Oare stie cineva care sunt pasii, de ce acreditari/diplome/entitate jurdica as avea nevoie pentru a da start unui proiect de a oferi cursuri Acreditate de IT (html&css/javascript/java/php/qa). Oamenii care m-au contactat in directia asta au nevoie de un certificat, conform caruia sa se ateste ca ei intr-adevar au facut un curs integru, pentru a se putea angaja.
Ce cursuri acreditate ?
Există certificate Oracle în cazul Java, Microsoft în cazul .NET sau Zend în cazul php, dar nu cred că cineva le ia în considerare.
Uite problema : Nu îți trebuie nici o diplomă ca să te angajezi, poate cea de facultate.
Cu restul te ștergi unde vrei.
Un caz special e SAP, dar e o lume abstractă. Eventual e util un IELTS, un Cambridge, un Goethe-Zertifikat minim C1…
@isti37 Eu cred ca nu este bine sa ignori certificarile. In momentul de fata da piata este infometata de programatori si firmele angajeaza orice si oricum insa piata se va regla in scurt timp si la noi si diplomele si certificarile vor fi foarte importante la angajare. Daca am de ales ca firma intre 2 persoane cu aptitudini similare sigur am sa-l angajez pe cel care are certificari in fata celui fara. Sunt foarte putine tari in europa unde diplomele si certificarile nu sunt importante in cele mai multe se tine foarte tare cont de acest lucru.
As indrazni sa fim indezacord pe acest subiect. Sunt atat de multe alte criterii pe care eu le folosesc pentru a diferentia programatorii buni de cursa lunga, incat atunci cand cineva vine cu certificari incep sa ma intreb daca stie despre ce e vorba. Ultimul caz concret e un colaborator care a fost respins de alte companii pentru ca ar fi avut de demonstrat cu hartii ca stie magento sau laravel sau alte chestii, iar eu am decis sa lucram impreuna pentru ca e istet, dedicat, si are o gandire inginereasca (nu va voi dezvalui acum cum am aflat asta, dar nu i-am dat nici test la tabla sau pe foaie sau proiect de facut, si nici altceva “standard”). Jumatate de an mai tarziu, orice framework este pentru el o joaca de copii, pentru ca a inteles toate principiile care stau in spate si le poate aplica indiferent de tehnologia folosita pentru un proiect anume.
Te rog sa incerci sa aduci argumente in sprijinul acestei afirmatii, pentru ca experienta mea este total diferita pe aceasta latura.
Nu spun ca nu exista exceptii si noi in decursul anilor am gasit programatori excelenti care nu aveau diplome si alte documente si care in timp s-au dovedit a fi foarte buni, dar in general au fost exceptii.
Legat de diplome in afara tarii eu am lucrat in companii de IT in Danemarca si Italia si acolo daca nu ai documentul sau certificarea si firma are mai mult de 3 oameni nici nu se uita la tine. Tot asa avem clienti in IT din Elvetia si Franta si la ei este la fel o firma serioasa nici nu se gandeste sa angajeze programatori care nu au studii in domeniu sau macar ceva certificari internationale. Regula am vazut a fi general valabila pentru corporatii si firme mai mici.
Tu încă nu ți-ai dat seama că scopul acelor companii e doar de a face bani pe spatele tău cu orice preț ? Există doar fiindcă cineva avea prea mulți bani și a zis hai să investim într-o firmă de IT ca să ne dublăm banii, au angajat pe cineva cu zeci de diplome ca să copieze un produs cu succes, au plătit pe cineva să vândă produsele lor de 2 lei unde au apucat și acum angajează oameni pentru suport/mentenanță și vor să mărească profitul, adică continuă să copieze produse cu succes sperând că prind o felie din piață.
80% din “companii” au acest model. Nu își permit nici măcar să angajeze programatori ca să nu le scadă profitul pe termen scurt. Dacă angajează o fac doar ca să le zică clienților că oamenii sunt certificați la fel ca un doctor și știu ce fac. E mai mult marketing.
Eu sunt convins că nu prea e nevoie niciodată de programatori în foarte multe firme existente, poate un designer nou, dar programatorul o dată ce a făcut ceva nu va fi înlocuit niciodată și foarte puțini vor lăsa alți oameni să se bage într-un produs decent dacă nu e musai.
Nu este nici o lipsă de programatori sau designeri, sunt prea mulți, chiar și cu diplomă tot o să fii în concurență cu sute de oameni. Dacă deja vrei să bați concurența portofoliul și clienții vechi sunt cea mai bună soluție dacă chiar merită să lucrezi pentru cineva.
Mie mi-e greu să găsesc clienți, de angajat nu mă pot angaja la ce interviuri au scos din cărți, știu ce e un arbore binar, o listă lănțuită, un hashmap dar nu le-am folosit și nici nu le voi folosi în viața mea, totuși se pare că se consideră lucruri elementare în multe locuri. Mai bine zis singura structură de date cu care am lucrat mai serios în viața mea a fost json și încă n-am primit o întrebare legată de ea.
Dacă chiar vrei să fii angajat mai bine du-te la un curs de “Cracking the Code Interview”, probabil te ajută mai mult.
