De cateva saptamani sunt pe piata pentru un nou workhorse portabil. Am iesit din zona Mac, am trecut prin toate laptopurile posibile de gaming (pe care le-am sters de pe lista din lipsa driverelor pt linux si a altor probleme raportate de comunitate) si am ajuns la companii care asambleaza produse special pt linux, cum e system76. Ma poate ajuta cineva cu info despre ce taxe trebuiesc platite la importul de produse electronice, ca sa imi stabilesc corect zona de pret? TVA 19% si taxa de import? Oare pe ce se bazeaza cei care spun ca taxa de import nu se plateste in cazul unor produse? La anaf nu prea merge siteul ca sa ma pot elucida.
TL;DR: nu plătești nimic la <=10€, plătești 19% la <= 150€, plătești taxe vamale și TVA la ce e peste. Din câte știu, taxele vamale sunt stabilite vag într-un caiet de-al lor și variază în funcție de cheful vameșului, poziția planetelor și câți pui a fătat pisica vecinilor vameșului.
Pe lângă taxele astea, mai trebuie să stai la niște cozi absolut ridicole și să înduri superioritatea specifică funcționarilor români.
TL;DR la TL;DR: dacă ajungi într-o țară din afara UE, cumpără-l de acolo.
De ce renunți la mac?
Sper că ai luat în considerare eventualele probleme cu garanția la produse ce nu se găsesc în UE sau RO.
Urmeaza un raspuns lung si f personal. Don’t try this at home.
Pentru ca nu au solutii care sa ofere suficient hardware pentru ce vreau eu sa rulez. Da, folosesc mac din 2009, e o decizie extrem de grea. Dar ei nu au o viziune pe termen mediu si lung care sa se duca in acceeasi directie cu a mea. Eu vreau un super ecran cu 32 gb ram si autonomie decenta pt statia portabila. Asadar, in cazul meu, custom built with Linux rulez! Bine, mai e si solutia unui Air pe care sa il folosesc ca terminal spre un desktop care sta undeva remote (inca nu am renuntat complet la idee, daca nu reusesc sa aduc Galago Pro-ul).
Da, e un risc pe care trebuie sa mi-l asum, mai devreme sau mai tarziu. Pana acum am jucat safe si nu pot zice ca am castigat.
Ufff. M-am tot foit pe linia asta, dar rezultatul e “no way!” si am sa incerc sa argumentez, evident fiind parerea mea subiectiva si nu voi sta sa despic firul in 4. Este adevarat ca Dell face XPSuri cu Ubuntu, deci teoretic se apropie de ce vreau eu, insa:
unul din colaboratorii mei are xps-urile astea noi cu ecran infinity edge (si de 13 si de 15) si are mari probleme cu driverele si in general cu lucrul in echipa, a trebuit sa schimbam toolingul in echipa din cauza asta
am vazut cum imbatraneste un xps (al sotului) care e deodata cu mbp-ul meu si ca varsta, si ca pret (f urat, mari probleme la display, probl. de tastatura, de trackpad, ce vreti voi, tot a picat)
calitatea buildului nu justifica sub nicio forma banii pe care ii cer (mai bine mbp decat xps, macar la mbp am garantia ca peste 4 ani il voi putea folosi)
chiar si nenea din review-ul postat de tine zice ca nu e buna tastatura; pai eu scriu 95% din timpul cat am computerul deschis
Am uitat sa mentionez de seria Lenovo - arguably they have the best keyboards.
16G + un quad with HT si fast as hell SSD (cele din mac-uri sunt printre cele mai speedy) => quite a beast of a computer iar macOS + mem. compression does wonders to extend that ram limit without slugging the whole system down.
Eu am observat ca am ramas fara ram cand swap-ul mi-a umplut tot spatiul liber de pe SSD si aplicatiile incepeau sa se blocheze pe rand (era undeva la 60GB).
Eh, Linux și last-gen hardware nu sunt cei mai buni prieteni, dar încet încet apar și soluții (sau workarounds). Singura soluție care merge out-of-the-box sunt XPS-urile cu Linux preinstalat (care nu sunt tocmai last-gen și parcă nici grafică dedicată nu aveau - ca să ocolească problemele ce apar la comutare între plăcile video). Dar @tekkie a zis deja că nu sunt tocmai ok.
