jQuery 3.5.0 Released!

http://blog.jquery.com/2020/04/10/jquery-3-5-0-released/

Still alive :slight_smile:

Mai folositi JQuery prin proiecte?
Sau ramane in alea mai vechi?


PS: Acum putem sa facem multe lucrui folosind plain js :slight_smile:

Folosim, folosim, din pacate.

1 Like

De ce „din păcate”? Dacă e așa de „din păcate” pur și simplu nu mai folosi. Să știți că nu e nevoie de astfel de lamentări ca să arătați cât de „profi” sunteți voi ca developeri, dar „nu sunteți lăsați să faceți treabă”, e OK.

3 Likes

Tin minte si acum ca atunci cand incercam sa ma apuc de programare, am evitat cat am putut si mi-am spus ca n-o sa vreau sa lucrez niciodata cu javascript si JQuery :))) nu stiu daca doar din simplul fapt ca nu ma atragea formatul codului, sau ca nu ma pricepeam mai deloc si nu puteam sa inteleg js-ul.

Dupa 2 ani de Angular, am rescris (din Angular) un mic site de prezentare in html, css si JQuery. Mi s-a schimbat parerea :)) e destul de misto :sweat_smile: Dar doar pentru aplicatii mici.

3 Likes

da ce fitil scurt ai. Daca omu face parte dintr-o echipa de 5 sa zicem si 4 dintre ei vor sa foloseasca jQuery iar el nu, ce-o sa faca? se apuca sa scrie in plain js ?

1 Like

Nu este vorba de fitil scurt, dar nu înțeleg lamentările astea. Ai variante să eviți și/sau să schimbi chestiile care nu-ți convin, deci nu poți să te plângi că trebuie să folosești o anumită librărie/framework.

În plus, strict legat de jQuery, mie mi se pare că i s-a pus o etichetă de „ești prost dacă îl folosești” tocmai de grupurile alea de frustrați care mai bine se apucă să-l rescrie decât să folosească ceva atât de „standard” în industrie.

Dacă 4 din 5 oameni din echipă folosesc ceva ce ție nu-ți place și ești obligat să faci la fel pur și simplu te duci undeva unde stack-ul este pe placul tău. Și-așa fiecare developer primește cel puțin 1 ofertă pe săptămâna pe Linkedin, nu?

2 Likes

Nu folosesc jQuery direct, dar e un truc pe care vi-l recomand:
Puteti injecta jquery pe orice site in consola cu snippets in dev tools.

De ce e util ? Fiindca jquery va permite sa cautati elemente mai greu de gasit cu querySelector.

Pentru teste/scraping mai e util https://cheerio.js.org care implementeaza sintaxa de jquery si poate interpreta HTML dintr-un fisier/string (atentie, chiar si corupt/incomplet) pe care puteti rula comenzi de jquery.

De ce nu folosesc jQuery direct ? Fiindca in 90% din cazuri n-ai nevoie de functiile lui si cand faci debug in loc sa te duci direct la codul care e de vina pentru o eroare te duci in bundle-ul de jquery cand ai un selector de jquery.
Cand ai nevoie chiar poate fi destul de frustrant sa implementezi ce are deja implementat jquery, dar e mai bine sa ai tu codul direct decat o librarie.

1 Like

Din cauza asta s-au inventat fisierele de tip .map, si este disponibil la download: Download the map file for jQuery 3.5.0

Cand am nevoie sa fac ceva rapid, jQuery este super ok.

1 Like

Pentru ca da mai bine sa spui ca folosesti [INSERT 10 BUZZWORDS HERE], decat sa spui ca rezolvi aceeasi problema folosind PHP si jQuery.

3 Likes

N-am mers în direcția asta, dar nu zici rău. :))

Pentru ca introduci un intreg garaj de scule cand tu aveai nevoie de un ciocan. Asa ca s-a trecut la varianta in care (folosid npm, yarn etc) iti compilezi mini trusa ta scule doar cu ce ai nevoie.

Nu te ajuta cu nimic fisierul map, eu nu vreau sa vad codul sursa de la jquery deloc cand fac step in. Nu e ca si cum iti sare peste tot jquery cand ai un fisier map ci nu ai cod obfuscat de minificare.

Din păcate încă folosesc jquery, și asta prin prisma faptului ca am nevoie de el pentru un proiect angular care folosește bootstrap.

