Se discuta schimbari fiscale "interesante"

E ca și cum ai întreba statul, de ce să jupui mai puțini bani de pe om, când poți jupui mai mulți?

De ce să te înceapă fiecare an cu 1% când poate începe cu 16%?

Nu se va întâmpla niciodată.

Încă poate fi și mai rău, în Italia plătești impozitul în avans. Da, m-ai auzit, plătești impozitul de anul ăsta fix pe baza a cât ai făcut anul trecut, iar la sfârșit de an regularizezi diferențele.

Dar…tot nu primești bani pentru că diferențele se pun la impozitul pe următorul an și doar scazi impozitul. E doar creditare.

Va urma și la noi în maxim 5 ani, cam în toată europa e sistemul ăsta.

1 Like

“Ce nu voi tolera însă este șmecheria, banii făcuți doar din firme care au un angajat, un computer și emit doar hârtii!“

Articolele din ZF sunt adesea platite si cosmetizate. Degeaba spun ei ca au 7% pe an pentru ca in primii ani contribuiam cu sume mici, procentul alocat spre pilonul 2 era mai mic decat azi, dar si salariul era mai mic atunic. Nu m-am exprimat eu bine mai devreme, am 20% profit pe toata perioada de contributie, din 2008 pana la finalul lui 2022, deci extrem de putin.
Va invit sa va uitati la valorile voastre, sunt curios ce fel de procente reale ati acumulat pana acum.

Cum ai vazut ce profit ai?

In aplicatia NN Direct, la Pensie Privata Obligatorie, ai “Documente contractuale”. Acolo imi apare scrisoarea anuala de informare, e un pdf. Pe pagina a doua apare contributia platita de la inceput pana la finalul anului 2022 si pe ultima coloana “activul personal”. Acest activ personal e numarul de unitati de fond * valoarea unitatii de fond in ultima zi a lunii, deci valoarea la finalul lui 2022 a intregului portofoliu.
Practic la mine valoarea acumulata pana acum e cu 20% mai mare decat am contribuit in toti acesti 15 ani.

A fost publicat proiectul de lege privind noile măsuri fiscale

1 Like

Documentul ala are 82 de pagini, o sinteza:

1 Like

PFA-urile lipsesc din sinteza. Daca am citit bine printre randuri, au introdus “plafonul” de 60 de salarii minime la CASS, iar CAS nu se schimba.

1 Like