Industria IT != fete?

Bună. Este adevărat că femeile nu sunt capabile pentru industria IT? Este adevărat că la angajare se aleg numai băieți? Eu cred ca e o prostie asta. Unele fete pot ști mai multe decât un băiat si nu toate fetele sunt extrovertite ca sa zici ca ar fi mai bune pe partea de uman. Am văzut un comentariu pe softpedia cum că “femeile fură job-ul bărbaților” Again mi se pare o aberație. Voi ce părere aveți?

1 Like

in cate firme ai lucrat pana acum (sau multinationale)?
eu cunosc cel putin 10 fete care lucreaza in diferite ramuri din IT (programator, call center, networking, sys admin, salles, marketing, etc)
E adevarat, in unele ramuri sunt mai putine fete decat in altele.
Adevarat, depinde si de mentalitatea celor de la HR dar daca o fata e competenta va stii cum sa discute cu angajatorul ca sa fie angajata pe postul dorit.
Desigur, si pe net, si in viata reala, o sa vezi tot felul de comentarii aberante si misogini, dar recomandarea mea, daca nimeresti intr-o astfel de firma, fugi cat mai repede la alta firma mai buna.
PS. stiai ca programul care a dus Apolo pe luna a fost scris si coordonat de o fata?

7 Likes

Foarte tare. Sunt atâția cârcotași. Eu sunt începătoare deocamdata si dupa ce am vazut acea afirmație, m-a cam debusolat… E incorect…

1 Like
1 Like

Student la universitatea din bucuresti, pot sa confirm ca mult mai multe fete decat “publicul” lasa de aratat. Stiu deja cateva care lucreaza sau au lucrat in domeniu (platit, ma refer).
Google, Microsoft si Facebook, cand fin, au, de obicei, minim un reprezentant de sex masculin si o reprezentanta de sex feminin (minim, am spus) si ni-se mentioneaza in fiecare an ca lucreaza studenti de toate etniile, rasele si ambele sexe. Si sunt romani, unii vin in grup, altii solo.

Deci…

Bună. Nu, nu este adevarat. Iar in companiile in care se face asa ceva, nu merita sa stai, oricum.

2 Likes

Mă bucur că încet încet încep să dispară aceste discriminări. Nu ar fi deloc corect să nu primească cineva o șansă din cauza sexului.

1 Like

Aceste discriminari nu mai exista de ceva timp, de cand si-au dat si ei seama de acest lucru si acum ofera o sansa egala tuturor.

1 Like

Eu nu cred ca exista discriminari la momentul dat si nici nu cred ca au existat in trecutul apropiat. Cred ca, mai degraba, se confunda cu interesul, respectiv, performanta mai scazuta a genului feminin in aceastra industrie si din cauza asta, probabil, ca angajator, la inceput, esti mai sceptic cand vine vorba de o eprsoana de gen feminin, dar daca aceasta isi demonstreaza potentialul, nu cred ca este data la o parte, netinand cont de asta.
Deci, ca un rezumat, daca stii meserie, nu conteaza genul.

1 Like

Păi cum nu? Uite aici un exemplu :smiley:

1 Like

Acel “respectiv”, a vrut sa insemne “=>”, adica ca rezulta performanta mai scazuta. Si este evident ca vorbim per general. Deci, reluand: daca femeile sunt mai putin interesate in acest domeniu, e evident ca au o performanta mai scazuta, per general. Individual, nu neaparat. Deci nu vad aici discriminare, ci doar un fact.

3 Likes

Ai luat în calcul și posibilitatea unui raport inegal între sexe datorat fix discriminării?

2 Likes

Problema cu relatia dintre raport si discriminare poate fi vizualizat si ca un Catch-22. Din fericire, in Romania, cel putin, raportul dintre sexe este mai mic decat la straini, ceea ce a cauzat o relativa lipsa a discriminarii, cauzata de faptul ca, cel putin in IT, se castiga “bani buni”. Firmele s-au lovit de probleme de genul “ori angajez acest tip care nu pare sa stie mai nimic, ori aceasta tipa care pare sa stie ceva, insa este o tipa si -bla,-bla-bla-”, iar printr-o randomizare + catch-22 au facut ca tipele sa nu mai fie discriminate (ori sa se reduca la minim, discriminarea), deoarece altfel se pierdeau “bani buni”.

1 Like

De ceva vreme e plin Twitter-ul meu de voci feministe. Eu personal am ajuns la concluzia că la “ei”, adică în vest, problema discriminării sexuale e mai mare decât la noi. Dar, evident, conform teoriei formelor fără fond, sau pur și simplu a modelor, adoptăm și noi niște curente din astea activiste. Nu spun că nu există probleme și în România, există, dar tind să cred că în mai mică măsură decât la ei.

