Ad-ul e plin de red flags, multa abureala de scrum / agile, chiar si fondatorii urasc ce a ajuns, o modalitate de a transforma programatorii in roboti care lucreaza pe banda, oricum ASML plateste cam prost la ce costuri sunt in olanda, la ce cer ei in US esti platit 200k + nu 60k - 80k an.
Asml e una din multele firme de high tech. Si plateste mai bine decat altii din sudul tarii.
Nu voi dezbate aici dinamica pietei de munca dintr-o tara cu suprafata aprox cat Transilvania si populatie cam cat toata Romania. Este un specific istoric, altul cultural, dinamica imigratiei si politicile publice joaca si ele un rol important. Nu e doar Olanda asa, la fel se petrec lucrurile si in celelalte tari civilizate. Nu se fac lucruri de pe o zi pe alta doar ca sa zicem ca am facut si noi ceva. Este thread despre de ce pleaca lumea din Romania, vi-l gaseste repede Cosmin daca nu va descurcati; acolo s-au discutat (si am încurajat diversitatea) si cum e in alte tari. Si salariile depind de aceste specificitati istorice si strategice mai mult decat ati crede.
La intrebarea nerostita “de ce as vrea in Europa de vest pe salariu mic” fiecare isi raspunde sieși, ce i se potriveste unuia nu i se aplica neaparat altuia.
Asta cu “am vazut eu pe net ca sunt salarii babane in state” nu e decat atat, o banala cautate pe Google. Nu scrie pe Google care sunt prerequisites (masurate de ex in ani) sa ajungi sa negociezi “salar baban”, si din ce vad se omite partea asta in discutii. “De ce sa nu merg in America sa iau bani multi” uite eu pot argumenta pt mine cam asa: (1) bataie de cap sa ai actele corecte, sa fii in legalitate (2) problema asigurarilor de sanatate (3) faptul ca orice angajator te poate da afara in oricare 5 min, fara preaviz (4) salariile pe H1B nu sunt de 200k (nici macar de 100k) si nici nu poti schimba angajatorul ca ai gasit unul mai bun. Altora li se pare cool / nu ii deranjeaza, pt mine sunt importante toate astea.
Mult spor la negociat salariu mari, si bafta sa ajungeti sa semnati acele contracte pe sume mari! Nu uitati insa ca nu tot ce zboara se mananca.
Toata lumea vrea sa lucreze in SUA pana cand afla ca o plimbare la spital te baga in faliment (efectiv, e cauza numarul 1 de faliment in SUA, faliment cauzat de costuri medicale). Si chiar daca ai asigurare medicala de mii de dolari pe luna dai faliment la orice problema de sanatate mai serioasa.
Ma gandeam mai mult sa lucrezi remote oarecum, sa mergi acolo e nebunie, anecdotal stiu pe cineva care lucreaza la compania care are WordPress, PFA, si e platit ca si cum ar fi acolo, poate mai bine, in fine e platit foarte bine, cred ca peste $10k pe luna, si nu i s-a cerut matematici avansate, de fapt nici Google nu cere, si nici nu e vb de skill, sa stai sa iti tocesti creierii nu se merita, eu am fost in Olanda, si am dat 100 euro pe un pranz OK la restaurant, si mersul cu RATB-ul lor te termina financiar.
Si eu am fost intr-o situatie asemanatoare timp de cativa ani, in sensul ca am avut client din US. Se poate susține o perioada lucrul pe fus orar de +7-10h, dar nu mult. Eu am si nascut in perioada aceea, a fost super distractiv. Daca vrei sa vezi proiectul cauta pe youtube talks in care il prezint la conferinte.
Stilul de viata din Romania nu se justifica la scara intregii vieți (zic pana ne baga sub pamant sau ne incinereaza). Societatea mioritica e fundamentata gresit. Scara de valori e inversata — orice face destula galagie / e impins de la spate / face un master la SNSPA sau echivalent ajunge sa aiba un trai comfortabil pe bani nemeritati. Cei mici cresc inconjurati de aceste pseudovalori si spirala descendenta va fi abrupta. Asadar asteptarile celor care vin cu o conceptie bugetara personala din Romania sunt discrepante fata de ceea ce se intampla intr-o societate asezata. Si atunci normal ca nu inteleg sistemul de salarizare si fundamentarea sa, si li se par mici salariile.
