Range salarial?

O intrebare:
De ce cam toate persoanele de la HR, nu vor sa de-a un range salarial inainte de a incepe procesul de aplicare, si se tin de politica firmei, ca se vorbeste despre bani doar dupa ce treci de X numar de interviuri ?
Cum vi se pare acest proces ?

1 Like

Nici cănd mi-au spus “vezi dacă poți pleca mai repede din firma actuală, noi vrem să începem cât mai repede” n-a spus nimic, tot eu să spun “cât vreau”. Păi dacă spun eu primul, se închide discuția, că nici CEO-ul lor n-are atât. Soluția e simplă: pierzi vremea la interviuri pe intern doar de antrenament și cât îți permiți; altfel, aplică în UE - au apârut o groază de job-uri remote.

2 Likes

Pentru ca, in principiu, cel care spune primul o suma ramane cu impresia ca se putea mai bine.
Daca zici tu ț lei si accepta asa, te vei gandi ca puteai sa ceri ( ț + ș ) lei. Daca zic ei ț lei si tu accepti, se vor gandi ca poate acceptai si ( ț - ș ) lei.
Si de ce sa ramana ei cu regretul cand poti sa ramai tu? :stuck_out_tongue: Simplu, nu!?

Ai auzit exprimarile “ce buget aveti?” sau “cat costa o aplicatie?” Eh, cam din acelasi joc isi au originile.
Cumva se regleaza puterea, ca dupa 10 interviuri care nu se concretizeaza, oricare parte isi schimba un pic strategia sau asteptarile.

Cel mai safe este sa-ti calculezi tu, personal, o suma cu care sa fii OK acum + putin in viitor. Cand suma aia nu te mai satisface poti sa cauti in alta parte sau sa renegociezi. Desigur, cu conditia ca munca ta chiar sa valoreze cat ceri.

Nu e mereu cu intentii rele sau ca sa scoata ultimul leu din negociere. Cateodata au pozitii de senior si junior si pur si simplu nu-ti pot face o oferta pana cand nu stiu unde te pozitionezi.

1 Like

[quote=“sorin19, post:3, topic:13884”]
Pentru ca, pentru ca…[/quote]

Pentru că oamenii ăștia nu au nici un fel de pregătire, numai facultăți obscure de toceală din care nu au învățat nimic. Se dau doctorate pe teoria motivației și, nu degeaba, țări care sunt în fața noastră ca dezvoltare economică și mangement, au trecut range-ul salarial în anunț. Nu e nimic mai prost pentru o firmă ca proasp[tul angajat să fie demotivat de dinainte de a se apuca de muncă.

3 Likes

True, dar sunt si cazuri unde nu e chiar asa. Sa fim optimisti totusi, dar sa ne aparam drepturile :wink:
Pana la urma, unii din noi, in RO am ales sa stam si sa lucram, cu bune si cu rele. Pe unde se poate ne mai educam si intre noi, nu e OK pentru nimeni sa aruncam cu pietre prea repede.

Intr-un fel ai dreptate, dar cat de fair e sa iti pierzi timpul cu un proces, cand nu esti platit iar ei da, cand ar fi mai simplu sa spuna doar un range de ex intre 3k lei si 6k lei, daca rangeul nu iti e bun, fiecare castiga, desi parca tu castigi mai mult ca nu iti pierzi un timp neplatit.

Oarecum o referinta. Sper sa te ajute.

Ai dreptate cam asa sunt. Atunci de ce e asa de greu sa spui un range, si preferi cumva sa “trisezi” aplicantul, pentru ca asa e politica firmei…

Sunt multe motive. Fiecare firma e diferita aici, nu cauta sa gasesti vre-o regula general aplicabila.

Poti sa-zi zic niste motive, si le stiu si din pozitia de dev, si de hiring manager.
Motive:

