Mentalitate distructivă, output/profit pe termen mediu și lung = NaN

Sunt unul din cei ce intră aici o dată pe săptămână. Citesc doar mailul săptămânal și-mi iau timp câteva minute pentru a răsfoi prin forum. Nu cred că miră pe nimeni, dar n-am găsit nimic extraordinar. Merge, totuși, la o cafea, dis-de-dimineață. Apreciez existența acestui tip de site, pe de altă parte, se simte sărăcia în minți luminate, dispuse să te ajute, pro-bono. Și asta se întâmplă pentru că suntem români - am rămas mai puțini și în mare parte săraci.

Acum, am citit câteva din mesajele sosite în rezumatul de pe mail. Dintre ele, mi se pare foarte interesant threadul unui freelancer ce-și dorește să intre în legalitate. Scroll și critici. Iar scroll, iar judecata de apoi. Cu câteva excepții, din care una notabilă, în care i se precizează, cu subiect și predicat, care sunt soluțiile reale, se remarcă datu’ cu părerea și privitu’ de sus. Omul vrea ajutor, i se oferă alternative care n-au legătură cu subiectul, iar cel mai flagrant este „get a job”.

Rămân mască, mi se pare jenibil să pui pe cineva să-și ia un job când are o carieră de antreprenor în față.
În mesajele din widgetul de jos, cel cu „alte povești similare”, văd o altă situație. Cineva încearcă să-și promoveze platforma de freelancing. Și ăsta este luat la 11 metri. Un spirit antreprenorial pus la punct de alți autosuficienți, mulțumiți de naveta lor zilnică.

Băi nene, dar când o să renunțăm să mai fim „să moară capra vecinului”? Cum are unu’ o idee, cum îi dăm în cap. Din păcate, sunt prea puțini dispuși să te ajute, out of the goodness of their hearts. Autosuficiența nu lasă loc de performanță. Aș spune că trebuie să mă opresc, ca să nu intru și eu în categoria dătătorilor în cap. Dar cred că n-ar fi rău dacă am încerca să gândim puțin outside the box, vis-a-vis de inițiative. Ce ni se potrivește nouă, nu se potrivește tuturor.

Dacă ar fi să aleg între o țară de 18 milioane de patroni și una de 18 milioane de angajați, mi-aș asuma riscul să mă duc lângă primii. Chiar dacă mi-ar fi jenă de unii dintre ei. Nu e niciun secret, vestul are sectorul privat mult mai diversificat, iar numerele vorbesc de la sine:

Preluat de pe https://smallbusiness.co.uk/britain-micro-businesses-per-capita-2541202/

The 10 most micro-business dense countries

*Number per 1000 people

  1. Czech Republic (89)
  2. Indonesia (86)
  3. United States of America (86)
  4. United Kingdom (81)
  5. Portugal (72)
  6. Slovakia (69)
  7. Iceland (68)
  8. Liechtenstein (67)
  9. Sweden (66)
  10. Paraguay (62)

Iar în UK 20% din GDP vine din micro-intreprinderi.

Noi, ce facem? Să moară capra vecinului? Păi vecinul o să -și omoare singur capra dacă nu știe ce are de făcut. What’s the catch? Își asumă el pierderile. Lasă-l în pace. Și dacă ești un om bun, ajută-l cu ce are de făcut. Criticile ar trebui să fie progres. Dar nu așa, cu capre.

28 Likes

Ai intrat deja, chiar pe la inceput :slight_smile:
Serios, in loc sa sari cu ajutatul ‘pro bono’, ai venit cu critica.

Sa-ti zic ce se intampla cu ajutatul ‘pro bono’: o sa fii luat de fraier. O sa apara tot felul de indivizi care o sa-ti pretinda sa le faci temele sau ce primesc ei la job sa faca. O sa fii chiar injurat daca nu ii ajuti si vii cu critica aia pe care o critici. Si nu, nu e o caracteristica a romanilor. Se intampla si la case mai mari si la minti mai luminate.

1 Like

eu nu sunt de acord cu mesajul tau si cred ca pierzi din imagine cateva detalii.
as puncta urmatoarele:

  • suntem pe un forum, nu apelam la un serviciu de consultanta specializat.
    asta inseamna ca sunt tot felul de useri (cu pareri / pregatire / experienta / etc diverse) si cel care solicita ajutor trebuie sa isi asume ca il primeste de la niste non-specialisti.
  • depinde foarte mult si cum formulezi intrebarea.
    cu cat intrebi mai clar si mai punctual, oferind detalii relevante despre situatia ta concreta… cu atat o sa ai raspunsuri mai utile / relevante / etc.
    eu chiar am primit informatie foarte utila cand am intrebat.
  • nu cred ca saracia (de orice fel) e cauza tipului de interactiune de aici.
    pur si simplu comunitatea e mica pentru ca asa e domeniul asta (comparat cu international).
    numarul limitat de raspunsuri bune are legatura si cu numarul limitat de intrebari bune (parca am o retinere in a ma implica intr-o discutie in care atitudinea e nepotrivita sau limba romana e semnificativ dubioasa sau autorul nu pare dispus sa faca un minim de efort pentru a participa la solutia ce ii este necesara).

deci, atata vreme cat iti calibrezi asteptarile in mod potrivit… cred ca forumul este chiar util (@iamntz keep up the good work!) si ca reflecta in mod destul de corect comunitatea dev din ro.

