Junior web developer, am nevoie de indrumare

In primul rand, imi pare bine sa cunosc o comunitate activa din Romania si pe membrii acesteia.Activez si pe phpromania, dar nu prea sunt multi membri activi…
Acum, sa trec la subiect incepand cu o introducere despre mine.
Acum aproape 4 ani( in prezent am 19 ani ) a inceput sa ma atraga programarea.Nu am fost la liceu pe profil de mate-info, insa programarea era ceva uimitor pentru mine, acea fericire uimitoare cand reuseam sa mai fac cate un pas pe drumul de a deveni cat mai bun.In primul an, am inceput cu c++, cel mai interesant si uimitor limbaj de programare cunoscut de mine, apoi in acesti ultimi 3 ani m-am ocupat doar de programare web.Am inceput cu html and css, dar am simtit ca nu este de ajuns, trebuia sa fac mai mult, apoi am descoperit PHP and MySQL, nestiind ca MySQL nu mai era de actualitate, am folosit aceasta versiune pentru mai mult timp, dar apoi am aflat de MySQLi, in acelasi timp studiam OOP, asa ca am decis sa invat MySQLi varianta OOP( acum folosesc PDO ).Intre timp am mai invatat si javascript, respectiv Ajax si jQuery.In toti acesti ani, mi-am petrecut timpul facand mici proiecte pentru a intelge cat mai bine notiunile importante, nu am indraznit sa lucrez ca si freelancer stiind ca nu eram pregatit.Acum o luna am realizat primul meu proiect platit(pentru un client de pe phpromania ) si am tot incercat pe site-uri gen elance, dar fara succes.Mentionez ca am inceput sa invat programare ca si pasiune, nu m-am gandit ca am sa castig bani din asa ceva, eu doar doream sa imi fac singur propriul program scris in c++, propriul site etc.Odata cu cresterea in varsta am ajuns sa-mi dau seama ca pot castiga si niste bani din munca mea( necesitatea, criza etc ).Acum intrebarea mea este:

Nu m-am dus la facultate datorita situatiei financiare, imi petrec fiecare zi invatand cat mai mult, credeti ca ma pot angaja pe un post de junior web developer desi nu sunt la facultate? ce sa fac in continuare? nu sunt intr-o situatie financiara foarte buna.Eu doresc sa ma angajez, nu sa lucrez ca freelancer, am incercat, dar nu am sanse…

Am inceput sa invat sa folosesc si un framework( momentan ma “joc” cu codeigniter, dar doresc sa invat sa folosesc Larvel), probabil ca toti ceilalti, am vrut sa fac totul singur de la 0, insa publicul larg si aici ma refer la majoritatea clientilor care doresc folosirea unui framework din motive evidente.

Ma scuzati pentru aceasta poveste foarte mare, insa am nevoie sa stiu ce trebuie sa fac in functie de situatia mea.

Multumesc mult de tot pentru raspunsuri si pentru acordarea unei durate importante din viata voastra pentru a citi poveastea mea.

2 Likes

Nu are relevanta faptul ca faci sau nu o facultate. Poti urma toate cursurile care se predau la orice facultate de informatica pe site-uri gen udacity.com sau coursera.com unde inveti direct de la profesori de top gratis in ritmul tau.

Poti alege calea asta sau pur si simplu facand proiecte si invatand din mers cat mai mult. Recomand ambele, un curs de algoritmi ajuta foarte mult.

Pentru a te angaja, incearca sa aplici la toate posturile disponibile de junior sau intership si cu siguranta persistena va fi rasplatita.

Multa bafta.

LE: nu trebuie sa te temi ca vei fi respins dupa unul sau mai multe interviuri, chiar si in aceasta situatie vei invata foarte mult

1 Like

Multumesc pentru raspuns, este bun si un astfel de curs.

I moved a post to a new topic: Cât de importante sunt studiile?

citation needed

Nu confunda funcțiile mysql_* cu o a 2-a cea mai folosita baza de date.

Cat despre joburi, haha, esti deja mai mult decat un junior, adica la fostul job, au angajat oameni care deabia stiau sa html-izeze ceva, daca zici a te joci in codeigniter si ai pretentii de laravel, nu e mare lucru. Facultatea nu conteaza.

2 Likes

I moved a post to an existing topic: Cât de importante sunt studiile?

I moved a post to an existing topic: Cât de importante sunt studiile?

