Mai angajeaza cineva programatori in 2020 si nu gaseste ? Atunci de ce dragi manageri romani aveti mentalitate invechita?

Intr-un fel mi se pare ca se potriveste imaginea postata de @geosoft1 in thread-ul vesel.

Mi se pare ca priveste un pic cam simplist interviul.

Omul a intrebat cateva cunostinte de baza, s-a uitat la experienta din CV si aia a fost.

E totusi un pic cam superficial asa, sunt destui buni de gura pe care-i omoara practica. Oricat as detesta anumite parti ale unui interviu, sunt de acord ca, junior sau senior, trebuie sa te pregatesti inainte.

Mi se pare normal ca nivelul de dificultate sa fie pe masura beneficiilor oferite. Poate si pe masura prestigiului companiei.

Personal, am evitat toata viata sa merg la interviuri unde se dau algoritmi. Am considerat ca este absurd sa fiu intrebat asta, in conditiile in care nu ma lovesc de ei zi de zi. Cu timpul, am realizat ca este doar o scuza copilareasca din partea mea, drept urmare m-am auto provocat sa invat si partea asta, intrucat simt ca pot rata oportunitati. Si … guess what, este una dintre putinele parti din IT care nu se schimba. Pentru training am folosit https://www.techseries.dev/algopro.

Atata timp cat exista Google un om bun poate face orice.

Iarasi, tind sa cred ca e ceva superficial. Din pacate, de prea multe ori uitam ca cineva ne pune la dispozitie si o documentatie si ne grabim sa cautam raspunsul pe Stack Overflow.

Nu toate documentatiile sunt perfecte, adesea sunt incomplete, dar de foarte multe ori gasesti acolo explicatii pe care nu le vezi in alte locuri. Si dupa cateva versiuni ale unui produs, tot de acolo afli ce este nou intr-un API, framework, etc. Plus ca, de multe ori, citind documentatia intelegi mai bine ce-a fost in capul dezvoltatorului, cum se foloseste si cum nu acel produs.

Overall … greseala de junior sa nu fii cel putin familiar cu documentatia oficiala.

4 Likes

I wouldn’t hire a. Net guy either

1 Like

I wouldn’t hire a php guy too! :grin:

3 Likes

In mare parte sunt in asentimentul tau. Nu pot rezona cu persoane care merg pe principiul “e vina lor [ca nu m-au angajat, in cazul de fata]”, in loc sa-si puna intrebarea “ce as putea imbunatati la mine”.

Nu contest ca poate intr-adevar a intalnit manageri mai putin OK, insa orice situatie poate reprezenta o ocazie de self assessment, si ulterior de self improvement.

In clipa in care se adopta atitudinea “este vina lor”, consider ca spune multe despre atitudinea si modul lui de a privi lucrurile, in primul rand.

Eu unul nu m-am lovit de astfel de situatii descrise in articol (poate sunt pur si simplu norocos).

Cum este posibil ca in Romania anilor 2020 sa cauti un job in IT si sa fii respins pe rand de toate companiile, mici si mari, multinationale sau romanesti, numai pentru ca interviul a fost sustinut cu un manager roman ?

Cand reusesti e din cauza ta. Cand esuezi e din cauza altora. O filozofie calduta, care protejeaza ego-ul.

Ascult acum Extreme Ownership si incep sa fiu din ce in ce mai mult de acord cu autorul.
ASUMA-TI RESPONSABILITATEA PENTRU TOT CE TI SE INTAMPLA.
Esti respins la interviuri? E vina ta - ori nu te-ai pregatit, ori n-ai studiat angajatorul suficient, ori n-ai fost unde trebuie.
Schimba tara, schimba-ti atitudinea, schimba-ti cunostintele.

2 Likes

@scheffgames is de accord cu tine, dar daca eu-s bun in lucrul care-l fac (am un defect de vorbire) si angajatorii nu vede un potential in mine ?
Treaba asta este foarte subiectiva depinde cand rasare clipa de geniu la interviu si depinde de starea de spirit al angajatorului. Un alt caz a fost ca am fost de 3-4 ori la acelasi firma pana m-am angajat. Am avut si asa cazuri… Eu pun accentul ca trebuie sa fii om cu toti.

1 Like

LA ROMANI JOBUL E SUPRAINCARCAT DE RESPONSABILITATI TEHNICE

Uneori companiile vor oameni buni la toate si ieftini. Cat de cat de acord cu @RedGuard(intr-un fel sunt curios de parerea lui :grin: )

INTREBARILE LA INTERVIU SUNT EXPERT LEVEL CU OCHII INCHISI

Nu sunt de acord cu acest lucru. Dar daca zici in CV ca esti senior pe java/c#/php/js poate ar trebui sa stii mai in profunzime anumite lucruri.