  • Asta e politica firmei. Recruitorul nu are putere sa o schimbe, candidatii vin oricum, si nu-si risca nimeni job-ul ca sa inchida un candidat care vrea alt proces.
  • Ceri mai multa informatie decat este recruitorul comfortabil sa-ti dea. Daca ai o suma cu care ai fi multumit intreaba la inceput asa: “Eu as dori de la un urmator job un salariu in intervalul [X, Y]. Este ceva OK pentru voi?” In definitiv pe tine nu te intereseaza sa stii ce range salarial e, pentru ca sunt multi factori care-l determina. Pe tine te intereseaza sa stii daca range-ul ala cuprinde ce vrei tu sa ai.
  • Nu au range-uri salariale. Pentru startup-uri si companiile mici nu-i chiar o prioritate.
  • Ar fi dificil sa puna informatia public dpdv politic: poate sunt alti devs cu salariu inafara range-ului din motive “istorice”. Sa stie ca sunt under/overpaid ar fi dificil de rezolvat.
  • Ar fi dificil sa puna informatia public dpdv politic#2: diverse divizii au diverse benzi de salariu, dar cu siguranta devs sunt printre cei mai bine platiti intr-o firma. Poate naste alte probleme dificil de rezolvat.
  • Pozitia este generica. Multe companii angajeaza “software developer”, dar in functie de experienta si performanta la interviu te mapeaza pe “Junior / Midlevel / Senior / Staff” etc. Range-ul o sa fie [X…10X] la modul asta si nu ofera nicio informatie reala, si mai degraba creaza probleme (ca toti o sa vina cu asteptari de Staff".

Eu sunt de parere ca informatia asta ar trebui sa fie mai accesibila, atat in interiorul cat si in exteriorul firmei.

Pana atunci trebuie sa fi tactic la angajare:

  • Sa stii ce cauti, cat vrei, sa-ti faci niste research de piata pe glassdor sau echivalente, etc.
  • Sa stii ce oferi, si daca are rost sa fortezi cu o firma sau sa mergi pe mana lor.
  • Pana la urma, sa accepti ca asta e natura jocului la momentul asta.
13 Likes

eu am primit saptamana trecuta acelasi jd de la 2 hr-isti. Unul lasase rubrica “range salarial”, altul o stersese :)))) am avut o asa satisfactie sa-i atrag atentia ca a scos rubrica salarialaaaa :crazy_face: :heart_eyes:

deci, nu e doar o practica a companiilor, si cei din hr mai au obiceiul asta

1 Like

Iar comparam outsourcing-ul cu firmele care au propriile produse.

La outsourcing cineva investeste bani ca sa te angajeze (o intreaga armata cauta sa faca echipe pentru posibile proiecte/clienti), sa iti gaseasca un client si dupa se asteapta ca sa scoata un profit foarte bun de pe un proiect care iese (multe nu ies, in special daca nu nimeresti o echipa buna sau daca clientul nu stie ce vrea, multi bani se duc pe risk management). Nu e usor sa castigi un proiect, cam singurul mod in care poti lua bani mai multi la o firma de outsourcing e daca te duci direct cu un client la director si ii zici ca e clientul lui daca iti da 10% din contract salariu, altfel nici o sansa. Problema e ca de ce ai face asta daca ai un client pe care il poti folosi personal ?

Outsourcing-ul are target-ul de programatori buni, dar care nu au clientii lor, nu au proiectele lor, nu sunt buni la afaceri, nu vor sa se complice, etc. De ce ar da un range salarial daca nimeni nu cere asta la interviu ? Oricum si de am cere in cel mai bun caz am ajunge doar sa facem firmele de outsourcing sa se mute din Romania. Cine trebuie sa faca outsourcing are motive precum o familie, are nevoie de timp pentru invatat, etc si practic accepta orice salariu care acopera cheltuielile. Suntem inca o tara saraca, sunt foarte multi oameni inteligenti care abia asteapta sa iasa din saracie, sa aiba o familie si pe ei ii prinde outsourcing-ul cu salarii foarte bune pentru Romania, dar mici in comparatie cu profitul pe care il genereaza. Outsourcing-ul e o afacere care trebuie sa aduca un anumit profit, altfel nu se merita efortul.

Firmele cu propriile produse/clientii dedicati o sa te angajeze doar cand cineva te recomanda/are nevoie de tine si atunci poti negocia bine fiindca din start stii ca au nevoie de tine.

Daca o firma care are un proiect mare si profitabil pune un range salarial de tot rasul (dar calculat) pentru pozitiile sale risca sa piarda respect din partea clientilor/participantilor la interviu. Nu trebuie sa stii tu pe ce proiect vei lucra ca poate o sa te simti prost la ce salariu mic ti se ofera (care e mare in Romania) in comparatie cu cat da clientul pe o singura zi de munca… Acum daca iti spune cineva salariul si nu iti zice proiectul iarasi ii problema…

