Informatica economica, AC sau info?

Sunt intr-a 11-a si ma cam gandesc la ce facultate sa dau… Nu sunt prea buna la informatica, adica stiu doar bazele, nu vreau sa aprofundez, fiindca nu ma prea tenteaza. Insa imi place partea de multimedia, mi-ar placea sa invat tehnologii web, baze de date, front end&back end si altele ce tin de aceasta parte. Mai mult mi-ar placea sa fiu manager de proiect. Dupa parerea voastra, care credeti ca e cea mai potrivita facultate pentru ceea ce imi doresc eu? M-am uitat pe planurile de invatamant si sincer informatica economica pare cea mai convenabila, dar am nevoie si de niste sfaturi. La info se face info pura, inutilitati. Asadar, oscilez intre AC la calculatoare si tehnologia informatiei si Informatica economica. :smiley:

da.

(post must be at least 10 characters)

1 Like

Atunci sunt sanse mari sa nu ai atata succes in domeniu, precum o mare parte din viitorii tai colegi.

Daca vrei sa devi manager de proiect, aici sunt partial deacord. Se predau foarte multe chestii care te ajuta ca programator, nu neaparat si ca project manager.

[quote=“ralucadeea, post:1, topic:2598”]
AC la calculatoare si tehnologia informatiei
[/quote]Asta este info pura + circuite, deci mai departe project manager decat ti-ai propus.

[quote=“ralucadeea, post:1, topic:2598”]
Informatica economica
[/quote]Singura optiune ramasa.

Deci pentru manager de proiect ce ti s-ar parea ok? Ce parere ai de informatica economica mai exact?

Nu prea am nici o parere, dar am auzit pe undeva ca e mai usor sa devi project manager cu info economica, fiindca nu se aprofundeaza atat de mult programarea “pura”, ci se imbina cu economie si business, in general.

Edit: Am ajust la raspuns prin informatii auzite/citite random si prin eliminare (ca nu vrei sa faci multa informatica).

Edit2: Daca fiind project manager nu stii programare, s-ar prea putea sa o cam dai in bara, mai ales cand vine vorba de algoritmica si complexitate. Cat despre lipsa dorintei de aprofundare, iti recomand sa citesti acest comentariu.

1 Like

Informatica-whatever

Citeste putin si topicul asta De ce as ramane repetent la informatica din Romania

La o scoala din (insert country here) afli despre concepte. Unele iti vor trebui, altele nu.
Masinile nu gandesc dar executa foarte bine si repede ordine.

Mate-Info iti da concepte despre cum sa rezolvi mai repede probleme matematice cu ajutorul masinii
Info-pura iti da concepte despre cam orice problema ce poate fi data unei masini
Info-economica cel mai probabil o sa te invete cum sa automatizezi probleme de contabilitate

Masina cum am zis, nu gandeste. Operatorul gandeste.
Orice tip de informatica alegi, treaba ta va fi sa iei o problema si sa o refaci ca ea sa poata fi data unei masini care face calculele foarte foarte rapid

Si asta face si Project Managerul. Ia o sarcina complexa, o sparge in bucati si o da la “fabricat” echipei.
Si Project Managerii(cel putin in IT) sunt de 2 feluri: aia care stiu ce fac si restul de 98%
Si ca Project Manager din aia 2%, tu trebuie sa ai habar (adica conceptele).
E imposibil ca un om sa fie specialist in toate, dar e foarte posibil sa poata avea “habar” de foarte multe chestii.
Trebuie sa “aibe habar” de foarte multe chestii ca sa poata intelege “the big picture”, cum se leaga intre ele chestiile pe care le face echipa si ce chestii sa dea cui din echipa.

“Habarul” asta vine din curiozitate. Curiozitatea de a afla cum functioneaza un sistem.
Eu nu stiu sa construiesc de la 0 un computer, dar am habar cum se asambleaza unul. Am habar de fiecare componenta ce face si care e scopul ei si unde trebuie montata. Chiar daca nu stiu sa imi construiesc singur un procesor sau o placa de baza, stiu cine le construieste si la ce foloseste.

Stiu sa fac un program care sa foloseasca baze de date complexe. Nu stiu sa le administrez si sa le optimizez.
Dar am “habar” de cum functioneaza. Stiu ca query-urile sunt incete din cauza I/O. Am “habar” ca e o problema cu scrierea si citirea pe hard-disk
Stiu sa ma duc la adminul de servere si sa ii zic ce si cum ca el pentru ca e specializat, poate rezolva problema

Bottom line, nu considera nimic ca fiind inutil. Daca fac parte dintr-un sistem informatic, sunt utile si ar trebui sa ai un minim de “habar” despre ce fac si cum functioneaza.
Pentru ca asta face diferenta dintre unu care se uita ca mâța’n calendar si unu care isi da seama si suna repede pe cineva care e specializat in problema respectiva

3 Likes

Reteta manager de proiect:

  1. renunta la facultate
  2. apuca-te de citit carti despre management si organizatii, ~10 ani
  3. inscrie-te ca intern intro agentie media si invata sa ajuti, ~1 an
  4. ia-ti un job intr-o agentie media (medie - mare) si invata sa te faci utila

Daca urmezi pasii in ~3 ani o sa ai un portofoliu si experienta cat sa-ti angajezi colegii care vor da la facultate.