Chiar zilele trecute am avut un bug generat de acest nou release.
Am fost nevoit să fac downgrade la 3.1.5.

Abia aștept să apară bootstrap 5 care nu va mai conține j Query, ci va fi vanilla js.

A fost fain la vremea lui j query dar cred că este timpul să moară. :grin:

Daca folosesti Angular 2+ ai alternative Bootstrap fara jQuery ngx-bootstrap sau ng-bootstrap

@mrapi am încercat să le folosesc

Am experimentat cu ele. Am chiar și exemple pe git cu ele.

Din păcate nu mi se pare că sunt niște framework uri mature.

Tot la bootstrap am ajuns. De asemenea, cred că odată ce o să apară bootstrap 5, nu o să mai fie nevoie de acele framework uri.

1 Like

Din păcate dau mereu peste comentarii de genul ăsta. Sunt atâtea librării bootstrap-like încăt nu este justificată folosirea jquery dacă îți provoacă greață; ne-ar scuti pe toți de jenă. Dacă nu găsești una, îți faci propria librărie și ai scăpat de belea; ce face jquery nu e rocket science. După ce o să apară Bootstrap 5, or să fie destule proiecte Bootstrap 3 & 4 care vor avea nevoie de jquery și în continuare va fi loc de “din păcate”. Lepădați-vă oameni buni de Satana și nu mai găsiți tot felul de scuze!

Mă bucur totuși că atunci când am nevoie de un instalator, faianțar, mecanic, doctor, oamenii nu se rușinează să folosească soluții simple cum ar fi o țeavă, o mistrie, un ciocan sau o aspirină. Că nu mai înțelegeam nimic cănd intram în baie, în mașină sau într-un spital.

2 Likes

Vă plângeți de jQuery dar n-aveți nici o problemă cu Bootstrap…

:facepalm:

The irony

2 Likes

Daca folosesti Angular 2+, ai Angular Material :sweat_smile:

1 Like

Băieți, cred că aveți prea mult timp.

Am nevoie de ceva care să meargă, nu să îmi fac propria librărie.

Si nu vreau să caut chestii obscure. Pentru că o să mă lovesc de chestii care nu merg și pentru care nu există soluții.

Dacă bootstrap a fost cea mai bună soluție pe moment și mi-a rezolvat problema, nu văd nimic greșit.

Să îmi fac propria librărie?

Glumești, nu?

Tu asta faci să rezolvi chestii banale? Propria librărie?

Cum explici asta clientului? Presupun că nu îți faci propria librărie în 2 ore. Câte ore îi facturezi?

Până nu o să apară ceva mai bun, o să folosesc bootstrap cu jquery.

@iamntz și ce altceva ai recomanda în locul bootstrap.

Dă-mi o soluție, nu îmi zice de ironii.

Ironia în toată povestea asta este că din păcate sunteți blocați cu jQuery din cauza unei alte minuni, bootstrap. Dacă de unul ați devenit conștienți [1] că nu e bun, la celălalt săriți să-l folosiți fără rețineri.

Nu îți pot da o alternativă, nu mă deranjează atât de tare nici BS, nici jQuery. Prefer să folosesc ceva ce îmi face munca mai ușoară.

Anti jQuery… sunt o grămadă de argumente, dar dacă stai puțin să te gândești, o să vezi că pentru utilizările normale dintr-un site, jQuery este tocmai bun, pentru că altfel ar trebui să:

  1. Faci request-uri ajax ori cu XMLHttpRequest (sau cu fetch, dacă nu suporți nici un IE). Alternativ, folosești axios.
  2. scrii wrapere pentru selectori și pentru manipulare DOM
  3. scrii logică pentru efecte simple de animații unde nu poți folosi doar CSS (e.g. slideUp are o grămadă de edge-case-uri tratate de jQuery)
  4. scrii logică și pentru evenimente (e.g. la elemente injectate dinamic în html)

Și astea sunt primele care îmi vin în cap. Oricum ar fi, toate astea se adună în KB, în încercarea de a scăpa de marele bau-bau.

Nu zic că nu se poate să faci toate astea, dar raportul efort/beneficiu este disproporționat aproape în toate cazurile.


  1. Intuiția îmi spune că mai mult o chestie de turmă, dar mă rog… ↩︎

5 Likes