3 Likes

Multe motive, fiecare decide cat de corecte sunt

  • salariul este o negociere intre angajat si angajator si tine de o gramada de facori subiectivi, o estimare in JD nu are relevanta
  • cand esti sunat la telefon, esti in stadiul de recrutare cand doar se face o lista de posibili candidat la un interviu
  • in procesul de recrutare si selectie persoana care angajeaza e interesata sa vada cat de compatibil esti cu cerintele si responsabilitatile JD si nu cat de mult sunt aliniate dorintele tale financiare cu posibilitatile lor materiale
  • range-ul nu e final (chiar daca angajatorul il estimeaza). Un posibil angajat care este oportunitate in piata poate mari substantial bugetul
2 Likes

Manevra e urmatoarea:

  • Ceri mai putin cand te intreaba HRu la primu contact
  • Ii impresionezi la interviul tehnic
  • Ceri maximul cat crezi ca sunt dispusi sa-ti dea

Nu se fac publice rangeurile din mai multe motive. Principalul motiv e sa nu se supere angajatii existenti cand vad un anunt pe pozitia pe care o ocupa, fara sa se afle aproape de maximul rangeului

1 Like

Eu cred că e una din întrebările alea mereu fără răspuns.

E prea fluidă pentru a da un răspuns universal.

Am fost de ambele părți ale baricadei, am și angajat, am și fost angajat.

Din perspectiva angajatorului, e foarte bine să impresionezi dinainte, cv solid, proiecte solide, profile cât de cât puse la punct, gramatică corectă, fără sh, tz, fără greșeli flagrante, fără chestii care ar putea arăta imaturitate sau incompetență. Teste și prostii din astea se fac doar acolo unde nu poți deduce nivelul din start.

Am avut candidați care i-am angajat pe loc, am sărit cu discuția direct la bani, pentru că se vedea de la o poștă nivelul, și banii erau singurul lucru la care trebuia să ne întâlnim la mijloc.

Erau și alții care habar nu aveam de unde să îi apuc, dar pretenții salariale imediate. Păi stai un pic, să văd ce știi, să văd unde te pun, ce te pun să faci, nu știu dacă-ți pot da 300 eur, 500eur, 1000 eur, că nu știu câtă muncă poți duce.

Dacă poți duce un proiect cap coadă (sau o bucată unitară din proiect) e altceva decât dacă știi doar bucăți. Dacă trebuie mereu să fi ajutat de alții, le rupi și din timpul lor productiv, iar discutăm de altceva, pentru că trebuie luat și asta în calcul, oamenii ăia au timp facturabil pe care tu îl consumi.

Acuma, eu n-am fost firmă mare cu HR și din astea, eu eram și HR și project manager, a fost o firmă mică, am lucrat dedicat pentru un proiect mai mare (ERP) și era destul de clar ce-i de făcut pe toate laturile.

6 Likes

Asta îmi aduce aminte de întâmplarea unui amic:

  • A fost sunat și chemat de o firmă pentru un interviu. (sysadmin).
  • Omu’ întreabă de bani direct la primul telefon.
  • Firma… că veniți, că discutăm.
  • Omu’ întreabă iar de bani (nu din aroganță, în ideea de a nu pierde timpul razna)
  • Firma iar se eschivează.
  • Omu’ zice „eu la firma curentă câștig X, plusați?” (a zis salariul pe bune, nu SF-uri).
  • Firma zice că are buget doar X/3 dar să vină totuși la interviu, „să discutăm”

Morala (cred?): presupun că ajută destul de mult să fii bazat pe ce faci și să fii într-o poziție care nu îți conferă dezavantaje (e.g. nu ești angajat momentan)

11 Likes

eu cand m-am mutat la noua companie, mi-au cerut adeverinta cu ultimele 6 salarii de la fostul loc de munca :))) daca as fi mintit la salariu, s-ar fi vazut atunci. Nu stiu daca ar influenta cu ceva asta, poate la urmatoarea “marire” vei fi pasuit cumva.

La asta raspunzi cu “salarizarea la fostul loc de munca e o informatie confidentiala”
:troll:

3 Likes

Pleacă de acolo cât mai repede!

2 Likes

E normal asta, asa am facut si eu.
La angajare la un nou loc de munca se solicita adeverinta de la fostul (fostele) locuri de munca, cuprinzand veniturile realizate in ultimele 6 luni, numarul de zile de concediu medical avute in ultimele 12 luni. Aceasta adeverinta este necesara in cazul in care noul angajat beneficiaza de un concediu medical, pentru ca baza de cacul pentru medical o reprezinta tocmai acele venituri.

4 Likes

:confused:
Nu prea pare ok. Sunt curios care a fost motivul.