Daca cand l-au angajat au zis full remote are dreptate, si asa se pare, are dreptate. Mi se pare atitudinea de a pleca capul si accepta sa fiti mintiti, de c…, normal ca si politicienii isi permit, ca stiu ca acceptam orice abuz, avem in sange gena de a ne inclina la autoritate si accepta orice justificare.
Si nici nu e vb de printese, comoditate, pierzi ore pe drum, respiri gaze de esapament pt un power play si pt ca ei vor sa de-a oameni afara fara salarii compensatori.
Daca urmaresti acel subreddit… realizezi ca nu degeaba ne considera lumea a fi niste aroganti plini de pretentii. Foarte multi au impresia ca au descoperit gaura din covrig.
Eu unul zic: foarte bine. Poate daca lumea se razvrateste ajungem si noi la ziua de munca de 4 ore pe aceeasi bani, chestie care ni s-a promis de la revolutia industriala a anilor 1800.
Oricum chiar voi ziceati ca munciti 4 - 6 ore pe zi, in rest cafea, sedinte, tigara.
Eu personal cred ca niste socializare cu colegii ajuta. Problema mea e “socializarea” cu 1,000 de persoane din trafic, urasc traficul, fie el masina sau metrou.
Eu as fi de parere ca perfect este sa fie in mod real optional. Dar nu “optional” dala cu apropouri.
E nefericita exprimarea din postul respectiv. Desi pare aroganta, mi se pare normal ca cei care nu doresc sa vina la birou sa nu aiba o parere buna despre faptul ca se impune venitul la birou. La urma urmei, de ce se vrea sa fie iar obligatoriu? Nu merge ceva?
Situatia poate fi absurda atat pentru unii cat si pentru altii. Depinde cum s-au inteles cu companiile unde au acceptat sa lucreze. Pentru ca atata timp cat cererea de programatori era in tavan, multe companii au promis marea doar sa atraga talent.
Tremend este una din acele companii. Sunt oameni care au fost la interviu la Tremend si au acceptat oferte pentru ca li s-a promis wfh (aproape) nelimitat. Stiu asta pentru ca si eu am fost la interviu la ei.
Problema e ca aceiasi oameni sunt pusi acum in fata deciziei de a veni la birou. Iar majoritatea au avut alta intelegere. Later edit: Mai rau chiar, multi au contracte semnate pentru telemunca nelimitat.
Acum spune si tu, cine are comportament mai absurd? Oamenii pentru ca se simt luati la misto sau compania care promitea ceva acum 6 luni-1 an si livreaza altceva azi catre angajati?
Dacă există un motiv real și dovedit pentru care trebuie să se lucreze la birou nu e dick move ci o incercare de a aduce proiectele pe linia de plutire. Desigur trebuie avut grijă cu veridicitatea datelor, că managerii pot avea alte interese.
Dar dacă se poate lucra de acasă bine merci și toate KPI-urile au fost atinse sau depășite e o bătaie de joc.
Eu ieri am fost la birou cu masina. Nu este nevoie sa ma credeti, dar am facut mai putin cu masina decat cu autobuzul. Si asta avand in vedere ca ma ia de la scara si ma lasa in fata cladirii unde am biroul.
Trebuie un echilibru intre wfh si traditional. O zi pa saptaman, o zi la 2 saptamani sunt solutii bune imho.
Cat despre socializare fortata, eu ma rezum la un buna dimineata/salut/buna si mai sorb din cafea.
Inteleg ideea, de altfel, foarte utilizata recent ca argument pro return to office, doar ca nu are nicio legatura cu KPI-uri sau intarzierea proiectelor, chiar presupunand worst case scenario( care nu e cazul la Tremend). Dar treaba nu merge asa.
In 2022, compania avea mare nevoie de oameni si atras oameni cu promisiunea full remote work. Au facut contracte pe telemunca. In piata, indraznesc sa spun ca sunt in continuare foarte multi oameni care prefera asta in detrimentul hybrid/on-site. Nu sunt eu in masura sa judec acum daca este decizia corecta sau nu. Pur si simplu asta e situatia.
Referitor la proiecte aduse pe linia de plutire, nu cred ca putem discuta asta pentru ca nu avem atatea date. Sunt doar presupuneri. Si as prefera sa discutam pe fapte. Dar chiar si asa, presupunand ca ar fi adevarat, ma indoiesc ca 100% din proiectele lor sunt in situatia asta. Si atunci cum facem? Aplicam acelasi tratament pentru boli diferite?
Asta este parerea ta. Unii vor 0 zile pe saptamana de la birou. Unii poate vor 5 din 5. Fiecare decide pentru el cum e mai bine. Uneori isi schimba si opinia. Nothing wrong with that. Problema e cand intre 2 entitati exista un contract pe care una din acele entitati nu il respecta.
P.S. Observ cu tristete ca imediat ce economia scade putin, multi patroni au mentalitatea “Te platesc, therefore I own your ass…”. Nu o sa ajungem nicaieri asa. Sunt de acord ca in 2022 piata era puternic dezechilibrata in favoarea angajatului, dar hai sa ne calmam putin ca nici nu am ajuns sa murim de foame ca programatori.
Pai acela e si motivatia acelui post de pe Reddit cred.
Sunt companii care initial s-au opus cu inversunare la work from home, apoi s-au simtit nevoite, initial pentru ca le mai plecau din oameni, apoi si din cauza legii, dar apoi ca sa mai atraga oameni au atras oameni din piata cu ideea de work from home, iar acum efectiv obliga pe toti sa revina la birou, desi e stipulat in contract lucrul de acasa.
e mai simplu de atat… tranzactia se intampla acolo unde cererea se intalneste cu oferta.
unor angajati le e comod sa fie “owned” in timp ce pentru altii conteaza foarte tare sa nu fie.
la fel si pt angajatori…
si cred ca e loc suficient pentru ambele tabere.
problema de aici pare (nu cunosc detalii) ca e despre promisiuni (si contracte) si respectarea lor.
si aici se poate dezvolta despre moral / legal / etc.
dar mediul / contextul / viata / … se schimba frecvent si primul lucru important (dpmdv) e cum ne adaptam.
ps. personal, freelancingul ma cam forteaza la wfh si pentru discutii tehnice / networking / socializare pe tema de job cam trebuie sa imi potrivesc programul cu alti prieteni din domeniu, dar este alegerea mea (potrivita pentru mine).
nu cred ca o alegere diferita ar fi gresita pentru alta persoana (doar pentru ca e diferita de a mea).
totusi, optiunea asta (de wfh) vine la pachet cu multe responsabilitati / riscuri suplimentare de freelancing.
nu poate fi totul roz, dar o intrebare buna e care e cea mai roz varianta pentru fiecare dintre noi…
Venind din partea ailalta, eu scriu si in anunt si le zic si in primul mail care sunt asteptarile cu privire la venitul la birou. Seems fair, astea-s conditiile mele, si imi asum ca fie gasesc oameni mai greu, fie mai scumpi.
Sa promiti o chestie si apoi sa te tragi pe fund… nu se face.
Nu inteleg, esti mandru ca ai poluat aerul tutor, plus ca si tu ai respirat, gaze de esapaent plus praf, ca doar filtrele de la masina nu sunt perfecte, intr-o tara in care strategia anti cancer e dumezeu cu mila?