Nu știu ce facultate să aleg (Automatica - CTI, UniBuc - CTI sau ASE - Cibernetica) (elev profil uman, științe sociale)c

Degeaba o iei din ‘surse credibile’, daca iti ia ani sa o stapanesti, ca ai considerat ‘inutilitate’ in facultate si dupa, pana cand ai nevoie.

Cate locuri de munca exista in tara sau Europa, pentru absolventi de Automatica/CTI/Cibernetica, care sa necesite matematica peste cea studiata in facultate?

In legatura cu matematica, ca a mai fost discutia, putem vedea o explicatie clara aici.
Depinde foarte mult de ceea ce doresti sa faci. De cele mai multe ori, nu e nevoie de matematica, pentru ca exista anumite tool-uri ce au drept rol, sporirea productivitatii si ulterior evitarea contactului direct cu notiuni ce fie nu au fost bine intelese, fie uitate, iar multe chestii in facultate le faci degeaba, pentru ca sunt prezentate intr-o maniera greu de digerat si nepractic.
Acum cred ca totusi, dupa cum s-a spus si mai sus, multa matematica ar fi trebut introdusa in programele de master sau doctorat, nicidecum licenta, deoarece multi nu-i vad sensul (ceea ce eronat). Din punctul meu de vedere, licenta te pregateste sa fii programator mainstream. Ca programator mainstream, nu prea ai nevoie de matematica (doar algebra liniara, si analiza de liceu, cred eu ca sunt suficiente).
In scoala romaneasca, se face relativ multa matematica. Sunt putine tari care fac analiza in liceu, prin urmare, elevii au un background destul de bun in zona asta. Mai degraba ar trebui pus accentul in facultate pe alte chestiuni, legate de structuri de date, aspecte practice in dezvoltarea unei aplicatii, lucrul in echipa (si nu proiecte aiurite). Pana la urma, cand termini licenta, vrei sa fii programator, nu filosof intr-ale matematicii. In plus, ceea ce vad ca nu se ia in considerare e faptul ca textbook-urile folosite in facultati sunt disponibile pe internet (si au o structura foarte buna). Daca chiar o sa ai nevoie de matematica, te poti apuca oricand. Exista materiale foarte bine explicate, menite sa acopere strict esentialul. Spre exemplu aceasta carte, daca o parcrugi folosindu-te de Khan Academy si alte resurse de pe YouTube, poti ajunge la un background in matematica, mai bun decat propune orice facultate cu cursuri copy-paste:
https://www.amazon.com/Mathematics-Machine-Learning-Peter-Deisenroth/dp/110845514X

Acum, dupa cum s-a zis si mai sus, mereu vor exista domenii care sa necesite si “altfel” de cunostinte decat cele de coding, dar pentru marea patura sociala(ca asta si inseamna licenta, nu e un nivel foarte mare de specializare), abordarea facultatilor din Romania e foarte gresita.

Ceea ce probabil e dificil de inteles e ca nu toti trebuie sa se angajeze in asemenea posturi.

Abilitatile oamenilor sunt diferite, interesele sunt diferite, din pacate chiar oportunitatile sunt diferite, etc.

Facultatea iti ofera niste cunostinte inca generale (dar orientate pe un subiect), care sa permita ulterior specializari. Multe dintre acele specializari necesita matematica.

Au pe dracu’. De-aia de-ala cu facultate cu ‘statistica’ prin nume stia mai putina matematica legata de subiect decat ar trebui sa stie unul cu 8 clase?

Aha. Deci in loc sa te specializezi mai mult acolo, sa studiezi ‘prerequisites’?

Aceeasi prostie, repetata. Sigur ca te poti apuca oricand… si sa studiezi ani de zile pana o stapanesti. Doar ca pana termini, nevoia trece :slight_smile: Plus ca nici nu o sa ai nevoie, dupa cum nici un sapator de santuri nu are nevoie de studiul ingineriei in constructii.

Pornind de la prezumptia falsa ca facultatea aia nu propune material bibliografic, etc, si chiar interzice vizionarea cursurilor pe youtube, etc. Apropo, am furnizat recent ceva info despre cei care se apuca sa se hoalbe pe youtube vs cei care termina de vizionat (e discutabil cat si inteleg, ca seminarii, examene, etc, yok). Informatiile existente nu sunt tocmai magulitoare. Se pare ca ‘poti’ e extrem de diferit de ‘ajungi’ prin metoda aia.

