Laptop performant pentru Linux

@tekkie da de ce nu ai vrea sa abuzezi tu din plin de ceea ce poate Linux si iti faci un thin client?

Personal am o gioarsa de laptop PackardBell 15" cu ssd de 120Gb si un Dell Optiplex de masa cu dual monitor de 22"

Iar in afara de browser sau movie player, grosul muncii se face prin ssh cu X11 forward
Momentan abuzez de compul de la birou, dar ma gandesc serios sa pun o masina undeva in cloud

Monitorizez banda de net, in medie am nevoie cam de 5Mbps cu un maxim istoric de vreo 15
Se simte un usor lag la maximize sau minimize de ferestre

1 Like

Sa stii ca pana la urma fix la aceasta concluzie am ajuns. Un sistem apple care sa fie prostovan si sa nu coste mult, dar raman pe stackul deja existent ca si taskuri de zi cu zi non-tehnice, compatibilitati cu periferice, etc (acum il folosesc, e un air) si un cloud setup (acum e pe digitalocean, nu raman aici mult timp), iar in urmatoarea perioada voi ataca un sistem desktop adevarat, de ascuns sub birou.

Pentru un PC/Laptop custom build, cu linux, eu urmez urmatorii pasi:

1 Ce distributie vrei de la SO?

  • Debian
  • Fedora
  • Arch
  • Slackware
  • openSuse

2 Foloseti mult UI pentru a naviga prin SO ? (da/nu)
3 Vrei sa modifici structura SO pentru a folosii tot core-ul egal ? (da/nu)
4 Pentru ce folosesti SO? (development + VM sau general browsing)
In functie de astea alegi distributia, spre exemplu:
Daca raspunsul este:

1 Debian
2 Da
3 Nu
Atunci alege OS Ubuntu, dar daca raspunsul este:
1 Debian
2 Nu
3 Nu
Atunci alege OS Mint.

Astea fiind spune, abia acum decizi laptopul, personal eu merg pe configuratii de gaming pentru ca aduce performanta mai buna (daca le modifici un pic), dar altfel, as alege Intel CPU & placa de baza, fiindca Intel a fost construit pentru a procesa date mai bine iar AMD pentru gaming.

Daca mergi pe o distribuie Arch/openSuse pentru development, atunci iti recomand sa te uiti la laptopuri cu minim 8Gb Ram, SSD 256Gb si CPU minim 2.2Ghz asta pentru a putea avea 4VMs odata ruland, un IDE pt development si browserul deschis, iar totul sa mearge smooth.

Daca mergi pe o distributie Debian atunci iti recomand Linux Mint in loc de Ubuntu Desktop si cu 16Gb Ram, 256Gb SSD minim 2.3 Ghz CPU si poti rula cam 8VMs odata, IDE, browser.

Brandul la laptop nu prea conteaza, ceea ce te intereaseaza este partea de hardware pentru a putea rula programele necesare.

Sper sa te ajute!

2 Likes

N-am inteles niciodata faza cu distributiile si legatura lor cu hardware-ul. E tot kernel Linux, desktop environment-urile sunt tot alea, IDE-urile sunt tot ala, apache e tot ala si asa mai departe.

1 Like

Rationamentul la mine e cam asa:

  • In cloud e mișto ca nu-mi bat capul cu durata de viata a componentelor hardware. Nu trebuie sa imi mai pese ce motherboar, ce rami, ce voltaje, cata viata mai are hdd … NADA

  • In ultima vreme am deprins o scarba de a mai demonta calculatoare. Am 3 hdd-uri care stau pe o cutie de pantofi de vre-un an ca mi-a fost lehamite sa ma bag cu surubelnita prin carcasa

  • Nu prea am ce sa muncesc fara o conexiune la net, chiar si daca tot stack-ul e instalat local, deci …

  • Iar pt portabile ma intereseaza foarte foarte mult greutatea. Nu’s obisnuit sa car pe umar genti mai grele de 1Kg :))

Iar ca bonus, pe un VM in cloud pot sa-mi pun pana la 8 GPU (google cloud) =))

1 Like

Intradevar este tot Linux, dar Linux este numele globlalizat.