Problema cu Linux - chiar si pe XPS este ca daca treci pe variante non-LTS sau mai noi sunt sanse ca ceva sa se buseasca la un update - de la wifi la un sistem blocat.
Nu stiu cum sunteti voi dar mie imi place sa-mi tin sistemele de operare aduse la zi - aici apare marele plus la Windows si macOS.
e.g.: Unity este oficial mort - cand vor face schimbarea nu vreau sa astept doua luni sa apara toate listele de hacks sau cine stie cat pana cand Dell aduce totul la zi.
Eu ma gandesc cu groaza la momentul cand credinciosul meu T520 o sa dea colţu’ Noile generaţii de Lenovo sunt absolut oribile: ThinkLight nu mai e, butoane la touchpad nu mai sunt, LED-uri nu mai sunt, butoane de volum dedicate nu mai sunt, au adaugat prostia aia de tastatura numerica si au inghesuit totul spre stanga, tastele au spatii intre ele si urăsc chestia asta, pozitia laterala a conectorului alimentarii este cel putin nefericit aleasa, admisia de aer au mutat dedesubt in loc s-o lase lateral cum era inainte… Per total au luat niste decizii de design care probabil au nedumerit majoritatea fanilor ThinkPad-ului. La un moment dat se vorbea de un “classic Thinkpad”, dar n-am mai auzit nimic de proiectul ala.
Vama poate sa o faca si curierul, doar ca o sa-ti ceara o caciula de bani pentru serviciile astea. Dar decat sa te ploconeşti in faţa vameşilor…
PS Vad ca si astia de la System76 au tastaturi cu tastele in formă de “caramele”. Nu pricep nici picat cu ceara la ce naiba ajuta forma aia cretină. Daca dai o scurta cautare referitoare la “chiclet-style keyboard” gasesti o gramada de oameni disperati de tampenia asta. Dar niciun fabricant de laptopuri nu observa chestia asta, zici că-s autişti cu toţii.
How to install WSL2 on Windows 10 and Windows 11 | Windows Central poate fi o optiune?
Si eu rulez custom build alienware cu windows10 pro a venit din US, dar prin filiala din UK a firmei asa ca nu am avut probleme cu vama. Inca nu am pus ubuntu, dar urmeaza sa pun 17.04
Legat de vama, eu mi-am comandat doua tastaturi Code din US si mi-au venit prin posta. Cand au ajuns in tara m-au contactat cei de la Posta Romana sa ma intrebe daca vreau sa se ocupe ei de procedurile vamale, le-am zis ca da, mi-au dat o lista de documente de completat (imputernicire ca sa faca asta in numele meu, copie dupa factura, etc etc), am semnat, scanat, trimis la ei pe mail (culmea, nu mi-au cerut fax) si cateva zile mai tarziu m-am dus si am ridicat coletul dupa ce am achitat taxele vamale de la oficiul postal de care apartin.
Daca iti vine printr-o firma de curierat serioasa (UPS, FedEx) se vor ocupa tot ei de formalitatile vamale.
Eu am exclus din start orice optiune care implica sa platesc “taxa Microsoft”. Consider ca pt un IT professional “taxa Apple” este mult mai indreptatita, iar daca nu dorim nici asta avem suficiente optiuni in lumea Linux. De exemplu am identificat in UK un producator de linux portables destul de interesant, comparabil cu system76.
TL;DR Dupa 2 saptamani de research am ajuns la concluzia ca macurile sunt cea mai buna optiune calitate-pret, oricat am luptat din rasputeri sa merg le drumul linux-only. Sper sa reusesc sa iau o decizie luna asta, pt ca se cam impune.
Prin peregrinarile tale nu ai dat si de vreun laptop cu keyboard non-chiclet? Tipul asta de tastatura mi se pare cea mai sinistra inventie din toate timpurile
Cred ca cel mai important lucru la un laptop e sa iti asigure performanta necesara activitatii pe care o desfasori (yep,pare cliseu ). Din ce s-a discutat aici cred ca sunt cel mai mic cu un netbook Acer (1007u +SSD) cu Ubuntu dar absolut indestulator pentru ce fac eu adica programare in Go si ceva Angular. Macurile sunt ok dar daca faci si ceva scripting Bash-ul ala e cam vechi,aici e mai bun ceva cu Linux.