Primul meu proiect real

Salutare, tocmai mi-am găsit primul meu client și am o nelămurire :smiley: omul vrea un site de prezentare pentru o firma de fier forjat, o galerie, contact și câteva mărunțișuri. Însă nu sunt hotărât dacă sa îl fac in procedural sau sa folosesc un framework, plus ca nu știu ce preț sa ii cer :thinking:

Ii foarte bine sa experimentezi si sa inveti lucruri noi in proiecte reale, insa nu uita ca un factor important ii si respectul fata de nevoia clientului.
Poti alege intre a face ceva de la zero, care ar putea dura, sa spunem, o saptamana, si a folosi o platforma ca WordPress, caz in care ai putea sa duci proiectul la capat intr-o singura zi.

In prima situatie costul ar fi mai mare, caci timpul ii mai mare, ai putea sa experimentezi mai multe lucruri, insa ai si reinventa roata, ai putea avea probleme de scalabilitate si intretinere a proiectului.
In a doua situatie costul ar fi mai mic, timpul mai mic si el, deci ai putea sa treci mai rapid la alte proiecte. Plus ca ai putea oferi clientului o siguranta in timp, WordPress fiind o plaforma permanent intretinuta de altii si usor de gestionat de oameni mai putin tehnici. Desigur, in aceasta situatie nu ai ocazia sa inveti anumite lucruri de baza, ele fiind gata implementate, dar sa nu uitam de respectul fata de client (financiar si calitativ).

O platforma existenta ar fi exact ce ai avea nevoie pentru un astfel de proiect, fiind vorba de un sistem de gestiune al continutului (CMS). WordPress ii doar un exemplu, probabil cel mai popular, dar mai exista si altele.

PS: Daca nu-i vorba de bani, clientul iti permite sa experimentezi, iar timpul nu reprezinta o problema, atunci fa mai multe variante, experimenteaza, joaca-te, invata.

10 Likes

Cred ca dintre toate variantele, pentru un incepator Wordpress-ul e cea mai rea idee posibila. Din punct de vedere al securitatii e un coşmar, mai ales pentru cineva care nu il intelege la perfectie. Si trebuie intretinut si upgradat regulat cu sfinţenie. N-am vazut multe site-uri “sparte”, dar 99% din alea pe care le-am vazut erau bazate pe Wordpress.

1 Like

Eventual pune niste exemple, sa-l indrumam pe @DragusPatrick cat mai bine.

Pai din ce zice colegul nostru e un site absolut banal, formularul de contact fiind singurul loc in care este nevoie de interactivitate si oarece validari pe server-side. Eu zic ca merge perfect php chior. Un CMS in cazul asta mai mult te-ar incurca decat sa te ajute.

Cred ca stim toti cum se traduce “vreau ceva simplu” spus de un client. :slight_smile:
Ii bine ca ti-ai expus parerea, ii o alternativa.

1 Like

mergi pe un framework super simplu, ceva la nivelul code igniter. iti permite sa scrii html chior pentru paginile statice, te ajuta pe partea cu formularul de contact si daca-i nevoie poti sa extinzi foarte usor.

WordPress-ul se exclude, mi-a zis de la început ca vrea altceva. M-a joc de ceva timp in laravel și voyager dar nu știu cât de potrivit ar fi pentru un astfel de proiect. In legătura cu prețul, m-am uitat puțin la alți freelanceri cât cer și am văzut prețuri de 1000-12000, eu m-a gândeam sa ii cer undeva la 800 lei, ce părere aveți? Ii cer prea mult ? :)) având in vedere ca ar trebui sa fac munca “de doua ori” pentru ca clientul vrea sa fac eu ce m-a duce capul iar apoi dacă nu ii convine modificam … Dacă sunt toți clienții așa mai bine m-a angajez :))

Nu am experienta foarte mare pe partea de freelancing, avand doar cateva proiecte facute daaaaar din ce am observat iti zic ca ar fi bine de la inceput sa stabiliti ce se intampla cu “daca nu-mi place, il modificam” pentru ca o sa il tot modificati ceva vreme. Iar in legatura cu pretul, nu, nu e mult, poate tie ti se pare usor ceea ce faci dar asta nu inseamna ca trebuie sa cerem sub piata.

