Totdeauna cei la inceput de drum au avut o sumedenie de intrebari, iar cei care au parcurs un pic (sau un pic mai mult) din drum au avut o parte din raspunsuri. E extrem de greu sa motivezi pe cineva din sistemul romanesc de invatamant sa isi depaseasca acea conditie de salariat. Cei care o fac din pasiune sunt prea putini. Stim asta deja.
O parte din cei de aici de pe forum au avut ocazia sa instruiasca/formeze colegi in firmele in care au activat. Fiecare si-a dezvoltat propria metoda, mai mult sau mai putin ortodoxa, de a face “invataceii” sa aiba in cat mai scurt timp acele “clickuri” de care zicea @iamntz. [quote=“iamntz, post:7, topic:2499”]
A fost nevoie de un click la un moment dat
[/quote]
Eu propun sa facem ceva foarte constructiv. Sa ne armonizam putin parerile despre invatare, cu grija de a le defalca pe zone. Dau in continuare exemple din web development pt ca cei mai multi de aici din asta ne castigam painea, si e si un path mai facil (aici e chiar o invitatie la dezbatere). Zona de html & css nu se invata la fel ca un limbaj de backend, spre exemplu. Dupa ce stim un pic zonele in care agreem sa detaliem, am putea chiar face un path mai detaliat pe care cei dornici il pot urma, cu exemple de exercitii luate din viata de business pe care le pot face, si vedea “devenirea” lor. Adevarul e ca si eu m-am târât prin Poli si in anul 5 am luat taurul de coarne si am zis ca metoda alora e tampita, nu eu. Asadar ma preocupa si pe mine de mult treaba asta, am facut un mic pas timid anul trecut in a incerca sa un “pe foaie” cum vad eu excursia asta de initiere in programare, pentru ca am cateva modele de succes dintre fostii invatacei, si cred ca se poate structura frumos treaba asta. Iar efortul conjugat al nostru nu poate fi decat mai bun decat eforturi disparate individuale.
In spirit de programator am facut la repezeala un repot de forkuit si toate cele: https://github.com/tekkie/path-to-craftshmanship
Avem acolo si wiki si issues si orice mai e nevoie sa scrijelim.
“When learning HTML, you need to understand HTTP first.” Din pacate, asta cere sa stim suficienta programare incat HTML-ul sa ni-se para o joaca. Iar daca tu inveti sa faci un motor inainte sa faci o roata, s-ar putea sa te trezesti in imposibilitatea de a intelege enuntul, macar, fiindca iti lipsesc date ce pot fi considerate critice.
What I try to say is: (Try to) Understand what it is, and maybe scratch how it works, in 2 lines of text, but NOT understand it. Fiindca n-o sa poti intelege ce este o padure fiindca nu ai inteles ce este un copac.
Just my 2 cents.
Disclaimer: Textul anterior este gandit pentru a fi citit printre randuri, lafel ca o parte destul de mare a posturilor mele. O idee este, pe undeva pe-acolo, dar ascunsa adanc…
@tekkie - ce-ai facut tu e sa muti o parte din oamenii acestui forum in acel repo. Si aici, si acolo, te vei lovi de aceleasi lucruri: ori amatorism, ori subiectivitate, ori lipsa de timp sau de interes. Oricine poate porni un repo - si, cat de putin o fi - apreciem initiativa. Dar trebuie ceva mai substantial daca vrei efecte. Precum o carte, sau o serie de blog. Astfel de “principii” nu-s pt comunitate neaparat; astea cer, daca nu veridicitate, cel putin consistenta. Cate scrieri cu 10 autori sunt consistente?
Eu unul m-as misca daca as vedea macar continut. Dar nu un repo. Ain’t nobody got time for that.
Am incercat sa avem la dispozitie o platforma mai buna decat un simplu forum pentru chestiunile concrete. Cum probabil ai observat, aici (si in general pe forumuri) se mai incinge lumea si se tot splituiesc discutiile si markeaza ca offtopic, pana cand se ajunge sa nu mai intre nimeni pe anumite teme, sau mai rau, sa nu mai participe pe forum. Pe un repo exista posibilitatea unui pull request (uite ce frumos a spart Flaviu gheata si e si mai usor de pus la dispozitie o pagina de wiki de ex.