Probabil depinde de stack-ul tehnologic folosit. Eu activez de la inceput pe LAMP stack, acum tradez un pic P(hp) pentru P(ython) dar in mare e aceeasi treaba. In toate companiile in care am intrat, fie ca si angajata, fie ca si consultanta, am observat aceeasi abordare, care nu priveste hartiile care le aduna cineva sa ii “dovedeasca” anumite competente, ci lucrul direct cu solutiile software sau proiecte mari. Pana la urma tine de companie sa isi gaseasca acei oameni care pot face o diferenta, sau sa adune oameni clone identeice ale unui prototip pe care cineva l-a desemnat ca “programator”. In astfel de companii se face in general munca de secretariat, adica se traduc niste requirementuri in cod pe banda rulanta, fara a fi necesara partea de creativitate. Tine de cel care doreste un job sa vrea sa lucreze intr-o astfel de companie, sau sa mearga pe una care rezolva probleme interesante, unde procesul de invatare este zilnic, iar nu aplicarea unor sabloane de gandire.
In cei 14 ani de cand activez in IT am observat ca in companiile care fac “enterprise” se merge pe aceasta sablonare a angajatilor, indeosebi pe zona de java/.net/etc. Am lucrat pe multe proiecte care au fost decomisionate din aceste tehnologii si s-au dus pe LAMP stack, pentru ca e mai iefftin si mai agil.
La conferintele la care am fost am observat aceleasi lucruri, vorbind cu angajatii care fac treaba in companii. Am mers la cateva conferinte peste ocean, iar acolo unde era mixed languages, am avut placuta surpriza sa fiu printre cei trasi de limba de catre oamenii din zona “enterprise” care vin sa ne intrebe cum facem sa fim la zi cu tehnologiile, ce facem zi de zi, pentru ca si ei sunt obligati de piata (atentie, nu de angajator) sa faca acelasi lucru, dar nu au skillurile necesare.
Este o lipsa de programatori / designeri disciplinati si responsabili. Foarte multe persoane fac programare la nivel de hobby si castiga destul de bine, dar nu i-as incadra la programatori ca si cariera.
Mie mi-e greu să găsesc clienți
Tind sa cred ca problema e la tine, presupun ca nu esti disciplinat. Este dificil sa ai progres cand te imparti in 10 idei si nu termini nimic.
Istvan pare la început. Are energie de cățeluș mic. Face 10 lucruri deodată și se întreabă cum de noi suntem așa leneși.
Căutarea de clienți înseamnă căutarea de client. Că nu ai nevoie decât de un client care plătește normal (2500 euro sau mai mult pe lună). Unul de acest calibru apare o dată la 6 luni. Poate doar o dată pe an, poate în prima lună. Dar merită să-l cauți și să aștepți.
Pe site-urile de freelancing trebuie să te separi de mulțimea asiatică prin:
preț. Fără termeni de „ieftin” sau tarife sub $25/oră;
Engleză. Sunt în Indonezia acum, în Bali, destinație super turistică și în Nusa Dua, unde o cameră la hotel e peste 200 de dolari pe noapte, nu pot să zic că am vorbit cu cineva care știe engleză. Doar nișt tipi care au învățat la nimereală niște expresii și pe care îi încurci dacă formulezi o întrebare corect gramatical.
Rezultate. Dar să fim sinceri, dacă știi engleză poți citi o documentație în 2 ore și te descurci cu orice. Mai puțin când documentațiile sunt scrise de hobby-iști, desigur. Am niște documentații scrise de spanioli care sunt de toată coma. Deci proș… hmm, amatori sunt pe toate gardurile.
Sper că a sesizat cineva că discuția a pornit de la „cum să mă acreditez pentru a oferi cursuri” (i.e. pentru a-i învăța pe alții) și de la primul comentariu a virat brusc spre „cursurile sunt inutile”
Iata ca @tekkie a mers pe principiul lui Joel cu colaboratorul sau: Smart and Get things done.
Cu alte cuvinte principalele doua criterii pentru angajare sunt “sa fie inteligent si sa duca lucrurile la capat”.
Problema mai grea este aflarea cat mai rapida daca indeplineste “Get things done”, de preferinta inainte de angajare sau cel tarziu in perioada de proba, ca de inteligenta iti dai seama rapid la interviu.
Deci să revenim la subiect, există cursuri utile care se termină cu un certificat, dar cele care sunt utile necesită în jur de 1000-2000 de ore de muncă (adică peste un an de muncă zilnică), respectiv costă și foarte mult. (mai mult ca o facultate de multe ori, vezi orice legat de SAP e peste 2000 de euro)
Eu cred ca scoala in acest domeniu e importanta daca vrei sa fi mai mult decat un script kiddie, de exemplu la licenta am studiat design-ul limbajelor de programare, am bagat in lucrarea scrisa de licenta o gramada de teorie despre cum se construieste un compilator, fazele acestuia: analiza lexicala, analiza sintactica, analiza semantica, proiectul in sine a pornit de la urmatorul tutorial si era un program functional care traducea cod intre limbaje de programare, ceea ce am facut eu a fost sa extind gramaticile cu cat mai multe reguli posibile plus alte gramatici in afara de cel din tutorial.
Acest proiect m-a ajutat sa inteleg mai multe limbaje de programare si sa fac switch intre ele, desi C# e limbajul in care am lucrat cel mai mult, Python e standard-ul de facto in machine learning, deep learning.
Alte cursuri din facultate care le consider importante sunt cele de OOP, algoritmi si structuri de date, complexitatea algoritmilor.