Săptămâna de lucru de... câte ore?

10 ore pe zi, pai nu lucrezi eficient nici 6, ce rost are sa mai pui peste alea 8? Muti 6 ore de lucru eficient de vineri in lucru ineficient restul de 4 zile? Daca vrei vineri liber si accepti 80% din plata, aia da, posibil sa fie eficient pentru toata lumea.

2 Likes

Ziua de munca de 8 ore isi are originea pe vremea revolutiei industriale. Noi discutam aici de “knowledge work”. Am ajuns sa punem egal intre asta si munca din fabrica de acum 150 de ani?

Daca mergem inainte cu argumentul tau, de ce nu chemi oamenii la munca si sambata, ca asa se intampla pe vremea aia?

La o simpla cautare pe net ai fi gasit ca sunt niste studii foarte recente, cum ar fi asta: https://static1.squarespace.com/static/60b956cbe7bf6f2efd86b04e/t/63f3df56276b3e6d7870207e/1676926845047/UK-4-Day-Week-Pilot-Results-Report-2023.pdf citat printre altii si de washington post .

Concluziile sunt clare, citez "At the end of the experiment, employees reported a variety of benefits related to their sleep, stress levels, personal lives and mental health, according to results published Tuesday. Companies’ revenue “stayed broadly the same” during the six-month trial, but rose 35 percent on average when compared with a similar period from previous years. Resignations decreased."

Argumentele tale cu eficienta nu prea se sustin.

Stai un pic. Tu imi arati un studiu cum angajatii is fericiti sa lucreze 4 zile in loc de 5 pe aceiasi bani? Sau n-am inteles eu corect de-acolo?

Conditiile actuale sunt un compromis la care s-a ajuns in timp, care probabil nu e perfect si probabil o sa se schimbe cand se schimba si restul parametrilor.

Mai citeste dincolo de prima fraza, pls.

Nu ma intelege gresit, probabil intr-acolo ne indreptam, noi o sa lucram 4 zile, ChatGPT a 5-a. Dar shift-ul asta nu se poate face partial, pe industrii pentru ca toate sunt foarte strans legate si interdependente acum. Sau cel putin eu nu cred ca e posibil.

N-ai inteles ca oamenii sunt mai fericiti daca lucreaza doar 4 zile, daca sunt mai fericiti lucreaza mai cu chef si cauta solutii reale, nu doar muta cod dintr-o parte in alta.

In plus iti vin angajati mai buni, daca dincolo trebuie sa lucreze 5 zile si la tine 4, ghici la cine se va duce. Asta daca nu isi reformeaza toti business-ul sa necesite 4 zile. (atunci ar fi o problema)
Dar dupa cum ai zis, pana cand sunt companii la care n-ai cum sa lucrezi doar 4 zile, cele 4 zile raman un beneficiu atractiv.

Ce folos daca lucreaza in firma care da faliment cu cei mai fericiti angajati?
Nu poti acoperi un deficit de productivitate de 20% cu fericire.
Cine nu vrea angajati fericiti, loiali, sanatosi, cu un well-being satisfacator? Doar ca e un echilibru intre asta si profitabilitate. 5x8 e o cifra destul de random si cu siguranta nu e potrivita in toate industriile, dar e greu sa stai acasa cand toata economia (incluzand concurenta) merge.

Problema la programare/consultanta e ca nu poti masura asa productivitatea, o zi = 20%. De unde stii ca fiecare vineri nu era de fapt frecat menta la cafea si tigara + un meeting ?

1 Like

Vorbim pe medii si statistici. Poti sa o freci si 40 de ore pe saptamana daca de ala esti.

Statistici la ce tip de firme ? Ce tip de proiecte ? Nu toata lumea lucreaza la cantitate.

1 Like

Eu sunt de acord ca nu se poate aplica peste tot. Daca lucrez in constructii, nu merge. Daca lucrez la KFC, nu merge. Chiar si in knowledge work unde ai de muncit cu clientii 5 zile din 5. Inteleg asta. Sau faci live support la nu stiu ce chestie unde sunt importante orele de intrare si de iesire ale angajatilor.

Mai sunt si de acord ca in Romania e posibil sa avem de a face cu abuzuri din partea unor angajati. Deja avem parte de multi programatori care lucreaza in 2 locuri, 1 pe CIM 1 pe SRL. Sa vina o lege cu munca 4 zile pe saptamana, pai isi mai ia un contract full time.