Care este pretul in piata pentru un astfel de website?

Nu ca as fi mare fan WP, dar de ce il exclude din start? Din punctul lui de vedere ar avea avantaje, de cost si mentenanta ulterioara. Daca nu mai poti lucra tu la el, va fi mai usor sa gaseasca pe cineva bun pe WordPress decat in Laravel.
Ca sa ajungi la pret trebuie sa-ti calculezi un numar estimativ de ore si sa inmultesti cu rata orara.
Intreaba-l si pe el cam ce “buget aloca” s-ar putea sa ai surprize sa spuna “asa mult pe niste pagini web”?

1 Like

Clientul nu area WP, pentru mine ar fi mult mai simplu dar trebuie sa ii respect decizia si de aici vine nelamurirea mea neavand experienta cu clientii…

Plus ca vrea “mantenanta”, oferindu-mi 200 lei pe 6 luni (atat plateste la actualul freelancer). De treaba asta ce parere aveti?

Daca vrei sa fii ţintă sigura pentru arabii de la ISIS, da, Wordpress este ideal :slight_smile: Am vazut de cateva ori site-uri wordpress “sparte” cu teroristi incantând tot felul de chestii sinistre (unul din ele era un banal site romanesc specializat pe tenis, deci ceva inofensiv) :slight_smile: Daca vrei sa faci un site si sa uiţi de el, nu-l faci in Wordpress. Daca folosesti un CMS de tipul asta trebuie sa ai grija de el, trebuie sa faci permanent update-urile de securitate, fara intarzieri.

Cred ca e cam putin 200 RON pe 6 luni, mai ales daca trebuie sa intretii si VPS-ul. Cere-i macar 400.

Despre preț: trebuie să găsești un balans între cât te mulțumește pe tine să primești și cât îl mulțumește pe el să dea. „Prețul pieței” este un (semi)mit ce ține cont de o mulțime de factori, printre care: experiența prestatorului, calitatea lucrării, timpul de livrare, tehnologia folosită șamd.

Nu cred că îți va spune cineva dacă 800 sau 12000 lei este o sumă mare sau mică în contextul tău. (presupun că ai vrut să scrii 12.000, nu 1.200)

De acord, am vazut si eu, dar din cele sparte niciunul nu avea update-urile la zi ! :grin:
Ce este remarcabil la WP este ca faci update fara probleme de la versiuni foarte vechi la cele noi, ceea ce nu se intampla la alte CMS-uri la care si o versiune minora iti poate da situl peste cap. In plus la ultimele versiuni WP is face update automat.

4 Likes

Pretul este foarte mic, atat pentru proiect, cat si pentru mentenanta.

Asa cum ti-a sugerat cineva mai sus, estimeaza cate ore ti-ar lua sa faci proiectul si inmulteste cu o rata orara.
Eventual sa ai in vedere ca in majoritatea cazurilor, in programare se sub-estimeaza efortul necesar pentru un proiect.

Daca nu ai o idee clara despre ce trebuie sa faci (cate pagini, cat de complexe, etc.), ti-as sugera sa mai discuti cu beneficiarul si sa puneti pe hartie toate cerintele initiale. Odata ce imparti proiectul in mai multe taskuri/parti, poti estima mai usor (sau mai aproape de adevar) efortul necesar.

De asemenea, te sfatuiesc sa stabiliti de la bun inceput ce inseamna “apoi mai modificam”. Poate tu faci ceva in 3 zile, ca efort, iar apoi mai modificati vreo 20 de zile, tot ca efort. Ti se pare OK din punctul tau de vedere? Altfel spus, atunci cand estimezi efortul necesar trebuie sa tii cont si de aceste modificari ulterioare. Fie le iei in calcul la estimarea initiala, fie agreezi cu beneficiarul ca modificarile ulterioare care depasesc un efort necesar de X (4-8, de exemplu) ore se platesc aditional.

