Modificari scutire impozit programatori - 2017

Conform


se modifica criteriile (se elimina limita de 10 000 USD / an / angajat) + alte modificari.

6 Likes

Stie cineva ceva legat de studii? Ca acum se incadreaza usor angajatorul, dar nu toti angajatii au studii superioare terminate.

3 Likes

Nu se va schimba, ar fi suicid cu bugetul țării.

În cel mai bun caz ar putea adăuga ceva absurditate contabilă, gen dacă în ultimele 12 luni venitul unei persoane provine exclusiv din realizarea sau consultanța sistemelor informatice atunci persoana poate deconta impozitul pe venit la sfârșitul anului în baza documentelor doveditoare (contracte de muncă, adeverințe venit, contracte prestări servicii, un portofoliu și o declarație pe propria răspundere).

Iar dacă te prind că ai făcut altceva amenzi frumusele.

O firma poate avea si alti angajati, nu doar programatori. Cum poti dovedi ca cei care au studiile pe alta specializare sau nu le au terminate lucreaza ca programatori? Poti ajunge in situatia ca o firma sa ceara scutiri de la impozit pentru secretara, hr…

Cand am beneficiat de aceasta facilitate acuma 8 ani a trebuit sa prezint doar copie dupa diploma de facultate, in rest se ocupa firma.

M-am mai gandit si eu la chestiile astea, dar nu-i neaparat asta problema.

Din 2015 trebuie doar sa ai o facultate, nu conteaza domeniul in care ai terminat-o ci doar domeniul in care lucrezi. Mai exact, conteaza ca departamentul/postul pe care esti angajat sa fie din acea lista de activitati pe care le scutesc ei de impozit.

Daca esti secretara cu facultate de informatica terminata nu ai scutire. In schimb, daca esti programator cu facultate de secretara ai scutire.

Facultate doar pentru diploma oricum au din ce in ce mai multi, nu-i ca si cum n-ar putea deja sa se faca smecherii. De asta ma gandeam ca poate e vreo modificare si in acest sens in conditiile in care nu pare sa fie o masura de siguranta valida impotriva secretarelor care nu vor sa plateasca impozit.

L-am auzit aseara pe Liviu Dragnea, ca incepand cu trimestrul III din 2017 scutirea de impozit va fi valabila si pentru angajatii cu studii medii.

1 Like

Mai devreme sau mai târzui o să ne muște de fund toate măsurile astea populiste. Atunci să vezi cum, sub pretextul „nu sunt bani la buget”, vor fi aduse mici modificări:

  • se scot scutirile de impozite;
  • se introduce impozitarea progresivă (până în 2004 erau cinci praguri de impozitare, iar cel mai mare prag era la 40%)
5 Likes

Reintroducerea impozitarii progresive ar fi o mare nenorocire… :frowning:

2 Likes

it’s going there.

sper ca sunteti platiti in valuta.

Impozitarea progresiva nu cred ca revine pentru ca este ineficienta. Cei care vor fi afectati de ea sunt cei care lucreaza la firmele de stat iar in privat se vor gasi portite pentru transferul sumelor de bani.
Mai repede vad posibila o crestere de TVA sau o alta masura care sa afecteze pe toti si care aduce sigur o anumita suma de bani la buget.

1 Like

De asemenea, nu sunt atat de multi oameni cu venituri mari din salarii, încât să fie o sursa mare de venituri pentru bugetul de stat. Poate un guvern viitor, mai ușor de înghițit de către middle class, și care trebuie sa rezolve toate golurile bugetare lăsate de taxele mici și măririle salariale ale acestui guvern.

Taxele oricum sunt mari in Romania pentru angajați - cam 50% din salariul brut. Care ne aduce în compania selecta a țărilor nordice. Fara statul social performant totuși. Taxele mult mai mici pentru PFA-uri, SRL-uri micro sunt o portiță pentru cei cu profesii liberale și angajații pe salarii mai mari să nu fie așa de împovărați fiscal. Un fel de mită pentru omeni care ar putea pune probleme, dacă ar fi mai rău. Cel puțin așa am interpretat eu situația asta. În alte tari, nu exista diferente așa de mari între diversele metode de organizare a muncii.

2 Likes

Se pare că nu sunt singurul cu ideea asta:

Să sperăm doar că nu se va aplica un impozit radioactiv retroactiv…

2 Likes
  1. Nu inteleg cine sunt IT-istii cu venituri medii.
  2. Mai bune sunt ultimele 2 modificari: ca nu mai e nevoie de acea suma 10000 euro per angajat cifra de afaceri + clarificarea conditiilor prin care o firma putea accesa aceste scutiri.

Foarte mult firmele mari au abuzat de aceste scutiri. La Vodafone cred ca si femeia de serviciu are aceste scutiri.

In conformitate cu noile modificări, se pot încadra acum la acesta scutire de impozit și programatorii care nu generează venituri din vânzarea de software la firma unde activează? Asa zișii programatori interni… Eu realizez aplicații pentru o firma care nu le vinde, le folosește ea. De aceea, pana acum nu am beneficiat de legea asta. Acum oare sunt eligibil? Este suficienta adăugarea codului caen în domeniul de activitate al firmei?

1 Like

Legile civile nu se aplica radioactiv :smiley: , nu au cum sa-ti impuna sa platesti din urma.
Ce zice el acolo probabil a fost faza de acum cativa ani cand Blejnar a incercat sa recupereze datoriile celor care nu s-au declarat platitori de TVA dupa depasirea pragului de 35.000euro, au fost vizati multi platiti prin drepturi de autor la momentul respectiv. Oricum au fost niste vicii de procedura si au castigat in instanta iar dupa aceea le-a sters Ponta datoriile.

1 Like

It has begun!

http://m.hotnews.ro/stire/21515315

Nu e legat de scutirea de impozit, dar multi programatori ar fi afectați de treaba asta.

6 Likes

Supra-acciza de combustibil era de vreo 600milioane de euro pe an si intentionau sa amane si scoaterea taxei pe stalp. Ce zic ei acolo sunt vreo 400 milioane de euro, deci probabil zilele astea mai vin cu o masura.

De curiozitate, voi cum aveti contractele de munca euro / dolari sau lei?

In SUA nu cred că Bill Gates, Zuckerberg sau Steve Jobs isi plăteau taxele la zi. De ce ar fi romanii mai sfinți. Ne-ar putea afecta grav din faptul că toți ar avea salarii mici pe hârtie și ar fi și mai complicat de negociat un contract, din care iese că pierdem toate avantajele față de Ucraina, Pakistan, China, India, Rusia dacă se introduc impozite pe praguri de venit…

Există opțiuni legale si opțiuni mai puțin legale, problema cu munca la negru e că dacă ai o problemă poți fi șantajat mult mai ușor. Renunți practic la dreptul de “fuck you, pay me” și nu văd de ce ai mai lucra pentru cineva dacă oricum ești plătit ca un freelancer.

in Romania contractele de munca nu se pot incheia decat in LEI.

1 Like