Dar lumea merge inainte. Nu ne putem raporta incontinuu la ore lucrate cand altii se raporteaza la rezultate masurabile. Noi la output ei la outcome. Undeva trebuie sa se taie macaroana pentru ca am ramas in urma.

1 Like

poti sa o freci 40 de ore pe saptamana scriind cod. as prefera sa lucrez cu unu care o freaca la propriu pe iutub decat cu unu care face buguri pe banda rulanta si are impresia ca-i productiv.

1 Like

Cred ca se masoara in ore lucrate in lipsa de altceva mai bun si mai universal. N-o fi perfect, dar e ce-avem momentan, ca 24 de ore in zi are si x care da la ciocan si tu care livrezi chestii high level. E simplu de masurat, vezi ce valoare are produsul livrat, imparti la timpul lucrat si ai o valoare din care esti dispus sa returnezi o parte celui care ti-a lucrat.
Pana gaseste altcineva o solutie mai desteapta…

1 Like

Coreea de Sud a respins recent cresterea saptamanii de lucru de la 52 de ore la 69 de ore

Ca sa stim incotro ne indreptam :slight_smile:

Tarile cu apa calda se depopuleaza din cauza sporului natural negativ. Hence, imigranti sau mai mult job.

10h/zi, 7 din 7. asta nu-i viata. mai bine mor de foame decat sa traiesc asa ceva.

nu inteleg de ce ne compari cu coreea. acolo e ceva normal sa locuiesti la birou.

Japonia si Korea sunt cele mai imbatranite natii, au cateva decade in fata. Ar fi bun sa ne uitam si acolo, poate putem lua niste masuri mai din timp. Nu stiu care ar fi alea.

Am lucrat cu americani pe program din asta ciudat, se agitau si in weekend si in timpul saptamanii stateau pana seara tarziu, program de 10-12 ore era ceva normal. Am fost inclusiv cu ei in birou cand faceau asta ce pot sa spun este ca e praf in ochi, se agita ei pe acolo dar cu o eficienta foarte scazuta, tot ce faceau ei pe acolo se putea rezolva in jumate din timp daca se lucra cu cap.
Programul era doar un simplu “power-move” din partea sefilor sa arate cine dicteaza pe acolo.

3 Likes

Eu as vrea sa lucrez cat vreau :man_shrugging:

Nu cred in saptamanile de munca de 4 sau 5 zile. De-aia cred in lucrezi cat vrei, dar iti asumi cand zici ca livrezi X pana pe data Y. Asta inseamna ca uneori lucrezi si mai mult, uneori poate lucrezi mai putin. Daca rezultatul final e ok, atunci nu mai conteaza cat ai lucrat efectiv.

2 Likes

Daca dai deadline fix tot in ore/zile se traduce…

Daca ajungi la un proiect mai complex si esti intr-o pozitie high level (din perspectiva unui team lead/principal developer de exemplu) desigur ca conteaza. Nu vrei ca toti sa scrie cod in ultimul hal ca sa ajunga deadline-ul dupa ce vad ca deadline-ul e peste 10 zile si au frecat menta doua luni. Vrei ca acel cod sa fie scris si gandit frumos in decursul unei perioade mai lungi care sa permita sa te gandesti mai mult, sa testezi si sa vezi rezultatele incremental, sa te gandesti la alternative mai bune daca iti pasa de proiect si sa poti spune ca ti-a luat atat de mult fiindca te-ai gandit la toate posibilitatile si ai vorbit, te-ai inteles cu toti cei afectati de modul in care scrii acel cod.
De exemplu in zilele de vineri putini se apuca la birou sa scrie implementari, pui meeting-uri light, pair programming ca sa mai inveti/ inveti de la un coleg un lucru sau altul. Ceea ce ajuta daca e natural si facut, chiar daca pe hartie e frecat menta.

La multe proiecte si cu agile de fapt faci o estimare si dupa din magie trebuie sa iasa totul in deadline si de stii ca nu va iesi. Te ajuta doar sa scoti din proiect lucruri care chiar nu sunt necesare.

Totusi nici eu nu cred ca conteaza daca sunt 4 sau 5 zile de munca la programare, dar la arhitectura/high level posibil.

1 Like