4 Likes

Tot ce e ușor a fost făcut, tot ce e greu depășește și bugetele Google-ului.

Citeam pe LinkedIn înscrisul unui om care zicea că a avut multe idei de afaceri în fața sa. De la mulți oameni. Majoritatea erau prea complexe/costisitoare să fie implementate. Și erau prezentate de persoane fără cunoștințe tehnice. Pentru că orice om tehnic și-ar fi dat seama în secunda doi că nu are 2 miliarde de dolari să facă măcar MVP-ul.

Tot de ce avem nevoie există deja. De la divertisment, la programe de contabilitate, sisteme de vot ce nu pot fi măsluite, tot felul de platforme, la naiba, sunt mașini care merg singure. Pur și simplu nu mai e loc de inovare. O singură platformă de evidență a facturilor e suficientă pentru toată planeta. Facebook e un exemplu de platformă ce deservește toată planeta. E construit, e gata. Nici o șansă să vii tu, oricine ai fi, Ionel, Gigel, IBM, Microsoft, Google, să faci alta. Nu. Vei. Putea. Niciodată.

Ce rost are să mai arunci „o idee de afeceri”? Există deja, e implementată prin Indonesia, doar trebuie să sapi și să-ți faci cont pe ea.

Singurul mod prin care 99% din industrie funcționează e că lumea încă nu a auzit de toate soluțiile. Așa că business-ul X „fură” din cota de piață. Așa fac toți pentru cei care am lucrat. Olandezii mei se bagă peste booking.com. Dau greș de ani de zile, pierd bani la greu, nu au nici o șansă, dar încearcă.

Dar nu este moral să apreciezi pozitiv idea ca cineva să bage bani în ceva în care știi că va eșua. Da, e imoral. Cineva a făcut o platformă de freelancing. Există Upwork, TopTal, RentACoder, Fiverr, PeoplePerHour. Au bugete imense și eșuează. Darămite alții.

(Văd proiecte de ani zile făcute cu „the best of the best” de pe Upwork. Și-s bune de aruncat. Nu am întâlnit un programator pe Upwork. Da, toți știu să scrie cod, dar zero programare. E așa de grav că eu încep să devin o problemă. Fac lucrurile prea repede, prea robuste, prea bine funcționeză și mi se repetă că nu așa e industria, că nu trebuie să judec pe alții după cum fac eu treaba. Say what?)

1 Like

Ionele, cine a zis ca nu e util forumu’? Lasa sagetile pline de dragoste catre founder. Stai la subiect. Si subiectu’ era tocmai asta: ca in loc sa oferiti ceea ce se cere, aruncati cu nonsensuri si fatalisme.

3 Likes

I rest my case.

1 Like

Atunci nu mai spune, frate, nimic. Dar, decat sa arunc un negativism, decat sa desfac in bucatele OP-ul, mai bine tac. Comunicarea e buna, ar spune unii. Pai e buna daca E BUNA. Ori critica asta non-stop n-are cum sa produca ceva.
E ROMANEASCA, garantez. Nu exista nicaieri “sa moara capra” cum exista la noi.

Vad ca este un ghid despre cum sa ceri ajutor :slight_smile:


Bonus

1 Like

Pai ai aruncat cu negativism. Nu gasesti asta un pic ironic?

Nici nu-ti imaginezi cate cereri imi vin pe privat ca sa rezolv probleme intalnite la tot felul de proiecte de catre studenti… Unii le scapa in comentarii publice (vezi sectiunea comentarii): https://compphys.go.ro/newtonian-gravity/ Dar cei mai multi mi le trimit pe privat. Unele sunt chiar ok, strict la tema tratata si acolo mi se pare foarte ok sa ajut: https://compphys.go.ro/the-numerical-renormalization-group/
Dar unele care mi-au venit pe privat erau de-a dreptul nesimtite, teme de doctorat care necesitau cam mult timp din timpul meu pentru un raspuns… si nu erau romani.

