Sunt unul din cei ce intră aici o dată pe săptămână. Citesc doar mailul săptămânal și-mi iau timp câteva minute pentru a răsfoi prin forum. Nu cred că miră pe nimeni, dar n-am găsit nimic extraordinar. Merge, totuși, la o cafea, dis-de-dimineață. Apreciez existența acestui tip de site, pe de altă parte, se simte sărăcia în minți luminate, dispuse să te ajute, pro-bono. Și asta se întâmplă pentru că suntem români - am rămas mai puțini și în mare parte săraci.
Acum, am citit câteva din mesajele sosite în rezumatul de pe mail. Dintre ele, mi se pare foarte interesant threadul unui freelancer ce-și dorește să intre în legalitate. Scroll și critici. Iar scroll, iar judecata de apoi. Cu câteva excepții, din care una notabilă, în care i se precizează, cu subiect și predicat, care sunt soluțiile reale, se remarcă datu’ cu părerea și privitu’ de sus. Omul vrea ajutor, i se oferă alternative care n-au legătură cu subiectul, iar cel mai flagrant este „get a job”.
Rămân mască, mi se pare jenibil să pui pe cineva să-și ia un job când are o carieră de antreprenor în față.
În mesajele din widgetul de jos, cel cu „alte povești similare”, văd o altă situație. Cineva încearcă să-și promoveze platforma de freelancing. Și ăsta este luat la 11 metri. Un spirit antreprenorial pus la punct de alți autosuficienți, mulțumiți de naveta lor zilnică.
Băi nene, dar când o să renunțăm să mai fim „să moară capra vecinului”? Cum are unu’ o idee, cum îi dăm în cap. Din păcate, sunt prea puțini dispuși să te ajute, out of the goodness of their hearts. Autosuficiența nu lasă loc de performanță. Aș spune că trebuie să mă opresc, ca să nu intru și eu în categoria dătătorilor în cap. Dar cred că n-ar fi rău dacă am încerca să gândim puțin outside the box, vis-a-vis de inițiative. Ce ni se potrivește nouă, nu se potrivește tuturor.
Dacă ar fi să aleg între o țară de 18 milioane de patroni și una de 18 milioane de angajați, mi-aș asuma riscul să mă duc lângă primii. Chiar dacă mi-ar fi jenă de unii dintre ei. Nu e niciun secret, vestul are sectorul privat mult mai diversificat, iar numerele vorbesc de la sine:
Preluat de pe https://smallbusiness.co.uk/britain-micro-businesses-per-capita-2541202/
The 10 most micro-business dense countries
*Number per 1000 people
- Czech Republic (89)
- Indonesia (86)
- United States of America (86)
- United Kingdom (81)
- Portugal (72)
- Slovakia (69)
- Iceland (68)
- Liechtenstein (67)
- Sweden (66)
- Paraguay (62)
Iar în UK 20% din GDP vine din micro-intreprinderi.
Noi, ce facem? Să moară capra vecinului? Păi vecinul o să -și omoare singur capra dacă nu știe ce are de făcut. What’s the catch? Își asumă el pierderile. Lasă-l în pace. Și dacă ești un om bun, ajută-l cu ce are de făcut. Criticile ar trebui să fie progres. Dar nu așa, cu capre.