Sexism, rasism și discriminare în industrie

Continuare a discuției de aici

Din 8 speakeri doar unul este femeie? Trist, foarte trist.

Bine ca au CoC.

Sunt și multe doamne/domnișoare cunoscute în industrie și au avut de unde alege, nu? :smile:

  • Ana Tudor (parcă a menționat la un moment dat că ia o pauză de la conferințe)
  • Lea Verou
  • Sara Soueidan
  • Nicole Sullivan

Am uitat pe cineva? :smile:

În nici un caz nu spun că nu există doamne care lucrează în domeniu, ci doar că nu sunt foarte multe care și-au făcut un obicei din a participa la conferințe (ca speakeri).

1 Like

@iamntz, sunt foarte multe femei in industrie care pot sustine o prezentare. Nu trebuie sa fie cunoscute. De exemplu din cei 8 speakeri, tu cunosti 3. Cinci iti sunt necunoscuti. Deci puteau sa aduca 3 femei necunoscute, ca nu era nicio problema.

Daca se voia o egalitate in cadrul speakerilor, se reusea.

Bine ca au preluat Code of Conduct, dar nu au preluat o egalitate in panelul de speakeri.

1 Like

Nici nu cred altceva :smile:

Dar cred că-i posibil să cauți sexism acolo unde (poate) nu este.

Dacă este să o luăm așa, este un singur vorbitor de culoare și nici un asiatic…

1 Like

In cazul acestei conferinte nu este vorba de niciun sexism. Sunt destul de convins ca organizatorii (desi nu ii cunosc personal) nu au invitat mai multe femei din cu totul alte motive, nu unele care tin de sexism. Poate de aceea ar trebui sa schimbi titlul thread-ului, ca e un pic cam dur si conferinta nu merita o eticheta atat de urata.

Indignarea mea a pornit de la faptul ca SmartWeb are un Code of Conduct. CoC a inceput sa fie tot mai raspandit in ultima vreme, desi utilitatea lui nu a fost (inca) dovedita.

Daca organizatorii tot au fost early adopters pentru RO al acestui curent, ar fi fost frumos sa fi adoptat si trendul cu panel 50% masculin, 50% feminin. Al doilea trend este cu siguranta mai bun si mai benefic decat primul.

P.S.: Eu inteleg ca DevForum e partener, dar nu trebuie sa faci pe avocatul lor :smile:

Okay, deci parerea lui @iamntz este nula deoarece devforum e partener, poate umila mea parere o sa conteze.

Nu consider trendul de 50% masculin - 50% feminin demn pentru o conferinta de programatori.
Suntem programatori, oameni educati si foarte toleranti - nu ne intereseaza ca esti barbat, femeie, gay sau lezbiana ci ideile pe care ai vrea sa le prezinti la acea conferinta.

Vezi tu. Eu, ca spectator, nu as plati sa intru la o conferinta 50-50.
Ce inseamna 50-50, ca ai refuzat dreptul unor candidati care erau barbati(mama natura, nu e vina lor) de la un anumit threeshold doar de dragul de avea 50% femei?

Sa zicem ca-s gay. (nu-s) Dar sunt refuzat de la o conferinta in timp ce 50% femei sunt acceptate. Dreptul meu unde este? Eu nu contez deoarece nu fac parte dintr-o “majoritate discriminata” ci sunt dintr-o “minoritate discriminata”, adica cea care este chiar afectata?

Nu e okay. Inteligenta, reputatia si faptul ca ai ceva de spus trebuie sa te aduca ca speaker la o conferinta - nu sexul. Nu-i meritul tau ca te-ai nascut intr-un fel, sau ca esti diferit de alti 90% din speakeri.

Si de ce sa ne oprim la 50% femei. Unde este dreptul negrilor din romania? Cati tigani avem la conferinta? Cati underage avem la conferinta?

Singura egalitate este cea care nu este impusa prin limite si reguli ci prin competenta. Tu doar rezolvi 0.1% din efect, nu cauza.

Din contra, ideea ta creeaza probleme, tabere si certuri - si totusi o sustii cu voce tare cunoscand aceste chestii.
Nu ma intelege gresit. Mereu ideile revolutionare au fost respinse de plebea societatii, dar nu cred ca este cazul pe un board de dezvoltatori.

