Nootropics ptr. brain 2.0?

Am luat recent l-theanina (inainte de cafea). A mai scazut putin jitters si parca mi-a dat oleaca de mental edge.Ma gandesc sa mai adaug niste Ashwaganda si Bacopa Monnieri sa vad ce efect au.
Mai aud lucruri bune despre Qualia Mind dar costa o caruta (aprox. $4.5 per serving) asa ca nu sunt sigur.

Voi ce luati si ce efecte obtineti?

But why?

Chiar ai incerdere in chestiile(ce este in link) alea?

Poate este mai bine sa consulti un medic. :slight_smile:
Parerea mea

4 Likes

lecitina :slight_smile:
nu stiu daca e o diferenta, dar mi s-a parut interesanta.

altfel, exercitii periodice (gen monthly sau weekly, not daily) gen puzzles, sah, etc.
it’s also fun.

ps. sry pr romgleza, inca n-am baut cafeaua (de fapt nu cafeaua e motivul real, ci termenii din postarea initiala pt care am nevoie de dictionar si mi-e lene sa il deschid, dar am zis ca suna mai politicos / socially acceptable sa dau vina pe cafea).

Sistematic? Cafea.

Ai grija cu porcariile alea, pe termen lung s-ar putea sa nu-ti faca bine.

2 Likes

apreciez gustul si ritualul (de fapt pauza), dar in cazul meu nu are efect de “ascutire” a mintii, ba de la un punct (probabil dupa al 4lea espresso dublu) devine un minus pentru ca aduce un fel de agitatie care impiedica focusul.

1 Like

Am avut perioade în trecut când luam ori lecitină, ori memoplus, ori ambele. Pe moment nu mi s-a părut a vedea vreo diferență, dar, privind în urmă, cam toate cornerstones din evoluția mea au cam picat în acele perioade. O fi placebo, o fi coincidență, or avea efect, nu știu.

probabil are legatura cu
salturile calitative sunt sustinute de acumulari cantitative.

lecitina nu e ceva ce iau dimineata si apoi observ cum lucrez turbo toata ziua.
dar pe termen mediu imi da o stare de bine / confort care ma face sa lucrez mai bine.

De aia nu sunt convins că au efect :smiley:

Pai are efectul ala daca bei prea multa, normal.

Efectul cofeinei fara efectele secundare nasoale il are efedrina https://en.wikipedia.org/wiki/Ephedrine. Am luat asa ceva pe vremea cand era legala. Se gaseau suplimente alimentare pentru sportivi care contineau asa ceva.

Din pacate, maimutele din Parlament s-au hotarat sa-i maimutareasca pe cei din USA, asa ca au copiat o lege de acolo si au facut-o ilegala.
Motivul bagat a fost ca obezii americani au bagat in ei cu lopata efedrina ca sa slabeasca si prin urmare au murit vreo 2 (o chestie foarte realizabila si cu cofeina de altfel, sau chiar si cu… apa chioara).

Motivul real e ca din efedrina se poate face un drog, si in dulcele stil al stapanirii, mai bine sa pedepseasca oameni nevinovati decat sa prinda vinovati, asa ca poc, dam o lege cu interdictii care sa loveasca in cei care respecta legile.

Consecintele ne-intentionate (explicit, oricum) https://en.wikipedia.org/wiki/Unintended_consequences e ca au substituit efedrina din ‘suplimente alimentare’, cum ar fi cele pentru slabit, cu substante incomparabil mai daunatoare sanatatii.

Idem in medicamente. Efedrina a fost substituita cu pseudoefedrina https://en.wikipedia.org/wiki/Pseudoephedrine, care bineinteles ca nu e tot atat de eficienta.

2 Likes

Interesant. Am auzit despre lecitina de multe ori dar am crezut ca-i ineficienta pana acum. Poate o s-o incerc. :slight_smile:

Nootropics-urile sunt in marea lor majoritate safe. Sunt practic suplimente alimentare de vreme ce poti sa le iei “over the counter” fara reteta. Banuiesc ca daca prezentau riscuri le proprea statul.
Un alt punct dupa care ma ghidez sunt review-urile multor oameni care le iau. Daca nimeni n-a dat ortu’ popii de la ele probabil sunt ok. :stuck_out_tongue:

Bine, riscuri tot exista. Supradoza, substante nedorite datorita calitatii slabe, etc. Luate cu masura insa si avand o viata cat de cat sanatoasa cred ca-s ok.

Ai dreptate - e bine sa fii precaut cu ce chestii consumi. Fac intotdeauna research inainte sa iau vreun supliment.
Exista insa si multe preconceptii despre suplimente - cum ar fi temerea ca ficatul este afectat negativ de creatina. Lucrul asta este aparent fals si creatina este unul dintre cele mai sigure suplimente. Bine, daca ai probleme grave cu ficatul si bagi si o caruta de creatina probabil e nasol.

