In ce isi investesc banii IT-sti

Salutare, Sunt si eu IT-ist ca voi toti si de ceva timp nu am ce face cu banii :grin: (glumesc) dar raman cu ceva dupa salariu si eram curios voi ce faceti cu ei.
1.Ii cheltuiti pe toti pe prostii ?
2.Ii cheltuiti pe prostii + ceva investitii cu cap?
3.Mancati “pateu” si plasati investitiile cu cap?

3 Likes

Din banii pe care nu-i cheltuim… :grinning_face_with_smiling_eyes:

  1. 80-90% îi punem în conturi de economii
  2. 10-20% îi folosim să ne acoperim datoriile (mai avem doar un credit prima casă de care să scăpăm, tocmai ce am terminat de achitat mașina în avans)
  3. cam 1000 euro pe an îi pun în eToro și urmăresc oamenii cu istoric bun (practic o să copiez și eu tranzacțiile pe care le fac ei în proporția banilor investiți). Profitul e pe la 16% după 3 ani (fără să iau în calcul comisioanele de retragere).
  4. Acum 3 ani cumpăram crypto de vreo $50-$100/lună, însă m-am lăsat după câteva luni (mai am parte și acum). O să reiau probabil și o să cumpăr dacă văd că se schimbă trendul și se trece pe Proof-of-stake.
  5. O parte merge la părinți (supliment de pensie și diverse reparații/îmbunătățiri la case)

Cu economiile sperăm să ne luăm încă o casă (fie de vacanță, fie una în care să locuim). Dacă am reuși să plătim rate la casa în care locuim ar fi ideal, dar slabe șanse momentan. Între timp, ținem ochii deschiși și la diverse oportunități de investit în afaceri / imobiliare. Din păcate nu s-a nimerit nimic pe frontul ăsta. Cam toate ideile de business au picat când am început să facem calcule de profitabilitate și prețul la imobile a crescut continuu de vreo 4-5 ani de când urmărim piața.

1 Like

la mine, o parte considerabila se duce pe mancare, chirie si masina. Apoi, cred ca am fost in ultimul val ce s-a putut inregistra pe Trading212, in ianuarie anul asta. De atunci incerc sa investesc cate 400 lei lunar. Am mai scazut putin acum, deoarece am demarat dosarul pentru cumparat apartament si o sa trebuiasca valuta :grin:

Depun intr-un cont de economii aproape jumatate de salariu la inceputul lunii (pe care o sa-i folosesc pentru avans si cheltuieli apartament, nu ma gandesc sa ii tin sa creasca acolo), din care intotdeauna scot cateva sute bune pana la urmatorul :joy: dar macar asa mai strang cureaua putin. Sau asa am eu impresia, cand vad ca fondurile lunare se termina dupa a 2/3a saptamana

1 Like

Cu economiile fac asa:

  • vacante (experientele bat orice posesii, mai ales pentru copii)
  • imobiliare (riscuri mici, pentru un venit constant la pensie, educatie mai de doamneajuta la copii pana atunci)
  • de anul trecut am inceput sa mai bag bani in ETF-uri si Stocks. Return ok, dar a fost un an bun, mai vedem pe viitor.
5 Likes

Dupa ce ai economii peste fondul de urgenta (adica un 5-10k euro in functie de ce crezi ca se mai poate intampla) poti pune bani in lucruri care sunt mai greu de convertit in bani.

Eu prefer sa investesc in unelte, in timp liber, in experiente. Prefer sa imi intretin masina ca sa nu imi faca surprize. Daca e ceva de rezolvat la dentist le rezolv. De ce ? Fiindca din start castigi peste 50% din banii investiti din aceste lucruri.

2 Likes
  • Bitcoin - daca acum a urcat la $60 000 prin 2030 - 2040 se prea poate sa fie $500 000 - $1 000 000
  • S&P 500
  • Vreau sa-mi fac magazinul meu online - tot lucrez la magazine online, de ce sa nu am unul? Pana la urma daca scoate 1000 de euro profit pe luna e mai mult ca perfect. Desigur, nu sa ma ocup eu de trimitere pachete/retururi. Cum se numeste asta? Stiu ca ce au clientii mei se numesc parteneri. Ei vand produsele noastre, noi primim comanda si noi ne ocupam de furnizarea ei. La parteneri pe site scrie ca comanda va fi procesata de {numeleNostruDeCompanie}.