1 Like

Un mesaj contra negativistilor si demolatorilor de idei e negativism? Eu inteleg perfect unde ma incadrez, pentru ca nu ma ocup cu demolarile, ci dimpotriva. Nu trebuie sa-mi zica cineva ca-s negativist pentru ca am luat pozitie impotriva negativistilor. Seamana a original sin.
Si asta face cumva situatia generala mai roz? Nu ma refer la situatia de pe forum, ci la mentalitate. Tot acolo se incadreaza. Cui ii place sa primeasca PMs?

2 Likes

Serios, explica ce anume ai construit pozitiv cu asa ceva:

Nu, nu e falsa dihotomie cu bine vs rau (unde ce-ai facut tu e ‘binele’) se poate si mai rau contra rau :slight_smile:

asta e motivul

pentru problema asta

over and out (sau, in alte cuvinte: …ck off!)

Sunt printre cei care raspund pozitiv la intrebari pe acest forum dar sunt de acord cu critici acolo unde se justifica. Personal in viata nu am invatat nimica din faptul ca ma facut cineva frumos si destept ci din critici argumentate si cred ca asta e un element important de dezvoltare personala.

Dintre ele, mi se pare foarte interesant threadul unui freelancer ce-și dorește să intre în legalitate. Scroll și critici. Iar scroll, iar judecata de apoi.

Din pacate putini realizeaza costurile care implica munca de freelancer si la veniturile pe care le realiza autorul din postare a primit feedback din aceasta directie din partea unora care stiu cu ce se mananca.
Faptul ca incerci sa-ti furi caciula neplatind taxe sau impozite nu rezolvi nici o problema ci mai probabil nu esti competitiv pe piata sau incerci sa lucrezi pe o nisa foarte prost platita si poate ar trebui sa-ti regandesti strategia.

Analizand postarea in detaliu, sunt 16 raspunsuri la postare din care 7 autor, 9 alti membri forum iar din alea 9:

  • 4 postari cu sfaturi sau informatii utile/pozitive - pfa, firma, probleme la imprumuturi cu banca
  • 4 postari legate de problema descrisa mai sus - venit brut/net, platirea taxelor
  • 1 postare posibil critica nejustificata

Nici o postare cu atac la persoana (whew) deci sunt de parere ca a fost o conversatie utila din care o persoana care o citeste in nota care trebuie poate trage niste concluzii utile.

4 Likes

Personal, mai mult decat “mentalitatea destructiva”, imi place mentalitatea astălaltă unde românul nostru e buricul pământului. Numai la el se întâmplă tot, numai la el s-au inventat toate :slight_smile:

Rapid un exemplu imi vine Stackoverflow. Are cineva o problemă … se recomandă sa renunte si sa refacă pe tehnologia X

Nu merge ceva in Ubuntu? Pfff, use Arch!
Problem, erori ceva cu VanillaJS ? Pfff, use Angular !
Samd.

Asta e o chestie din natură. Global gen. Nu e “Made in RO”. Nici măcar nu e doar a oamenilor :stuck_out_tongue:

Per total înțeleg frustrarea. Sunt chestii de care din pacate te lovesti din ce in ce mai frecvent.
Dar nimeni, niciodată, nicăieri, n-a ajuns departe fără stres si bătăi de cap.

1 Like

Salut, Cristian. Eu sunt OP-ul postului la care faci referire. Si mie mi-a lasat un gust un pic amar experienta. Totusi unul din raspunsuri a fost destul de detaliat. Si-a dat vreo 10-15 minute din timp sa ma ajute, ceea ce e admirabil. Asta nu s-ar fi intamplat daca intrebam pe un grup de fb. Si au fost si altii care au dat raspunsuri relevante. Dar da, vreo 4 raspunsuri au fost irelevante si date doar asa ca sa ma contrazica sau sa se simta superiori.

Sunt de acord cu tine ca rautatea asta e o problema romaneasca. Nu ca ar fi unica aici, dar cu siguranta e mai des intalnita ca in vest. Devine foarte clar daca petreci ceva timp in afara apoi te intorci. Stii vorba aia “A stranger is just a friend you haven’t met yet”? La noi mi se pare ca ar trebui sa fie “A stranger is just an enemy you haven’t met yet”

Nu-s sociolog, dar am incercat sa gasesc cateva cauze ca sa pot sa-mi explic fenomenul asta:

  1. Comunismul. Daca traiesti in permanenta cu frica ca vecinul/colegul/prietenul te poate turna la securitate, il vezi ca pe un potential pericol care trebuie evitat. Generatia mea nu a trait asta, dar am fi putut mosteni mentalitatea de la parinti.