5 Likes

Ionut, aici nu e un concurs de parerea cui conteaza :smile:

E ok ca nu consideri trendul 50-50 “demn” de o conferinta. Din fericire, alte tari si organizatori de conferinte il considera.

E dreptul tau sa nu vrei sa asisti la o conferinta 50-50. Nimeni nu te poate obliga sa platesti.

50-50 inseamna ca oferi sanse egale, inseamna ca ai gasit un numar de femei care se ridica la acelasi nivel cu barbatii.

Vezi ca faci o confuzie cu impartirea pe sexe si impartirea pe minoritate/orientare sexuala. Noi aici vorbim doar de impartirea pe sexe. Orientarea sexuala sau etnia nu au treaba cu discutia noastra.

Nu exista o egalitate impusa prin competenta. Nu fi naiv. Vrei sa imi spui ca speakerii la o conferinta sunt alesi strict pe competenta? Te rog…

Apropo, asta cu 50-50 nu este “ideea mea”. Si iti garantez ca nu creeaza probleme, tabere sau certuri. In primul rand, nu a creat la nicio conferinta care a respectat regula asta. Apoi, regula asta este in vigoare de multi ani in tarile nordice la nivelul societatii. Firmele si companiile sunt obligate sa aiba 50% femei in functie de conducere s.a.m.d. Probleme au fost la inceput, ca nu existau femei cu pregatirea respectiva. Insa intre timp s-a rezolvat si tarile o duc bine mersi. Nu exista falii in societate sau nemultumire.

Iar ceea ce spun eu aici nu este o idee revolutionara. Este doar normalitate.

Nu cred ca are legatura nici cu competenta si nici cu sexismul. Are legatura cu un aspect mult mai general: prezenta femeilor in industrie. Din diverse motive, femeile au pondere mai mica.

La ultima intalnire ReactJS Bucharest, din circa 35 de programatori, prezenta a fost o singura persoana de gen/sex feminin. La Itake Unconference, nu cred , ca din participanti (peste 200) au fost mai mult de 10% sex fiminin. La speakeri nu mai vorbesc, desi MozaicWorks (organizatorul) are in conducere o persoana de sex feminin (de exceptie de altfel: Maria Diaconu).

Desi nu imi plac generalismele, in Romania, eu nu cred ca exista un fenomen de de descriminare pe baza de sex - consider ca modelele “bunica”, “mama” , “sora” sunt destul de puternice.

offtopic: sunt tata de 3 fetite si cele mai mari discriminari le vad la diverse mame de fete care transmit copiilor: “Dar tu esti fata, nu te joci cu masinute”, “Tu esti fata, nu poti fi aviator”.

4 Likes

Nu neg existența discriminării în industrie (parcă @tekkie a spus că s-a lovit de așa ceva).

Nu fac pe avocatul nimănui, dar nu mai e vorba (doar) de conferință, ci de fenomenul în sine; fenomen care cred că ar trebui discutat, nu?

Codul lor de conduită zice că ar fi aiurea ca un participant să înceapă să facă mișto de cei ce nu sunt după trupul și asemănarea sa (că-i prea slab, că-i prea gras, că-i prea înalt, că-i prea nu știu cum). Iar asta e o chestie de bun simț; suntem profesioniști, nu copii de grădiniță (hă, hă, porți ochelari!)

Cred că @IonutBajescu a vrut să spună că nu e ok să tinzi spre 50-50 doar de dragul de a avea 50-50.

Uite, aici e o problemă cu obligativitatea asta. În primul rând pentru că nu mi se pare normal să vină statul (presupun că obligativitatea asta este legală) să-mi spună cum să-mi organizez firma, în al doilea rând pentru că probabil voi crește mai lent decât aș putea șamd.

