Îndrumare pentru un începător în Web Development

Buna. Am 16 ani, sunt fata si invat la mate-info(neintensiv). Nu prea agreez info, am un prof nasol, dar imi place mult partea de web. Si as avea nevoie de niste resurse pentru invatarea lui. Ce se cauta acum pentru web?Front end sau back end? Am nevoie de niste tips-uri ca sa le zic asa.Voi de unde ati invatat? Fara w3school si codeacademy.

1 Like

Ce are w3school ?

Sau CodeAcademy? Eu stiu o persoana care a inceput cu lectiile de pe CodeAcademy si acum e junior developer in cadrul unei companii mari din RO.

Daca ai bani, incepe cu http://tutsplus.com/
Au si cursuri gratuite, mai ales introduceri in HTML, PHP si altele.

Indiferent ce vrei sa inveti pe partea de web, ar trebui sa ai niste baze in programare. In liceu pe vremea mea, te invatau algoritmica mai mult, diferite implementari de probleme matematice si logice. Invatai sa folosesti if, for, while, sa-ti definesti variabile si functii, sa primesti un input (tastatura, fisier) si sa generezi un output(monitor, fisier) …
Chiar daca nu iti place profesorul, sau limbajul de programare pe care il faci la scoala, ar trebui sa parcurgi problemele respective - folosesti manualul, implementezi in alt limbaj de programare…
Ceea ce ar trebui sa te invete la liceu, sunt chestii generale de care te lovesti in aproape orice limbaj de programare.

De exemplu, daca vrei sa inveti javascript, pe langa site-urile enuntate de tine, uita-te si pe https://developer.mozilla.org/en-US/Learn/Getting_started_with_the_web/JavaScript_basics si cauta si carti http://shop.oreilly.com/product/9780596805531.do
Si probabil orice intrebare vei avea, o sa gasesti un raspuns pe stackoverflow.

Ai putea sa te uiti in paralel pe mai multe limbaje, sa-ti dai seama ce iti place.

1 Like

Algortitmi se invata si facultate nu doar in liceu asa ca nu s-a schimbat nimic…
Cat despre resurse… gratuit poti invata dupa https://www.thenewboston.com ,vezi ce iti place.
Insa nu te minti singura ca iti place html si gata asta inseamna webdevelopment si gata asta e tot, indiferent de limbaj,domeniu la job mereu vor vrea mai mult.
Daca vorbim de WebDevelopmen totul se imparte in doua categorii frontend si backend.
Pe partea de Frontend se cere pentru inceput html,css dar si javascript care e destul de amplu.
Pe partea de Backend se cere Php si MySql dar si alte limbaje … depinde ce iti place mai mult.

Sa stii ca nici mie nu mi-a placut deloc profesoara de informatica si nici informatica de fel din liceu dar mi-a placut sa fac site-uri ca si hobby…
Insa tot fac o facultate in care in primul an se face c++, in anul 2 java iar prin anul 3 .net.

1 Like

Mai mult pe front end m-ar interesa si partea de design.

Cum au fost si colegii mai sus, poti invata sintaxa de pe codecademy, newboston, youtube, etc. si dupa aceea sa incepi sa faci tu ceva. Spre exemplu, incepi sa faci un template din html si css. Cu siguranta o sa intampini anumite probleme, o sa vrei sa faci ceva mai frumos sau orice altceva iar atunci o sa incepi sa cauti pe google diverse rezolvi ale problemelor tale si asa inveti.

1 Like

Și da, sunt conștientă. Nu sunt chiar paralelă cu info, îmi place dar până la un anumit punct, când problemele devin extrem de grele. Știu cum funcționează algoritmii, asemănare foarte mare e la JS cu C++ .

W3school mi se pare foarte plictisitor. Prea multă teorie. Mai trebuie si ceva practică

Mie mi se pare foarte ok w3schools. Tot acolo am inceput si eu si chiar nu am avut probleme de genu. Ai exemple la fiecare lectie, mai trebuie sa faci si singura practica pe care o cauti, nu iti da nimeni mura-n gura.

Nu știu. Mie personal nu mi s-a părut prea friendly. Dar în fine. :smile: Mulțumesc tuturor pentru răspunsuri!

Daca te intereseaza frontend-ul atunci poti sa inveti, sub forma unui joc. Vezi un site care are un design intersant si iti place, incepi si tu un proiect in care sa faci o pagina din site-ul respectiv - html si css. Eventual si ceva functionalitate in javascript.
Iti recomand sa inveti sa folosesti Firebug si site-ul (sau extensia de browser) BuildWith - http://builtwith.com/devforum.ro . Cel din urma te ajuta sa vezi ce tehnologii foloseste un site, spre exemplu acest forum foloseste printre altele cms-ul acesta https://www.discourse.org/ Si asa o sa ajungi sa afli despre alte limbaje/tehnologii folosite pentru web, spre exemplu: Ruby (on Rails), Postgres, Redis, Ember.js

Am uitat sa mai spun, ai o carte gratuita pe zi, in format digital - https://www.packtpub.com/packt/offers/free-learning

2 Likes

Daca stapanesti engleza Incearca cursul: https://teamtreehouse.com/tracks/front-end-web-development - nu este free, $25/luna - poti achita o luna si vizionezi tot cursul.

S-au straduit destul de mult sa imbine partea practica cu teoria, sunt putine alternative facute sa nu fie “plictisitoare”.

4 Likes

Mi se pare ca ai o luna varianta trial pentru TeamTreeHouse. Poti sa incerci asa o luna, iar dupa aceea daca ai un prieten la facultate care te ajuta cu contul, poti sa scoti in doar 10 sau 15 USD in loc de 25.

1 Like

Mersi de pont. Nu știam de buildwith. Mâine o sa caut cel mai probabil mai multe despre el

1 Like

mai este si freecodecamp in categorie cu codecademy care sunt niste variante interactive de invatare. Dar, ziceai mai sus ca e prea multa teorie pe w3schools, ca ar mai trebui si niste practica: ei iti dau cateva exemple practice, dar practica trebuie s-o faci TU, pe localhost.

1 Like

cel mai mult inveti cand incepi sa faci ceva si te lovesti de chestii, cauti, rezolvi, te lovesti de altceva… lucru practic basically.

2 Likes

Mersi de pontul cu PacktPub, foarte util!

1 Like

Poti incerca si la evenimente de genul http://railsgirls.com/timisoara

1 Like

pe parte de front end si design, ai nevoie in principal sa stapanesti bine photoshopul (eventual corel) si sa mananci pe panine bootstrap si jquery (care sunt cele mai folosite la ora actuala)
Poti incepe pe youtube (legat de photoshop, sunt tone de tutoriale video care iti arata pas cu pas diferite facilitati din photoshop), in rest doar documentatia si practica te ajuta.
Nu ar strica sa mergi si la conferinte legate de user experience si design ca sa fi la curent cu noile trenduri si sa inveti trucuri noi (exemplu http://www.meetup.com/Bucharest-User-Experience-Design-Meetup/events/223782708/ sau altele similare, dar depinde din ce oras esti)