Pentru a face un cod PHP si JavaScript, am instalat bine XAMPP?

Noroc!
Eu mai ma duc pe l-a diferite Meetup-uri de programare, si daca tot sunt acolo trebuie sa pun si cateva intrebari despre programare. :smile:

Exemplu: Ce trebuie sa instalez in calculator, sa fac un cod in PHP si JavaScript?
Raspuns; Multi mi-au raspuns ca trebuie sa instalez: WampServer-ul, Xampp-ul, Sublime Text 2 sau Notepad++.
Altii mi-au raspuns ca pentru a face cod PHP, trebuie sa instalez Manualul de PHP si Composer.

Categoria Symfony

Am pus acceasi intrebare si pentru a face un cod in Symfony.
Intrebare: Ce trebuie sa instalez in laptop, sa fac si eu un cod in Symfony?
Raspuns: Notepad++ si PHPStorm-ul.
Nota: doar ca PHPStorm-ul ca sa pot sa-l folosesc, trebuie sa scot bani din buzunar.

Sunt putin confuz, fiindca am intrebat mai multi developeri si am primit mai multe raspunsuri.

Intrebare generala: Pentru a scrie cod in JavaScript si PHP, mai trebuie sa instalez altceva in afara de XAMPP ,WampServer si Notepad++ (Sublime 2)?

Multumesc anticipat!

Da, Google Chrome si Mozilla Firefox Developer Edition. (nu folosi IE/Edge sau Opera)
Nu as zice ca meetup-urile sunt un mediu bun pentru a invata ceva pentru incepatori.

Notepad++ si Sublime 2 nu iti ofera autocompletare inteligenta pentru cod cand apesi tab sau ctrl+space, o solutie mai buna pentru editare este visual studio code care sta intre un editor si un IDE normal.

Iar daca vrei sa te joci putin cu javascript, recomandarea mea e https://stackblitz.com, o aplicatie web care iti permite sa creezi aplicatii cu orice framework utilizat in ziua de azi, poti da share, poti exporta si ai hot module reloading, adica orice modifici/adaugi se vede instant sau primesti o eroare direct fara sa mai apesi pe un buton de reload/run. Respectiv poti adauga dependinte mult mai usor si mai rapid.

De exemplu incearca sa modifici variabila name din app.component.ts in aplicatia Angular 5 de mai jos :

Cat despre XAMPP si wamp practic iti instaleaza 1. Un server web (apache), 2. Compilerul php 7.1, 3. MariaDB (un server mysql) care este o baza de date, 4. PhpMyAdmin - o pagina de administrare a datelor in baza de date.

Daca ne-ai zice care e scopul tau pentru care vrei sa incepi sa inveti programare/web design poate te-am putea ajuta mai bine.

4 Likes

@FlorinAnghel, parerea mea este ca esti dezorientat. Acele meetup-uri la care merge sunt cam pentru cei care au ceva experienta. Nu este rau sa te duci la ele, dar nu cred ca vei intelege mare lucru din ce se discuta acolo.

XAMPP si WAMP fac acelasi lucru. Pt a rula cod php ai nevoie de interpretorul php, lucru pe care cele doua amintite il au integrat

Composer este un manager de pachete. De exemplu, vrei sa instalezi o biblioteca care genereaza un pdf. Poti folosi composer pt acest lucru. Gasesti foarte multe biblioteci :slight_smile:

Symfony este un framework. Poti face aplicatii web complexe cu el. De asemenea il poti folosi si sub forma de componente

PHPStorm este un IDE. Te ajuta in scrierea aplicatiilor php. Te incurajez sa inveti sa il folosesti, dar este cu bani.

Visual studio code este un editor de text. Este unul foarte bune, La fel, te incurajez sa il folosesti.

Ca sa faci o aplicatie web iti trebuie XAMPP/WAMP, un editor si un browser.


