Plata pe cartea de muncă vs plata prin PFA

Continuarea discuției de aici

De câte ori vâd „Zitec” în același articol cu „salarii” îmi aduc aminte cum îl plăteau eu pe un prieten pe PFA cu normă de venit și-i dădeau salariul net negociat, ocupându-se ei de taxe și ce mai e cu PFA-ul. :slight_smile: Îmi pare rău, nu-i pot lua în serios, astfel de practici mi se par țepe date angajaților…

3 Likes

din pacate la Cluj asta e practica in proportie de peste 50%, de vreo zece ani de zile; pot enumera multe firme f serioase care fac asta

99.9% din ofertele de acest gen de parteneriat pe care le voi primi de-a lungul carierei sunt teapa. Am primit deja cateva.
Si nu spun asta neaparat ca angajatorul (pardon, “partenerul” de fapt) vrea sa traga teapa. Desi o buna parte din propuneri sunt chiar teapa.

Daca esti atent, iti dai seama ca e foarte straniu ca atat “angajatorul” cat si developer-ul sa vrea o astfel de relatie.
Este ca atunci cand joci poker online cu un cont de trial, nu joci pe bani adevarati.

Strict practic vorbind, ce este atat de rau in a lucra pe baza de PFA?
E o oportunitate buna ca angajatorul sa poate oferi un salariu net mai mare decat ce este pe piata.
Daca firma e nasoala, asta se poate manifesta in multe feluri si cu carte de munca.

In plus, am incercat sa citesc de 2 ori ce-ai scris legat de amicul tau, care e “teapa” data de firma, ca nu pricep.
Personal, eu urasc tot ce tine de hartii si interactiunea cu statul. Daca firma se poate ocupa de asta, pentru mine ar fi un real ajutor.

Tocmai asta e treaba, că nu e nimic rău în a lucra ca PFA, dar trebuie să fie corect față de angajat. Mie normal mi se pare ca angajatul să primească salariul brut + contribuțiile angajatorului și mai departe să se descurce el cu ce are de plătit/făcut ca PFA. Altfel câștigă doar firma, având costuri mult mai mici cu angajații atunci când e vorba de PFA-uri pe normă de venit).

Ți se pare corect așa? Dacă tot nu înțelegi înseamnă că nu știi de fapt cum funcționează treaba cu impozite și taxe versus PFA versus carte de muncă, deci vorbim degeaba. :smile:

@Bogdan_Ciubotariu

Mie normal mi se pare ca angajatul să primească salariul brut + contribuțiile angajatorului și mai departe să se descurce el cu ce are de plătit/făcut ca PFA

Bati campii.
Daca e PFA, despe ce contributii ale angajatorului vorbesti?
Tu negociezi o suma bruta. Cred ca ce vrei sa zici e de fapt, vrei sa negociezi o suma neta dar sa te prefaci ca e pe carte de munca, deci in esenta sa ceri mai mult? LOL

Oricum, ce importanta are daca e carte de munca sau PFA sau whatever?
Pentru tine conteaza suma neta, iar pentru angajator conteaza suma bruta.

Cand se negociaza pe PFA, se vorbeste de suma facturata. Iar pe CM, evident de cea neta. Asa mi se pare normal.
In afara se vorbeste in mare masura numai de brut in ambele cazuri.

Altfel câștigă doar firma, având costuri mult mai mici cu angajații atunci când e vorba de PFA-uri pe normă de venit).

What !?

Pentru firma, nu e chiar OK sa activeze cu PFA-uri si sa aiba un sediu plin de oameni.

Ți se pare corect așa? Dacă tot nu înțelegi înseamnă că nu știi de fapt cum funcționează treaba cu impozite și taxe versus PFA versus carte de muncă, deci vorbim degeaba.

Bine ca tu intrebi si tot tu iti si dai raspuns singur :))

Nu mă pricep, vorbesc și eu din ce citesc pe internet. Îmi cer scuze.

Pai si daca nu faci asta cum poti sa :

?

@noah
Ce incercam sa spun e ca un angajator cu cap ar trebui sa foloseasca PFA-ul ca o oportunitate sa dea un salariu net ceva mai mare decat cu carte de munca.

Daca angajatorii nu fac asta si ofera un salariu net la fel ca si pe CM, asta e, daca am oportunitatea de a alege, aleg CM :slight_smile:
Dar totusi, e o problema cred cu PFA vs CM, mai degraba pt firme. Nu sunt de meserie, dar nu cred ca e legal sa ai o firma cu zeci de angajati pe baza de PFA care vin zilnic la sediul firmei, si fiecare angajat are biroul lor cu calculator.