P.S. - aviz amatorilor

2 Likes

Eu nu sunt de acord sa renunti la facultate. E bine sa o faci, oricare ar fi ea. Din cele enumerate informatica economica pare o optiune buna.
Dar cea mai importanta e, cum spunea si @ct27stf, curiozitatea. Trebuie sa stii cate ceva despre multe.

Totusi de ce ai vrea sa fii manager de proiect? Nu e chiar asa amuzant.

Fiindca am abilitatile acelea de lider, stiu sa incurajez o echipa, sa comunic cu clientii. Sunt constienta ca trebuie sa cunosc concepte de info, ca doar nu ma fac manager de proiect fara sa am o buchie de habar… Sunt constienta… Am intrebat sa vad cam ce parere aveti despre info economica.

Daca incepi cu “Fiindca am abilitatile acelea de lider” … nu te vad deloc bine
Da deloc bine

6 Likes

Se pare ca romanul s-a nascut ca sa fie manager/lider.

Pe unde am lucrat, managerul de proiect al echipelor din care faceam parte a fost si el candva developer. Un TL/PM care a fost si el developer la randul lui stie cu ce se mananca dezvoltatarea de soft, stie ce inseamna sa iti storci creierul cu diferite solutii , stie ce inseamna limitari tehnice, stie ca nu poti sa fi productiv 100% din ziua de munca, stie cum se simt developerii cand se pune presiune pe ei… etc . Stie lucrurile astea pentru ca a fost si el in postura de developer.

Inainte de a ajunge PM, echipa din care a facut parte a fost tot sub indrumarea unui PM, de la care a invatat cate ceva, a observat deciziile luate de managerul sau, si a invatat ceva din ele.

Legat de incurajarea echipei, doar cu incurajari nu prea obtii mare lucru. Trebuie sa pui si tu umarul, sa te implici.

Partea de comunicare cu clientul prea tine de PM, ci mai mult de business analyst.
Managerul trebuie sa asigure buna desfasurare proiectului, adica sa investeasca un minim de resurse pentru un maxim de rezultat.

Iar in legatura cu facultatea, urmeaz-o pe cea mai de scurta durata.

4 Likes

Eu am auzit de multe ori că un manager ar trebui ca atunci când pune o întrebare, să știe deja răspunsul (sau măcar să știe la ce să se aștepte).

Dacă nu ai un background tehnic, nu doar că nu vei știi răspunsurile dar, cel mai probabil, îți vei atrage și ceva antipatii din partea subalternilor colegilor.

Cred că toți am avut experiențe de genul „X? Cât poate să dureze, două ore?” (unde X este un feature major ce are nevoie de zece ori mai multe ore).

3 Likes

Chiar si in cazul unui manager ar fi discutabil. In cazul unui project manager cu siguranta nu asa ar trebui sa stea lucrurile. Altele sunt responabilitatile unui project manager - pe scurt ar fi un facilitator de bunul mers al proiectului cu responsabilitate maxima pe obiective.


Revenind, pentru a deveni project manager ai nevoie de (printre altele)

  • aptitutidini in relationarea cu cei din jur
  • un simt al businessului in care lucrezi
  • competente care sa iti dea autoritate in fata celor din echipa
  • tehnici foarte bune de comunicare
  • intelegerea nevoii de a te alinia la standarde/proceduri/etc

Astfel: o facultate e un must, pentru ca pe langa indeplinirea unor norme ale profesiei (higher degree) te ajuta foarte mult in a interactiona cu un grup diferit decat cel din zona ta de conforta.

Mate-Info sau Automatica sunt intr-adevar provocatoare in ceea ce priveste materia suport (matematica, respectiv fizica)

Da, as merge in zona de ASE unde lucrurile prind un pic de simt “business”.

Un sfat (pe care l-am urmat si eu intr-a XI-a). Cauta 5-6 project manageri in domeniul dorit (exemplu Linkedin , sau pagina de contact a firmelor tinta) si scrie-le un mail. Pune-le intrebari directe.Cati-va o sa iti raspunda :slightly_smiling:

4 Likes

Leadershipul în proiecte IT vine din cunoștințe, nu bullshiting around despre cât de lider ești.

Pentru că ăia buni nu vor sta sub leadershipul tău doar pentru că te vezi tu lider.

Ăia buni pleacă de sub un lider mediocru. Și să vezi ce frumos rămâi tu propriul tău lider, codând singur.

3 Likes

Asta daca stie sa codeze, pe la sfarsitul facultatii, ci nu devine un fel de project manager pseudo-consultant IT. Pseudo fiindca sunt sanse mari sa nu ramai cu nimic, deoarece [quote=“ralucadeea, post:1, topic:2598”]
nu vreau sa aprofundez, fiindca nu ma prea tenteaza
[/quote]

I rest my case.

