How to negotiate continuing to work remotely?

Like many of you I am working remotely due to COVID.

I want to continue working remotely, but my job wants me in the office next month.

How would you negotiate this with your employer?

Have any of you already had this conversation? How did it go?

Pasi:

  1. Cauta un alt job remote only imediat dup ce te anunta ca e de mers inapoi la birou
  2. ???

Pe LinkedIn cam 90% dintre recruiter is cu “full remote” in mesaj. Pe vremuri erau cu “avem super sediu in centru”

2 Likes

pe langa pasii enumerati mai sus, as negocia cu angajatorul plata de 50 % a facturii de la curent.

2 Likes

asta e din cauza covid. Cand o sa treaca o sa dispara multe din anunturile astea cu full remote.

pare stupid

n-are niciun rost mersu la birou

Cred ca depinde mult de politica firmei.

Daca exista posibilitatea de lucru remote incearca optezi pentru modificarea contractului de munca cu clauza specifica de telemunca. Dqca nu singura Sansa ar fi sa schimbi jobul.

Depinde de fiecare, sunt destui oameni carora le place sa vina la birou. Eu personal sunt printre ei, si sunt chiar pe invers, daca cumva s-ar renunta de tot la birou mi-as schimba jobul :slight_smile:

Si eu as vrea sa ma intorc la birou. Macar 2-3 zile pe saptamana.

Continuarea: :smiley:

https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-06-01/return-to-office-employees-are-quitting-instead-of-giving-up-work-from-home

https://news.ycombinator.com/item?id=27353672

2 Likes

Daca esti incepator se merita sa te duci la birou (ca sa ai alibi cand nu ai livrat nimic si ai fost toata ziua focusat pe un task), daca esti mid-senior ai mult mai multa munca la birou si ajungi sa lucrezi peste program. Majoritatea suntem introvertiti… Sincer nu cunosc nici un programator decent care sa nu fie introvertit si aici nu vorbesc de manager, desigur ca ai nevoie sa colaborezi in Agile si de aici devenim mai extrovertiti. Doar managerii au tendinta de a sugera ca la birou e mai bine. Sunt anumite probleme care intr-adevar se rezolva/explica in fata unei table intr-un meeting, sau la inceputul unui proiect e foarte valoros sa lucrezi unul langa altul, dar dupa e tot una daca lucrezi de acasa sau nu.

Dar e normal ca se va dori revenirea la birou, in primul rand e mai greu sa plece cineva cand nu poate avea un interviu random in timpul programului, ca doar trebuie sa fii la birou de la 9-10. In Cluj multi vin din Floresti (un cartier dormitor) si vin la birou la 7-8 dimineata si pleaca la 4. Daca nu esti pana la 9 la birou o sa ai probleme chiar daca nu e scris niciunde ca trebuie sa fii la 9 la birou.

2 Likes

Compania la care lucrez își reinventează conceptul de birou. Îl numesc studio X și este construit bazat pe dorința (sau lipsa ei) angajaților de a se întoarce la lucru, tehnologie de ultimă generație și design care încurajează flexibilitatea și creativitatea.

nu am ce provocare sa fac pt ca asa am citit cum am interpretat mai sus.

iar pt acest lucru imi cer scuze public daca te ai simtit jignit, nu a fost cu intentie. cand gresesc, stiu sa si recunosc, nu s chiar atat de dobitoc pe cum cred unii de pe aici si care rad pe sub mustata.

revenind on topic, o caracteristica importanta legata de lucrul la birou si telemunca, o consider a fi nevoia de socializare fata n fata. indiferent daca esti introvertit sau extrovertit, nevoia primara a omului, pe langa apa si hrana e socializarea.

aceasta aptitudine a comunicarii ajuta si programatorul introvertit. caci poate intr o zi se va trezi ca vrea sa faca si mai multi bani dar descopera ca nu stie sa se vanda.

Cred că miza aici este opțiunea de a lucra și de acasă, nu numai de la birou. Cred că sunt prea putini cei care ar refuza să vină la birou atunci când este nevoie. Și eu cred că este sănătos să mergi și la birou.

2 Likes

Încearcă mai puțin trolling pe forum. Mulțumesc.

Din câte știu eu opțiunea de work from home exista și înainte in multe firme, dar mai încadrată, gen o zi pe saptamâna.
Ça un compromis este posibil ca în unele locuri sa se accepte 2 3 zile pe săptămână, nu m-ar mira.