Tocmai ca nu esti si nici nu ai lucrat ca PFA. Ca scurta introducere:
Trebuie sa te duci anual la ANAF sa depui declaratiile - 200, 600…
Ai un cod CAEN dupa care iti indeplinesti activitatea si poti sa ai mai multi clienti. Codul CAEN pentru IT este 620x - 6201 este pentru dezvoltare software, 6202 este pentru consultanta si 6203 este pentru depanare hardware. Poti avea un cod CAEN principal si mai multe secundare (dar ai grija la ANAF). Pana anul acesta (nu stiu ce va fi pe viitor), codul 6201 era la impozit real, iar celelalte doua la norma de venit. Normele anuale de venit pe anul 2015, stabilite din activităţi independente o sa vezi pe link normele pt 2015, in Bucuresti, norma este 26000 ron.
Impozitul pe an va fi 16% din norma la care mai platesti CAS si CASS (sanatate si pensii), daca ai CAEN cu 2 sau 3 la coada si daca nu depasesti vreo 65000 euro incasari (treci la platitori de TVA, alta mancare de peste - nu sunt asa bogat sa stiu cum merg treburile acolo)
Daca ai mai multe coduri CAEN, sa zicem ai 6202 principal si 6203 secundar, o sa platesti impozit pt fiecare (asa calculeaza ANAF-ul)
Trebuie sa mai ai un registru de intrari (daca esti pe venit real o sa ai si iesiri) - adica venituri vs cheltuieli.
ANAF-ul ofera un nr de telefon unde poti primi informatii, insa in afara de unele ce le gasesti si pe net, orice intrebare o sa ai va fi intampinata de un “depinde cum vrea inspectorul” - deci legea este interpretabila si la discretia inspectorului regional.
Ca ziceai de CM vs PFA, in cazul unui “angajat cu norma intreaga” situatia este simpla - CM, deoarece noul cod fiscal (1 mai 2015 - Ponta e de vina) prevede anumite criterii pt PFA (sper sa nu scriu prostii dar) daca nu indeplinesti o parte din criterii esti pus sa platesti si darile ca angajator (pe langa cele de mai sus ca PFA). Un criteriu era sa ai mai multi clienti. Exista firme care “fenteaza” crieteriile (te pun sa faci facturi pe alte firme din grup, prin rotatie).
Ca sa-ti faci o idee de ce inseamna pt o firma sa plateasca un PFA sau un angajat CM, ia o suma de bani pe care o ceri ca PFA. Daca ceri aceasi suma pe CM adauga taxele sa ajungi la salariu brut (programatorii pot avea scutire de impozit), pe langa banii astia pe care angajatorul ii plateste pt angajat, mai trebuie sa plateasca contributii de aproape 40% din suma si pentru angajator. Deci, daca ai un salariu net CM de 5000 RON, in total angajatorul cheltuie vreo 7400 RON (daca ai scutirea de impozit) sau 8800 RON.
Ca PFA este ok sa lucrezi cu o firma care nu are sediu in Romania. Sa lucrezi cu o firma din Romania inseamna numai bataie de cap inutila.

Dupa calculul de mai sus, sa zicem ca tu in loc de 5000 ron pe CM ceri 8800 ron, trebuie sa-ti platesti taxele si nu stiu cat dai dupa noul cod fiscal, dar nu cred ca iti mai raman la fel de mult ca inainte (inainte de codul fiscal si la norma de venit, cu pensia pe venit minim) deci diferenta de bani care ti-ar ramane nu stiu daca justifica bataia de cap.

PFA-ul este un furnizor de forta de munca, nu te aresteaza nimeni pt ca ai mai multi furnizori (daca e totul legal) si inspectorul interpreteaza legea ca si tine si contabilul tau.

Uitasem, a existat un episod de aministie fiscala la “functiile liberale” - Amnistia fiscala a intrat in vigoare luni. Modul in care vor beneficia de aceasta masura cateva MILIOANE de romani - Stirileprotv.ro
SI alte stiri inainte de noul cod fiscal (cu prevederi din el) UPDATE Zile grele pentru PFA:  Orice PFA ce castiga 144.900 lei (salariul mediu x 5 x 12 luni) plateste 38.108 lei + impozitul pe venit de 16% + CASS de 5,5% - HotNews.ro

3 Likes

Tocmai ca nu esti si nici nu ai lucrat ca PFA.

LOL. dupa ce am citit fraza asta, nu am mai citit nimic din ce ai scris.
Am observat totusi o gramada de numere, exemple si calcule, si link-uri. Poate imi vor fi utile, e posibil sa revin la PFA anul viitor.

PFA-ul este un furnizor de forta de munca, nu te aresteaza nimeni pt ca ai mai multi furnizori (daca e totul legal)

Serios? Nu e nici o problema ca o firma e plina zilnic cu zeci de oameni cu birouri si calculatoare? Care intamplator toti sunt acolo si tot intamplator toti lucreaza ca PFA pentru firma respectiva.

Pai atunci inseamna ca toate firmele care platesc pe CM sunt niste idioti caci vor sa plateasca statului si partea lor de impozit.

si inspectorul interpreteaza legea ca si tine si contabilul tau.

LOL, ai haz.
In Romania da, depinde dupa cum tu si inspectorul “va interpretati” legea.

