Merită să înveți PHP în 2017?

Da, dar nu pentru wordpress si alte balarii, o sa-ti irosesti viata. Eu lucrez cu PHP de 9 ani, am lucrat si cu Java/C++ si iti pot spune ca in ultimii cativa ani s-a schimbat enorm de mult modul de lucru PHP, sunt frameworkuri foarte bune, standarde (ia cauta PSR), foarte multe pachete deja dezvoltate pentru absolut orice. Daca lucrezi proiecte serioase te vei lovi de fix aceleasi concepte, probleme, solutii, etc ca in java sau orice limbaj imperativ.

Acum depinde daca pentru tine programare inseamna wordpress sau ceva template-uri pentru solutii de e-commerce… nu stiu ce sa zic, personal cunosc oameni care fac de peste 10 ani wordpress, o fac intr-adevar foarte bine si castiga bani frumosi dar au ramas la nivelul ala, tot niste scriptaci sunt si produc codul ala PHP de care fuge toata lumea si n-ar fi in stare sa treaca la alt limbaj.

2 Likes

Sunt curios daca poti fi programator Senior in 5 limbaje… Ma gandesc ca daca treci de la un limbaj la altul nu vei fi senior in toate, vei fi probabil senior intr-un limbaj si middle in altul sau ma insel eu :slight_smile: ?

Parerea mea este ca in php e fain daca faci ceva complex intr-un mvc nu intr-un cms…

Nu poți fi senior într-un limbaj. Fie știi sintaxa/cuvintele rezervate, fie nu.

Iar dacă vorbim de ecosistemul unui limbaj, cine poate spune că știe > 90% din librăriile oricărui limbaj?

3 Likes

Pe scurt: Da.

  1. In 2017 PHP e “inca” la moda si multe proiecte noi sunt PHP.
    Chiar daca peste 5 ani sa zicem nu ar mai fi la moda acest limbaj, vor exista suficiente proiecte “vechi” ce vor avea nevoie de mentenanta.
  2. Salariile sunt ok.
  3. E un limbaj bun pentru un incepator, desi aici s-ar putea sa ma contrazica altii. Eu consider ca un incepator vrea sa vada cat mai repede rezultatul muncii lui…pe ecran.
10 Likes

Cred ca este inoportuna interventia lui @Alexandru_Harabagiu in acest subiect, avand in vedere faptul ca am colaborat profesional pt o scurta perioada si am fost tratata ca un programator de mana a 2a din cauza faptului ca discutam despre PHP, care nu a fost perceput ca limbaj “de business”. Astfel de abordari in care persoane non-tehnice ne traseaza directiile de programare au fost invalidate de multe ori de piata, de multi ani se tot canta prohodul PHPului si cu toate astea realitatea este cea pe care o stim: PHP este un limbaj care permite un timp scurt pana la livrare (din en time-to-market). Da, este nevoie de multa disciplina pentru a permite scrierea unui cod PHP de calitate, insa comunitatea te poate ajuta.

In cele ce urmeaza, vreau sa elaborez pentru @florin.fratica modul de alegere a unui limbaj de programare sau altul. Incep prin a evidentia ca nu limbajul de programare este critic (as folosi en paramount), ci conceptele sanatoase de a structura codul. Daca alegem sa programam prin metoda “copy-paste de pe stackoverflow”, atunci si in Java / C# / Go / Scala / orice doriti voi se poate scrie cod greu de mentinut. Asadar recomand din nou ca lectura cartea Clean Code si ce s-a mai discutat aici pe forum. Llumea din jurul nostru cere prea mult prea repede, si tine de fiecare din noi sa ne formam respectul fata de meseria pe care ne-am ales-o. In plus, bunele practici o data dobandite, te vor ajuta sa tranzitionezi foarte usor intre diferitele limbaje, pentru ca ceea ce e azi la moda peste 2-3 poate sa nu mai fie cautat absolut deloc, sau sa fie doar proiecte de mentenanta.

Marele avantaj al PHPului este timpul scurt de invatare a conceptelor de baza. Asta inseamna ca cineva care este la inceput de drum va vedea mai usor rezultate pozitive ale efortului depus, si va fi motivat sa continue. Este si cel mai mare dusman al lui, pt ca se ajunge ca multi din cei care au reusit rezultatele de la inceput sa nu continue sa isi perfectioneze skillsetul, ramanand astfel mult cod slab scris in PHP. In ultimii 6-7 ani nu a existat diferenta majora de salarizare intre PHP / Java / Ruby / C# pentru cei care lucreaza la nivel enterprise. Asta si pentru ca instrumentele din jurul limbajului s-au maturizat incredibil de mult, deci nu mai exista scuze pentru scurtaturi si lucruri facute pe genunchi. Asadar iti voi raspunde aici la intrebare: da, merita.

Al treilea aspect pe care vreau sa il aduc in discutie este dorinta de a fi poliglot. Trebuie sa inveti noi concepte si moduri de a rezolva aceleasi probleme in mod sistematic. Expunerea la alte abordari este una esentiala pentru cei care doresc o cariera in programare, asta fiind de fapt ceea ce ii mentine relevanti pe o piata a muncii in care skillurile sunt atat de volatile. Dar la jobul de zi cu zi nu va trage nimeni de tine sa faci asta, ba chiar vor pune presiune sa te super-specializezi pe ceva ingust. Tu trebuie sa cauti poliglotismul.

