Salut , situatia mea este de dificultate level 9 din 10 as zice.
Incerc sa descriu, prin varianta scurta.
Am 35+ ani.
Am absolvit Electronica Si Telecomunicatii ceva mai demult. Apoi , dupa ceva timp mi-am dat seama ca mi-ar place mai mult partea de software. Apoi am decis sa ma apuc.
Am lucrat in Bucuresti ca game tester o perioada, inainte sa ma apuc de studiat.
Apoi, in 2020 am facut un curs introductiv de C++. Apoi nu am simtit ca sunt pregatit mai deloc sa aplic la job-uri.
Apoi, am urmat un program de mentorat de aproape un an, a costat mult, dar am considerat ca ma poate ajuta. Python, Python Advanced, Baze de date MySQL, Git, Agile, Linux. Ceva care se dorea a fi mai complet. Am invatat multe lucruri si mi-a placut exprimarea in Python. Am zis sa grabesc putin procesul si sa evit situatiile in care m-as bloca de unul singur de aceea am apelat la acest program.
Nu am fost cel mai bun student, si imi pierdeam concentrarea uneori, dar mi-am indeplinit toate temele, si ceea ce trebuia facut. Am avut si o simulare de interviu, si , printre altele am fost intrebat de stack, cu care nu prea am avut tangenta.
Nu prea am studiat algoritmi si nici proiecte personale mai originale sau mai mari nu am avut.
Am terminat programul, ma simteam ceva mai pregatit, dar aveam mari retineri la partea de algoritmi, la care nici acum nu sunt lamurit cu o chestie, si cat e necesar sa stii din ei sau ce.
Nu am aplicat, decat foarte putin.
Am ajuns la concluzia ca trebuie sa ma specializez si perfectionez pe ceva. Din mai multe considerente, am ales sa invat Java in continuare, considerand ca limbajele de programare au multe lucruri in comun, si voi invata rapid bazele, si apoi trec la un framework, si apoi fac niste aplicatii mai maricele. Aveam si o idee de a face o aplicatie a mea si Java mi se parea mai potrivit. Portofoliul imi cam lipsea.
Acum am studiat tot cu un mentor, care ma indruma, si puteam sa il intreb orice. Si acum sunt de parere ca este foarte bine pregatit, si cunoscator. Era , printre altele si asistent in invatamant la o facultate foarte buna de informatica. Era bine pregatit, si am zis sa apelez la cineva care are si capacitatea de a invata pe altii.
I-am spus inca de la inceput ca nu reusesc sa pun lucrurile cap la cap, lucru care mi se intampla si acum. Am spus ca vreau sa invat algoritmi, pentru ca vedeam ca se tot cer la interviuri si par o parte integranta a informaticii.
Am invatat bazele Java, apoi o vreme am facut algoritmi, o luna - o luna jumatate, apoi am inceput Spring si urma sa facem o aplicatie mai mare, full-stack de preferat. Trecerea de la una la alta m-a dezorientat un pic, si de multe ori gandeam cum erau lucrurile in Python. Poate am gresit ca am schimbat limbajul.
Si asa am ajuns la inceputul lui 2023. Din pacate o perioada de 2-3 luni, nu prea am putut invata cum trebuie, tocmai cand trebuia sa termin proiectul si erau cele mai multe internship-uri in Bucuresti. Apoi lucrurile s-au cam impotmolit, dupa o perioada nu a mai putut nici mentorul sa ma ajute, avand alte angajamente.
Iar de prin iulie 2023 a devenit destul de imperios necesar sa imi gasesc un loc de munca. Erau vreo 3,5 ani de cand nu lucram, mereu am avut increderea ca mai e putin si reusesc, dar lucrurile s-au tot prelungit. Din fericire am avut posibilitatea sa fac lucrul asta. Acum nu prea mai am luxul acesta.
Din iulie anul trecut am mai aplicat , in principal si pe alte joburi din it, dar fara succes. Nici cv-ul meu nu este prea atragator, si are unele gauri prin el, si mai nou vad ca aplica 300 - 1000 persoane pe un post in Bucuresti la majoritatea, sau nu stiu ce se intampla de nu mai sunt chemat la interviuri. Inainte mai exista ceva interes.
Recent am obtinut o certificare ISTQB in testare software, in ideea de incepe cu aceasta, am lucrat o perioada ca game tester si apoi sa vad unde ma duce. Imi place si testarea , si ma gandesc ca astfel as putea avea acces in domeniu. Si pe la posturile acestea vad uneori cate 1000 aplicanti. Dar cred ca as reusi in cele din urma. Aceasta ar fi varianta mai sigura, si chiar cred ca mi-ar fi util sa invat testare mai in detaliu.
Dar in acelasi timp ma gandesc daca as putea totusi sa incep din prima pe un post de programator, chiar si ceva basic. Asta imi doresc uneori, mai ales ca din pacate , nu prea mai am luxul ca timp sa incerc lucruri. Si as vrea totusi sa am o cariera ok, sa fiu bun pe bucata mea. Ma gandeam , daca ar fi ok sa incerc sa imi gasesc ceva part-time, care sa imi asigure un venit de 2000 - 3000 lei , spre 3000 ar fi ideal. Si sa continui sa invat programare , sa vad sub ce forma, cateva luni, pana la maxim un an. Tot timpul am avut senzatia ca am lasat ceva neterminat. Aceasta varianta mi se pare un pic mai riscanta , in sensul ca pot avea la cv un job ce nu prea are legatura cu programarea, fata de testing unde as incepe sa construiesc usor-usor niste lucruri care se leaga.
Ce parere aveti dintre aceste doua optiuni ? Este mai sigura varianta cu testarea ?
Acum sunt in momentul in care trebuie sa aleg una din cele doua si sa dau commit. M-am gandit sa mai cer niste pareri.
Aveti vreo idee de ceva ce as putea face part-time, orice e legat de programare, wordpress, vreun fel de freelancing, niste taskuri mici si repetitive sau nu, sa contribui la ceva , etc … sau pana la urma ceva ce se poate face de la un calculator, chiar daca nu are legatura cu programarea ?
Eu am fost mereu fan-ul invatarii structurate si traditionale, care iti pune niste baze solide, dar din moment ce am considerat ca nu pot face o alta facultate de la capat, neavand prea mult timp la dispozitie, am ales sa fac cursurile acestea , am incercat sa reproduc cat mai mult ceea ce ar invata cineva la facultate, dar din pacate mereu a lipsit cate ceva. Am incercat sa fiu bine pregatit, nu m-am dat in laturi de a face lucruri mai grele , ca backend, cand poate as fi putut alege frontend, dar asta m-a atras. Uneori poate nu mi-am dat silinta cat ar fi trebuit, dar a fost mai mult de moment, uneori nu ma puteam concentra.
Mie nu imi e clar ce trebuie sa stii ca incepator, si nu mi-a fost niciodata clar, ca altfel faceam aia si insistam pe ea de 100 de ori si imi reusea pana la urma. Aici vad ca s-a tras de mine in toate directiile uneori, de nu mai intelegeam nimic. Am tot asteptat ca toate sa capete un sens pana la urma, si sa se termine cu alergarea asta dupa tot felul de lucruri, ba tot felul de comenzi in git, ba invata aia, ba aia. Sunt foarte nelamurit de acest domeniu.
Si aveti idee, oare cum se invata corect programare ? Sau poate unde am gresit eu, pentru ca uneori a trebuit sa iau decizii de unul singur ?