Sunt in clasa a 12-a si trebuie sa ma decid incotro merg. Optez în domeniul IT pentru că de mic sunt pasionat de technologie. Fiind pe un profil uman, la științe sociale mai exact, mi-au s-au zis că pot să mă duc la orice facultate îndiferent că nu fac acele materii, așa că nu m-am gandit, consultat, informat destul încât să mă transfer la mate-info.
M-am apucat în a 11a de pregătire la info și la mate dar nu știu la ce facultate să mă duc: să o iau ușor cu ASE - Cibernetică sau UniBuc - CTI.
Tocmai ce am aflat că se dă admitere la UniBuc (ceea ce e awful for me) și am mai vorbit cu prieteni care sunt la CTI Unibuc și mi-au spus să mă încerc CTI-ul de la Automatică.
Am participat la un Zoom Meeting despre Facultatea de Automatică și Calculatoare și mi s-a părut interesant, chit că această facultatea este suuuper grea (teroare pentru cineva care e la științe sociale) și nu știu ce să mai fac…
Unde pot să lucrez dacă termin una din facultățile de mai sus? (Dacă e să termin ASE-ul nu aș vrea să lucrez la o bancă sau în acel domeniu și știu că firmele IT caută și oameni de la ASE)
Ce facultate e mai ok pentru mine?
Ce materii sunt dificile? (mie nu mi-a placut deloc fizica, nu stiu nimic, am avut o profă în a 9a și a 10a care a fost foarte nașpa și am urât orele de fizica)
Timp liber, fără să cedez psihic…?
Să mă concentrez mai mult pe bac sau pe admitere?
De unde găsesc materiale sau site-uri unde pot învăța și să mă pregătesc?
Îți formează o viziune destul de larga despre ce înseamnă software, hardware, putina electronică, control și regulare de procese industriale, roboti, etc.
Aici am nimerit eu, sunt in an terminal. La Cti se pune mult mai mult accent pe partea de software. Desigur daca vrei și ai medii bune poți schimba câteva materii cu ale lor. La Cti s-ar zice că e mai greu și merg aia mai deștepți. Bafta multa!
Îmi e imposibil să-ți răspund la asta, tot ce pot să fac e să îți împărtășesc din experiența mea și din ce am mai vorbit și eu cu alții de pe la automatică.
Eu sincer mai degrabă m-aș duce la Automatică la UPB decât la CTI la UniBuc, pare mai serioasă, în sensul că (deși n-am fost la Poli) mi se pare că înveți mai multe acolo.
În schimb mai ai o opțiune la UniBuc: FMI. Acolo e doar 3 ani și nu ai fizică (dar asta poate fi și dezavantaj). FMI e pentru tine dacă te pasionează una din:
Compilatoare: ai aproape în fiecare an materii legate de asta (automate, complexity theory), ai și materii de functional programming în care se intră chiar destul de adânc în Haskell și Prolog (ajungi chiar să implementezi un interpreter cu tot cu typechecker în Haskell, asta cu niște profi care mi s-au părut geniali)
Algoritmică: e plină facultatea de materii pentru asta, ai chiar și materii unde faci algoritmi genetici și algoritmi de computational geometry
Baze de date: înveți și teoria bazelor de date relaționale, nu doar sintaxă de SQL, materiile despre baze de date chiar sunt serioase, mai ales pe parte de proiectare
AI/ML: sunt profi care chiar sunt foarte buni pe această specializare și poți învăța multe de la ei, doar că se intră mai adânc în domeniu la master, și din ce am înțeles sunt bine văzute programele de master despre ML de la UniBuc
Webdev: se fac destule materii în care examenul constă în a face un proiect în care ori trebuie să faci un site complex ori să faci tu un server, te lasă să folosești ce vrei și se pune accent pe workflow (să folosești git, unit testing, testare automată, issue management, CI/CD etc.)
Se mai face și mate: în anul 1 ai analiză, ring theory și geometrie și algebră liniară, iar în anul 2 ai probabilități & statistică (unde se face și R).
La Poli, în mare parte faci mai multe chestii, mai „inginerești”: materii de fizică, metode numerice, mult mai multe materii legate de hardware și lucruri low-level în general (la FMI ai doar un curs de MIPS assembly în care înveți cum funcționează un CPU, dar nu se compară cu ce se face la Poli). De exemplu la FMI nu am auzit niciodată să se pomenească de Verilog sau speculative execution. În schimb nici la Poli nu cred că se fac monade în Haskell sau meta-interpreters în Prolog. Există și overlap între aceste facultăți, ai și materii care se fac la una dar nu la cealaltă și invers. Depinde de ce vrei tu mai mult.
La FMI ai mai mult timp liber decât la Poli. Totuși n-aș zice că e neapărat ușoară.
Din experiența mea e irelevantă facultatea (cel puțin nu contează așa mult dacă ești la Automatică sau FMI), e mult mai important ce știi tu să faci. Pe mine m-au ajutat proiectele la care am lucrat singur, în afara facultății (dar pentru a le face m-a ajutat și ce am învățat la facultate). Ca să te angajezi te pot ajuta și cele pe care le faci ca teme dacă le faci serios.