Salut,
Eu am investit intr-un imobil modest, dar va spun ca nu e mare smecherie cu imobiliarele pentru ca pretul unui imobil este aproximativ egal cu chiria pe 15 ani. Asta inseamna ca daca il iei cu banii jos si nu mai investesti nimic in 15 ani se amortizeaza si de atunci faci profit. De regula cand il achizitionezi mai dai un 1.5k pe acte, o igenizare si mici reparatii care te mai duc inca 1-2k minim. Daca iei si electrocasine modeste inca 0.8-1k.Rata de cheltuieli pe an din cate imi amintesc este de 6%. (Va recomand sa cititi un raport de evaluare al unui imobil)

Ca si economii, ceva ce se numeste plasa de siguranta este bine sa ai pui se o parte cheltuielioe in avas pe minim 6 luni pa burlaci si 1 an la cei cu copii. (Se poate intampla sa ramai fara job si daca iti gasesti in 2 luni si mai e una pana la salariu, ar venii cam 3 asta imtr-un caz destul de fericit)

As vrea sa investesc in actiuni pe termen lung ca au randament mai bun ca la banca unde dobanda este mai mica decat rata inflatiei, deci cu alte cuvinte daca tii bani in banca pierzi. (Un caz amuzant. Acum vreo 10 ani avea bunica 3000 ron pa CEC. Ea avea de platit 1 lei si ceva pe luna pt ca dobanda primita cu acoperea comisioanele)

1 Like

Imobiliarele sunt in general o investitie destul de proasta ca randament, dar destul de sigura. Nu tre sa ai cine stie ce cunostinte sau sa faci cine stie ce research ca sa bagi banii intr-un apartament pe care sa-l inchiriezi. E la indemana pentru oamenii cu niste bani, indiferent de background sau educatie.
N-o sa-ti inzecesti investitia, dar nici n-o s apierzi banii bagati.

O investitie imobiliara e o investitie complicata in special in Cluj-Napoca, daca aici nu se face centura si metroul care a fost promis si pasarele ca sa se mai decongestioneze traficul o sa fie dezastru. Noi, cei care suntem de cand ne stim in Cluj mai bine ne mutam din oras ca nu gasesti niciunde un loc de parcare si multe job-uri necesita sa ai o masina.

E o bula prea mare, nu exista valoarea reala, e doar aparenta, blocurile comuniste se vor deteriora in 15 ani si vor necesita investitii majore (in special cele de 8 etaje). Singurul motiv pentru care rezista foarte bine bula e prima casa, constructorii care speculeaza cum pot si foarte multi oameni care au un job pentru prima casa. Daca s-ar opri prima casa ar stagna tot.

Chiria e chiar mica comparat la pretul unui apartament (adica in 15 ani nu iti scoti banii pe mai nici un apartament).

5 Likes

Pai de Bucuresti ce sa mai zicem? Si investitiile astea, pot fi mai bune sau mai proaste. Daca iei un apartament din 70, in 15 ani o sa aiba 65 de ani. Daca iei unul nou o sa aiba 15, daca e facut bine si nu cade intre timp :D.

1 Like

Nu știu ce calcule vă faceți voi cu investiții în apartamente și 15 ani de „scos banii”, dar pierdeți din vedere un lucru destul de important: un apartament cumpărat azi îl vei putea vinde peste zece ani posibil cu ceva profit dar, cel mai important, ești „up to date” cu inflația. Lucru care pică la toate băncile, economiile și restul. (presupunând că nu iei fix în vârful bulei, desigur…)

o garsonieră în Titan costa în jur de 7.000 de euro în 1990, în jur de 8.000 de euro în 2002, ajunsese la 27.000 în 2006 şi la aproape 66.000 în 2008.

