Mda, piesă de începători. Eu mă chinui la twinkle twinkle și old mcdonalds și tu vii cu aroganțe. „începătorul începătorilor”. pfff.
Acu pe o notă mai serioasă: nu cred că aplicațiile de genul ăsta te ajută să înveți să cânți ci maximum să urmezi niște pași. Știu pe cineva care a folosit ceva asemănător (yousician) pentru chitară timp de câteva luni și dincolo de a învăța pe de rost niște cântece nu a reușit mare lucru, în ciuda faptului că exersa 1-2h/zi. Nu a învățat să citească note, tabulaturi, termeni, nu nimic. Vreo patru-cinci cântece și atât. Poate la pian este altă situație, dar… nu știu ce să zic
Pe de altă parte, cred că depinde foarte mult și ce vrei să înveți. Dacă vrei să înveți să citești partituri, cel mai probabil prin exercițiu. Dacă vrei doar să înveți cântece și acorduri, probabil Flowkey & co sunt OK.
Ce am folosit ocazional (și simt că m-au ajutat) sunt niște aplicații pe telefon care mă ajută să învăț să citesc notele de pe portativ:
Salutare!
Eu sunt muzician profesionist(lucrez la Filarmonica).Pianul e cam cel mai complex dintre instrumente pentru ca este nevoie de distribuirea atentiei muzicale pe mai multe voci in acelasi timp.
Dureaza mult pana se formeaza acest reflex de citire.
Eu am vreo 20 de ani de cand fac muzica,dar cred ca mi-ar fi cu adevarat greu sa studiez pianul, din cauza acestui aspect.
Dureaza mult pana se leaga lucrurile
Eu am cochetat cu pianul in ciclul primar, dar acum am uitat cam tot. Gama Do major este singurul lucru pe care stiu sa il cant la pian
Vara asta am avut acces la un pian si am invatat sa cant twinkle twinkle
In clasa a 10 a am primit o chitara electrica, dar mare lucru nu am izbutit. Erau totusi sunete placute.
Cred ca acum, ca tot stau pe acasa mai mult as putea lua o chitara clasica (mai ieftina si nu are nevoie de amplificator) si sa incerc sa zdrangan ceva la ea.
Eu nici măcar amator nu mă pot numi dar am încercat chitară, vioară, pian și fluier.
La chitară mi se pare cel mai simplu să zdrăngăni o… melodie. Dacă ai o urmă de ritm, îți poate ieși ceva (mai ales dacă ai un open tuning și nu e nevoie de acorduri complicate). Dar mi se pare imposibil să înveți notele (pentru că sunt relative la acordaj).
La pian mi s-a părut extrem de simplu să învăț notele, cred că am avut nevoie de 10-15 minute să îmi intre în creier. Dar, așa cum ai zis, este mai complicată coordonarea mâinilor. Mai ales dacă vorbim de timpi diferiți la mâini (e.g. pătrimi cu o mână vs optimi cu cealaltă).
Vioara mi s-a părut imposibilă (și presupun că e la fel pentru toate instrumentele cu arcuș): coordonarea dintre mișcarea arcușului, poziționarea degetelor pe corzi, lipsa freturilor… oh my, nu am reușit mai mult decât scârțâituri.
La fluier mi s-a părut aproape la fel de haotic ca la vioară
Instrumentele de suflat - mai ales astea în care trebuie să… pârâi - mi se par incredibil de dificile, probabil din cauză că îmi place „predictibilitatea vizuală” a celorlalte instrumente. Fiind auto-didact îmi este mult mai ușor să urmez pași simpli, de genul „apeși clapa X pentru sunetul Y”
Eu am studiat si pianul ca instrument secundar,dar nu prea m-a prins.Am ajuns sa studiez cornul pentru ca nu erau locuri la alte instrumente.
Se poate studia orice instrument, numai ca trebuie timp ca sa poti vedea rezultate.Sunt instrumente si instrumente…Dar ma mir sa vad programatori ca studiaza instrumente muzicale Super tare!
Motivul la mine e ca e ceva complementar.
Ceva foarte diferit de ceea ce fac si care necesita niste skill-uri… un exercitiu perfect pentru creier.
Nu-mi fac nici o iluzie, se zice ca daca exersezi un an (la mine probabil trebuie vreo trei), poti sa ajungi la un nivel ca sa-i fraieresti pe cei care habar nu au ca tu stii sa canti la pian. Departe de a sti cu adevarat. Daca ajung acolo sunt multumit
Oricine crede ca poate ajunge asa la nivelul unuia care a absolvit Conservatorul si a exersat > 10 ani la pian are ceva probleme… foarte probabil pornind din necunoastere. Dar nu e singurul domeniu unde am vazut asta. Se intampla si in fizica, si in programare.
Nu e rau deloc!
Incearca sa pui un metronom de pe telefon la si injumatateste tempo-ul.Si atunci cauta sa gasesti acordurile sa iti sune bine(ureche este de unde vad)
Felicitari !!!
As adauga aici si lucrul cu desen/grafica/design. Folosind si partea dreapta a creierului te simti mai implinit, mai echilibrat si chiar mai eficient in toate aspectele muncii.