20% in 19 ani… asta inseamna 1.05% in medie … Cam ciudat de putin
bineinteles ca sunt
Pilonul 2 a aparut totusi mai recent, prin 2008 oare? Asta n-o mai stiu, dar mi se pare extrem de putin si mie.
Poate nu interpretez bine numerele alea.
Iata,
7.41% on average pe 15 ani e un randament foarte bun pentru un astfel de investitie. Egaleaza S&P 500.
Dar daca esti Gigi Becali , atunci 7.41% e pentru fraieri.
Cum ziceam, e o mizerie ca noile masuri ofera “oportunitatea” sa nu mai contribui. Marea majoritate a romanului de rand nu pricepe oricum mai nimic, daca ii dai ocazia sa nu economiseasca, marea majoritate va alege sa nu economiseasca. Asta e gandirea politicienilor, sa dea astfel de “oportunitati”…
Exista totusi o problema cu pilonul 2, statul poate oricand pune mâna pe el și nu îl poți accesa dacă ai nevoie de acei bani (e.g probleme de sănătate/ești șomer/ti-a luat tot soția…)
Pe când cu S&P 500 faci ce vrei.
Totuși recunosc că inclusiv eu am o reticență să pun o sumă mai mare de X în S&P 500 de exemplu.
Majoritatea romanilor ar lua o mașină mai bună, ar zugrăvi prin casă, o vacanță, in cel mai bun caz s-ar duce la dentist etc cu cei 400 de euro.
Statul poate lua cu japca ORICE dacă este o criza gravă. Poate părea SF însă s-a întâmplat in Grecia si Cipru si parca au mai fost si alte tari, De la titluri de stat, conturi in banca, pana chiar și la expropriere in cazuri și mai grave de război. Cine lucrează in afara are oportunitate mare de diversificare. As fi curios sa aflu ce oportunitate de a îmi pun niște bani deoparte am lucrand și Trăind in România. Unul din ele îl știu deja, sunt aplicațiile de trading.
Nu înțeleg ce crezi că se întâmplă cu pilonul 2 sau ce garanții crezi că ai în plus?
Banii merg fix tot acolo în S&P doar că își ia comision firma intermediară. Atât.
Dacă îi pierd îi pierd, asta e. Ești cam în aceeași situație.
În altă ordine de idei, Ciolacu și PSD au declarat război softiștilor. Când am zis că faptul că nu contăm politic o să ne coste, nimeni nu m-a crezut, uite aici cum suntem văzuți:
Ce nu vom tolera este șmecheria: banii făcuti de un angajat cu un computer care emite facturi. Nu vom mai permite optimizările fiscale. Nu putem accepta ca doar cei mici și fraieri vor plati taxe.
Suntem niște șmecheri care facem șmecherii!
Ciolacu o fi văzut filme de a le lui Dascalu, și o fi zis ca “jmecheria” a atins cote alarmante. Eu sunt tareee curios cum va fi răspunsul pieții de IT in următorii ani. Ciolacu & co se face ca nu pricep ca orice schimbare trebuie sa aibă si un efect in colectarea la buget. Eu chiar nu știu care va fi, vom vedea. Din păcate n am văzut pe nimeni in presa sa ii întrebe pe larg ce simulări și proiecții au făcut, căci fiscalitatea nu este jocul de pacanele…
sunt atât de stresați sa nu piardă PNRR și implicit vaca de muls contracte de catren primari, încât cred ca vor sa impoziteze și pe mamele lor,
Da, dar cu pilonul 2 avem precedent.
A, și încă una: codurile caen legate de soft dispar de tot din schema micro și vor fi doar la 16% pe profit, chiar și sub cei 300k lei.
Din cate vad, se introduce plafonul de 36 salarii medii brute garantate la CAS/CASS. Daca e limita maxima, atunci e cat-de-cat acceptabil pentru mine pe PFA.
poti da un link cu sursa,ca nu am gasit nimic in acest sens.ms
Banii din pilonul 2 merg cel mai probabil predominant in titluri de stat nu in indici pe actiuni.
Firmele cu acele coduri caen vor plati 3% pe venit indiferent daca vor depasi sau nu acel plafon de 300k lei (cifra de afaceri). Se va trece la impozit pe profit abia dupa ce se depaseste plafonul si rata de profitabilitate va fi mai mare de 30%.
Cel putin eu asa am inteles. Vom vedea dupa ce va fi totul oficial.
Sunt fraieri si naivi si acum tin minte cand vb cu un coleg si imi zicea ca el vrea sa fie convins sa voteze, sa ii placa pitch-ul, e problema lor ca nu l-au “vandut”, altul pui si simplu i-a fost lene, si aici mult o baga ca ei vor sa voteze un Isus, fara sa inteleaga ca daca nu cei de la putere au pre multa putere sau nu au competitie o sa isi permita cat mai multe abuz-uri, ca asa e natura umana, ca sa vb in jarogon puterea trebuie distribuita.
Eu chiar as fi curios sa stiu cum interpretati voi scrisorile anuale de informare de la NN si alte fonduri. La mine pe 2022 e chiar sub asteptari suma totala fata de cat am contribuit.
2022 a fost un an greu pentru pietele financiare (indiferent ca investeai in actiuni sau obligatiuni) de unde si performanta slaba a fondurilor respective.
Pensiile private investesc banii in diverse instrumente. In consecinta, nu poate fi in fiecare an un randament positiv. Important e average-ul pe o perioada lunga de timp, de la 10-15 ani in sus, pentru ca asa sunt investitiile pe termen lung. Pana acum, randamentul a fost foarte bun (vezi linkul meu anterior).
Pilonul 2 e un instrument foarte bun. Prin noile schimbari fiscale, P$DNL da o ‘facilitate’ otravita romanilor de a nu participa la pilonul 2. Nu pricep ce minte bolnava a putut propune asa ceva.
Dragi romani, cu noile schimbari fiscale, aveti acum oportunitatea sa nu economisiti si sa investiti corect. In schimb, puteti alege sa cheltuiti lunar acesti bani la mall, mancand shaorma sau hamburgeri
E obsesia lor veche pentru pensiile private, un borcan cu miere de la care se abtin cu greu sa nu bage mana (e probabil un defect al meseriei pentru marea majoritate a politicienilor).
Pentru mine nu face sens de ce un micro care a trecut la impozitul pe profit, nu e lasat sa revina daca indeplineste conditiile.
Daca ai facut peste 300k pe an nu inseamna neaparat ca si anul urmator vei castiga la fel. Nu e ca si cum ai afaceri cu GPL din contracte cu primariile.