Apartamentele cu 3 camere se vindeau în 1990 cu 16.000 de euro în Titan sau Drumul Taberei şi cu 21.000 -29.000 de euro în Aviaţiei şi Unirii. În 2005 deja aceste preţuri se dublaseră, iar în 2008 un apartament cu 3 camere costa 123.000 de euro în Titan, 95.000 în Drumul Taberei, 193.000 în Aviaţiei şi 213.000 în Unirii. În prezent se vând cu 70.000 -83.000 în Drumul Taberei şi Titan şi 144.000 -158.000 de euro în Aviaţiei şi Unirii.

5 Likes

Asta daca nu l-ai cumparat prin credit si ai ales sa platesti dobanda la final sau in mod egal ci ai platit rapid si in mod anticipat dobanda la inceput in cel mai bun caz. Altfel vei pierde “up to date”-ul in credit fiindca se actualizeaza.

1 Like

De aia zic ca-s investitii sigure, ca nu raman in urma inflatiei, si pot chiar sa se aprecieze in timp. Romania are inca preturi mici la imobiliare, pentru ca na, europa foarte estica. Daca o da domnu’ si ne aliniem si noi la standardele de civilizatie din vest, se aliniaza si preturile.

1 Like

In legatura cu bula imobiliara din Cluj-Napoca, exista un document de cercetare a pietei imobiliare util aici. Pagina 33 are un grafic care ar explica situatia (desi nu inteleg ce inseamna indicele din stanga). Se poate observa o corelare sanatoasa cu media Europeana si din Romania, doar ca e deasupra.
S-ar putea sa nu fie chiar bula, sau doar inceputul :)).

1 Like

păi tot ce s-a scris aici aparține speculei, nu sunt investiții, o investiție presupune să ai un skill și să poți manipula tu în favoarea ta factorii care-ți aduc profit, chiar dacă implică noroc pe termen scurt. De ex. la poker știi că bați nivelul ăla la care joci cu 10-20 de big-blind-uri/100 de mâni pe un sample mare ( 20k-50k) mâini, noa, în cazul ăsta suma băgată acolo e o investiție sigură. Să joci la bursă/ să iei bitmonede și să imiți pe altul nu e o investiție sigură, e o speculă, fiindcă tu nu știi ce faci. Investiuție e când iei un teren înainte să se scumpească cu câțiva ani fiindcă știi înaintea oamenilor că ceva va mări prețul terenurilor în zonă, dar dacă ai avea acces la astfel de informații nu ai mai fi it-ist, pur și simplu te-ai fi ocupat cu investiții profitabile, informațiile pe care le auzi de la alții și le știu mai mulți sunt fumate și nu pot fi folosite pt a face profit.

5 Likes

Compari cu anii cu criza severa economica, intr-o tara nefrecventabila nu in euro & nato, si totusi 1990-2010 sunt 30 ani, cat mai duce oare blocul ala oare, instalatiile etc. nu mai zic ca tu vb de Bucuresti, in orasele mici, moarte economice si demografic sunt aparamente cu 20.000 euro gen Petrosani, si nu le i-a nimeni, crezi ca peste 15 ani o sa creasca pretul sau sa il vinzi chiar cu acelasi pret.

E foarte complicat sa faci ceva din postura de om implicat puternic in domeniul asta, practic nu mai ai destul timp ca sa faci bani din alt domeniu, adica ori esti full pe dezvoltare, eventual pe produsul tau daca ai timp si bani ori ziua ta are 36 de ore si nu ai deloc familie sau viata sociala ORI ai iq 200 si jonglezi deodata cu toate (stiu vreo 2 oameni asa).

Cea mai de succes reteta pe care am vazut-o eu la prietenii si colegii mei a fost sa investeasca capital intr-o afacere in care partener este un specialist pe domeniul afacerii si se ocupa full time de ea.

3 Likes

Nu te duci în Petroșani, te duci într-un oraș mediu/mare. Timișoara, Iași, Cluj, Constanța, Craiova, Brașov. Șansele ca un oraș din zona asta să pice în nas sunt destul de mici încât să merite să-ți asumi riscul.

Apoi, nu cumperi un apartament din 1950, iei unul cât de nou îți permite punga.

1 Like

Actiuni, mostly din SUA. Ceva marunti in crypto.

1 Like