Parteneriat business - programator

Salut,

Sunt in cautarea unui partener (50%) pentru dezvoltarea unui business pe baza unei platforme care:

  • sa aiba nivel mediu/avansat in urmatoarele tehnologii: Node.js , Angular , NativeScript (sau similare, dar de preferat acestea)

  • sa aloce minim 4 ore/zi proiectului in perioada de dezvoltare si 1-2 ore (sau cat e necesar) in perioada de mentenanta/implementare new features

Din motive evidente (Confidentialitate, timp explicare, impresie si verificare experienta, etc) mai multe detalii la telefon 0720.760.295 - Cosmin

hmm, angular e aproape legacy acum, node.js, e OK dar sunt variante mai bune, iti trebuie cel putin typescript, dar de ce sa te complici, alege o limba type safe nativ.

1 Like

Nu ma cramponez de tehnologii, poate sa fie si react sau vue, numai ca sansele sa gasesc pe cineva care sa stie si node si react si react.js sunt mai mici, de aceea am mers pe varianta care am zis ca gasesc cel mai repede/complet

Plus ca de fapt frontul va fi mai mult din NativeScript care va crea si APP si web

1 Like

asta cu “nu cramponatul in tehnologii”, e putin cliseu, a fost folosita foarte mult pt ca suna bine, dar conteaza ce alegi, daca alegi o tehnologie gresita, te da mult inapoi, pt ca nu poti apoi sa mai schimbi, trebuie sa mergi cu ea inainte, bine o sa zici ca schimbi mai tarziu, da daca ai timp/resurse si nu o sa ai, si o sa tot mergi inainte, conteaza tehnologiile altfel de ce nu alegi virtual basic.

Eu sincer nu vad node.js sa fie de viitor pe backend, a fost OK la timpul ei, dar acum au aparut variante mai bune, la fel si angular, a bun la timpul lui, dar din ce stiu nu are un DOM virtual si bundle size e destul de mare, parca 500kb.

pai si daca node.js e depasit deja cum zici tu, atunci php (chiar si sub forma de framework - zend, laravel, codeigniter, etc) cum mai sunt?

Ce ai alege tu pt backend sa fie cat de cat universal? In asa fel incat la un moment dat cand faci scale-up la nr de programatori implicati sa nu trebuiasca sa gasesti numai super skilled into 1 new technology?

E greu sa vezi performanta in alt limbaj in afara de cel pe care il folosesti cel mai mult. Ecosistemul JS in general nu o sa dispara pentru mult mult timp de acum inainte, ci doar va creste. Cand spui ca exista variante mai bune decat NodeJS este prea general, fiecare e bun la ce face el cel mai bine, dar in cea mai mare parte din cazuri NodeJS e exact ce trebuie si comunitatea din jurul lui e prea mare ca sa dispara. Sa spui ca Angular e legacy la fel, nu vad cum un Framework care scoate doua versiuni majore pe an sa fie legacy. Folosesc JavaScript de peste 4,5 ani si nu am folosit un framework pe front-end nicioada, pana anul acesta, in afara de tool-uri de bundle.
Acum imi dau seama ca e imposibil sa faci o aplicatie stabila atat din punct de vedere functional cat si din punctul de vedere al codului si cat de usor este acesta de modificat si / sau inlocuit, fara sa folosesti un Framework. Vue, React chiar si Svelte sunt bune, dar doar daca interfata reprezinta cea mai mare parte a aplicatiei. Daca e vorba de o aplicatie mai complexa, atunci felul in care sunt facute nu te ajuta prea mult. Ai nevoie de un framework care sa te conditioneze sa scrii codul intr-un anume fel, astfel incat daca schimbi developer-ul, codul sa fie inteles usor si de altcineva. In acelasi timp sa te ajute sa scrii codul la un nivel de modularizare destul de mare. Astfel daca scoti un modul din aplicatie sau introduci un modul din alta aplicatie, atunci totul sa mearga doar cu mici modificari.

1 Like

php… ca tehnologie ca facut mult progress, dar nu stiu ce sa zic, stiu ca are tipuri, nu mai sunt la current cu ecosistemul, eu pt backend as alege Java, depasit nu e, si recent are un resurgence de popularitate, insa e cam bloated, aici e poate fi pre mult pt ce ai tu nevoie, insa nu o sa ai problema in a gasi developeri, ceva mai light ar fi Python / Django, Instagram a fost facut la inceput in python, si parca are tipuri si e foarte popular, gasesti developeri repede, si pare ca castiga teren, machine learning, automation, etc.

Ar mai fi si .NET dar nu stiu cum e cu .Net Core, daca vrei ma mai gandesc si iti zic, da node.js are multe package-uri dar e cu double edge, pentru ca package-urile astea au dependinte la randul lor, si anul trecut au fost niste hack-uri destul de mari, contul NPM al unui package folosit in mii de alte package-uri a fost hack-uit, vandut, transferat etc, noul dev a publicat o versiune cu mallware, care fura key/date, pe frontend mai e cum e, dar pe backend, e grav.

1 Like

AngularJS (adica versiunea < 2) e legacy. Angular (adica vresiunea 2+) nu e legacy si in ultima versiune (adica 9) au introdus un nou rendering engine pentru a reduce marimea bundle-ului dar nu am avut ocazia sa fac niste comparatii sa vad personal cum e.

Pe care tehnologii gasesti oameni mai usor cred ca depinde si de zona.