Mic tutorial

  1. Intra pe site-ul XAMPP, descarca-l si il instalezi cu next>next>next

  2. Iti va aparea urmatoarea interfata


    Click pe start in dreptul APACHE si MYSQL
    Atentie: Daca portul 80 este folosit, server-ul nu va porni. Pt a rezolva acest lucru trebuie sa schimbam portul. Dam click pe butonul Config si va aparea o lista de meniuri. Alegem prima optiune httpd.conf(cum este mai jos)

    Cautam linia Listen si adaugam portul 81(sau altul)
    Salvam fisierul dupa acest lucru

  3. Scriem cod php :blush:
    Navigam in C:\xampp\htdocs si cream un fiser cu extensia php(folosind editorul preferat)

<?php
   echo "hello devforum !"; //na ca fara hello world :))
?>
  1. In browser navigam la:
  • daca serverul a reusit sa porneasca pe porul 80 adresa este localhost/myfile.php
  • daca nu, localhost:nr_port/myfile.php

Ca exercitiu, recreaza pasii de aici si posteaza un printscreen

La Composer trecem mai tarziu

Aici este o lista de tutoriale

7 Likes

Eu, sunt incantat de : https://laragon.org(alternativa Xampp), si eu cred ca esti dezorientat, sustin ce spune @Cosmin_Popescu,
Tu vrei doar sa testezi, sau vrei sa faci un hobby profesie?
Daca vrei job, ai rabdare nu te arunca aiurea.

1 Like

Ca să poți scrie cod PHP ai nevoie de un singur lucru: php. Pentru Windows îl iei de aici

Ca să poți rula în browser, este suficient să scrii php -S 127.0.0.1:8080 și va fi disponibil în browser la http://127.0.0.1:8080.

Ca să înveți nici măcar nu ai nevoie de browser, doar scrii în cmd: php fisierul-tău.php.

Fii confortabil cu PHP-ul (caută code kata), abia apoi poți băga sql în ecuație. De Symfony, Laravel sau alte framework-uri nu ai nevoie în următorul an. Cel puțin.

6 Likes
  1. Invata lb. Engleza
  2. Invata sa cauti intr-un motor de cautare

Restul vin de la sine.

5 Likes

Xampp și wampserver fac același lucru. Dezinstalează xampp și păstrează wamp server.

Notepad++ e foarte bun.

E suficient pentru început.

Dă-i bătaie, codează, nu mai ai nevoie de nimic pentru moment.

1 Like

@isti37 - Iti multumesc pentru raspuns si pentru recomandarile date pentru mine.
Am vazut ca Visual Studio Code se foloseste in mai multe limbaje de programare.
La varianta Download Windows, acolo imi apare 2 variante: zip & 32 bit. Pe ce varianta trebuie sa fac eu Download? Sau este una si aceeasi varianta, dar decat ca difera putin la anumite chestii?

Raspunsul meu la intrebarea ta: In momentul de fata, eu sunt zugrav. Anghel Florin vrea ca peste 2 ani, sa se angajeze la o firma de programare ca Junior Front-End Developer. De ce?
Fiindca imi este mai usor de invatat Front-End decat Back-End. Eu asa consider ca este bine.
Scopul meu acesta este: sa pun intrebari pe forum, sa invat si sa ma angajez. :wink:

@Cosmin_Popescu - Iti multumesc pentru raspuns. Corect, sunt dezorientat.
Nu stiam ca Composer este pentru bibloteciile de PHP.
Am intrat pe site-ul celor de la PHPStorm si in prima luna este gratis, pe urma iti ia banii: in primul an 199 euro, dupa 2 ani-159 euro si dupa 3 ani-119 euro.
Nu este chiar asa de scump la 200 euro. OK,o sa instalez si Visual Studio Code.
Iti multumesc pentru tutorialul de XAMPP.

@LevelCoding - Iti multumesc pentru raspuns. Eu nu vreau sa testez, eu vreau sa ma angajez peste 2 ani de zile, eu vreau un job. Rabdare am, dar cand sunt singur si vreau sa fac ceva, imi cam pierd rabdarea.

@iamntz - Iti multumesc pentru raspuns. 1) Pe care varianta trebuie sa fac Download, fiindca acolo sunt mai multe variante: de la 5.6 la 7.2 (7.2/zip sau debug pack)?
2) Iar de Symfony, ma duc lunar pe la Meetup. Oricum, sunt binevenite sfaturile tale despre Symfony si Laravel. S-ar putea sa fie prea multe deodata. :slightly_smiling_face:

@zshare - Iti multumesc pentru raspuns. Poanta este ca toate site-urile de programare, sunt in limba engleza.