Ah, de cate ori am auzit asta. Eu unul ma incapatanez sa raman aici, stilul de viata e unul bun presarat cu mici incidente cu administratia locala/judeteana (doar nu vrei sa te plictisesti). Pseudovalori sunt peste tot, copilul tot ce trebuie sa faca este sa aprinda youtube-ul si este bombardat. Sintagma “La nivel global” se refera la pseudovalori. Adevarat este ca noi am crescut cu “atentiile”, florile, fondul clasei, dar acum ni se pare anormal. Si din ce in ce, acestea nu o sa se mai intample. La fel si cu restul, cred cu tarie ca lumea Romaneasca se trezeste si nu vom mai vedea multe mizerii de acum inainte.
Imi amintesc de multe ori ca tata imi zicea “da, tata, dar nu e corect sa faci asa pentru ca …” “doar daca altii fac, nu inseamna ca e corect”. Chiar daca vedeam in jurul meu toate prostiile, tot aveam un compas personal de valori. M-am simtit prost ca-l aveam cateodata aici in Romania, dar acum vad ca mi-a prins bine.
Romania este momentan tara tuturor posibilitatilor. Asta face sa fie un fel de wild-west momentan pe aici, dar un lucru este sigur: daca reusesti aici, poti sa reusesti peste tot.
Din pacate asa am crezut si eu, pana cand am ajuns sa participam in sistem. Va mai curge multa apa pe Dunare pana va fi asa.
O sa aleg un exemplu din sport.
Spune-i asta lui Boloni care chiar voia sa preia nationala. Dar cineva trebuia sa aiba asta in CV, nu sa chiar faca o strategie si un plan de redresare.
Nu ma pricep la fotbal, dar din ce am citit despre Boloni; el a fost dezamagit ca avea KPI-uri si clauze de performanta in contract. Daca o luam asa, FRF-ul vrea defapt sa se asigure ca nu da un salariu de milioane pe an, unui om care nu performeaza. La fel ca la o companie de IT, unui director i se negociaza niste indici de performanta. Eu unul nu vad nimic neinregula cu asta. Oricat de bun (aparent) ar fi cineva tot iti trebuie cumva sa masori performanta.
- Cam oriunde. Hai sa zicem ca poate ca absolvent de ASE nu o sa poti in zona de Embedded (cam asta e pentru CTI-isti), dar o sa ai acces mai facil in zona fintech (care inseamna mai mult decat sistemul bancar).
- Depinde. Esti absolvent de Stiinte Sociale, deci nu prea ai facut Matematica, Fizica, iar Informatica deloc. Dar daca iei admiterea (ambele CTI-uri dau admitere anul asta), o sa te descurci. Iar la ASE faci matematica, dar mai aproape de ce ai facut la Stiinte Sociale, poate in plus niste analiza, s-ar putea sa ai nevoie de niste ore de pregatire (mai ales nefiind admitere).
- La Poli tot ce tine de Matematica si Fizica. La UB, mate se face cam jumate din ce se face la Poli. Iar Fizica s-ar putea sa fie ultima ta grija (asta de la cineva care a fost cam ca tine la Fizica - si stai linistit toti din an vor fi la fel). Insa o sa faci Programare destul de naspa (aici e un pic mai lejer la Poli decat UB).
- La Poli clar nu. La CTI UB si ASE, da. Cel putin la CTI UB (eu sunt aici), multi din anul 2 au job full-time.
- Ai de recuperat multa matematica, fizica/informatica (depinde la ce vrei sa dai; daca vrei Poli alege Fizica; daca dai la UB alege Informatica). Daca nu poti sa le duci pe ambele in paralel (pregatire admitere si bac), invata tare pentru bac si da la ASE acolo se intra in fiecare an pe baza de medie (70% bac + 30% ani).
- Eu m-as orienta catre un profesor, daca erai MI poate mergea, dar asa cam imposibil de capul tau sa te apuci sa inveti.
La ce te referi prin acel “naspa” ?
si cum ti s a parut facultatea overall? eu intru anul 2 la inginerie electrica si calculatoare si sincer credeam ca se face mai mult pe partea de calculatoare si ma gandeam sa ma indrept in alta directie