Se discuta schimbari fiscale "interesante"

E ca și cum ai întreba statul, de ce să jupui mai puțini bani de pe om, când poți jupui mai mulți?

De ce să te înceapă fiecare an cu 1% când poate începe cu 16%?

Nu se va întâmpla niciodată.

Încă poate fi și mai rău, în Italia plătești impozitul în avans. Da, m-ai auzit, plătești impozitul de anul ăsta fix pe baza a cât ai făcut anul trecut, iar la sfârșit de an regularizezi diferențele.

Dar…tot nu primești bani pentru că diferențele se pun la impozitul pe următorul an și doar scazi impozitul. E doar creditare.

Va urma și la noi în maxim 5 ani, cam în toată europa e sistemul ăsta.

1 Like

“Ce nu voi tolera însă este șmecheria, banii făcuți doar din firme care au un angajat, un computer și emit doar hârtii!“

Articolele din ZF sunt adesea platite si cosmetizate. Degeaba spun ei ca au 7% pe an pentru ca in primii ani contribuiam cu sume mici, procentul alocat spre pilonul 2 era mai mic decat azi, dar si salariul era mai mic atunic. Nu m-am exprimat eu bine mai devreme, am 20% profit pe toata perioada de contributie, din 2008 pana la finalul lui 2022, deci extrem de putin.
Va invit sa va uitati la valorile voastre, sunt curios ce fel de procente reale ati acumulat pana acum.

Cum ai vazut ce profit ai?

In aplicatia NN Direct, la Pensie Privata Obligatorie, ai “Documente contractuale”. Acolo imi apare scrisoarea anuala de informare, e un pdf. Pe pagina a doua apare contributia platita de la inceput pana la finalul anului 2022 si pe ultima coloana “activul personal”. Acest activ personal e numarul de unitati de fond * valoarea unitatii de fond in ultima zi a lunii, deci valoarea la finalul lui 2022 a intregului portofoliu.
Practic la mine valoarea acumulata pana acum e cu 20% mai mare decat am contribuit in toti acesti 15 ani.

A fost publicat proiectul de lege privind noile măsuri fiscale

1 Like

Documentul ala are 82 de pagini, o sinteza:

1 Like

PFA-urile lipsesc din sinteza. Daca am citit bine printre randuri, au introdus “plafonul” de 60 de salarii minime la CASS, iar CAS nu se schimba.

1 Like

Microîntreprinderile plătesc impozit de 1% pe cifra de afaceri până la venituri de până la 60.000 euro pe an și de 3% dacă veniturile depășesc această sumă. Guvernul a renunțat la impozitarea cu 16% pe profit dacă rata de rentabilitate trece de 30%.

Scutirea de impozit în IT, construcții, agricultură și industria alimentară se menține doar pentru venituri sub 10.000 lei

Voucherele de vacanță vor fi majorate la valoarea de 1.600 lei, dar se va plăti contribuție de asigurări de sănătate de 10% și se vor acorda doar persoanelor cu venituri nete sub 8.000 lei. Voucherele de vacanță și tichetele de masă vor putea fi acordate și în bani.

2 Likes

Am auzit la radio una faină:

În proiect erau introduse și niște limitări pentru primării gen nu pot cheltui mai mult de 5% din buget pentru concerte/chefuri/etc, și nu puteau plăti nu știu ce prestatori cu mai mult de salariul mediu pe economie. Mai erau multe limitări similare pe-acolo.

Ei bine, s-au anulat toate și s-a dat drumul liber la cheltuit. Practic pot cheltui și 100% din buget pe concerte și paranghelii :clap: :partying_face: :dancing_women: :tada: :piñata: :mirror_ball:

Dar, important e că aitiștii plătesc :slight_smile:

Ăsta era paragraful:

Începând cu exercițiul bugetar al anului 2024, la elaborarea și aprobarea bugetelor locale, cheltuielile efectuate de autoritățile publice locale aferente capitolului bugetar ”Cultură, Recreere și Religie” nu pot depăși 2,5% din veniturile proprii realizate în exercițiul bugetar precedent. La determinarea procentului de 2,5% aplicat asupra veniturile proprii nu se includ cheltuielile destinate activităților sportive, recreative precum și instituțiile publice de cultură indiferent de natura acestora și forma lor de organizare. Cheltuielile cu activitățile sportive trebuie să aibă bugetele de venituri și cheltuieli aprobate prin hotărâre distinct de către autoritățile publice locale/județene precum și grilele de salarizare pentru întreg personalul care deservește activitatea sportivă. Nu se includ de asemenea cheltuielile aferente proiectelor cu finanțare din fonduri externe nerambursabile

Se pare ca UDMR e de vina, iar restul n-au avut ce face, au fost nevoiti:

UDMR a criticat dur această prevedere, spunând că încalcă autonomia locală și decizia autorităților locale.

Pai vine PNRR, vine closca cu oualele de aur. Pregatesc legile pentru desfraul total.