Nu am haz, am sunat la ANAF sa intreb cum se completeaza niste formulare si daca trebuie sa le depun, fiind PFA la norma de venit, nu eram obligat sa depun la fel ca unul la venit real. Cel care mi-a raspuns la telefon mi-a zis (redau cat mai exact, pt ca am fost marcat de dialog)
“trebuie sa intrebati inspectorul de care apartineti”
“dar legea nu este aceasi pentru toti, nu puteti sa-mi spuneti dupa lege” i-am raspuns eu
“depinde cum interpreteaza inspectorul dumneavoastra, va mai pot ajuta cu alte informatii?”

Intre o firma si un PFA se incheie un contract de prestari servicii. Ca PFA, cand te infiintezi poti opta la sediut tau sau/si la sediul clientului. Atata timp cat firma isi onoreaza contractele si are facturi in baza carora plateste 1-100-1000 de PFA-uri… care ar fi problema? Cand spui “lucreaza” gresesti, ca PFA nu esti angajat si nu beneficiezi de nicio protectie oferita de legea muncii. Nu ai decat contractul pe care trebuie sa-l negociezi cum crezi tu mai bine ( sau iti iei avocat ). Trebuie sa-ti negociezi zile libere, numarul de zile de preaviz… Contractul poate fi desfacut oricand, daca nu exista clauze in acest sens.

PS: Inca o chestie bagata de anul asta, ziceam mai sus ca ai nevoie de sediu si pentru asta se incheie un contract de comodat. Impozitul pe locuinta daca acolo este si sediu de PFA / firma este mai mare decat daca nu ar fi.
Si m-am lovit inclusiv de faptul ca ai declaratii care se depun la ANAF unde locuiesti si ai declaratii care se depun la ANAF unde ai sediu (la mine nu era aceasi agentie ANAF).

PPS: Eu am avut nesansa sa-mi platesc taxele la timp (inclusiv sanatate si pensii), dar ANAF-ul nu a virat mai departe banii la Casa de Pensii si a trebuit sa mai alerg cateva zile sa depun cereri si sesizari sa rezolv problema.

Am inteles ce vrei sa spui Intrebam ce alta modalitate de a plati salarii nete mai mari exista exceptand ce a zis @Bogdan_Ciubotariu.

Cunosc diferentele intre PFA si CM.

Ca PFA, cand te infiintezi poti opta la sediut tau sau/si la sediul clientului. Atata timp cat firma isi onoreaza contractele si are facturi in baza carora plateste 1-100-1000 de PFA-uri… care ar fi problema

E ridicola disperarea cu care incerci sa convingi ca modul de colaborare al unor firme care “angajeaza” zeci de PFA-uri care vin zilnic la un “sediu” al firmei e legal (asta cu sediul unde vin sa lucreze programatorii e o alta “treaba”).

Nu trebuie sa ma convingi pe mine, ci pe un eventual control la firma ta.

Ca sa fie clar, eu nu am nimic impotriva PFA-urilor.
Cum ziceam mai sus, e o oportunitate ca sa fiu platit mai bine si in plus e necesara pentru freelancing serios.

Am lucrat cu PFA in vremuri in care trebuia sa alergi o gramada la stat pentru diverse hartii. Acum s-au simplificat lucrurile, in special la deschidere.
Long live PFA :smile:

Esti vehement si ai un discurs cam tare. Incearca sa-ti construiesti argumentele calm si cu respect pentru ceilalti parteneri de discutie.

6 Likes

Revin cu un articol care poate aduce putina lumina asupra celor discutate mai sus.
http://www.zf.ro/eveniment/noul-cod-fiscal-aduce-vesti-proaste-pentru-400-000-de-pfa-uri-activitatea-pe-pfa-devine-riscanta-si-ineficienta-14954696

Poate gresesc eu dar mi se pare o aberatie calculul respectiv.

La PFA este adaugat atat CAS cat si CASS, adica esti asigurat si contribui si la vechime pentru pensie, in timp ce la SRL si microintreprindere nu sunt adaugate. Daca esti salariat nici nu mai are rost sa facem comparatii cu PFA in privinta costurilor pentru ca daca un angajator vrea sa cheltuiasca maxim 3000lei cu un angajat, salariul net va fi in jur de 1657lei. Iar ca actionar la microintreprindere ori SRL(unde se mai adauga si contabilul) va trebui sa mai platesti fie 10.5% CAS contributie individuala fie contributie integrala 26,3% si 5.5% CASS.

Gresesc eu?

  1. la SRL nu te obliga nimeni sa te angajezi
  2. daca te angajezi ca sa ai asigurare medicala, poti opta pentru minimul pe economie urmanad ca la finalul anului sa scoti profitul ca dividende.
  3. microintreprinderea e un SRL care indeplineste anumite conditii

Mai nou: Microintreprinderile fara angajati, obligate sa plateasca impozit plus o suma fixa trimestriala