Pentru a intelege mai bine, uitate la Ubuntu, cu toate ca este distributie Debian, sunt 2 sisteme de operare de la Ubuntu, desktop si server, iar ambele sunt spefice pentru a face un singur lucru.
Desktop este pentru a te familiariza cu Linuxul si include o interfata, iar Server este folosit specific pentru servere si nu contine UI.

Daca folosesti Ubuntu Desktop pentru a face un web server, iti va trebuii mai multe resurse (la server, fiindca trebuie sa ruleze UI) si timp investit pentru a configura serverul, dar daca folosesti Ubuntu server, pentru acelasi lucru, este mai simplu de configurat fiindca are majoritatea lucrurilor necesare deja create/instalate.

Pentru performanta mai buna la server, presupun ca esti familiar cu apache, dar presupun ca nu stii faptul ca necesita foarte multe resurse pentru a rula, in fiecare secunda isi da singur ping pentru a nu murii, dar daca te uiti la Nginx care este event based si serveste informatiile doar cand i se cere, este mult mai light si nu necesita asa multe reserse de la server plus ai alte facilitati fata de apache.

IDE-urile sunt bazate pe preferinte si cat de familiar esti cu el. Spre exemplu, eu folosesc PHPStorm fiindca am toate pluginurile in IDE (TeamCity, TypeScript, Git, DB, etc…), dar freelancerii care lucreaza in firma cu mine, toti folosesc Sublime cu 20+ pluginuri instalate pentru a face exact ce face deja PHPStorm “out-of-the-box”; astfel, fiecare isi recomanda si promoveaza IDEul preferat.

1 Like

Trebuie sa facem un IDE wars pe undeva intr-un thread separat. :smiley:

1 Like

Try to compile Servo in the cloud or other source code heavy stuff and the whole thing crumbles to pieces.

Aparent Servo reuseste sa compileze Servo in cloud Travis CI - Test and Deploy with Confidence

Nu ma refeream daca “se poate” ci cat dureaza. Cred ca echivalentul la desktop-ul meu ar fi:

Linode 24GB 24 GB 8 Cores 384 GB SSD 16 TB 40 Gbps 2000 Mbps **160** / mo (.24 / hr)

si desi are mai mult ram / restul configuratie va fi sub, uneori cu mult chiar - in special pe partea de SSD si CPU.

EDIT:

Iar daca iti iei un dedicated - tot trebuie sa pui in calcul latenta de retea, SSH et al.

Nu zic ca nu este o varianta dar in nici un caz nu poate inlocui un desktop de sub birou sau un laptop.

i.e. trebuie sa te limitezi, ziceai ceva latenta in UI, nu stiu cum suntenti voi - dar daca UI-ul nu este responsive incet, incet incep sa-l observ din ce in ce mai pronuntat => imi distruge productivitatea.

1 Like

Well, ai dreptate, sunt mii de chestii pe care nu le poti face in cloud usor unele chiar deloc.
Just that … nu folosesc nimic din alea cateva mii care nu se pot

Iar desktop-ul tau pare de parca ai incerca sa plantezi niste flori in ghiveci cu un Komatsu PC8000-6

1 Like

Haha - da, desktop-ul meu vechi de aproape patru ani este atat de avansat incat as putea rula in el un datacenter …

Chrome il poate ingenunchia relativ usor (thank you overbloated, memory leaking websites) si asta pe un i7 3770 cu HT.

Deci da, ha ha ha …

P.S. folosesc vim si terminal tot timpul, nici nu vreau sa ma gandesc cum ar rula un IDE.