Eu personal daca ar trebui sa fac un SPA m-as duce fara griji pe Angular + .NET Core :smiley:

4 Likes

de ce le legacy? Eu un JVM al frontend-ului e vechi si mare si ai de toate in el…

stack-ul e ok nu are nimic care sa nu fie ok. Dar aprobarea, fara un minim de detalii nu ma face sa pun mana pe telefon. De ce?

  1. Imi lasa impresia ca esti la prima experienta antreprenoriala (pe bune, daca va fi pe bune).
  2. La orice proiect exista un brief de prezentare, daca nu exista => a idee nascuta as’noate, sau ‘idea’ nu are un studiu de fezabilitate.

Mie mi se pare ca python a inceput sa fie noul Java, merge sa faci cu el orice.

Noi tocmai am migrat de pe Angular pe Vue din cauza lui Angular 2, mult prea diferit de 1.

1 Like

Nu sunt deloc la prima experienta antreprenoriala, am firmele mele de mai bine de 6 ani.

Nu sunt deloc nici macar la prima experienta de software development, dar tocmai din acele experiențe am ajuns la concluzia ca mai bine cointeresez un partener tehnic decat sa angajez direct un programator/freelancer/firma

2 Likes

si crezi ca o “cointeresare” cu 50% din firma e o varianta care o sa duca departe?

Tu ce știi să faci?

2 Likes

@John_Jhon Eu asa cred, ca cineva care trage pentru el, va trage altfel decat un angajat, are alta implicare.

Programatorul va fi partenerul la carma pe partea tehnica, eu voi fi la carma pe partea de marketing si sales si impreuna vom lua deciziile de business. Asta nu inseamna ca eu nu pot avea input pe tehnic, iar el pe marketing/sales.

@Floki

Ce aduc eu pe langa idee? Sa vedem: project managementul, marketing, vanzari, business operations, etc adica cam toata partea aia care face diferenta intre o APP si un BUSINESS

1 Like

În teorie, este ok. În cazul ăsta, partenerul tehnic decide ce tehnologii se folosesc.

În practică, partenerul tehnic muncește fără nici o garanție că tu vei avea rezultate pe domeniul tău.

1 Like

Eu nu prea cred in ideea de 50/50 pentru simplul fapt ca munca nu va fi niciodata egala. Oricare dintre parteneri poate munci mai mult decat celalalt.

Pe langa asta, ce faci daca programatorul nu se mai intelege cu tine si isi ia partea lui, iar pe tine te lasa pe margine ?

2 Likes

@Floki pai in momentul in care vede expus proiectul, poate decide de la inceput daca este viabil/vandabil sau nu si odata ce se apuca, inseamna ca are incredere.

@danielp categoric , insa am zis sa las de la mine si sa fie bine pt toata lumea. Mai bine castig mai putin din ceva, decat mai mult din nimic.

Iar referitor la neînțelegeri, categoric pot aparea, insa daca chiar nu se pot rezolva, normal ca poate face exit. Insa ce te referi ca isi ia jucariile si pleaca, jucariile sunt ale firmei noi create. Nu are cum sa ia si sa plece.

si cum o sa functioneze firma cand cei doi parteneri egali nu se mai inteleg (chiar si asupra unui lucru punctual - sa zicem un feature pe care fiecare il vede esential si in directie diferita decat celalalt)?
50% inseamna ca orice decizie de “politica” / administrare / etc se ia cu acordul ambilor (cei 50% nu se refera numai la profit, ci si la participare / decizie / pierdere).

later edit: treaba cu altfel trage un partener decat un angajat are si un mare minus: o perioada destul de mare partenerul lucreaza fara plata (si fara o certitudine ca o sa fie vr’odata platit), lucru destul de greu de gestionat pentru majoritatea oamenilor (care au mindseting mai mult de angajat decat de antreprenor, altfel nu ar raspunde propunerii) si periculos pentru livrabilul final.

eu nu am contestat parteneriatul / “actiunile” in proiect, doar ca nu prea am vazut proiecte 50-50 care sa functioneze prea bine.
se ajunge inevitabil intr-un punct in care pasii urmatori se vad diferit si masina cu 2 soferi nu prea am vazut.

altfel, eu am rezerve in a considera macar astfel de propuneri (ma refer tot la cele cu 50-50) si pentru ca asta imi spune (mie personal, din experienta mea) ca nu prea e nimic de oferit in partea cealalta daca eu ca (un singur) programator trebuie sa aduc jumatate din proiect (si asta e evaluarea celui cu ideea, evaluare care de obicei supraestimeaza greutatea ideii).

pe langa munca efectiva pentru “project managementul, marketing, vanzari, business operations”… cine plateste promovarea, cine plateste servere, avocat, designer, etc?
daca trebuie sa aduc tot eu jumatate de bani… deja prefer sa ii duc intr-o idee proprie (orice programator cu un minim de experienta are tone de idei, unele chiar interesante).
daca firma aplica pt un credit… e acelasi lucru… raman cu jumatate din datorie in caz ca lucrurile nu merg conform estimarilor.
daca ii aduce omul cu ideea… inseamna fie ca are buget prea mic ca sa treaca din “app in business”, fie ca asteapta de la mine o tona e munca, deci ca or sa treaca ani pana mi se recompenseaza cumva munca.

considerand cele de mai sus si experienta ta antreprenoriala… cum ai ajuns la 50-50?
(intreb la modul serios, mie nu imi da nici macar pe aproape 50% pentru un singur programator sau designer sau orice om tehnic)

3 Likes