Microsoft doesn’t think Windows is important anymore

Sunt uşor suprins, deşi n-ar trebui, având în vedere mişcările pe care le-a facut M$ în ultimii ani (subsistem Linux pe Windows, Microsoft Studio Code pe Linux, .NET Core Linux etc). Parcă dădeau impresia că nu se mai tem de concurenţă ca pe vremea lui Gates şi Ballmer, ba chiar dimpotrivă, o încurajează. Acum o zic pe faţă:

“The operating system is no longer the most important layer for us,” was the message from Microsoft CEO Satya Nadella yesterday.

Windows nu prea mai este vaca de muls a Microsoft de ceva timp. Si-a diversificat sursele de venituri prin sericicii cloud (Azure), servicii enterprise (care dau multi bani), chiar hardware (Surface) si altele.

De exemplu Windows 10 are 4 ani si ceva. Este cica ultimul sistem de operare si modelul s-a transformat in Windows as a service.

In general, am observat la cam toti marii jucatori doin IT, o trecere in zona de sericii, XaaS (unde x cam poate fi orice), zona de cloud.

IBM nu mai vinde servere asa cum facea odinioara, HP s-a spart in 2 enitati, un pt userii enterprise si una pt end useri (consummers) etc.

Si inclusiv Apple a iefrinit anul acetsa pretul pt Iphone 11. Lansand Apple Music plus alte servicii, sursele de venituri s-au diversificat.

Se vede si o mentalitate a lui Satya Nadella, diferita de cea a lui Ballmer.

1 Like

Deci… nu te-ai prins de asta când au dat Windows 10 MOCA?

Nu mai sunt în tabăra Windows de la Windows '98, mi se pare cam confuză chestia asta cu “moca” :slight_smile: Te referi la upgrade de la versiunile anterioare la v10? Asta parcă ţin minte.

1 Like

Windows 10 e liber la descarcat direct de pe site-ul Microsoft, si, cu ceva limitari, poti sa-l folosesti fara sa activezi o licenta pe el.

E practic un model freemium de ceva timp.

Upgrade a fost gratuit foarte mult timp (un an sau mai mult).

L-au dat gratuit și celor ce s-au înscris în Insider (deși nu știu dacă licența s-a păstrat pentru cei ce au renunțat la Insider).

Acum ceva vreme a apărut articolul asta interesant pe tema asta, care prefigura evoluția asta: https://stratechery.com/2018/the-end-of-windows/

Și again, daca ne gândim istoric și “la numere”, Windows e un pic de anomalie. For better or worse, UNIX so clonele lui sunt standardul. A fost spațiul consumer Mai ciudat “o perioada”.

3 Likes

Într-un fel, exact pentru ca Windows este un “alien” în lumea sistemelor de operare, a fost atât de uşor pentru M$ să-şi ţină captivi utilizatorii, sistemul este atât de diferit de celelalte încât este foarte greu să portezi o aplicaţie de pe OS pe altul şi de multe ori nu merită efortul.

Cu 60-70% marketshare cât are Windows (și 80-90% cât au avut la începului anilor 2000) aș zice că celelalte sisteme erau diferite :smiley:

Nu știu ce să zic despre dificultatea portării. Sublime Text rulează cross-platform; Jon a zis de câteva ori că este același codebase. Mai ai Chrome, Firefox, (presupun că) suita Adobe, suita Jetbrains (dar care e în Java, deci nu e neapărat un exemplu bun).

Ai dreptate. Nu se intampla cu celealte sisteme de operare, e simplu sa portezi aplicatii de la Mac la Linux, sau invers.

2 Likes

Dap, din Linux pur şi simplu targetezi compilatorul să scoată cod de Mac şi gata, merge, fară nicio modificare (daca ai nevoie de GUI, cu XQuartz, fireşte).

1 Like

Si pe Windows e la fel, e nevoie doar de compilator si .NET ruleaza pe Windows, Linux, Mac, iOS, Android, Tizen

In anul 2019, exista multe solutii de a face o aplicatie sa ruleze pe n platforme.

  • Java + limbajele pt jvm(JVM)
  • net core
  • c++ prin Qt

Si altele.

Am vazut teste cu suportul .net core pe Linux si este destul de ok la integrarea cu api-urile din sistem. Intr-un articol de pe blogul Red Hat, parca am vazut si mecanismul P/Invoke pe linux :slight_smile:
C

Electornu’ o fi nou, dar Electronu’ e vechi rau, coane :grin: Si n-are o reputatie prea buna caci e mare iubitor de RAM

Eu ziceam de cod executabil nativ, nu maşini virtuale sau cod interpretat.

1 Like

Solutii de baza nu prea exista multe. Tot felul de produse, da.

Si eu la fel. Interpretat!? In nici un caz! Pe unele platforme nici nu se poate altfel decat compilat nativ, e restrictie intriseca a OS-ului

Păi şi cu .NET obţii cod nativ (cod care poate fi executat direct de CPU)? Poate mă înşel, dar parcă ţin minte că se foloseşte tot un soi de VM, cam cum e Java.

Te inseli. Se intampla.

Wikipedia zice aşa:

.NET Framework (pronounced as “dot net”) is a software framework developed by Microsoft that runs primarily on Microsoft Windows. It includes a large class library named as Framework Class Library (FCL) and provides language interoperability (each language can use code written in other languages) across several programming languages. Programs written for .NET Framework execute in a software environment (in contrast to a hardware environment) named the Common Language Runtime (CLR). The CLR is an application virtual machine that provides services such as security, memory management, and exception handling. As such, computer code written using .NET Framework is called “managed code”. FCL and CLR together constitute the .NET Framework.

Se înşeală? Întreb, habar n-am, nefiind “cetăţean” în lumea M$-ului, n-am încercat niciodata să programez pe .NET.

EDIT: nevermind, m-a lămurit Cosmin: Compiling Apps with .NET Native - UWP applications | Microsoft Learn