Dacă ar trebui să fac aranjamentele de așa natură încât să am nevoie de portabilitate, cel mai probabil mi-aș face super PC sub birou. Cât aș fi acasă la muncă, aș lucra direct la respectivul PC. Dacă aș avea nevoie de el remote, m-aș conecta prin ssh, teamviewer sau ce o mai fi la modă. Ca să muți totul în cloud ai nevoie de motive extrem de bune; e.g. călătorești/te muți frecvent și nu ai un loc unde să-ți ții serverul tău.

Adică așa cum a zis @ct27stf mai sus :slight_smile:

Chiar și așa, dacă serverul în cloud costă mai mult de 50€/lună - în orice configurație ar fi el - pe termen mediu/lung (3 ani+) este dezavantajos din punct de vedere al costului.


S-a mai discutat :slight_smile:

La un moment dat am incercat cam toate variantele de RDC, cu n-versiuni de compresie si etc. Nu am gasit o varianta decenta fara ca UI-ul sa aiba un lag observabil sau sa arate ca un divx codat la 10kbps - asta intr-o retea locala :confused:

(dap, am incercat cu animatii off, resize clasic cu dreptunghi, fara wallpaper, etc.)

Ce-i drept a trecut cam un an de la micul meu experiment - voi ce folositi? (stiu off-topic).

Repet, eu nu am nevoie de chestii remote, deci nu vorbesc chiar în cunoștință de cauză. DAR mă mai conectez uneori la clienți prin teamviewer și, chiar dacă nu este totul snappy, este rezonabil. Dacă aș avea nevoie să lucrez într-un asemenea context, nu aș avea foarte mari probleme.

Iar ce spuneai tu de lag, că nu te poți obișnui? Ei bine… ai rămâne surprins cât de repede te poți obișnui cu lucruri insuportabile :wink:

1 Like

Un exemplu de calcul? Că mie imi cam pare ca e fix invers

50€/lună => 1800€ în trei ani sau 3000€ în cinci ani. Fără periferice, îți constuirești un PC cel puțin decent. Chiar și dacă adaugi costurile suplimentare (curent, internet), tot este mai OK un PC local.

Luăm în calcul și posibilitatea să-ți pice internetul? Luăm în calcul și variantele - puțin probabile, ce-i drept - unui eveniment de genul namebox?

1 Like

Si care e problema, cine nu te lasa sa opresti Xorg-ul in versiunea desktop, sau sa instalezi si sa rulezi DE in versiunea server. Nu folosesc Ubuntu, dar ma indoiesc serios ca sunt alte pachete pentru fiecare versiunea de “OS”.

Hehe, “ping”-ul de care zici e cea mai mica problema a Apache-ului. Diferenta consta in faptul ca Apache instantiaza cate un process (sau thread, depinde cum e configurat) pentru fiecare request, in timp ce nginx/lighttpd o face multiplexat. Si nu te lasa inselat de faptul ca nginx consuma mai putin RAM. Nginx nu poate interpreta in mod direct cod php, are nevoie de php-fpm pentru asta.

Si pana la urma exact asta ziceam si eu, distributia e complet irelevanta. Este fix acelasi apache si acelasi nginx pe orice distro. Diferentele sunt mai degraba de ordin cosmetic, de suprafata, cea mai importanta diferenta fiind package managerul. Restul sunt amanunte.

Eu le-am calculat la 8h pe zi. Ca poti sa dai shutdown. Toate datele work-related (sourcecode + db + diverse cache-uri) nu depasesc 120Gb. sunt pe la ~70Gb

Si am mai bagat si spatiu pt backup extern. 1 snapshot / saptamana
Ba chiar cred ca as putea sa-l fentez cu un mount de fuse catre un bucket, care ar fi mult mai ieftin

Am avantajul ca echipamentele nu se uzeaza (cel putin din punctul meu de vedere) deci e ca si cum as avea un calculator nou tot timpul, stiu sigur ca nu se va strica nici o componenta. Storage-ul e facut in RAID la ei, nu-mi bat capul

Partea cu uzura componentelor pentru mine e un avantaj care merita banii

1 Like

ai rulat o serie de benchmarks pe instanta? chiar sunt curios in ce zona este ca performanta.