Eu nu stiu ce inseamna sa folosesti un framework (cu cat scade efortul de timp necesar), dar daca ai face totul custom, cat ti-ar lua? Incepator fiind, dar presupunand ca poti sa faci proiectul respectiv si ca nu iti trebuie o luna-doua sa inveti cum sa-l faci, 800 RON (propunerea ta) inseamna ca esti capabil sa il faci intr-o saptamana, adica 40 de ore lucratoare, cu tot cu “modificarile ulterioare”. Hai 1-2 zile in plus sau in minus. Peste acest interval, pretul nu mai renteaza deloc pentru tine, doar daca chiar ai nevoie de bani sau vrei sa faci un proiect aproape gratis ca sa mai inveti.

Mentenanta ar trebui sa fie 50-100 RON / luna si sa includa interventii care sa totalizeze 2-4 ore/luna. Mentenanta se plateste chiar si cand nu ai nicio interventie intr-o luna, altfel nu mai este mentenanta. In general, mentenanta se regleaza (ca efort) pe termen lung, in sensul ca poate in unele luni nu trebuie sa faci nimic, iar in altele trebuie sa faci mai mult. Mai exista varianta sa nu existe nicio mentenanta, ci sa agreati costul la fiecare interventie/modificare ulterioara, atunci cand beneficiarul cere.

Mentionez ca asta este strict parerea mea personala, nu am informatii sau statistici relevante din piata.

6 Likes

E vorba de un site de prezentare, îți ia o zi să îl faci dacă te pui pe treabă. Sugestia mea e să te pui pe treabă și descoperi rapid ce e bine și ce nu. Dacă îți ia mai mult de o zi faci ceva foarte greșit.

Tu cunoști clientul și utilizatorul, ideea e să îl faci să poată fi utilizat ușor de om, gen să aibă un formular de contact, o pagină pe care să poată să șteargă, pună, modifice pozele și celelalte informații. Poate omul vrea să pună conținut doar de pe telefon, poate ia telefonul, încarcă poza, scrie o descripție/titlu și e tot ce va face vreodată. Restul e doar pentru tine, poți chiar să scrii un static generator + formular contact cu laravel care să facă exact aceste lucruri, e un proiect foarte bun pentru un începător.

Eu nu zic că 800 de lei e puțin pentru o zi de muncă, e chiar mult, îți ia 6 ore să faci ceva logo/elemente de design în photoshop/illustrator + 6 ore să faci o platformă frumoasă cu temă responsive dacă chiar vrei să fie de la 0. Repet înca o dată, dacă stai mai mult la un site de prezentare ori ai OCD, ori nu faci ce trebuie, ori ți-e frică că nu știi de unde să începi și cauți ceva motivant pe forum/youtube/medium toată ziua.

Dacă nu îți pasă de micile detalii îl faci și în 2-3 ore, chiar pune un timer pe telefon și încearcă să îl faci în 2 ore. Practic la un site de genul nu ai mentenanță sau orice ai face ce ține de mentenanță unui programator/designer cu experiență îi ia 10-15 minute, e lipsa ta de experiență dacă îți ia de exemplu o zi să faci același lucru și bucură-te că ai ocazia să înveți pe ceva.

Sa creeze o masina virtuala (vagrant, docker…) LAMP stack,sa instaleze git, sa creeze proiectul pe github/bitbucket, ssh key…, sa instaleze composer, sa instaleze Laravel… Dupa care incepi sa configurezi si sa creezi baza de date… Artisan stuff, composer require stuff… Si abia dupa ajungi chiar sa scrii cod pt aplicatie.

Care anume ia 15 minute, unui programator cu experienta?
Auzi, in alea 15 minute mai scrii si teste?

1 Like

Eu m-am referit la mentenanță, oricum tot ce ai zis înafară de realizarea bazei de date ia 5 minute chiar și pe Windows dacă cu asta te ocupi, pe linux mi-aș cumpăra alt calculator dacă mi-ar lua mai mult de 1 minut. (excepție vagrant) Am instalat/configurat tot ce ai zis din 2014 încoace când instalez Windows-ul, restul sunt detalii.

Cred ca privesti din punctul tau de vedere. OP, din ce a zis, e la inceput; ma insel ca i-ar lua doar o zi sa-l faca.