Cred ca poti fi de acord ca in multe tari din lume nu se studiaza Calculus in liceu si cu toate astea, programatori exista oriunde.

Deci in loc sa te specializezi mai mult acolo, sa studiezi ‘prerequisites’?

Daca te duci cu materia uitata, efectiv si nu poti asimila informatia noua, cu ce ajuta? Sau poate pur si simplu nu inteles-o in ciclul de licenta, pentru ca nu stiai ca iti va folosii, sau pur si simplu nu i-ai acordat atentie pentru ca nu ti s-a contextualizat informatia oferita.
Matematica respectiva ar trebui introdusa, daca nu in ciclul de master/doctorat, atunci in cel de licenta, dar sub forma unui optional, pe care daca nu l-ai urmat, sa il faci in paralel in ciclul de master, sau daca nu e posibil, sa dai un anumit examen, care sa garanteze ca ai nivelul de cunostinte necesar.

Facultate greseste foarte mult pentru ca nu contextualizeaza informatia, nu o face atractiva, nu determina studentii sa inteleaga ca nimic din cele prezentate nu sunt abureli. Anumiti profesori au un background slab/invechit si nici ei nu stiu la ce se foloseste materia predata.

Eu pot sa spun ca am invatat Calculus de pe Youtube, mai exact serii la analiza, in anul 1 si avand o intuitie logica a criteriilor de convergenta, eram peste colegii mei. Stiam cand sa le aplic, de ce sa le aplic, ce se intampla mai exact in spate si la examen s-a vazut asta.

Stiu ce este si prin industire, si indraznesc sa spun ca pentru a lucra ca programator, nici macar nu e nevoie de facultate, daca esti bun. Vor exista domenii in care e nevoie de o specializare, dar pentru marea patura sociala, nu este nevoie. De multe ori, in privinta multor oameni, facultatea creaza anumite asteptari, iar in loc sa-i ajute, ii duce intr-o zona labirint, care e toxica.

1 Like

Sigur ca ajungi la nivel de doctorat cu materia uitata. Si ce probabil uiti tu foarte convenabil e ca e mult mai usor sa reinveti ceva, chiar daca esti uitucul uitucilor.

Stanford, incercat aici a fi prezentat ca un contraexemplu, nu Universitatea Pravalita din Cuca Macaii, a considerat util sa acorde importanta aproximativ o treime din undergraduate matematicii si stiintelor. Doar matematica are pondere undeva peste un sfert din toate materiile.

Vin unii pe devforum si incerca sa revolutioneze educatia, neintelegand ca s-a ajuns la acea structura prin experienta indelungata si studii & gandire a unora ceva mai presus decat ei.

Nici pentru sapat santuri nu e nevoie de facultate. Cand e nevoie de cunostinte de nivel de facultate, acel ‘daca’ e in mod tipic extrem de fals. Nu esti. Or fi existand niste exceptii care apar prin argumentele ‘poti’, dar de fapt ai sanse bune sa nu fii printre acele exceptii.

La cursul pe care-l mentionam - de pe youtube - au ‘putut’ sa se uite probabil zeci daca nu sute de milioane de oameni. De inceput, au inceput sa se uite ceva peste un milion. Daca tin bine minte, doar aprox 1 din 40 a terminat, de unde si diferenta masiva dintre ‘a putea’ si ‘a fi’. Iar asta e un singur curs, la care probabil s-au uitat de-aia care deja aveau cunostinte de matematica din facultate si nu numai (inclusiv eu m-am uitat la el, apropo). Daca e sa te gandesti la o serie de cursuri, deja treaba devine foarte imputita si realitatea foarte trista comparativ cu ‘toti pot fi Bill Gates’.

Ironia din chestia asta e subtila, probabil nu realizezi ca te-ai uitat la chestia aia pe youtube pentru ca te-a motivat ‘analiza’ din anul 1. Daca nu faceai materia, nu aveai un examen, ceva, te mai uitai?

Parca traim in tari paralele si vorbim de lumi diferite. Asteptari vs realitate. In realitate metoda “online” se practica intensiv de cand cu covidul, nu stiu ce aveti cu ea. Mai mult, se practica mai prost in multe cazuri decat daca s-ar lua informatia de la oameni care stiu sa o predea. Si nu vorbesc doar de matematica, ci de intreg sistemul. Cine nu poate invata online e incapabil si nu va iesi un programator din el.

Imi place si ironia din fraza “ca s-a ajuns la acea structura prin experienta indelungata si studii & gandire”, intelegand ca “politicul, angajarile pe competente indoielnice si plagiatul” nu fac parte din metehnele mioritice. Despre ce vorbim ?