Atata timp cat exista Google un om bun poate face orice.

Acum bag primefaces si chiar google nu prea ma ajuta. Documentatia oficiala si alte componente din aplicatie imi sunt mult mai de ajutor.

NEPOTRIVIRE PE TEHNOLOGII ? SCHIMBATI TEHNOLOGIILE SAU PRETENTIILE

Probabil intr-o multinationala este cam greu.

Am facut cateva greseli acum ceva timp cand eram im perioada in care doream sa schimb job-ul. Am ramas cu ideea de a citi f bine jd-ul si chiar a da un email in care sa cer mai multe informatii si poate o cautare pe google despre firma respectiva.

2 Likes

solutia e simpla (pt angajatori): https://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-23561309-firmele-romanesti-vor-putea-aduca-inca-30-000-persoane-din-sri-lanka-sau-vietnam-anul-viitor.htm

1 Like

Ideea cred ca este sa angajam din ai nostri :slight_smile:

Si oricum am impresia ca este pt cei necalificati.

Ca el mai sunt vreo 5 milioane de oameni care “nu-și asumă”, “nu s-au pregătit” sau “se plâng”. Au plecat spre alte meleaguri. Întrebarea omului este de ce nu se poate și la noi și trebuie să plece, în condițiile în care ne plângem pe toate canalele că nu găsim? Răspunsul e pentru că suntem o nație de impostori și oportuniști - ce am văzut recent pe la vârful statului întâlnim în toate straturile societății, la stat și la privat.

Eu rar am câte o discuție cu un potențial angajator român, de obicei apăs pe butonul “No thanks”. Dar și atunci când am, numai cu 2 lămâi îmi trece greața. Se începe cu o discuție complet irelevantă cu cineva de la HR și se poate continua cu o discuție tehnică cu unul care, deși n-are în cv decât un Spiru Haret sau o facultate prin Tecuci, caută el să arate ce tare e prin întrebări legate de ultimele linii de cod pe care le-a scris.

3 Likes

Nu sint de acord cu tonul categoric al mesajului articolului din LinkedIn.

Sint companii care angajează pe banda rulanta deoarece modelul de business le permite. Vezi servicii IT externalizate unde se vinde cantitatea de efort nu oamenii care vor executa activitatile cerute de client.

Sint companii care filtreaza deoarece au nevoi foarte clare, derivate din natura activitatii - dezvoltare produs - sau natura domeniului in care activeaza, sau natura organizarii proiectelor.

Cand ai nevoie sa angajezi “ingineri software” si la interviu iti vin programatori, normal ca ii respingi. Nu ar trebui sa mire pe nimeni. Cu atat mai mult sa revolte.

Sa mai spun de atitudini fitoase, de genul, eu lucrez cu React si nici prin gând nu imi trece sa invat Node sau Flutter sau Material?

Un inginer software complet este capabil sa abordeze o problema indiferent daca asta presupune sa dezvolti UI cu Angular, back-end cu Java si DB cu Hadoop.

Si daca nu are cunostintele necesare, pune mana pe carte si invata. Este o problema de atitudine si de etica a muncii.

Evident ca fiecare are un domeniu de specializare si inginerii se completeaza reciproc in echipa. Dar, profilul unui inginer ar trebui sa fie “pi shaped”.

4 Likes

Am obesrvat ca se face mult scandal pe Linkedin. Cel care a scris articolul, mai are altele in acest stil.

Un fost profesor zicea sa nu devenim dactilografi de cod :slight_smile:

S-a cam terminat cu distractia in programare. Nu prea mai e epoca de aur in care oricine declara ca scrie cod e angajat (iar asta nu e neaparat rau).
Cineva scria de Extreme Ownership -> Jocko Willink
Eu citesc o alta carte de a lui : " Discipline equals Freedom"
Tipul a fost ofiter SEAL si a luptat cu echipa lui in IRAK.
Lectia nr 1)
Fii pregatit . Nu are sens sa te duci la un interviu daca nu te pregatesti inainte. Competitia se pregateste si cu 1 an inainte ( colegi care s-au dus la Amazon sau Google avea 4h pe zi doar asta).
Daca cititi “Cracking the coding interview” o sa vedeti ca se recomanda 1 an de pregatire.
Lectia nr 2).
EGO-ul e dusmanul tau. Am facut de curand asta. M-am dus la un interviu de Java something cu 15 ani de experienta pe Java … Am picat cu gratie si prima mea reactie a fost sa dau vina pe companie : "Cine naiba foloseste cunostiintele de algoritmi de GC ? "
Apoi mi-am adus aminte ca astea sunt doar scuze. Daca nu te pregatesti constant si te testezi periodic vei fi lasat in urma la interviuri.
Lectia nr 3) Average is over : Nu mai merge sa mergi oarecum cu 40 % din efort si sa treci oarecum interviul. Am fost si de partea cealalta a baricadei (nu ca lead interviewer) si am vazut cum se decide angajarea. Erau 11 oameni care aplicasera si doar unul a fost selectionat.

