Salutare!
Am nevoie de un sfat. Cand aveam 19 ani ca orice tanar m-am inscris la facultate, dar nu era de it , si eram la managementul afacerilor.
Datorita unor probleme am fost nevoit sa renunt imediat ce am terminat anul 1.
Pe langa facultate si inca din liceu am avut un hobby cu programarea, si dupa ce am renuntat la facultate si m-am angajat (nu in domeniu bineinteles) l-am pastrat.
Cu timpul am ajuns sa stiu destul de bine ceva python si javascript cu nodejs reactjs nextjs si am facut site-uri web for fun si chiar o aplicatie mobila in react native.
Acuma am 23 de ani si nu stiu ce sa fac pentru ca acuma as avea posibilitatea sa fac o facultate da nu stiu daca sa mai ma duc sa stau 3-4 ani pe bancile uneia sau sa merg asa continuand sa invat si poate sa-mi incerc norocul in freelancing ca timp as avea sa mai exersez daca chiar e necesar . Sau poate sa merg sa ma angajeze fara diploma pe ceva front-end.
Dumneavoastra ce imi recomandati sa fac? Cum ar fii mai bine?
O sa iau mult hate, dar dacă nu te duci la o facultate din top 10 mondial, părerea mea e ca nu merita dacă scopul tău e sa te angajezi.
Dacă vrei sa înveți chestii mai complexe sau sa înveți matematica, poti sa o faci in timpul liber si in ritmul tău
La 23 de ani poti sa faci ORICE VREI TU! Timpul are inca rabdare cu tine, doar nu fi prost si nu il irosi, gen ia o decizie si executa, nu pierde vremea pe intrebari si ganduri inutile. MULT SPOR!
Salut,
Parerea mea este sa termini facultatea cu orice pret ar fi asta.
Majoritatea firmelor mari nici nu se uita la tine daca nu ai o diploma de facultate, fie ea si in arte sau sport (nu neaparat in iT).
In paralel cu programarea mergi si cu terminarea facultatii si o sa vezi ca o sa-ti fie bine mai incolo.
Just an opinion.
Acum câțiva ani am fost in proces de recrutare cu o multinațională mare din București de gaming și când am cerut 2k euro a sărit recruitera: “Ai licență?!”
Și nu e singurul exemplu. Manageru de la alta firma de produs de f mare prestigiu mi-a zis după practica că dacă vreau să mă angajez la ei m nevoie neapărat de licență.
Plus multe alte exemple.
Eu zic că se merita sa o ai daca nu e prea imposibil pt tine
Da, sigur, firmele mici sau in criza (adică majoritatea) de oameni nu îți cer licenta
Pretenas, cand ne spui si noua cati oameni ai angajat tu de la zero, fara sa fie studenti sau absolventi la o facultate tehnica?
Pana te trezesti tu, am vaga banuiala ca mare parte din oamenii “angajati” prin WC sunt studenti sau absolventi care au obtinut un internship sau job de junior. Pentru companii a contat SI faptul ca ei sunt/au fost la facultate.
Apuca-te din nou de facultate. Indiferent unde o faci, vei invata chestii noi. Vei intra in contact cu alti oameni care au aceleasi interese ca si tine. Stiu ca e mai greu in perioada asta totul fiind online, dar eu zic ca merita.
Eu m-am reapucat de facultate la 35 de ani, ca idee. Mai am 1 semestru si termin. A fost una din cele mai bune decizii pe care le-am luat in viata mea. Si aveam deja 10 ani experienta in dezvoltare software cand m-am reapucat. Deci in niciun caz nu aveam nevoie de o diploma sa ma angajez sau sa iau niste proiecte.
Daca nu eram la facultate, nu apucam sa fac proiecte android(kotlin), de exemplu. Nu apucam sa fac proiecte de machine learning cu python si tensorflow. Nu apucam sa fac proiecte in R pentru statistica si data science. Ma ajuta? Nu stiu. Poate ca da, poate ca nu. Cu siguranta insa nu le-as fi facut daca nu eram la facultate. Asa…mi-am facut o idee ce inseamna fiecare. Le-am pus pe github…si acolo raman.
