Reverse engineering of brain

Artificial Brains - un site interesant cu proiecte de cercetare pe tema asta, mi se pare interesanta ideea de reverse engineering of brain.

Paul Allen unul dintre fondatorii Microsoft a creat in anii '90 un proiect de reverse engineering of brain,
el explica de ce pentru a construi un software mai bun trebuie ca acest proiect sa aiba succes, se preconizeaza ca in 2045 acest proiect va fi realizat, luand in considerare evolutia tehnologiei pe baza legi lui Moore.
The Most Amazing Race: Reverse-Engineering the Brain

Cartii bune care au incercat sa faca reverse engineering of mind scrise de profesorul de la MIT Marvin Minksy

Link Amazon Society of mind
Link Books Express RO Society of mind
Wikipedia The Emotion Machine

Inteligenta artificiala are ca ramura reverse engineering of brain ca sa dau exemplu la inteligenta artificiala am avut de facut un bot cu care sa poti vorbi, ar fi bine daca acest bot ar avea implementati algoritmii de machine learning ca sa isi dezvolte baza de cunostinte.

Why should you reverse-engineer the brain?

Mi se par interesante pattern-urile dupa care functioneaza mintea si cum rafineaza cunostintele si informatiile.

Aveam o profesoara la universitate care incerca sa ne explice diferenta dintre: date, informatii, cunostinte.

  1. Date - nu au semantica (nu au inteles mai pe inetelesul oricui)
  2. Informatii - au semantica
  3. Cunostinte - sunt rezultatul procesului de invatare

Poate fii legat si de fluxul mare de informatii in domeniu si cum le filtrezi sa le transformi in cunostinte si apoi sa le rafinezi
“Developeralysis” sau “Ce naiba fac mai departe?”

1 Like

Ai pus link catre un PDF care este scan dupa o carte care nu este in public domain. E treaba astora de la acad.bg daca vor sa gazduiasca materiale piratate, dar DF are cateva reguli, putine si clare.

Vad ca insusi autorul pe pagina lui a pus link catre carte pe Amazon, asa ca ti-am inlocuit link-ul cu cel pentru care a optat chiar autorul.

1 Like

I am agree with that.

Ca unul care am studiat procesele din creier din punct de vedere biologic, pot sa-ti spun ca mintea nu va fi copiata de un calculator in urmatoarele cateva sute de ani. Motivele sunt urmatoarele:

  • Creierul nu functioneaza cu sinapse statice care sa poata fi asimilate cu un sistem binar 0/1. Fiecare neuron are cateva mii de sinapse care se auto-regleaza fiecare in mod continuu, independent si in directii diferite. Un creier are cateva zeci de miliarde de neuroni, plus alte celule si mai numeroase care le regleaza metabolismul, semnalizarea, etc.
  • Fiecare sinapsa e reglata de un numar de cateva sute, poate mii de gene. Expresia fiecarei gene e reglata independent de celelalte.
  • Sinapsele sunt de asemenea reglate de cateva sute de molecule solubile (factori de crestere, ioni) care sunt dizolvate in spatiul dintre neuroni, si prin care fiecare neuron ii influenteaza pe cei din jur. Asta s-ar traduce ca si complexitate in limbaj de programare printr-un cod care se modifica in mod continuu, in functie de celelalte calculatoare legate la retea, in functie de vreme si in functie de fazele lunii, ca sa dau un exemplu.
  • Neuronii, contrar ideilor adanc inradacinate, mor si se nasc in mod continuu, chiar si in creierul adult. Un neuron tanar are cu totul alte proprietati electrofiziologice fata de un neuron adult.

Aceste proprietati electrofoziologice se modifica in mod continuu in timpul vietii neuronului. Interconectivitatea unui neuron tanar cu neuronii din jur de asemenea se modifica in mod continuu.

Sigur, este posibila crearea de programe care sa mimeze invatarea, dar calculatoarele actuale nu se vor apropia niciodata nici macar de simularea unui singur neuron. Poate in viitor, daca vor apare calculatoare cuantice si alte sisteme de programare, se va face oarecare progres.

3 Likes

Somehow related: https://www.humanbrainproject.eu/, probabil ca ei o sa descopere ceva mai palpabil in curand.

1 Like