[quote=“Catalin_Banu, post:8, topic:1876”]
Are legatura cu un aspect mult mai general: prezenta femeilor in industrie. Din diverse motive, femeile au pondere mai mica.[/quote]

Uite și motivul pentru care este situația asta:

1 Like

Pareri personale:

  • sexism e atunci când te plângi ca nu’s femei în IT. Un om normal ar trebui să fie Gender-blind
  • rasism e atunci când te ferești/refuzi să lucrezi cu Indieni, Nemti, Franțuzi (de cele mai multe ori pe bună dreptate)
  • discriminare e atunci cand refuzi să lucrezi cu designeri români (de cele mai multe ori pe bună dreptate)
3 Likes

Femeile sunt dezavantajate cultural in ce priveste meseria de programator. Am terminat o facultate de profil si in grupa mea proportia era de cam 30%-70%, si eram una din grupele cu prezenta feminina mai ridicata. Am asistat la scene in care o gramada de barbati/baieti faceau remarci de genul: “nu mai erau locuri libere la medicina?”, “oare cum ai arata in costum de asistenta?”, “nu stiu daca e ok ca fata sa fii programator” etc., iar cei care faceau remarcile erau profesori, laboranti, colegi de grupa sau din ani mai mari. Ne placem sa credem ca programarea e o meritocratie, si poate ca e una, dar pana ajungi sa profesezi intampini ani intregi de mici sicane de tot felul puse de “colegii” tai. Unde mai pui ca o gramada de baieti din profesiile astea au un grad mai mare sau mai mic de inadaptare sociala si care fara sa vrea sau sa realizeze ajung sa isi puna colegele in situatii cel putin penibile. Nu mai vorbesc de salarizare, negocieri sau intrebari de genul: “vrei sa ramai insarcinata?” de la interviuri. It’s easy to be gender-blind, when you’re on the powerful end.

Eu ma consider un programator mediocru. Majoritatea lucrurilor pe care le fac sunt relativ repetitive, grandul de variatie fiind unul nu prea ridicat. I try to follow best practices and evolve with the times, uneori imi iese, alteori nu. Cati dintre noi nu lucreaza de ani intregi la aplicatii de CRUD, CMS-uri de tot felul, site-uri care unul dupa altul seamana unul cu celalalt. Sunt de parere ca munca pe care o fac eu, desi are momente de grade mai ridicate de abstractizare, poate fi facuta fara probleme de o gramada de oameni. Inclusiv femei. Stiti cate CV-uri de femei programatoare am vazut in ultima tura de angajari? Sub 10% din aplicanti.

Cu tot ce am zis mai sus, mi s-ar parea normal ca orice conferinta din lumea asta sa aiba minim 40% din speakeri femei. Pentru ca este nevoie de un impuls cultural in domeniul asta. Pentru ca fetele din lumea asta sa vada macar intr-un fel simbolic ca ele sunt egale cu barbatii. Si daca am invatat ceva din majoritatea conferintelor la care am avut ocazia sa ajung pana acum este ca nivelul prezentarilor nu ar avea niciodata de suferit daca ar fi multe femei care ar prezenta.

6 Likes

Yup. He’s right!
Aveam pe profu de baze de date de la Ovidius Constanta (nu dam nume :slight_smile: ) avea șhau niste dume de santierist obosit de mi-era mie jena de colegele care trebuiau sa-l asculte. Iar eu ma consider a fi misogin
Si de-alungul timpului am avut colegi pe la job-uri, genu ala de “nerds” care traiesc in subsol la masa acasa. Credeam ca sunt doar misto-uri prin filme, dar nu sunt pe bune

1 Like

Mi se pare ca exagerati. Daca s-ar face o conferinta de Javascript in Romania si ar trebui invitati cei mai buni 10 developeri de js din tara, si toti ar fi barbati, atunci asta inseamna ca trebuie sa scad calitatea prezentarilor doar ca sa am 5 femei? Ar putea fi si invers, cei mai buni sa fie femei, si sa n-am niciun barbat. Eu ma duc acolo sa invat chestii noi despre js, asa ca ma doar fix undeva ca vorbesc doar femei sau barbati. Daca tot ati inceput cu numarul de femei, de ce nu spuneti si de numarul de tigani care sunt speakeri?
Sunt de acord ca sunt multi barbati prosti si misogini in continuare, care au impresia ca o femeie nu poate sa lucreze la fel de bine ca un barbat, sau care fac glume proaste cum am citit mai sus, dar daca lucrati cu exemplare din astea, ignorati-le, si daca sunt sefii vostri, atunci cautati-va alt job. Eu asa as face.

7 Likes

Pentru multi barbati femeile nu arata a programatori.

Cred ca gresiti cand spuneti ca la conferinte TREBUIE sa prezinte cei mai buni programatori, ingineri, designeri, etc. NU! Ne trebuiesc prezentari din toate categoriile…si avansati, si medii, si juniori. Sau credeti ca oamenii de la RailsConf sunt dusi cu pluta ca de anul asta au avut( cred ) vreo 3 fete speakeri de nivel mediu-junior?