Multumesc pentru raspunsuri, multumesc mult!!
Da, la asta m-am gandit si eu, daca o sa ma angajez, probabil o sa fie cineava cu experienta care sa ma ghideze, eu nu am mai lucrat in echipa cu cineva.

Multumesc pentru raspunsuri!!

Incredere si perseverenta.
Daca iti si place, e perfect.

De putut se poate.
Spre deosebire de tine eu chiar sunt junior (cel putin ca si timp) si mi-am gasit de lucru ca freelancer (am serviciu, partea de web e ceva extra).

Ideal ar fi sa te angajezi, progresezi altfel.
Dar resurse sunt suficiente pe internet si vor veni si proiecte.

1 Like

Multumesc pentru raspuns!

Da, de asta m-am si apucat, pentru ca imi place foarte mult.Am incercat si eu ca freelancer, dar inca nu am ceva cu adevarat “WoW” pentru portofoliu, dar asta o sa fac in curand.

Gecko, mult succes in continuare!

1 Like

Cum spunea si @necenzurat pe la cele 3 firme la care am fost pana acum, pe la fiecare au fost oameni care cand au venit, stiau doar html si css basic. Aplica la mai multe firme, sigur o sa te ia una.

2 Likes

:))Dupa 243 de zile ma bag si eu aici, in discutie! Culmea, spuneti ca faculta nu conteaza si ca se angajeaza care abia au idee despre HTML si CSS…WTF? Eu de asta ma lovesc. Nu ai studii in domeniu, ce cauti la acest interviu? Aaaa, am portofoliu si am clienti pt care lucrez pe partea de front-end, dar am si refuzuri…mai am nevoie doar de optimism, l-am pierdut pe drum :slight_smile:

1 Like

Dacă te ajută cu ceva: când o firmă își triază angajații pe criteriul studiilor (iar acest criteriu este eliminatoriu) s-ar putea să nu fie chiar firma cu/la care ai vrea să lucrezi. :smile:

2 Likes

:slight_smile: Nu știu, însă eu mă lovesc de chestia asta (des, prea des). Nu înțeleg de ce, pentru că sunt de părere că ce ai în cap contează, restul…

S-ar putea să nu fie o problemă la anagajatori?

ai un portofoliu, iți recunoști minusurile și valorifici plusurile, ți se dau teste și le treci. Și dacă ar fi problema la mine, cum se face că am clienți care ma mai și recomandă?:expressionless: Sau da, s-ar putea să nu fi aplicat la firmele potrivite…

1 Like

Adriana, eu nu te cunosc, nu știu ce știi să faci, cum faci etc. Îți spun doar cum văd eu situația; nu vreau să o iei în nume de rău.

Sunt mulți factori care pot duce la o respingere la un interviu, chiar dacă ai trecut testele. De exemplu:

  • și-au dat seama că nu ai fi un membru bun al echipei (poate chiar pe criterii sexiste?);
  • salariul cerut de tine a fost mult peste ce erau ei dispuși să ofere;
  • etc.

Și pentru a „scăpa” de tine ți-au băgat pastila asta cu studiile.

Mie mi s-au cerut studii superioare o singură dată (la o multinațională) și au zis că aș putea să mă înscriu la facultate și ar fi suficient…

1 Like

Nu, nici nu o iau în nume de rău. Ba din contră, poate descopăr ceva ce eu nu aveam în vedere. Știu și sunt conștientă că există mulți factori, însă aici discuția e lungă. Problema se pune așa: am multe de învățat, însă când ești pe același post cu un student care a terminat Poli și se dau teste pentru a se face cumva o delimitare, iar studentul respectiv nu e capabil să facă de 50 de puncte, nu răspunde la 5 întrebări corecte etc…doar are Poli. Și cel mai trist, nu are portofoliu și nu spun că al meu e cel mai bun, dar există. Niciodată nu am mers la interviu fără portofoliu. Și nu am cerut să fiu angajată din prima, mi-am dorit să fac un internship, măcar! Nici nu zic că am luat toate firmele la rând. Și cred că nu poți să-ți dai seama doar de la un interviu de om. Pur și simplu, din ce știu eu de la prieteni care activează în domeniu, ai în vedere ce știe și experiența (unde există). Partea cu acomodarea, adaptarea etc se poate dovedi în perioada de probă, zic! :smile:

Păi deschide un topic aici. Spune ce știi să faci, în ce oraș ești etc. Poate s-o găsi cineva să te ia sub aripa sa :wink:

Uite un exemplu de firmă care ar lua interni; aș zice că nu sunt singurii…

mersi de sfat!