Nu cred ca prin asta am indemnat la parasirea forumului, dimpotriva.
Cazul ideal este ca rezultatul acelui repo va fi o carte in format digital (continutul repo-ului in sine poate fi structurat pe capitole), cu mai multi autori. De ce ar fi asta rau? Sau sa nu indemne la participare?
E specificul oricarei activitati care nu presupune mai mult decat munca stereotipa. Daca se coaguleaza cativa like-minded carora le place ideea si participa, mi se pare foarte bine, nu e musai sa fie toti seniorii de pe forum acolo. Doar cei care au disponibilitatea de a se implica. Chiar cred ca armonizarea unor metode de invatare e benefica in general industriei, iar ceea ce propun eu e o mica parte a solutiei. Consider totusi ca propunerea mea are marele avantaj ca e orientata pe rezultate, nu pe discutii in care se inteapa lumea si ajunge sa nu mai faca share la cunostinte.
De acord, de aceea trebuie să stabilim mai întâi principiile pe baza cărora vom structura [whatever this thing is].
Formulările la nivel micro vor fi diferite, însă avantajul e că ideile expuse le dezbatem până când ajungem la un punct comun. Iar într-o echipă editorială coagulată acest avantaj far outweights the disadvantages.
În plus, diferențele de formulări pot fi rezolvate dacă este desemnată o anumită persoană pentru a nivela textul și a-l finisa.
Eu îmi imaginez modus operandi așa: 1. stabilim arborele de capitole și secțiuni, și ce termeni sunt explicați și ce conexiuni sunt făcute în fiecare secțiune. 2. Fiecare scrie ce secțiune vrea 3. O singură persoană trece peste tot textul și îl nivelează, eventual schimbă formulări pentru a suna la fel, dar se păstrează sensul textului original.
Avantajul e că în urma 1. chiar dacă nu e conținut efectiv, el deja poate fi folosit de un cititor pentru a ști ce termeni să caute în alte surse, e un fel de " meta-carte". Poate chiar și rămâne la stadiul de meta-carte, și o îmbunătățim pe măsură ce apar întrebări concrete la fiecare lecție cu “întrebări și răspunsuri” sau “common pitfalls”.
Nu sunt sigur că îți înțeleg doleanța de aici: că la început nu există nimic? Păi asta e definiția oricărui început Diferența aici o face doar " doers vs detractors".
Deci eu aș zice ca fiecare care vrea să participe să și participe efectiv pe github pentru a și vedea cine e doer și cine e doar observer. Pentru că eu unul aștept feedback și nu știu când s-a terminat feedbackul dacă nu știu cine chiar se implică.
În consecință, chiar și cine doar e de acord cu ceea ce se discută trebuie cel puțin să adauge un comentariu +1.
E important să avem cu toții această discuție mai ales acum când încă nu vorbim despre conținutul însuși, ci despre modul de abordare per total.
Mie imi place o astfel de initiativa. Cred ca este foarte utila pentru persoanele care vor sa invete. Tin pe aceasta cale sa va multumesc inca de acum.
Sigur, fratilor, np. Nu vreau sa va sparg rotile, doar ca eu nu vreau “comunitate” intotdeauna, dar asta-s doar eu. Mai scriu si singur. Comunitatea deseori strica. Aia-i buna la review, nu la scris.
Nu pun problema “doers vs detractors”. Daca cineva vrea sa faca, va face, indiferent de cata lume pune piedici. Mai degraba vad problema ca fiind “doers ending up not doing” - din varii motive.
“că la început nu există nimic” - Nu. Ca la inceput, ar fi bine ca 1-2 sa scrie in tihna, apoi sa faca publica o bucata buna de continut, ca restul sa poata avea ce mesteca. Sa faci un repo mi se pare initiativa, da, dar nu-i mare lucru. Eu mereu o interpretez ca pe ceva comod, ca pe-o delegare - “Hai scrie si tu ceva. Suntem o comunitate etc”. Nu. Scrie tu ceva, apoi vin si eu.
