Soare de la echinocțiul de toamnă până la cel de primăvară.

Probabil sunt puțini absolvenți și datorită acestei discrepanțe. Unii elevi nu vor să aibă de-a face cu informatica din liceu. Profilul de mate-info e unul generic și mulți nu vor să urmeze o carieră nici în matematică, nici în informatică, nici în IT. Vor medicină, sau drept sau cine știe ce și nu-s de blamat. Să fie mai bine organizate profilele de licee și să existe mai multe licee din fiecare profil, în toate orașele, ca să poate să aleagă devreme calea pe care vor să meargă.

1 Like

Romanii in general sunt invatati cu “play it safe” si cu o astfel de atitudine urmatorul Elon Musk nu va aparea in Romania. Prefer sa particip la un https://fuckupnights.com/timisoara/ decat la o intalnire in care sa mi se povesteasca despre cum a castigat cineva 1000% din bitcoin.

Clar fiecare face ce vrea cu banii castigati cu greu, nu contest asta.

Un exemplu apropiat de mine in oras e https://www.typingdna.com/ care dezvolta un produs interesant pe securitate biometrica combinat cu machine learning.

3 Likes

Io zic că dacă n-ai doctorat in domeniu și nu lucrezi la GooAmaBookPleSoft nu te poți numi programator adevarat.

Easy with the high-horse.


In alta ordine de idei, parca vad mai multe companii de produs in Ro, unele trase din companii de outsourcing, altele pornite de la zero. Atâta timp cât oferă condiții similare de munca, zic că lumea mai degrabă se baga pe un proiect greenfield decat pe ce oferă multe din companiile mai mari. Degeaba lucrezi la IBM dau Oracle daca proiectul e un dumpster fire de douazeci ani.

6 Likes

Eu nu prea inteleg de ce se baga in aceeasi oala programator cu web developer. Sunt meserii diferite si Romania are parte de amandoua, atat oferta de joburi cat si resursa umana.
Singura diferenta care se vede intr-adevar este ca joburile de Wordpress se umple mai usor, resursa umana e mai multa pentru ca are o bariera de intrare mai mica. E mai usor sa get onboard cu Wordpress, HTML, CSS si PHP decat sa inveti un limbaj de programare si sa-l stapanesti bine. Probabil si motivul pentru care programatori in JAVA, C#, C++ sau ce mai vreti voi sunt platiti cu sume mai mari.

Intr-adevar Romania a ramas in urma cu tehnologia in scoli, dar nu e lapte si miere nici afara. Sunt o groaza de web developeri si software engineers care au invatat singuri sau au urmat un bootcamp, iar apoi s-au angajat. E de ajuns sa dai o cautare pe forumuri, ba cred ca sunt facute si sondaje.

1 Like

Ca o paranteza:

Parerea mea este ca un web developer este tot un programator. Unul care se specializeaza pe aplicatii a caror interfata este expusa intr-un browser.

In ziua de astazi php-ul a devenit un limbaj solid(stiu ca suna ciudat). Adica are cam tot ce au java, c#.

Eu am lucrat si pe desktop, dar si pe web. si inca lucrez

PS: Stilul de programare oop din php seamana cu cel din java :slight_smile:

Legat de bootcampuri, unele mi se par foarte scumpe :smiley:


Software developer mi se pare ca suna mai bine, spre deosebire de programator :wink:

2 Likes

Și pe Java/C# se fac cursuri de 3 luni care te fac „productiv”.

Eu am făcut liceul + facultatea de informatică. Lucrez de peste 10 ani în PHP, am făcut aplicații și în Java și în C (not C++). So?

1 Like

As face o precizare offtopic (dar necesara in contextul discutiei) despre cum vad eu lucrurile.

Cel care programeaza o masina este programator. Primul programator atestat a fost Ada Lovelace. Calitatea de programator nu tine de limbajul de programare sau tehnologia folosita prin urmare nu exista unii mai mult sau mai putin programatori desi se sugereaza deseori ca programatorii in anumite limbaje sunt mai programatori ca altii, lucru fundamental eronat.

Este ca si cum ai spune ca medicul de familie e mai putin medic decat cel care face neurochirurgie robotica. Ei sunt la fel de medici. Ceea ce face diferenta intre oameni este nivelul de pregatire dar cu siguranta nu instrumentele cu care lucreaza la un moment dat.

Ulterior a aparut termenul de Software Engineer. Daca programatorul se presupune ca face scrierea programului dupa specifiicatiile primite, cel din urma proiecteaza specificatiile,cerceteaza,dezvolta arhitecturi noi si indeplineste aceste lucruri eventual prin acte de programare dar nu numai.

Este daca vreti tandemul proiectare si executie care iarasi nu trebuie vazut ca pe o superioritate a unuia fata de celalalt ci ca pe o completare dar si o divizare a muncii.

LE. Nu stiu cati stiti ca salamul sau carnatii din comert trec prin masini industriale programate de programatorii acelor masini. Nu sunt limbaje standard ci mai degraba secvente si bucle mai mult grafice dar programatorii aceia sunt foarte buni pentru ca altfel probabil nu am cumpara produsele :slight_smile:

15 Likes

Corect, cred că asta e o discuție puerilă pentru că IT-ul a ajuns atât de complex si atinge în ziua de azi atâtea industrii că e foarte dificil de categorisit.

Evident, așa cum un pediatru și un neurochirurg sunt la nivele diferite în medicină, la fel un programator Wordpress și unul care lucrează la algoritmi de recunoaștere facială sunt nivele diferite. Dar tot programatori sunt amândoi, de specializări și dificultăți diferite, corect.

1 Like

E clar stupida discutia daca un programator in tehnologia X e “mai programator” decat altul care programeaza in Y. Poti sa lucrezi in orice cutting edge tehnologie vrei, daca e cazul, tot :cow: ramai.

Asta e precum discutia daca conduc masina X\ma imbrac cu haine X\sunt nascut in tara X\lucrez la compania X automat sunt mai destept si mai sexy decat ala care nu face asta.

1 Like