Am auzit primele 10 secunde din discursul lui Ciolacu, si mi s-au inchis sinapsele :face_vomiting:

Sa spui ca tu esti Fat Frumos si dai de pamant cu toti zmeii rai, cand efectiv nu ai facut decat sa pui birui si mai mari…

Ciolacu ne zice ca nu se poate asa desfrau, fiscalitatea e mai mica la companii in Romania decat in alte tari (desi local, in Europa de Est, e o minciuna, nu e mai mica, e chiar mai mare decat in Bulgaria de pilda), dar dupa ce nu o sa mai fie nici asta, pe ce o sa mai puna biruri? Si cum o sa mai concurezi cu tarile din zona?

Daca nu faci concerte si chefuri, festivaluri lumea nu te mai voteaza.

Evenimentele culturale pot fi utile, iar cum artistii au fost afectati de pandemie eu zic ca e ok…

doar artistii au fost afectati de pandemie?

eu sunt pentru taxe / impozite pt toata lumea (adica inteleg unele exceptii pe durata limitata pt un scop mai mare, dar nu exceptia ca regula),
dar inteleg si ca multa (toata?) lume a fost afectata de pandemie (sau de masurile nefericite de atunci)… deci de ce ar fi doar artistii exceptia care sa primeasca ajutor?

Artisti, in special buni nu gasesti la orice colt.

Un festival poate ridica foarte mult fiecare afacere din HoReCa din zona. E.g. fiecare hotel e ocupat, la fiecare restaurant mesele sunt ocupate…

Orasul nu moare total vara fiindca toti sunt in concediu. Iarna ai târguri de Crăciun.
După desigur zilele satului înseamnă mâncare gratuită, se umple biserica, se mai văd oamenii între ei. Un campionat de fotbal între sate.

Iar cel mai important, se laudă primarul, consiliul și toate cele.

Si eu care credeam ca majoritatea votează pe cine construiește scoli, spitale, drumuri.

4 Likes

Am si eu o intrebare, nu se poate face nimic impotriva acestor reforme?

Inca doua schimbari fiscale de genul si voi da la angajator IBAN-ul de la Trezorerie direct.

Mi se pare ca prea exagereaza si ne prinde din mai multe colturi la mijloc. Ba sa scoatem scutirea de impozit ba sa marim tva la prajituri si lucruri bio, ba imobilele sunt prea ieftine…

Ba da, vin alegerile in 2024, poti vota.

Specific in IT, deocamdata, chiar si cu schimbarile astea noi, poate inca merge, desi nu stim ce efect vor avea peste cativa ani, la nivel macro in industria IT&C.

Eu ma ingrijorez insa de alte schimbari fiscale din alte sectoare. De exemplu, daca sectoarele energetic si bancar sunt zgandarite, astea sunt sectoare care provoaca un ripple effect in economie, adica se scumpesc toate, in lant. Deci degeaba esti in IT&C, inca e OKish, daca scoti din buzunar mai multi bani in magazine.

Si cand vin alegerile ce fac? Am eu garantia ca urmatorul partid nu face acelasi cacat?

Nu avem, ca alegatori, alta solutie decat sa ne schimbam votul, sa nu votam aceleasi partide si mai ales, aceiasi oameni. Mi se pare atat de simplu.

Nu e reteta succesului, dar macar partidele si oamenii politici ar intelege ca, atat timp cat nu fac macar ce promit si mint, chiar daca ne-au pacalit, nu vor sta la putere mai mult de 4 ani (e mult 4 ani, stiu). Ar crea o oportunitate pentru partide si oameni noi.

Romania a fost condusa de 30 de ani de aceleasi partide PSD si PNL (si toate derivatiile lor), si in mare parte de aceiasi oameni. Astia care sunt azi la varf, sunt in mare parte cei care erau in esaloanele 2 sau 3 in urma cu 10-15-20 de ani (fosti presedinti si vicepresedinti de filiele de partid, de consilii judetene, etc.). Sau ganditi-va numai la aia care sunt in toate comisiile alea de importanta strategica, care “analizeaza” si trimit spre Parlament schimbari legislative.

E ca atunci cand cumperi ciorapi de la un brand, incantat ca scrie “de calitate”, dar apoi vezi ca se descos. Mai cumperi inca o data, te miniti spunandu-ti ca, totusi, “te-au tinut”.
Dar cand se descos si a treia oara, ce faci, mai cumperi iar?

Problema majora e ca astazi, scena politica e cam dezastruoasa. Opozitia e inexistenta. Dar tot trebuie sa votam, macar ceea ce credem ca e raul cel mai mic.

Dar unde crezi ca esti, la un bufet suedez?

Nu-ti place ce partide sunt actualmente, te implici in politica, protestezi sau taci din gura.

Una din astea poti face, sa te plangi la fel ca alti 9000 ca vai nu vi s-a servit pe tava opozitia croita perfecta precum chipul unui zeu nu exista.

Ultima optiune e votul, mergi si anuleaza-l daca nu-ti place nici un partid.

Sa stai acasa in ziua votului nu e optiune, esti doar las.