  2. Saracia. Cand resursele sunt limitate, ai impresia ca orice castig al altuia e pierderea ta(zero-sum game). Asa ca toata lumea e un competitor, un inamic. E ca si cum am fi vreo 10 porci pe o troaca mica cu mancare, si trebuie sa ne batem cu restul daca vrem sa supravietuim.

  3. Coruptia. Cand cresti vazand ca sistemul nu merge, ca trebuie de exemplu sa dai spaga la doctor si la asistente cand te duci in spital, ca invatatoarea/profesoara la scoala tipa si te jigneste, ca politistului nu-i pasa de tine, ca politicienii fura, atunci nu te mai consideri parte din societate. Esti pe cont propriu. Iti creezi o mentalitate de eu vs ei.

5 Likes

Nah, man, ideea e că mai toată lumea știe că tot ce a putut fi inovat s-a inovat.

E doar o chestie de a primi finanțare de la cei care nu știu încă treabă asta.

Dau greș americanii la bugetele de miliarde și o să reușească o firmă românească în Europa. (Europa e cam anti-tehnologie)

:raised_hand_with_fingers_splayed: fost Upwork freelancer aici.
Nu freelancerii scriu cod greșit, ci cei care comandă proiectele nu au succes.
Sunt foarte multe start-upuri care își încearcă norocul. 20% reușesc. Restul nu.
Am scris cod pentru un start-up când antreprenorii se scotoceau în buzunare după $1000. Dar s-au descurcat și au obținut finanțare de $62 milioane.

@Allegro, și eu as vrea să trăiesc într-o țară cu 18 milioane de antreprenori. Apropo de idei, nu cred că oamenii nu sunt de acord cu ele, ci mai degrabă încearcă fie sa-si justifice de ce nu vor să ia parte la ideea respectivă, fie sunt foarte mulțumiți de felul cum văd ei lumea și nu acceptă alternative.
Mai e o problemă generală. În timp ce oamenii își dau cu părerea, nu prea ii vezi să treacă la fapte.
Si nu riscă.
Pentru mine risc înseamnă să investești 6 luni timp și bani într-o idee cu șanse foarte mari de a eșua, dar și cu beneficii pe măsură dacă reușește.

Ce mi se pare mie greșit la români este concepția că “o afacere de succes este una în care faci profit”. Eu cred că o afacere de succes este una care rezolvă o problemă și supraviețuiește.

Mai urmărește totuși forumul zilele următoare.
Coc ceva și dacă îți place pro bono, vei avea parte.

2 Likes

Nah, te asigur, calitatea codului e minimă. Metode de 10 pagini, aceeași variabilă folosită de 3 ori cu scopuri diferite, o singură clasă care le face pe toate, creare de proprietăți ale clasei ad-hoc, în a XII-a metodă din clasă, metode private combinate cu metode publice, de ce să facem o funcție când putem pune același cod în 50 de locuri, etc.

Și, bineînțeles, client care nu știe nimic despre programare. Merge? E bun! Uite 5000 de euro.

Totusi, nu uita ca ‘merge’ e partea esentiala a unui program. Degeaba scrii tu codul cel mai frumos, cel mai rapid, aplici cele mai SF tehnologii… daca nu merge.

Sunt deseori vinovat și eu de faze de genul, și am renunțat să insist să scriu codul perfect, decât dacă e proiect personal.

Pot să spun că poți ajunge să pierzi bani făcând refactoring, pentru că vei fi mai lent.

În general se întâmplă așa:
Vin specificațiile, relativ vagi, dar destul cât să pornești. Faci 30-50% din proiect apoi specificațiile se schimbă. Dintr-o dată observi, hmm, aici ar trebuie niște refactoring pentru că ce cer ei e similar cu ce e dincoace, dar ei vor proiectul asap. Așa că faci copy paste, adjustezi și merge! Și specificațiile iar se schimbă, iar ar trebui refactoring dar n-ai timp, trebuie terminat. Rinse and repeat :slight_smile:

Mai demult făceam refactoring, și era greu să explic că am pierdut 2 zile de lucru ca în final să obțin exact aceleași funcționalități. Da, colegii programatori înțeleg că e technical debt, și am avut noroc că superiorul are cunoștințe foarte bune tehnice și i-am explicat de ce a trebuit refactoring, pentru că scăpase lucrurile de sub control și dacă mergeam înainte tot așa la un moment dat crăpa ceva.

Iar pe UpWork în general e pentru mercenari, și nu e rău asta. Faci un MVP cu freelanceri, care da, nu va fi cine știe ce dpdv al calității codului, dar dacă funcționează e foarte ok. Dacă proiectul e viabil și se dezvoltă, se pot angaja programatori inhouse unde se va începe de la zero sau măcar se va reface cum trebuie.

Care e diferența dintre un proiect mort scris bine, și un proiect mort scris prost? Nici una…

9 Likes