61 Likes

PHP, precum și celelalte limbaje de programare, este o unealtă, o unealtă cu ajutorul căreia creezi ceva. scopul final este să realizezi ceea ce îți propui, nu neaparat să înveți cum se mânuiește unealta. Așa cum zicea și @tekkie mai sus, php te ajută să livrezi destul de repede, existând o gamă foarte mare de module deja dezvoltare, care pot fi asamblate și adaptate pentru a realiza produsul.

Pentru a da un răspuns întrebării din titlu cred că mai întâi trebuie să o completezi: “Merită să înveți PHP în 2017 pentru a…?”.

1 Like

<Offtopic> That post reached 50 likes. </Offtopic>

Singurul lucru care ar face php sa fie iar mass-hyped (soon-ish), ar fi sa fie integrat in Electron/NW.js (preferabil Electron, pentru multi-windows). That’s it. Asta si php 8 sa aiba performanta mai buna decat node, dar asta poate astepta cativa ani…

PHP avea posibilitatea de a fi integrat în aplicații stand-alone încă dinainte ca acest lucru să fie cool prin PHP GTK.

Când a fost ultima dată când viteza unui limbaj a reprezentat o limită pentru tine? Sau pentru oricine de pe forum?

1 Like

As mai aduga aici wxPHP si WinBinder dar nu asta a fost scopul PHP-ului.
Dimpotriva, PHP a determinat migrari masive ale aplicatiilor desktop spre web.

2 Likes

Nu e vorba de noi, e vorba de enterprise, unde diferenta aia mica de performanta chiar face o mare diferenta. Asta l-ar face mai hyped.

Si ce vreau sa spun prin a fi integrat in Electron si/sau Cordova (standalone sau ca addon) este faptul ca avand posibilitatea de a migra codul php existent catre desktop ar permite nu doar crearea de desktop apps in php, ci, mai ales, hyping up prin integrarea cu o suita de development robusta.

Adica i-ar permite sa urce pe hype-ul NodeJS-ului si, eventual, sa se constituie mai mult ca un limbaj destinat procesarii heavy-weight a datelor, php functionand ca un Controller, iar Node-ul ca un View (SQL-ul reprezentand Model; using the right toon for the job).

Asta ar pune accent pe poliglotism, in industrie.

Tind să cred că ai descoperit cuvântul hype și îl abuzezi în toate modurile posibile. Idem și pentru Electron & co.

4 Likes

Nu, il stiu de ani, dar recent am inceput sa ma documentez despre business development & consultanta business.

prima data m am gandit sa fac topic, dar am zis ca mai bine o postare la topicu’ asta ca se potriveste.

poate e o intrebare retorica, dar eu personal pentru pura mea curiozitate (poate si a altora), vreau sa stiu daca merita sa inveti php pt. anii ce vin? asta, luand in calcul boom-ul asta de marketing pt. python, javascript + frameworks, IoT si ML.

de exemplu, am cautat pe net job-uri, dar nu oricum, am vrut sa caut intr-un loc unde chiar exista trafic ca lumea si am gasit ceva: https://www.pornhub.com/jobs/job/software-developer-php/ // spre surprinderea mea, chiar si in epoca VR-ului.

1 Like

De ce ai face PHP de buna voie si nesilit de nimeni?

5 Likes

Nu am inteles de ce s-a reinviat un subiect stins de 2 ani si ceva ? :smiley:


PS: @peacemaker ai uitat de blockchain

1 Like

pur si simplu voiam sa stiu cum un programator PHP isi traseaza viitorul in functie de trendurile actuale.

stiu ca inca se gasesc job-uri in: zona de e-commerce, wordpress, web hosting, aplicatii crud si mentenanta pe vechile proiecte, ca sa zic asa. dar, pentru ca intotdeauna exista un “DAR”, totusi, nu se mai uita si el cu coada ochiului la celelalte tehnologii? pana si wikipedia vad ca face trecerea inspre node.js, iar microsoft (c#) devine tot mai open-source pe zi ce trece. fac si ei gratuitati ca si autodesk-ul.

2 Likes

daca-ti tratezi viitorul in functie de trenduri probabil ti-ai gresit domeniul in care activezi. parerea mea
si da, php-ul e foarte sanatos in 2019. si o sa fie sanatos mult timp de acum inainte

3 Likes

Nu vad nicio problema in a face PHP in 2019, 2020+, limbajul a evoluat destul de mult, desi nu mai scriu PHP trebuie sa recunosc ca framework-urile si ecosistemul sunt foarte mature si pentru un proiect mic, un prototip, orice vrei sa faci repede si relativ IEFTIN nu cred ca exista competitie reala.

Sunt multi programatori experimentati pe PHP cu Laravel sau Symfony care fac treaba buna si au o productivitate extraordinara.

Later edit: daca esti prost esti prost orice limbaj ai folosi.

3 Likes

Depinde de scopul final, dar eu aș îndrepta începătorii să studieze Python în loc de PHP.

Edit: Eu personal am evitat PHP cît am putut de mult :slight_smile:

3 Likes

Daca vrei sa lucrezi pt pornhub, filiala romaneasca se cheama Mindgeek :slight_smile: Sigur au joburi deschise.

1 Like