@anon80386878 - Iti multumesc pentru raspuns.

Multam fain!

3 Likes

Florin, dacă vrei sfatul meu, nu cumpăra nimic. Rămâi la wamp și notepad.

La ora actuală, ca să înveți programare și să creezi scripturi de la a la z, te costă fix 0 €.

1 Like

:+1: pentru că vorbești despre tine la persoana a treia.

Dar dacă vrei să ajungi frontend developer, nu crezi că ar trebui să te concentrezi pe asta, nu pe PHP?


Restul: încetați cu recomandările de IDE-uri, frameworks, biblioteci. Omul e la început…

3 Likes

+1 pentru că ai un plan și vrei să-l pui in aplicare @FlorinAnghel. Eu as zice că ești puțin conservator chiar - daca ești focusat, te tii de treabă și ai un scop bine definit (cum ar fi să înveți front end developer), poți și într-un an sa te angajezi. E cerere foarte mare și oferta mica. Am văzut pe la universitate in București bannere mari cu angajări de programatori. Ditto la radio, reclame pentru joburi in tehnologie.

1 Like

Scuza-ma Ionut,ca deschid din nou acest subiect. Corect, ai dreptate in legatura cu PHP-ul.
Urgenta mea este front-end.
Am o intrebare la tine: tu cand te-ai apucat sa inveti programare in urma cu multi ani, ai invatat in acelasi timp front-end si back-end? Sau intai ai invatat front-end si dupa cativa ani, te-ai bagat si partea de back-end?

Lucrurile stăteau un pic diferit acum 15 ani. Erau foarte puține cărți, tutoriale, articole șamd. Sau mă rog, eu nu le găseam. Prin urmare, asimilam tot ce găseam. Dar dacă ar fi să o iau de la început, m-aș concentra ori pe frontend ori pe backend.

Dacă vrei să înveți frontend, concentrează-te pe frontend (și invers). Orice ai face, încearcă să nu le amesteci prea mult :slight_smile:

2 Likes

Păi, și ce poți câștiga pe frontend doar scriind HTML și CSS? Poate un 36 000 de euro brut prin Europa.

Altfel, Javascript deja înseamnă programare care înseamnă automat și partea de backend. Care apoi implică și baze de date.

1 Like

Mai exista joburi deasta ? :slight_smile: doar hrml si css care sa iti ofere mai mult de 1500-2000 lei?
Eu personal am fost angajat pe php si mai putin de 2 luni am lucrat doar cu javascript, nu era vorba de o firma mica.

Eu cred ca e un lux sa poti fi specializat doar pe frontend(desi sunt sanse mai mari sa fii specializat pe javascript mai mult decat pe php) sau doar backend(sau am avut eu ghinion).
La mine pana si aplicatiile personale sunt cu javascript, deci termenul de fullstuck e la el acasa.

Poate că ar trebui să luați în calcul și că @FlorinAnghel este la început de drum. Ce faceți voi acum nu îl ajută, doar îl derutează și mai tare.

Sunt ceva firme in Ro ce creează newslettere. Basic html&CSS sunt suficiente pentru un “PSD to HTML” in acest caz.

Eu personal i-as recomanda asa :
3-6 luni doar html si css /sass sau less .Sass si Less sunt aseamantoare.
3-6 luni Php procedural pentru inceput 2-3 luni, o luna programarea orientata pe obiecte, 1-2 luni sql si prietenii lui. MySql, Sqlite. O luna incearca sa intelegi conceptele mvc sau mvvc.

3-6 luni invata un framework, slim e destul de usor, insa nu cred ca e ceva pentru productie.
Eventual inveti si un al doilea framework…
3-6 luni javascript … si prietenii lui.

1 Like

E ceva de lunga durata sau doar 2-3 luni ? Am fost si eu la un job desta si ma intreba daca pot oferi factura… deci din punctul meu de vedere e vorba de un job ce ofera colaborare de scurta durata.

1 Like

eu ti-as sugera sa nu mai ceri sfaturi pe forumuri. nu de alta da vad ca unii-s in stare sa-ti recomande nave spatiale pt un simplu hello world.
gaseste-ti un proiect simplu si ia-o incet. youtube-ul e plin de tutoriale simple si la obiect.

7 Likes