Mai este o “problema” cu diploma in Romania. Si anume ca diploma aia inseamna si ceva dpdv legal. Ca incadrare in munca, ma refer. Poate la 50 de ani vrei sa dai concurs sa te angajezi la stat ca sunt salarii bune, ai gasit un proiect misto sau pur si simplu ti s-a luat de corporatie. La stat nu ai ce cauta fara facultate terminata. Vei fi incadrat ca lowest of the low cu 0 posibilitati de promovare(studiile superioare fiind cerinta legala pentru accedere in functii de “sef birou”, “sef serviciu”, “director”, etc).
Mie nu mi-a zis nimeni verde in fata insa am fost sarit de la minimum 2 promovari in cariera fix din cauza ca nu am licenta. Stiu cazuri insa care li s-a si zis “verde in fata”.
Ritmul fiind care? Invata analiza complexa intr-un miliard de ani?
L-am mai dat exemplu, dar il mai dau:
S-au apucat peste un milion de oameni de vizualizat, cel putin asa indica numarul de vizualizari la primul curs. Pe ultimul l-au vizualizat (rotunjit, sa fie o valoare frumoasa) de 40x mai putini.
Pot sa fac pariu ca nu e un esantion reprezentativ, adica nu sunt de-aia care invata ‘in timpul lor’ fara studii superioare. Cel mai probabil sunt de-aia care fie sunt studenti, fie au deja studii superioare.
E chiar posibil ca exact zero sa fie aia cu liceu si invatat in ‘ritmul lor’, care sa fi terminat de vizualizat cursul.
Daca mai vrei, mai pun chiar cu rata mai mare de esec.
Mai am o observatie: toata ideea asta cum ca poti invata singur ceea ce se invata la o facultate vine in special din US. Tara care are niste costuri astronomice cu invatamantul superior. La noi facultatea e aproape gratis.
da
123456789
Aia cu ‘poti invata singur’ e o prostie. Aproape nimeni nu o face.
Pana si unii studenti, chiar dupa ce termina o facultate, declara despre unele cursuri (sau chiar despre toate) ca-s ‘inutile’. Imagineaza-ti cat de dornic e unul sa invete ‘inutilitati’, pentru ca ignoranta i-a zis lui ca-s inutile.
Poate are ‘cunoasterea’ aia din uitatul intr-un glob de cristal care-i spune lui care e viitorul si ca ‘nu o sa am nevoie niciodata’ (si e normal ca cu asemenea atitudine chiar nu ajunge in circumstante in care sa aiba nevoie).
Am incercat sa le spun multora: Ba, daca ai urmat un tutorial de java si ai un nivel de if/else/fizzbuzz in java nu se numeste ca ai invat singur. Sa inveti singur e sa iei documentatia oficiala si sa inveti din trial and error pana cand te dai cu capul de pereti. Lucru care se facea back in the day, acum vreo 15 ani, deoarece nu exista atata informatie pe net ca astazi.
Tin minte ca luam carti care avea CD-uri/DVD-uri la ele. Si tastam mecanic codul ala. Nu intelegeam mare lucru, dar macar mai avansam nitel.
Cam asta inseamna sa inveti singur.
Off topic oarecum related: am inteles ca rata de abandon in platformele de MOOC(Coursera, Udacity, etc) e imensa, peste 80% sau ceva de genul. Oare ce de?
In mod tipic nu gasesti fundamente/teorie in documentatia oficiala.
Cam orice ‘documentatie’ presupune niste lucruri ca fiind stiute.
Daca te apuci sa inveti ceva, poate ca documentatia aia iti indica ce sa inveti inainte. Dar poate nu. Sau poate din lista aia ai ceva de invatat (‘prerequisite’ e un termen folosit) de care te apuci… iar ala nu specifica (suficient) de explicit de ce e nevoie… si se ajunge in tot felul de impasuri, cu salturi, gauri in cunoastere, pana iese o varza.
unii zic ca facultatea nu conteaza deloc, altii pun pret pe ea mai mult decat ar trebui. Eu zic ca-i bine s-o ai, cu cat trece timpul mai mult, cu atat iti va fi mai greu. Eu m-am apucat la 25, am terminat-o la 28 cand deja lucram in programare, am vrut sa fac masterul la un profil bun (facultatea o facusem la o universitate privata, la master m-a mancat undeva sa incerc la o universitate de stat), insa am renuntat dupa 6 luni deoarece nu aveam timp de cursuri de la ora 18 si teme/proiecte. Acum, m-am trezit tarziu, ar fi fost ideal sa fac masterul in pandemie, unde toate cursurile/examenele erau online, plateai taxa si luai diploma nu ca ar ajuta pentru ceva in momentul de fata, cat psihic, personal, sa stiu ca e facut.