Trebuie sa intelegem ca avem nevoie de un procentaj mai echilibrat intre barbati si femei in industrie. La fel de mult cum avem nevoie si de sange proaspat. Altfel se alege praful.

6 Likes

asta-i o prostie. este nevoie de oameni buni. indiferent de sex. punct.

6 Likes

hm, asta cu sexismul, rasismul si discriminarea in industrie. multe de zis:

  • cred ca se face mult prea mult tam-tam pe chestia asta. n-ai cum sa ai 50-50 participare la o conferinta intr-un domeniu unde majoritatea sunt de sex masculin. mi se pare de-a dreptul stupid. if anything, ar fi discriminare la adresa barbatilor.
  • mi se pare legit sa fii intrebata la interviu daca planuiesti sa ramai insarcinata sau nu. pentru ca e vorba de concediu de maternitate, gasirea unui inlouitor, etc… mi se pare la fel de legit sa intrebi si un barbat daca planuieste sa aiba copii. faptul ca probabil sunt intrebate mai mult femeile de chestia asta mi se pare justificabil prin prisma statisticii (in general, concediile de maternitate sunt luate de femei).
  • eu abia recent m-am lovit de niste intrebari de genul ‘dar cum e sa fii programator ca si fata?’ venite din partea mai multor fete iar raspunsul meu a fost invariabil acelasi: la fel ca si pt un barbat.
    eu nu m-am simtit discriminata (nici in facultate, nici la locul de munca) si in continuare sunt de parere ca asa cum exista barbati bine pregatiti in domeniu exista si femei la fel de bine pregatite. ca nu e aceeasi proportie, e alta mancare de peste, si cauzele ar trebui cautate in alta parte, nu in faptul ca nu e 50-50 participarea la o conferinta.
    a, ca poate se mai fac glume care se leaga de faptul ca esti fata mi se par la fel de relevante ca si glumele legate de faptul ca esti roscat,pistruiat,ai ochelari sau mai stiu ce alte chestii.
10 Likes

Nu am zis ca TREBUIE, era doar un exemplu, si depinde de conferinta.
Daca e un codecamp, atunci stiu ca sunt si speakeri incepatori, dar nu mi se pare corect sa cauti un numar specific de femei, aici sunt discriminati barbatii
Doar pentru ca sunt de gen masculin inseamna ca am mai putine sanse sa particip la o conferinta? Hai sa nu ne mai uitam la sex, eu doar asta vreau sa subliniez. Daca vreau sa angajez un developer, prefer sa ma uit la ce experienta are in domeniu, cum lucreaza in echipa, ce personalitate are, etc. Daca angajezi o femeie doar pt ca e femeie, asta inseamna ca este privilegiata de sexul ei.
Multi oameni au impresia ca ori discriminezi ori oferi niste privilegii. Solutia e la mijloc, tratezi persoanele la fel indiferent de sex.

Care e logica să te raportezi la populația generală (împărțire 50-50, deși nu e neapărat exact așa) când vine vorba de un domeniu specific?

E ca și cum aș organiza ceva grupuri de suport pentru persoane care au practicat prostituția și vor să nu mai facă asta, dar aș vrea să am 50-50 participare între sexe.

PS: Înainte să se atace vreun pudic, am ales exemplul ăsta mai tabu pentru că a fost primul care mi-a venit în minte și care are în mod clar o distribuție mult mai mare în rândul femeilor.

2 Likes

De fapt este ilegal sa te intrebe daca planuiesti, daca esti insarcinata ori ai copii. Este o lege, nu au voie sa puna intrebari despre starea civila, etnie, religie, politica, varsta, orientare sexuala si multe altele.

Dar de ce fel de discriminari vorbiti mai exact? Dati niste exemple concrete…

3 Likes

Am citit si eu articole din astea cu intrebari ilegale care nu pot fi puse in timpul interviului. Problema e ca toate articolele erau din USA, si asta nu inseamna ca e ilegal si la noi. Mie mi se pare logic sa nu te intrebe de religie, politica si alte chestii, decat daca au legatura cu job-ul, dar sunt curios daca si la noi sunt ilegale. Ai vreo sursa pentru asta?

2 Likes