La ce perioada facturati clientii? 30 de zile e o norma?

Voi cum va facturati clientii? nu ma refer la acele tipuri de contracte care in realitate sunt cu angajatori permanenti. 30 de zile e considerat ceva “normal”? Dar 15 zile?
Mentionez ca eu lucrez singur pentru acel client, nu sunt o companie, in sensul ca nu sunt o echipa de oameni.
stiti cumva care e mentalitatea in vest, clientul respectiv e din Germania?

Mersi

Depinde de client/proiect:

  • dacă e proiect bine definit, la sfârșitul proiectului (indiferent că-i un singur task de câteva ore sau proiect de câteva luni)
  • dacă e mentenanță/long term/hourly, la începutul lunii;
  • pe toptal.com clienții sunt facturați la două săptămâni;
2 Likes

in cazul meu, proiectul e o aplicatie scrisa in mai multe luni, in fiecare saptamana pot primi diverse taskuri.
15 zile mi se pare ok ca perioada. nu prea sunt comfortabil cu 30 de zile, ar inseamna ca in fiecare luna, am 2 luni de munca neplatite.
clientul insista cu 30 de zile, mi se pare putin exagerat avand in vedere ca eu sunt un singur om, nu o companie care cere multi bani

Depinde și de organizarea internă a firmelor; în România este oarecum normal să se facă plățile spre furnizori la sfârșitul lunii. De exemplu, lucram la un moment dat cu o firmă românească ce plătea în jurul datei de 25, indiferent câte facturi le dădeam :slight_smile:

Problema de cashflow se rezolvă de la sine după o lună, presupunând că te plătește în fiecare lună. Poate fi o problemă dacă ai task-uri ocazionale.

În tinerețea mea se practica plata la 60-90 zile…

daca ii dadeai o factura pe 20 Octombrie, pe 25 Octombrie o platea?

ziceam ca pe 28 al fiecarei luni de exemplu clientul are codul din munca mea din aproape 2 luni. daca ar fi 15 zile, ar avea munca mea pe o luna si jumatate.
ca angajat, suntem obisnuiti sa primim pe maxim 10 ale lunii urmatoare banii, dar hai sa zicem aia e altceva

Asta nu îmi aduc aminte, au trecut mulți ani de atunci.

28 de zile de la factură, ai o lună în care ai doar 28 zile.

Cash flow ai pe 3 luni cu o singură plată și pe SRL oricum perioada minima e de 3-4 luni până scoți banii.

Așa ești plătit la sfârșit lunii la ce ai lucrat luna trecută dar ai emis factura la începutul/sfârșitul lunii.

Factura o data pe luna, la sfarsitul lunii, cu plata undeva pe la jumatatea lunii urmatoare.

1 Like

Facturez la final de luna (in ulimile 5 zile lucratoare) si sunt platit abia luna viitoare in ~20. Inainte de clientul acesta faceam la inceput de luna factura si eram platit in ~10 zile de la factura. Romanii se misca putin mai greu cu platile, 1 luna de la factura pana la plata e multicel dar te obisnuiesti in cateva luni.

daca termenul de plata este 30 de zile si clientul plateste doar la 30 de zile de cand ii dau factura (eu ii dau la data de 1 a lunii urmatoare), asta inseamna ca vor fi intotdeauna 2 luni de munca neplatite.

eu incep pe 1 Noiembrie, voi lucra Noi si Dec, si de abia pe 30 Dec voi vedea munca pe Noi platita. intre timp eu am lucrat inca luna Dec. intreaga. de exemplu pe 29 Dec. clientul va avea tot codul meu muncit pe 2 luni (Noi. si Dec.)

daca termenul ar fi de 15 zile, clientul ar avea codul muncii mele doar pe maxim 1.5 luni

exact asta ar inseamna 15 zile…

Asa a fost si la mine cand am facut un switch intre contracte, am practic cam 2 luni fara cateva zile pana sa primesc banii pe prima luna lucrata. Dar asa e birocratia la noi, firmele din afara am vazut ca platesc mai rapid (din propria experienta). Am lucrat chiar cu o firma de top din US si mi-a platit mereu la final de luna pe luna in curs.

e un client din Vest nu la noi.

Cu ce te afectează? Contractul e semnat și ai emis factura, după ce e emisă factura și nu plătește în 30 zile emiți notificare de plată. Dacă tot nu plătește cauți alt client.

Fiecare firmă plătește în termen de 15-30 zile fiindcă e hartogarie de făcut, aprobări. Chiar și tu poți cumpăra ceva și plătești abia după o luna.

E un risc și avantaj al SRL-urilor, niciodată nu plătești în prima zi factura ca să te joci din timp cu furnizorii.

1 Like

am zis deja, nu ma simt comfortabil sa lucrez 2 luni intregi fara sa fiu platit, pot fi sa zicem 200 ore neplatite. ideea ar fi de minimizat perioada intre trimiterea facturii si plata efectiva.

Asta.

Întrebare pentru cei care se plâng de termenele de plată mai sus: vreți aceleași beneficii ca un angajat? Dacă da, de ce nu lucrați pe CIM? Știți cum e vorba, you win some, you lose some… :smiley:

1 Like

Corect, de aia eu nu am negociat faza asta la niciun contract, fiecare firma are cate un workflow diferit, de ce ar da peste cap asta pentru mine un singur contractor?

1 Like

nu e vorba de asa ceva, am zis ca e un client in regim de freelancing

Ai putea cere o garanție în avans, dar asta doar dacă te vor foarte tare.

Totul e negociabil, dar ii faci bătăi de cap clientului, în special unei corporații.

Alege un client mare care te plătește și de nu faci nimic câteva luni.