Acum ceva timp (2 ani si ceva) s-a postat un subict despre Path to craftmanship.
De asemenea am vazut ca exita si un repo pe Github, dar cu ultimul commit de acum 2 ani.
Ce se mai aude de acest lucru ?
Am citit raspunsurile din topic si mi-au placut ideile.
Consider că faci o mică eroare. Nu e o caracteristică a programatorilor români. Nu e nici măcar o caracteristică specifică programatorilor. Pur și simplu e natura umană: depui minimum de efort pentru maximul de beneficiu de pe urma acelui efort.
Dacă ajungi într-un punct de balans unde ai un raport satisfăcător de efort vs. beneficiu, nu ai nici un motiv pentru a evolua, pentru a crește, pentru a învăța.
Cand compania iti plateste cursuri/conferinte iar tu te prezinti ca un elev de clasa 12 la ora de da-mi voie sa te contrazic. Sa mai spun ca a trebuit sa fie extras un castigator de peste 10 ori pentru ca lumea a plecat acasa mai devreme? Iar exemplele pot continua.
Rant on.
Si da este usor sa spui ca esti senior sql (si sa fii platit ca atare) dar tu sa nu fii in stare sa pui un index pe tabele astfel incat un simplu select pe o tabela de 600k linii ajunge sa dureze 3 secunde.
Păi eu îți dau voie să mă contrazici, dar tu nu o faci
Eu ți-am dat dreptate, dar am adăugat că nu e o problemă a programatorilor sau a românilor.
Că tu știi pe X sau pe Y care a făcut așa este doar anecdotal evidence. Și eu știu oameni din tot felul de nații, și delăsători și doer (nu știu cum aș putea traduce asta) fără să pot spune că unii sunt mai breji decât ceilalți
Nu e tocmai usor sa inveti, adica nu e de ajuns sa intelegi ceva, trebuie sa il si aplici, poate fi dificil sa faci un proiect de la A-Z la inceput ca sa intelegi ce cum se leaga cu ajutor doar de pe forumuri sau fara ajutor.
Că sa fiu mai ontopic. învățați , învățați, învățați . După care aplicați.
Rant: Cred că la noi in Romania in IT nu prea se face o îndoctrinare a practicanților că sunt într-o disciplina in care trebuie să înveți mereu și să fi la curent cu ce se întâmplă. Avocați, doctori, ingineri civili etc n-au preconcepții că dreptul, medicina, ingineria civila de acum 10 ani e la fel cu cea de azi și că pot să se oprească la ce-au făcut în facultate și o să-i ducă toată cariera. In IT am văzut că e destul de comuna abordarea asta. Iar multe situații de învățat apar reactiv - firmă face un proiect cu X așa că omul învață X.
Sunt discuții mai lungi de ce și cum să învățam tho’ …
Asta e ce trebuie, ca un off topic cursurile de js tinute de Kyle pe frontendmasters sunt poate cele mai bune cursuri/workshopuri pe care le-am vazut si si-au scos banii insutit pentru mine.
Cititi cu atentie si pana la capat inainte sa dati cu pietre, o sa zic ceva super controversat:
Daca doar “inveti” si doar “citesti”, poti citi sute de carti si articole de specialitate, sa participi la zeci de conferinte si sa fii egal cu zero, abordarea asta mie mi se pare gresita daca nu exista un scop imediat, daca nu ai un proiect in care sa experimentezi nu vei intelege foarte mult si vei ramane cu niste crampeie din informatia pe care ai citit-o, cantitatea de informatie disponibila este practic infinita raportata la puterea noastra de intelegere si procesare, e ca si cand ai incerca sa bei apa cu gura direct dintr-un hidrant. Nu zic ca nu e bine sa aflii ca existe subiecte pe care nu le cunosti, dar trebuie mai mult de atat.
De vreo 2000 de ani cel putin este cunoscuta problema asta, americanii ii zic “escapism”, Marcus Aurelius spunea ca si cititul excesiv este un fel de amanare a actiunii.
Eu unul nu dau cu pietre si sunt de acord cu ce ai scris. Eu, in preznet scriu la disertatie. Exista informatie, este chiar mai multa decat am nevoie. Acea informatie trebuie sa o filtrez folosind filtrul mintii
Personal imi place sa imi bag mainile in cod, sa vad ce iese. Chair daca in final nu imi iese nimic.
Carticica prezentata de @isti37 merge pe ideea de path. De ia de maina si iti zice pe unde sa o iei, dar uneori mai trebuie sa te si abati de la cale ca sa descoperi ceva interesant
@horia141, am citit azi (nu mai stiu unde) ca invatarea incepe abia dupa facultate.
As adauga si factorul de comunitate (feedback, ajutor).
Nu sunt 100% deacord cu tine. Scopul poate fi si unul mai general gen sa descoperi idei/metode noi care mai apoi sa le folosesti. Adica nu trebuie sa citesti o carte doar atunci cand ai nevoie de ceva anume ci si pentru R&D. Ca si exemplu personal anul trecut la conferinta RomaniaPHP de la Cluj a fost un talk despre noSql de la care nu asteptam cine stie ce (mai ales ca eu eram anti noSql), dar totusi am ascultat ce avea de spus prezentatorul iar de atunci am implementat Mongo pentru anumite componente ale proiectelor la care lucrez.
@Cosmin_Popescu Am un o rugaminte la tine: te rog nu mai dezgropa chestii la care altii (printre care si eu personal) au muncit cateva luni/cativa ani. Este evident pentru oricine ca tu de fapt cauti un motiv sa iti cresti numarul de post-uri pe topicuri interesante pt un viitor angajator. Incearca sa iti croiesti singur drumul. Si, in acest context, un sfat: esti in acel punct al carierei IT in care ai atat de multe de invatat incat incercarea ta de a te pozitiona in persoana care poate da sfaturi nu foloseste nimanui.
Mi-as dori foarte mult sa reusim sa ne focusam pe ceea ce conteaza: ITul este un domeniu in care invatam toata viata, si eu sunt prima care sa recunoasca limitarile pe care le am. Doar impreuna vom reusi sa crestem nivelul de cunostinte si sa le aplicam cu succes in proiectele la care ostenim fiecare.
Dar la argumetul cu angajatorul exagerezi. Te asigur ca pe angajatorul meu nu il intereseaza ce fac eu in timpul liber. Am creat topicul in weekend.
Este o discutie generala la care membrii de pe forum au venit cu raspunsuri interesante
Eu nu dau sfaturi. Tot ce scriu aici este din experienta mea. Nu prea vorbesc din carti.
Am inteles ca nu iti convine postez aici pe forum. Dar atat timp, cat ceea ce scriu este on topic nu consider ca fac ceva rau.
Pt acest lucru iti multumesc, dar singur imi croiesc drumul. Dar un pic de ghidaj prinde bine. Cred ca asta este si ideea forumului.
Noi aici dezbatem tot felul de lucruri, mai ajutam pe unul pe altul etc.