Părerea mea e că un somn bun, alimentație corectă și mișcarea zilnica fac cat toate nootropics-urile astea la un loc. Nu știu despre tine, dar în perioada când îmi duceam viața în cel mai haotic mod posibil (în raport cu cele 3 coordonate mai sus expuse: hrana, pauza, mișcare) a coincis și cu perioada in care băgăm în mine suplimente. Întâmplare? In fine, e evident că incercam sa suplinesc prin ele minusul de energie, doar că întotdeauna efectul e pe termen scurt. Schimbări de durata se fac doar prin schimbarea paradigmei în care te miști.

2 Likes

Creatina aia n-o fi afectand negativ ca in ‘preconceptie’, dar probabil ca nici nu are rezultate pozitive ‘asa cum se crede’.

Până astăzi credeam despre creatină că este folosită pentru a crește în masă musculară dar se pare că m-am înșelat.
Aici este explicat cu studii de specialitate, care este roul ei în corpul uman -

1 Like

Tipul ăla e foarte ok îl urmăresc demult.

Pentru noi se pare că cel mai mare impact ar avea zaharul.

Dacă reușești să îți faci organismul să consume grăsime și nu zahăr, printr-o dieta low carb și high fat gen keto, asta îți afectează in foarte bine creierul și creste puterea de concentrare. Sau postul intermitent (intermittent fasting). Puteam băga 8 ore fără să îmi simt creierul obosit ca înainte.

Restul sunt detalii care ajută mai mult sau mai puțin dar evitați mâncarea procesată, nesănătoasă, fast food, dulciuri și snacksuri dulci sau sărate. Toate afectează funcționarea creierului.

Ce mai e la modă acum e și carnivore diet unde mănânci foarte mult carne de vită. Nu de porc sau de pui (cea de pui are la estrogen in ea de numa).

Am încercat și funcționează dar e scump de numa. O carne de vită maturată e peste 100 ron/kg, dacă e să mănânci de 5 ori pe săptămâna trebuie să te țină buzunarul.

In primul rând sport și alimentație cât mai fără zahăr, și soare. Zaharul e inamicul nostru numărul 1 pentru că nu avem job solicitant fizic care să-l consume.

Eu am început să iau suplimente de vitamina D pentru că efectiv eram la zero. Nu ieșeam din casă nici înainte iar de când cu carantina nici nu mai știu cum arată soarele.

3 Likes

Asta ati incercat? Eu nu as lua absolut nimc fara sa consult un specialist, adica un MEDIC.

Foarte interesant comentariul tau si multumesc ca mi-ai reamintit cat de nasol e zaharul. :stuck_out_tongue:
Intermitent fasting am incercat si da rezultate. Bagam intr-o perioada 16/8 si am simtit un uptick in performanta mentala (+bonus ca nu trebuia sa ma mai complic cu micul dejun :D).
Dieta keto nu am incercat-o ca nu-mi permite situatia actuala dar e high pe lista de prioritati.

Fac exercitiu regulat (heavy weights si cardio) dar sa stii ca nu-i solutia la orice. Ajuta mult dar e doar un aspect al unei vieti sanatoase/performante.
Mai ai dieta, suplimente, meditatie & mindfulness, pranayama & yoga, socializare, somn, etc.
E bine sa te tragi de cat mai multe sireturi ca sa te ridici cat mai sus. :stuck_out_tongue:
image

2 Likes

Eu iau constant de cativa ani multivitamine si Omega 3 anumite perioade. Am observat ca atunci ca nu mai iau racesc mai usor, dar nu sunt sigur ca exista o corelatie directa.
Ce am mai incercat si mi se pare ca a avut efect benefic:
Creatina - am simtit o imbunatatire la anduranta in timpul exercitiilor fizice (de ex pot sa fac 20 de flotari legate, inainte trebuia sa ma opresc dupa vreo 15)
Curcumin - il iau pentru a reduce inflamatia. Pare sa aiba efect, am tot avut probleme cu sinusurile anul trecut si m-au mai lasat de cand il iau
Ashwaganda - Iau de la inceputul anului si pare sa ajute destul de mult impotriva stresului. Din nou nu pot sa fiu sigur, poate doar a fost o perioada mai ok la munca sau cine stie ce alte motive, dar feeling-ul este ca a ajutat.

Am observat insa o chestie care ma ingrijoreaza un pic. Mi-e putin frica ca daca renunt la suplimente nu o sa am acelasi randament si devin cumva dependent de ele (si nu costa tocmai putin).