Perioada minima activitate PFA în vederea contractării unui credit

Pentru baietii de aici care lucrati pe PFA, ati luat credit din banca ? Aveti idee care este perioada minima de cand ai inceput activitatea pentru a-ti fi aprobat creditul la diferite banci ? BT,BRD,BCR, ING ? :smiley:

Acum câțiva ani am încercat să iau un credit de nevoi personale. Sumă rezonabil de mică (vreo 4-5000€).

La toate băncile la care am fost mi s-a spus ori că doar un procent din profit este luat în considerare (între 25 și 75%, în funcție de bancă) ori doar anumite CAEN-uri (i.e. notari, medici și… încă ceva, îmi scapă acum). Nu știu să-ți spun la ce bănci am fost dar știu sigur că am fost la CEC, ING, BCR și parcă Alpha Bank.

Doamna de la ING a fost destul de drăguță să-mi spună despre a doua parte după ce am completat un teanc de acte și după ce am așteptat o săptămână răspunsul.

Dacă s-a schimbat situația, să ne spui și nouă :smiley:

2 Likes

http://danaungureanu.ro/credite-pentru-pfa/

2 Likes

Deci 12 luni de activitate minim. Am inteles. :smiley:

1 Like

Articolul respectiv releva ca nu sunt importante conditiile cat cazul fiecaruia. Bancile acorda credite in functie de lichiditati si riscuri, poti indeplini conditiile dar sa nu ti se accepte la fel cum ti se poate acorda credit fara sa indeplinesti toate conditiile. Ei au grafice si statistici cu riscuri pe care le compara cu datele clientului.

Este doar un numar, daca le dovedesti ca poti plati ratele ti se accepta chiar daca nu indeplinesti anumite conditii. Poti avea de exemplu mai putine luni dar sa ai venituri constante lunar ori un contract pe o perioada mare, este mai sigur decat unul care are si 24 luni activitate dar nu are venituri constante.

In plus sunt conditii diferite in functie de credit. Poate fi cu garantie, de nevoi personale, pentru investitii, cu co-debitor etc.

Sunt banci care acorda si de la 6 luni daca ai un contract ori oferi garantie, poti afla doar daca te duci la ei, oricum modul in care a obtinut altcineva nu are foarte mare importanta.

La ING este 50 sau 75% in functie de ce PFA ai.

2 Likes

Or avea, dar ING este banca cu care aveam contract la momentul respectiv de câțiva ani buni. Aveam PFA de doi ani și venituri constante ce ar fi acoperit lejer creditul. N-am avut în viața mea datorii, nu m-au căutat creditori, nu nimic. Pur și simplu mi s-a spus că e o greșeală și că ar fi trebuit să-mi spună de prima dată că nu se poate.

Am mai auzit asta, dar eu asta nu am înțeles-o nici atunci, nici acum. Trebuie să am un contract cu un client pe o perioadă de doi ani? :smiley: Adică să fiu… angajat?

2 Likes

Tocmai ce am venit de la ING (am PFA la ei de vreo 2ani). ING-ul nu vrea sa-mi recunoasca veniturile, desi se vad destul de clar pe:

  • extrasele de cont din ultimii doi ani
  • contractul semnat cu un client din strainatate
  • declaratiile de la ANAF.

Poti sa castigi tu si $10k pe luna, ca ei nu te vor baga in seama. Trebuie sa ai contract cu o firma din Romania ca sa ai sanse sa primesti un credit. Ceea ce mi se pare o mare tampanie, atata timp cat mare parte din programatori lucreaza cu clienti din strainatate. (ca deh, rar gasesti o firma din Romania sa-ti plateasca un proiect cat plateste cel din afara).

Iar daca ai contract semnat cu client din Romania, iti trebuie minim 6 luni si minim 1 an fiscal de PFA.

Daca stie cineva o banca din Romania care iti recunoaste aceste venituri, va rog sa ziceti. Ca as dori sa le devin client si sa le platesc lor dobanzile/comisioanele :slight_smile:

Greșești un pic. Trebuie să ai contract cu o firmă din România pe perioada desfășurării creditului. Succes în a lua un credit pe o perioadă mai mare, 2-3-5 ani :smiley:

cu parere de rau, n-o sa gasesti. e stupid, dar asta-i situatia. singura solutie e sa ai nevasta cu salariu :slight_smile:

1 Like

Așteptăm anunțurile de genul

PFA de succes, caut nevastă pentru credit. Cer și ofer seriozitate

:troll:

3 Likes

da da, la asta ma refeream si eu. Sa fie un contract de genul: “mentenanta proiecte” pe o perioada nedeterminata cu suma fixa in fiecare luna.

Așa am pățit și eu la ING. Aveam doar clienți din afară și doamna de la birou mi-a spus că “de fapt nu câștig niciun ban”.

Mie mi-a spus doar că trebuie să aibă o vechime de minim 6 luni și să fie pe o perioadă nedeterminată. Nu e obligatoriu să fie valabil pe perioada creditului.

A post was split to a new topic: Condiții contractare credit

Da, Banca Transilvania. Informația o am de la un fost consilier credite care printre altele acorda și credite pentru PFA-uri.

Procesul de acordare credite de la ING este un pic diferit față de celelalte bănci, nu sunt implicați în proces analiști de credite și nu se pot face derogări.

Ce-și aduce aminte că ai avea nevoie (trebuie să verifici informația totuși că e posibil să fi existat ceva schimbări):

  • decizia de impunere
  • declarația de venit pentru anul anterior
  • registrul de încasări și plăți
  • contracte
  • facturi (ultimele 3 luni)
  • dovada încasărilor
4 Likes