Chiar zilele trecute discutam cu cineva pe Twitter, și am aflat că în România sunt mai multe femei decât bărbați care fac fizică: https://twitter.com/DocReSearch/status/656482952063246336. Sincer să fiu, cred că ăsta e unul dintre puținele efecte benefice ale comunismului. A promovat egalitatea între sexe. Toată lumea putea deveni inginer, chiar dacă era femeie sau bărbat. Și chiar dacă era nevoie de ingineri sau nu :slight_smile:

Ca exemplu negativ, am lucrat la un moment, ca și web developer, într-o firmă de turism unde patronul avea vederi destul de patriarhale și, deși a angajat la un moment dat două studente la Politehnică, le-a dat destul de repede afară și din rațiuni din astea misogine. Sincer, cred că le-a pus gând rău de dinainte să le angajeze. În fine, și pe mine m-a făcut ratat când mi-am dat demisia de acolo.

Ca exemplu pozitiv, în luna mai am prezentat la o conferință în București unde am văzut destule fete programatoare, nu doar HR sau project managers. Una dintre ele mi-a pus cele mai bune întrebări, iar alte două au fost vizibil interesate de ceea ce prezentasem acolo.

Un alt exemplu pozitiv, am o colegă care face iOS și rupe. Este mai geek decât multe alte persoane pe care le știu. E adevărat și că nu am decât trei colege și vreo 37 de colegi, deci clar e loc de mai bine. Nu știu unde e problema. Sunt clar niște bariere de depășit, dar nu numai la noi bărbații, ci și la voi fetele. La mai toate meetup-urile din București unde particip, nu prea văd fete, deși știu sigur că sunt destule angajate pe la corporații. Ce nu știu e cât la sută dintre ele fac asta doar ca pe un simplu job și câte o fac din pasiune.

Ca și concluzie, și ca să citez din clasicii publicității, dacă pui pasiune în ceea ce faci, vei reuși.

5 Likes

Elimentul decisiv este experienta, abilitatile pe care le are fiecare persoana in parte.

Eu sunt de parere ca 90% din cazuri conteaza fix daca fata are sau nu mai multa experienta decat candidatul de sex masculin.

De regula prin experienta se intelege numarul de ore lucrate spre exemplu o luna de experienta intr-un domeniu gen programare poate insemna (o medie de 6-8 ore pe zi x30 zile sa zicem.)

Din experienta mea cu cat lucrez mai mult chiar si acasa, individual cu atat dobandesti mai multa “practica”.

Majoritatea angajatorilor prefera sa vada un portofoliu sau sa dea un test, mie personal mi s-a cerut sa fac un proiect pentru a vedea cum ma descurc, e irelevand daca esti fata sau baiat.

Restul conteaza de fiecare persoana in parte nu de sexul persoanei.

2 Likes

@ralucadeea, prin 3 corporatii m-am plimbat pana acum ca programator si in toate sefii mei ar fi vrut ca sa angajeze fete programatoare pe pozitia mea insa nu au venit la interviuri (n-am auzit sa fi picat vreo fata interviul tehnic pentru pozitiile pe care am lucrat). Iar peste tot am avut printre colegii phpisti fete programatoare super ok iar in unele cazuri si fete team lead.
Nu stiu pe unde intalniti voi mentalitatile astea tampite care fac discriminare intre sexe insa eu in Bucuresti n-am vazut absolut nicaieri asa ceva. Poate doar la Posta Romana sa-si permita astfel de discriminari :smiley:

4 Likes

Eu tind să cred că nu prea o întâlnesc mulți, dar știu ei sigur că așa e.

6 Likes

@ralucadeea Nu stiu cum e la alte firme dar pot sa-ti relatez din experienta personala: eu lucrez intr-o multinationala, cu @ 230 de angajati. Pe jumatatea mea de etaj din aproximativ 30 de persoane 6 sunt femei (erau inca 3-4 dar au plecat la alte firme). Nu exista niciun fel de discriminare, avand in vedere ca in firma sunt femei in pozitie de management (de departament, de echipa), QA engineers, web developers, web designers.

Din discutiile cu alti colegi pe care le-am avut, nu am auzit pana acum de vreun caz de discriminare in firma sau la alte joburi pe care le-au avut ei inainte.

Pe aceasta idee am putea prespune ca raportul inegal intre sexe in domeniile contabilitate si invatamant (unde predomina femeile) este datorat discriminarii ? :innocent:

Acum 15-20 de ani ma loveam ai des de discriminari de acest gen. In ultimii ani personal nu m-am mai lovit de astfel de mentalitati arhaice, dar chiar anul asta am intalnit un anunt de angajare care la descrierea companiei continea ceva de genul: “Avem colege cu sani mari, ne place muzica buna, …”. Deci inca exista si la noi discriminari de acest gen.
Prima intrebare din postul initial mi se pare ca dezvaluie chiar ea un pic de nesiguranta in egalitatea dintre sexe.

2 Likes

Lucrez de mult timp ca developer. Am lucrat cu femei la vreo doua joburi.
Nu cred ca un angajator serios ar avea ceva impotriva angajarii unei femei.

2 Likes