Ca sa si inveti ceva, facultatea o faci imediat dupa liceu. Cu cat lasi timpul mai mult sa treaca, cu atat te alegi cu mai putine. Nu vorbim de prietenii, ci de cunostintele acumulate.
Interesant cum spuneti ca de la facultate nu poti invata singur, dar ce faci intr-un program de mentorat pe programare spuneti ca e ok pe cont propriu
Intr-un program de mentorat faci kakamaka fata de ce ar trebui sa inveti intr-o facultate.
Nu înțeleg de ce vreți o facultate dacă nu vă place.
Sistemul Bologna are ca principiu faptul că licența e pentru orientare mai mult și nu învățare pentru o meserie. Universitățile din România sunt oribile la acest capitol, îți impun să faci tot pentru licență când nu asta ar fi scopul. Nu îți dau o imagine despre domeniu, adică mai mult te descurajează.
Licența ar trebui să fie triviala dacă ai trecut admiterea. Este triviala, in special pentru cineva căruia i-a plăcut matematica. Dacă nu ti-a plăcut e practic un chin fiindcă toate testele se bazează pe matematică. Știi cum să folosești limbajul de programare dar nu înțelegi problema fiindcă unii profesori cred că anumite noțiuni matematice sunt de liceu și cum de nu știi. Eu am avut multe cazuri în care un test a pornit din primul exercițiu și habar n-aveam ce se vroia de fapt fiindcă n-am auzit niciodată de acele noțiuni. După s-a dus tot testul că al doilea exercițiu nu l-am putut rezolva că n-aveam prima parte. Sunt mulți profesori care fac intenționat asta, ori știi tot, ori nu știi nimic ca să arate ei că degeaba e sistem Bologna.
La o facultate serioasă trebuie să scrii lucrări și teme serioase, cu bibliografie, fără plagiat. Cu codul în lucrări eu am avut multe probleme, efectiv m-a disperat cât de greu e să scrii ceva și să fie acceptat de un profesor bun. Nu există open-source, trebuie să cauți algoritmi în cărți, lucrări. Majoritatea doar traduc dintr-o limba in alta… Mulți aleg limbaje obscure ca să nu detecteze plagiat sistemele automate.
Anul 1 la info e foarte multă matematică, dar poți lua un 5 doar cu teorie + ceva ajutor de la colegi. După dai de matematica de dinainte în tot felul de exerciții de făcut acelasi lucru în alt mod.
Se predau si lucruri faine, te ajută la un interviu, ai un alt mod de gândire, dar dacă n-ai avut o bază bună din liceu la noi e urât.
Ca să dai licența pe bune îți trebuie foarte mult noroc, mai bine zis să nu dai de ceva lucrare al unui profesor care pare simplă și după te trezești că era doar varful iceberg-ului ce era la cursuri.
Sunt mai multe motive posibile pentru care iti cere licenta:
- Diploma era obligatorie pentru scutirea de impozit. Cred ca inca este obligatorie si astazi, dar nu mai este o limita la tipul facultatii. Practic poti fi scutit de impozit si daca ai terminat medicina (da, am cunoscut un caz ). Pana in 2018 impozitul era 16%, acum e 10%, deci atunci era diferenta si mai serioasa si cu cat netul cerut e mai mare, cu atat devine mai importanta scutirea de impozit in calculele firmei.
- Sunt anumiti clienti care pun accent pe diploma si pentru care titlul academic conteaza. Eu am observat la nemti chestia asta cand au inceput sa ma intrebe ce am studiat, ce materii am avut, ce note am luat.
Facultatea n-o faci pentru a invata doar programare, iti formeaza niste baze mai solide in toti anii aia si iti faci o imagine despre tot ecosistemul (partea hardware, sisteme de operare, limbaje de programare). Evident ca multe sunt predate prost, unele materii sunt de umplutura, dar depinde si de facultate aici.
Programele de “mentorat” sunt in general targetate pe un singur subdomeniu, costa mult si produc oameni greu angajabili. Lucrez de peste 20 de ani in IT, de 10 ani angajez oameni in IT si n-am ajuns sa angajez niciodata pe cineva din scolile de mentorat. Nu din cauza ca am ceva cu ele, am vazut la interviu oameni care facusera Scoala Informala, dar aveau competitie (oameni cu facultate si cu o intelegere mai ampla a IT-ului) si am ales pe cei care m-au convins mai mult.