Cum ziceam, la FMI (și sunt sigur că nici la ASE) n-ai fizică. Dar mate faci, și nu te ia de la 0, dar nu e nici imposibil să înveți din ce îți dă. Dacă știi matematica de liceu ar trebui să fii pregătit deja. Dacă nu, atunci e mai greu.
Poți intra pe site-urile facultăților la planurile de învățământ să vezi ce se face prin ele. Uite, de exemplu, cursurile care se fac la automatică: Open CourseWare [CS Open CourseWare]
De ASE nu pot să zic mult pentru că nu cunosc decât o persoană care e acum la cibernetică. În primul an mi s-a părut că făceau informatică ca la liceu, recent mi-a zis că are de făcut un proiect în care trebuie să realizeze un mini-sqlite, ceea ce mi s-a părut interesant. Deci din perspectiva mea, a unuia care nu a fost la ASE, pare că ai și materii care sunt pierdere de vreme dar și materii utile.
La fel e și la FMI tbh, unele materii chiar mi s-au părut de umplutură. De exemplu am avut o materie la care trebuia să învățăm ASP.NET… încă n-am înțeles de ce am făcut așa ceva, mi s-a părut că puteam face materii mai serioase decât să învățăm erorile din framework-ul X. Mai ai prin anul 3 și opționale de React/Angular/UiPath/Node.JS/whatever, la fel, mie mi se pare că materiile astea nu au ce căuta la facultate, sunt chestii pe care chiar le poți învăța singur/la muncă, dar… whatever. Din fericire cazurile astea sunt izolate, la opționale ai și alte materii din care să alegi (niște exemple: Digital Signal Processing, grafică, image processing, gamedev etc.).
IS e ingineria sistemelor. Nu știu exact cum se compară cu automatica, dar eu, în ce am scris mai sus, mă refeream la A&C.
Poli cu științe sociale ar fi sinucidere curată, nu stiu cum dai admiterea, dar cumva poți supravietui primul an, cel putin la plata, dar ti-ai blestema zilele. Eu ma uitam la examenul de admitere la poli la Cluj și am făcut mate info, era mult peste nivelul de mate-info care se cere la bac. Chiar și așa ultima medie la buget era 8 și ceva.
Îți trebuie exact mate și fizică, din aia care nu se preda nici măcar la mate-info. Trebuie să iei meditații ca să ai ceva șanse. Norocul tuturor e că poți duce restanțele la fizică, statistica și mate încă 4 ani, doar să ai 30 de credite.
Sau poate Cibernetica. Ai si materii de programare, dar si de Economie.
La internship am avut colegi de acolo si s-au descurcat foarte bine. Chiar au ramas cativa ani pe la compania respecitva
Si eu consider ca nu prea ai ce cauta cu Stiinte Sociale la Poli.
Recomandarea mea ar fi ASE Cibernetica sau Informatica Economica.
Stai linistit ca daca termini ASE CSIE nu e obligatoriu sa lucrezi in banca decat daca chiar iti doresti asta. In principiu, absolventii de CSIE tot in IT vor lucra.
Daca termini Informatica Economica la Cibernetica nu vei avea probleme sa te angajezi in nicio companie de IT ca programator, am colegi in toate companiile mari din Bucuresti. Nu regret nicio secunda decizia. O sa revin cu un review mai complet cand am timp
Subscriu. Poli este ok dacă ai bazele unui liceu tehnic. Altfel te chinuie inutil. Cu background-ul tău de profil uman decât informatică economică pot recomanda.
Universitatile tehnice scot ingineri, si asta e un lucru foarte bun, pentru ca si industria IT are nevoie de solutii ingineresti. Cum mi-a zis un profesor: “inginerul e cel care gaseste solutii la probleme care nu exista inca”.
Problema e ca universitatile sunt de stat, iar adesea interesul primordial e ca profesorii sa aiba norma, nu sa invete studentul ce il va ajuta cu adevarat pe piata muncii.
Mai concret, matematicile intensive, electronica si istoria calculatoarelor nu se justifica intr-o lume in care informatia se ia usor de pe net, electronica e in microcipuri iar arhitectura calculatoarelor sufera modificari majore din 5 in 5 ani. Dar dinozaurii din facultati trebuie sa aiba norma universitara si nu pot fi dati afara, iar nimeni nu evalueaza utilitatea cunostintelor dobandite in facultate.
De ce ar dori cineva sa studieze toate astea timp de 4 ani daca nu cauta o cariera explicit pe electronica/roboti? Iar daca o cauta, de ce nu ar alege o facultate de electronica?
Realizezi ca poti sa iei varza de pe net amestecata cu mai mult rahat decat cu informatie utila, nu?
Poftim, informatie pe net despre un subiect: Numerically solving free models : Physics (reddit.com)
Ai in video niste starturi, in cat timp crezi ca poti sa iei informatia usor de pe net ca sa implementezi asa ceva?
Cel care a facut videoul zice despre proiectele pe care le-a vazut la mine:
Hai ca din moment ce unele mi-au luat cateva zile, asta e o chestiune de vreo doua ore
Se ambitioneaza careva sa ia matematica necesara de pe net? Unul care nu s-a obosit cu ‘matematica intensiva’ prin facultate, bineinteles.
Informatia pe net e haotica, amestecata cu informatie falsa si pseudo-informatie irelevanta, daca nu ai bazele alea de ‘matematica intensiva’ sansele sunt minuscule sa te descurci pe bune.