Daca nu esti pana la 9 la birou o sa ai probleme chiar daca nu e scris niciunde ca trebuie sa fii la 9 la birou.

Ai de mine. Asta e cosmarul meu.

  1. Sa stau in Floresti
  2. Sa trebuiasca sa ajung la 9 la birou

Chiar mai exista companii care te obliga sa ajungi la 9 la birou? Adica sa zicem ca inteleg daca esti intr-un rol time-sensitive si trebuie sa fi disponibil pentru clienti (CS, Technical CS), dar daca esti programator care e sensul? Oricat de tarziu ai veni la birou, tot ai un overlap cu echipa, nu? (daca sunteti in acelasi timezone) De exemplu, la Frisbo eu nu am pus ora de venit la “birou” pentru echipa mea. Cand zic ca avem program flexibil I mean it. Unii se duc 2 ore la pranz la sala, altii poate se trezesc mai tarziu, unii merg si schiaza sau merg la plaja de dimineata inainte de birou.

Ai un overlap, dar poate ai norocul ca după masă să fie numai meetinguri până la 4-5. Dacă ai nevoie de celalalt atunci practic doar dimineața rămâne timp pentru pair programming, code review, arătat lucruri prin cod și muncă efectiva…

Ala care vine la 7-8 pleacă la 4, dacă managerul și seniorii fac asta (Floresti + copii la școală/gradinita) atunci iese urât dacă nu ești la 9 la birou.

Nu compania te obligă ci echipa, dacă ai 360 la performance review ai încurcăt-o cu o echipă în care ești mid și seniorii/managerul vin la 7…

Hai sa zic eu ce se intampla la ….o companie de ecommerce cu pretentii de la noi: managerii de level mai mare de TL aveau ford mondeo. Aia 1 level mai sus aveau bmw seria 4 gran coupe. Leasing-ul il platea firma. Vine pandemia fix inainte de renovarea lesingurilor. Ma rog…cate luni inainte. Dupa cateva luni de wfh fortat, firma face un sondaj gen “cum va doriti sa lucrati de acum”. Rezultat: 90% din angajati vor remote work. Timp de cateva luni s-au facut presiuni constante pe top management pentru intoarcere la birou. Dar pana la urma a decis 1 zi pe saptamana de la birou. Si au platit nenumarate articole in presa ca sa anunte asta(zf, business magazin, la voi ma uit)

Motive puerile gen “nu pot lucra cu copiii urland in spate” sau chiar ce presupui si tu cum ca unele sedinte ar fi mai ok in persoana(nicio sedinta nu e, dar nah).

Nu vreau sa ma gandesc la faptul ca nu mai are niciun sens pentru companie sa plateasca niste leasinguri ca niste sefuleti sa se duca pana la Mega si inapoi in seria 4 gran coupe. Nah…nu stiu dar parca sigur nu.

Ce ma frapeaza de-a dreptul este nivelul de ignoranta al unora. Mai ales din middle management. Pai 90% din firma ta vor remote. Pentru tine, ca firma, ce e mai important? Ce ma intereseaza pe mine ca 1 individ din 10 considera ca de la birou e mai bine. Nu ma intereseaza! Sa vina el la birou. De ce sa venim toti? Ca vrea seria 4 gran coupe si 3 plinuri gratis pe banii firmei?

Also, nu am primit nici pana acum un argument solid impotriva timpului pierdut cu “comute”. Eu stau in Popesti(un fel de Floresti dar si mai nasol) si lucrez in Pipera. Fac 1h dus si 1h intors. Deci 2h pe zi. 10h pe saptamana. 40-44h pe luna sau 440-484h pe an. Scazand 1 luna de co.

Asta inseamna peste 18 zile calendaristice pe an pe care eu le pierd in tranzit! Prietene, daca tu crezi ca imi pasa ca urla fi-to in spate, te inseli amarnic. Mie timpul asta nu mi-l mai da nimeni inapoi.

2 Likes

Păi ție nu, dar respectivului da. :smiley:

Cât de bine te descurci dacă trei sferturi din zi te-ar scoate din flow o mogâldeață cu „tati, ia uite” sau „mami, vreau aia”?

Așa că pleci de acasă, devine problema partenerului, iar tu ai 8h de liniște. :troll:

1 Like