Tu realizezi ca iti vorbeam de Stanford in momentul ala?

Sa nu mai vorbim de ‘invatatul online’. Nu ala e problema, problema apare atunci cand de la nivel de ignoranta se crede ca ‘poti’ si ca invatand haotic ‘de pe net’ e tot una cu invatarea structurata si motivata de examene, etc. Cand se crede ca ‘atunci cand e nevoie’ ‘se poate’ invata in timp scurt ce altii invata in ani de zile. Cand se crede ca o sa si inveti cand tu ‘stii’ ca ‘nu ai nevoie’.

De obicei ‘argumentele’ astea vin din pozitia de ignoranta sau de ‘curse of knowledge’ & ‘hindsight bias’.

Cand vin din pozitia de ignoranta sunt chiar stupefiante, incercam sa-i explic unuia pe reddit despre ‘domain knowledge’ - folosind un exemplu - si mi-a spus senin ca el isi ia o saptamana in plus sa invete chestiile alea (pornind de la nivel de liceu). Chestii care in mod tipic necesita ani de zile. Exemplul era cu mecanica cuantica - ceva la nivel destul de avansat incat pana si aia cu master la universitati mai vestite sa aiba dificultati de implementare - iar ala invata toata teoria intr-o saptamana.

Hai la noi in Olanda sa faci microservicii Java care corecteaza scula care face litografia waferelor (din care se “taie” apoi chipurile alea scumpe). Si sa traduci cod Matlab in Java. Iti iasa pe nas matematica.

Suntem peste 20.000 angajati in si pe langa Eindhoven.

3 Likes

Cod de matlab in java? :slight_smile:

Care a venit cu ideea?

Matlab scriu “băeții” de pe functional, Java ruleaza in productie. Deci sariti repede cu cv-urile de spring boot ca dedesubt va dam sa faceti matrici si regresii si sky is the limit :grinning:

Pe rand, nu toti odata, va rog mult.

Daca v-a placut doar python poate punem de-o ontologie si iaca ati scapat de matematica. Asta pana sprintul urmator cand train-uiti un model da’ vedem noi de care, ca doar nu e algoritmul in 3rd party library si gata, aia stie si seful sa faca.

Parca stia Matlab genera singur Java: Generate Java Package and Build Java Application - MATLAB & Simulink

Matlab poate de asemenea (si in special) genera C & C++. Mie mi se pare o prostie sa fie generat cod java, care numai bun pentru calcule matematice nu e, dar probabil ca au ei vreo justificare.

1 Like

Nu e generat, e scris de colegii softisti la care le trebuie skilluri de mate.

Umm, și au considerat că java se potrivește pentru mate? :laughing:

1 Like

Welvome to the enterprise world. Genera-purpose language pt uniformitate.
Sa stii ca benchmarkurile nu-s neaparat rele pe parte de mate. Nu acolo sunt problemele.

Repet invitati: haideti cu cv-ul de spring boot developer si interogati voi intervievatorii.

Eu fac infra ca e close to my heart.

1 Like

Nu inteleg e ironic mesajul? Gen trebuie sa stii si matematica mai avasante si fizica etc? Dupa 10 ani de lucrat trebuie sa o iei de la capat cateva luni.

Daca lucrezi cu ele zi de zi oare trebuie sa le stii? Poate le inveti la locul de munca, cine stie. Sau poate nimeresti pe proiecte unde trebuie sa faci calculul de recalibrare ai atunci bagi fizica la greu.

Intrebarea de mnai sus la care am percutat eu era legata de cate locuri de munca sunt in UE care necesita matematici superioare, si mi s-a parit un exemplu bun sa stiti ca se foloseste la greu la noi. Joburile de mate “pur” (exemplu) sau fizica “pura” (exemplu) sunt pt cei care iti dau specificatia pe care tu ca softist o transpui in cod de productie. La noi nu exista jobul de software engineer, ii zice design engineer pt ca ai nevoie de o abordare inginereasca. Pun exemplu de la c# ca pe ala l-am gasit repede (“Proven mathematical aptitude to implement complex machine algorithms”).

2 Likes

https://openjdk.java.net/jeps/417
treaba asta s-ar putea sa-i dea un boost. Nu numai la treburi matematice.
C# are deja


ca o paranteza doar :grinning:

Nu, nu openjdk e solutia. Cautarea pe Google nu functioneaza in acest caz.