Din fericire sunt tot developer acum dar am avut si pozitii de team-lead. De multe ori se prefera sa fie picat un candidat care s-ar fi descurcat in 99% din cazuri sa sa i se ofere posibilitatea sa aplice din nou in 6 luni. Pentru ca e foarte greu sa mai elimini pe cineva din echipa odata ce a inceput sa lucreze.
Cineva care nu depune efort maxim sau nu este la nivel de pregatire bun va sabota moralul echipei. Vor trebui oamenii buni sa faca overtime pentru el sau sa ii rescrie codul . Am vazut asta de cateva ori. Am fost si eu oaia neagra dar mi-am revenit (de cateva ori in 15 ani de programare).

Eu am invatat din esecurile mele , ego-ul a fost ranit , intelectul s-a dezvoltat (ma rog inca se dezvolta)
Cum ar spune Jocko : “Ai picat interviul ? Bun , poti sa te pregatesti mai bine pentru data viitoare !”

9 Likes

Jocko Willink, Peterson, Donovan, Pena :muscle:

1 Like

Well, ce-mi place mie la conceptul asta cu asumarea este ca:
1)Ii inspiri si pe altii sa faca asta.
2)Recunosti ca ceva-i-n neregula si incerci sa repari situatia.

Luand exemplul tau cu angajatorul care te refuza pe motiv de handicap:
-Tu zici ca-i vina lui
-El la randul sau spune ca-i vina companiei a sau unui sef
-Seful sau compania spun ca-i vina pietei, societatii, etc.
Ce s-a rezolvat?

Daca in schimb:
-Iti asumi responsabilitatea ptr. ca ai fost refuzat pe motiv de handicap in totalitate. Nu ai facut destul research asupra companiei - data viitoare o sa faci mai mult. Nu ti-ai ales cariera in asa fel incat handicapul sa nu fie o problema - nici o problema, o schimbi. Etc.

-Poate atitudinea ta o sa inspire angajatorul sau compania sau societatea sa-si asume si ei la randul lor responsabilitatea. Poate nu. Tu ai facut tot ce se putea face.

i second that

poate omitem din “piata muncii” chiar cuvantul “piata” care presupune cerere+oferta.
de cele mai multe ori e dificil sa poti vedea ambele parti ale povestii si ajungi sa ai impresia ca niste skilluri tehnice sunt tot ce conteaza.
doar ca asta nu e prea adevarat si angajatorul cauta un pachet in care skillurile tehnice conteaza doar in masura in care restul detaliilor sunt corecte (degeaba esti superman in programare daca nu poti livra acel skill din cauza ca nu te potrivesti cu proiectul sau cu echipa sau pentru orice alt motiv).

ps. nu exista angajatul / angajatorul perfect, dar poate exista cel potrivit situatiei.

Btw… Si eu am un defect de vorbire, chiar mai multe. Urasc interviurile tehnice in care totul e verbal. De asemenea sunt introvertit. Multi programatori sunt asa.
Mi-am dat seama ca nu pot sa ma duc la interviuri si sa câștig puncte pe criteriul baiat de gasca… Asta e ok.
Dar asta nu inseamna decat ca trebuie sa ma pregătesc mai bine. Normal ca nu o sa fiu ales daca se găsește un candidat la fel de bun si cu people skills.
Pana nu avansează societatea la chestii gen basic income nu vad o iesire din situatia asta in afara de efort si disciplina… (sunt o persoana extrem de lenesa dar nu prea mai am de ales :rofl:).
Criza de programatori e in sensul de : nu găsim programatori seniori pe care sa ii platim ca pe juniori si care sa muncească 8h pe zi si sa se perfecționeze alte 3h pe zi. Piata muncii va deveni si mai dura…
Btw in afara de Peterson si Willink nu stiu alti speakeri din astia… Poate David Goggins dar il prefer pe Willink.

2 Likes

Ma indoiesc, dar nu am date suficiente ca sa bag mana in foc, ca in companiile serioase din piata (exclus Gigel SRL) se mai pune problema sa cautam seniori pe care sa ii platim ca pe juniori.

Intr-o piata a angajatului pacaleala asta este cea mai proasta idee pe care o poate avea un angajator. I se duce buhul de nu ii mai vine nimeni la interviuri.

3 Likes