Exact, fa tu, culeg eu fructele. Fiindca asta inseamna sa vrei sa ajuti comunitatea.
Totusi, nu ma mir ca ai interpretat asa rautacios. De fapt, ce-am zis eu se traduce in “Arata-mi ca vrei sa muncesti, nu ma pune pe mine sa scriu, tu dandu-te drept initiator, iti iei medalia si aplauzele si pleci acasa. Lumea-i numai vorbe. Arata-mi ca meriti.”
De polemica asta-ti vei aduce aminte cand vei vedea lipsa de activitate in aventura voastra.
Iar replicile rautacioase si betele-n roate sunt interpretate ca atare.
Am inteles, nu iti pasa, dar daca nu iti pasa cu adevarat atunci nu ai mai veni aici cu toata karma asta negativa. Adica: trebuie sa si demonstrezi ca nu iti pasa, nu doar sa bagi bete-n roate de ciuda.
Singurele lucruri constructive se materializeaza in commituri si feedback direct la ele, lucruri pe care nu le faci.
Deci te rog, lasa-i pe doers sa faca, daca tot esti detractor.
Pai asta e si problema: eu vreau f mult sa contribui. Dar ma dezumflu cand vad puseuri de pasiune care nu se mai materializeaza. Fucking hate that. Si mi-e ciuda. Consider ca ati inceput gresit. Si din nou mi-e ciuda, ca-i bun ce faceti, dar n-aveti sanse daca abordati problema cu explozii de entuziasm. Vreau mai mult de la @tekkie, atata tot.
Dar, da, asa-i, observ ca-s cam pesimist. Va las sa va faceti treaba.
Mai bine facem un miscare de a traduce manualul php in romana.
Ăstea sunt texte copilărești, pentru că știi ce? Tu deja contribui! Contribui cu karma negativă.
Dispui de suficient entuziasm pentru a comenta aici negativ ceva ce nu-ți convine, în loc să pui mâna ca un doer și să corectezi ce consideri că nu e bine.
Vezi tu, din acest motiv ai ales să fii detractor, nu doer.
Eu am spus destul de constructiv, toată lumea e bine venită să participe, indiferent de nivel.
Cu siguranta vom gasi o cale de mijloc in care sa contribuim cu toti.
Chiar am vrut sa pun al dispozitie un mijloc de comunicare eficient sa ne formam ca echipa de contributors pe github. Acuma daca nu am reusit sa pun cap la cap 15 min la o tastatura full sa pot sa imi notez ideile banui ca nu e o drama. Uite pentru @nusham sumarizat intr-un pull request ceea ce ar fi trebuit sa fac ieri in scris si nu am apucat. Sper sa faca putina lumina. Ideea mea era ca eu am avut un anume drum (altii l-au avut pe al lor), dar ca shortcuturile la care am recurs ca sa invat lucruri nu au fost bune, si ca daca m-ar fi invatat cineva ordinea ea ar fi fost cea din acel pyramid pe care il tot mentionez.
Mersi @flavius pentru implicarea imediata, nu trebuie sa fim perfecti, doar sa avansam putin cate putin.
Pentru inceput stabilim niste “principii editoriale”.
Cine vrea sa te implice mai tarziu e bine sa se implice inca de acum in stabilirea acestora, pentru ca aceste principii vor fi greu de schimbat mai tarziu, cand va fi si ceva continut.
Ceea ce avem momentan inca poate fi schimbat foarte usor.
Toata lumea e bine venita sa participe si sper sa ne strangem mai multi doers.
Inclusiv cine crede ca “nu dispune de suficiente cunostinte”! Si voi puteti ajuta foarte mult punand intrebari tehnice sau oferind feedback general.
Intre timp, eu nu reusesc sa fac un amarat de pull request… Nici prin interfata web, nici prin SourceTree, nici prin consola… tot incerc de vre-o cateva ore…