Platforma recensamant

Azi s-a lansat platforma www.recensamantromania.ro.

1 Like

Recensământ se făcea pe vremea lui Pazvante. În era digitală, este un semn că la conducerea țării sunt numai idioți. Toate datele recenzate sunt în baze de date.

Vezi ca datele se colecteaza la nivel de gospodarie, nu la nivel individual. Nu ai cum sa corelezi datele din aer. Probabil ca stiu cati oameni au CNP si de acolo stiu cate femei si cati barbati sunt, dar mai sunt ceva intrebari impertinente pe acolo.

Aflii din nume ce etnie si ce religie are cineva? Aceste doua numere conteaza foarte mult…

Serios? Ai toate datele despre gospodărie prin baze de date? Câți prieteni ai care încă au buletin în provincie, dar stau în București? Poți spune/crede asta doar dacă nu știi ce date se culeg în timpul unui recensământ… :slight_smile:

2 Likes

Da, așa e, dar tocmai asta înseamnă digitalizare. Ori toate discuțiile despre digitalizare, la nivel de administrație, sunt similare cu discuția aia despre programatori indieni - clientul e total pe lângă.

În retail, în firmele care pun accent pe digitalizare (sunt câteva), se lucrează în direcția inventarierii în real time. E mult mai greu decât cele 3 lulele din administrație.

Site-ul a căzut în prima zi. QED.

1 Like

Dacă nu le ai, construiești bazele alea de date.

Fara recensamant cum vrei sa faci asta ? Dai bani la Google sau pui SRI-ul sa ii spioneze pe oameni ? Sa te faca automat ateist in baza de date daca telefonul nu aude tatal nostru cand te culci ?

Tu asta crezi că este problema, construirea inițială a acelor baze de date? :)) Încă o dată, nu știi ce informații se culeg în timpul unui recensământ, uită-te pe chestionar și discutăm după, dar aș vrea să vii cu un plan concret și aplicabil pentru a ține acele date actualizate (iar răspunsul nu poate fi „păi facem o platformă unde oamenii să intre să completeze periodic”, că pare că prima piatră a fost pusă la temelia acestei variante).

sunt curios cati bani o fi dat ministerul care se ocupa cu acest recensamant pe un site in wordpress :troll:

E picat din cauza ca a fost construit pentru maxim 1200 accesari pe secunda :man_facepalming: stire de acum cateva minute pe digi24

Cred ca asta i-a determinat sa intre buluc.

Daca ii fac cache ca sa fie o pagina statica poate sa duca si 10 milioane de request-uri cu un CDN. Doar cu formularul trebuia sa fie probleme.

Recunosc ca am cautat definitia CDN, dar pare ca se pliaza mai mult pe aplicatii la nivel global (ceva la care recensamantromania.ro nu se incadreaza, n-are prea multi clienti din australia sau america de sud).

Eu ma gandeam din punct de vedere al unei aplicatii web moderne (si aici s-ar putea sa gresesc) ce de regula se bazeaza pe un api + framework web js. Api-ul ala putea fi multiplicat pe 10 servere daca se stia ca va aduce un volum mare de requesturi zilele astea, cu un proxy inaintea lor, astfel spargea cele 1200 requesturi la doar ~120 pe instanta :cold_face: dar probabil resursele ($$$) sunt limitate. Nu’s sigur daca am inteles bine, insa ministerul a contractat o firma privata pentru dezvoltarea acestei aplicatii, probabil Xulescu are ceva foloase acolo, ca la noi asa merge :sweat_smile:

1 Like

Nu am nici cea mai vagă idee ce și cum au construit, dar cred că tu prin pagină statică te referi la faptul că te aștepți să ai un form într-un HTML căruia îi dai submit? M-aș mira foarte tare să fie așa și să nu fie totul legat la o bază de date mare, unde să faci autentificare cu CNP, să validezi cumva faptul că tu chiar ești persoana care spui și alte chestii d-astea mai avansate, deci pagina aia statică pică din start.

Lor le pica platforma inainte sa ajungi la formular, pana acolo tot continutul e static.

2 Likes

Cine știe ce o fi bușit la site-ul ăla în wordpress, intrați aici: https://autorecenzare.insse.ro/ - asta apropo de ce credea un coleg de forum mai sus, că au făcut platforma de recensămână în WP… lol.

1 Like

mi-am dat seama dupa, siteul ala in wp e doar o interfata, formularul e la alta adresa :man_facepalming:

Am incercat sa ma autorecenzez si s-a blocat rahatul. Cred ca incerc intr-o alta zi, ca acum toti sunt navala pe site :slight_smile:

Sistemul folosit e Survey Solutions nicidecum ceva custom

Cat ocupa un formular completat, in format json? Mai mult de 10000 bytes? Daca iei toate raspunsurile si le arunci pe un HDD (dinala care se invarte nu SSD) ar duce vreo 15000 formulare/secunda. Daca mai si comprimi sau pui un SSD…

1 Like

Ca in NL, trebuie sa fii inregistrat la primarie la adresa de rezidenta. Asa te gaseste si cand vrei sa te intepi anti Covid. Pam-pam!
Iti permiti sa faci jmecherii apoi: Weekly coronavirus SARS-CoV-2 figures | RIVM

Si in UK e la fel, ba mai mult acolo nici. nu exista buletin (ca-n US). Cand esti britanic si intri in tara ii comunici verbal vamesului unde stai si cum te cheama, si el te verifica in sistem. Nu inmanezi buletin / pasaport, doar conversezi.

6 Likes