In situatia in care nu esti pasionat(a) de domeniu in care lucrezi (in special IT), nu vei avansa foarte mult.
Daca, insa, te-ai apuca deja sa inveti tehnologii web (html si css este suficient, pentru moment, eventual si putin javascript, care este diferit de java) si ai descoperi o pasiune, ar merita sa continui pe IT, altfel, sincer nu iti recomand sa te arunci cu capul inainte, in acest domeniu.

Nu inteleg de ce vorbiti de management cand majoritatea carierei o va petrece ca analist / consultant financiar. Nu te angajeaza nimeni ca manager ca ai terminat X facultate, facultatea este doar un element nesemnificativ adaugat la nivelul de cunostinte.

Se umfla in fiecare toamna basici cu avocati, manageri, parlamentari si directori de banci…

Sunt mai multe modele de PM, in functie de modul in care se face business in firmele respective. Un grup care face outsourcing la nivel mic-mediu va avea un model diferit de PM decat cei care facoutsourcing la clienti f mari, si cu totul altfel ca o firma care are IT inhouse.

Exista PM care provin din mediul tehnic, dar ei vor lucra in colective reduse si pe proiecte mici. Clasicul outsourcing in care cineva indeplineste mai multe functiuni, in cazul acesta de team lead, arhitectura, si management de proiect. In cazul asta cine nu stie meseria de baza o da de gard si cu proiectul si pierde si increderea echipei.

La proiectele mari nimeni nu risca sa puna un PM tehnic. Fiind multi oameni implicati, skillurile cerute sunt de natura umana, persuasiune, pt ca arhitectura e facuta de altcineva (cto in cazul startupurilor / celor centrati pe un singur produs, arhitecti dedicati in firmele f f mari) si team leadingul tehnic e facut de altcineva.

3 Likes

Aprob. Singurul motiv pentru care stau angajat este pentru ca invat o gramada de chestii noi. In momentul in care mi-as depasi PM-ul nu m-as gandi de 2 ori ca sa plec.

1 Like

Așa ca sfat. Ce este mai bun pentru programarea web și baze de date? Informatica economică, AC sau Info pură? Din ce știu, la Info pură se fac multe chestii inutile. La Info economică cică e mai actualizat. Nu mă interesează partea de mate, fac față, fiindcă sunt și foarte bună la mate

Web development inseamna programare, ceea ce inseamna ca trebuie sa stii informatica, cu cat mai multa cu atat mai bine.

Dupa parerea mea, treaba sta in felul urmator. Tie iti suna bine postul asta de project manager, in primul rand ca are manager in nume, ceea ce inseamna sef, si in al doilea rand pentru ca sugereaza ca nu trebuie sa stii nimic ca sa il practici. Adica daca zici “vreau sa fiu programator front-end” asta deja implica destul de multe cunostinte, mai ales daca vrei sa fii bun. Cam trebuie sa stii linux, fundamentele programarii, ceva retelistica, ceva protocoale de comunicatie (http, tcp), sa inveti cateva paradigme de programare (e foarte bine sa stii si functional, e destul de intalnit stilul in javascript), apoi sa inveti in detaliu cum merge un browser, sa inveti framework-uri si tool-uri necesare (ex. Angular, React), sa inveti javascript in detaliu (are foarte multe gotchas). Suna complicat, nu? Pe cand un project manager, in viziunea celor care nu sunt in domeniu, o arde ca un sef, nu stie tehnic mai nimic (asta e pentru fraierii aia de programatori care castiga de 2 ori mai putin), vorbeste cu clientii, da task-uri programatorilor, le zice ca butonu X trebuie sa fie verde, nu rosu. De fapt, un project manager in IT trebuie, in foarte multe cazuri, sa aiba experienta tehnica considerabila si sa inteleaga foarte bine tehnologiile cu care lucreaza, astfel incat sa-i poata spune clientului ce e usor de facut, ce e greu, sa il sfatuiasca in caz ca pleaca de la presupuneri gresite etc.

Eu iti sugerez sa te gandesti mai bine la ce ai vrea sa faci, si sa alegi intre a fi programator (frontend, backend, cunostintele fundamentale sunt aceleasi), caz in care mergi la AC, sau la a lucra pe partea de multimedia (care in niciun caz nu inseamna frontend), si sa inveti ceva din domeniul asta (photoshop, illustrator plus ce mai e nevoie sa stii in domeniu, eu nu ma pricep deci nu-mi dau cu parerea).

Informatica economica e o gluma proasta, nu inveti nici una nici alta. Anul asta au venit sa recruteze la Automatica si Calculatoare Bloomberg si JP Morgan Chase, pentru pozitii in Londra, si au zis ca nu cer niciun fel de cunostinte de economie, ca o sa te invete ei ce e nevoie. Oare au fost si la facultatea de informatica economica?

1 Like