Seniorul artificial

Dap, jos palaria.

As adauga o singura completare, respectiv app-ul Anki (folosit de Derek Banas), pentru memorare la capacitate.

L-am testat, isi face treaba.

Nicu, imi pare rau, pentru mine nu e vorba de a fi coo/uncool. Ca si altii, am o problema cu a stagna profesional.

Interviurile ce le dau sunt venite de pe linkedin si upwork, nu sunt cerute de mine. Mai si aplic uneori, dar destul de rar.

Totusi, trebuie sa subliniez acest lucru: simt o oarecare reticenta din partea unor utilizatori ai acestui forum, precum si din partea ta, de a participa in acest dialog public intr-un mod creativ, de a veni cu o sugestie pozitiva. Se simte un soi de nemultumire generala, de oboseala profesionala, cu exceptia catorva comment-uri. Si spun asta comparativ cu alte forumuri de IT internationale.

Am gasit un sentiment similar si pe cateva grupuri de fb de IT, in care erau cate 5000 de membri inscrisi, si 20 activi…

mno, nu vreau sa va tulbur apele, doar ziceam.

Parte din procesul de a fi eficient e si de a invata auto-disciplina, iar una din regulile importante e sa rezisti distragerii atentiei. Participarea in forum e o distragere placuta, dar nu e timp decat dimineata, sau intre taskuri, sau dupa pranz, dupa cum are fiecare programul propriu.

Desi e palpitant sa vad atata energie la tine, @electronrecord , nu cred ca aceata este un forum cu atatia participanti incat daca doar 1% ar scrie ceva intr-o zi am avea zeci de topicuri zilnice. Nu fii dezamagit, nu il compara cu forumuri internationale.

Pentru partea constructiva a discutiei, orarul meu e cam asa: ce e important fac dimineata, contactele cu clientii in jurul pranzului, lucrurile monotone dupa pranz (mailuri, research), apoi iar un push al creierului pana pe la 5-6, apoi pauza, citit, familie. Nu e un orar batut in cuie ca nu-s robot, dar incerc sa echilibrez timpul intre profesie si socializare.

Pace man!

1 Like

Nu înțeleg ce e cu sidetalk-ul ăsta despre reticență.

Îți spuneam că nu e etic să faci asta, să mergi la interviu și să pierzi timpul unor oameni mințindu-i că vrei un job, când de fapt, vrei să te testezi. Și e și mai putin etic să dai treaba asta ca sfat.

Vezi că a fost un subiect mai acum câteva zile/săptămâni aici despre interviurile la care afli range-ul salarial după câteva ore de discuții. Nu crezi că este aceeași situație și acolo? :slight_smile:

Ba da. M-aș lega și de cei ce face asta și ar da-o ca sfat “profesional” :slight_smile:

dude, nu mi-o lua in nume de rau, daca am ceva cu tine e strict profesional. nu fac asta de obicei dar acum m-am uitat la ce postezi pe aici. si-ti sugerez sa lasi articole scrise de fakeri si sa pui mana pe invatat. dupa ce stapanesti cat de cat conceptele de baza incepi sa implementezi tot ce apuci.

din ce-am vazut, in momentul de fata, te-as incadra, indulgent, la junior. daca ai fi in orice alt domeniu n-ar sta nimeni la discutii cu tine. ciudat ca in it toti ne pricepem dupa ce citim un tutorial in 10 minute. la it si la vaccinuri.
lasa visele de senior cu 80$/ora intr-un an.

5 Likes

Dar stiu ca te-ai documentat un pic pentru asa un raspuns :slight_smile:

Ok Alex, ma bucur ca te-am facut sa vorbesti si ma bucur ca mi-ai spus ca ai ceva cu mine din punct de vedere profesional, imi place transparenta, imi poate fi de ajutor.

Nu am absolut nici o problema cu incadrarile (junior/mid/senior), si consider ca e absolut normal sa fiu clasat cu indulgenta junior cu atat mai mult cu cat abia acum studiez basics of JS, chiar daca m-am apucat de studiat web dev. acum 6 ani, si sunt cotat pe Upwork ca TOP RATED PLUS.

Imi pare rau sa vad cum repeti un pattern comun al programatorilor de-a lungul timpului, ca nu iti pui intrebari si ca nu iti permiti sa visezi. Cand renunti la vise atunci devii un simplu muncitor, indiferent de domeniu, si rutina te va obosi, devii irascibil si ai sentimente de ura fata de colegii tai din acelasi domeniu - “daca ai fi in orice alt domeniu n-ar sta nimeni la discutii cu tine” (nu ma cunosti, habar nu ai cine sunt, nu prea ai cum sa afirmi aceste lucruri despre mine).

Dat fiind ca studiez psihologie comportamentala de ceva vreme, stiu foarte bine ca nu ai nimic cu mine, poti fi doar frustrat cand vezi ca tu poate te chinui de atata timp, si vine un fitecine (in cazul acesta eu), si arunca niste zaruri cu sume aparent mult peste baremul ce l-ar putea atinge multi programatori. Ba mai mult, pare un absolut incepator din moment ce isi permite sa faca afirmatii de genul “Nu folosesc clase, ma feresc de ele” (idee imprumutata de la Eric Elliott/Douglas Crockford, deci si ei ar trebui ‘pedepsiti’ de catre tine daca urmam firul logic al gandirii tare).

Daca as fi urmat modul tau de gandire, nu as mai fi ajuns sa lucrez remote si pe un salariu de care sunt multumit. M-as fi caciulit probabil la cativa gologani trimisi pa paypal de catre un vanator de raspunsuri (mi s-a parut umilitor cum alt membru i-a propus lui Alex sa ii dea un cont de paypal ca sa ii trimita ceva galbeni pentru ca a raspuns corect).

Apropos de remote, pentru cei care nu stiu, Steve Jobs a fost unul din cei care au promovat acest vis, de a lucra de acasa, si a amprentat aceasta idee in produsele si munca lui. De asemenea, ca un aside, unul din oamenii ce l-au influentat in mod direct a fost Joseph Juran, omul care a dat ora exacta in idea de calitate. Am facut acest aside pentru ca Joseph J. este roman nascut la Braila. A profesat pana la varsta de 90 de ani, cand inca mai dadea interviuri. Tonusul si glasul acestui om sunt aparte, merita sa dati un search pe google.

Bunul simt, calmul si intelepciunea se cultiva, nu vin ca dotari standard, din fericire.

In incheiere, nu am cum sa nu mentionez despre like-urile primite de Alex, primite pe buna dreptate, evident, pentru ca a facut in sfarsit lumina :)) Un soi de “bine Alex, hai gata cu gluma, ca noi avem treaba, nu timp de visat si anticipat.” :))) No, baieti, dati-i tare inainte, cu respect.

Nu ma pot abtine sa nu amintesc si de Mihai Nadin (nascut in Brasov), profesor la University of Texas at Dallas, un om cu un optimism aparte, am avut norocul sa il intalnesc la o lansare de carte in Bucuresti.

Personal simt ca am luat pulsul acestui topic, haideti ca “am stresat destul”, si am deviat de la topicul initial, vorba lui alexjorj > peace man!

3 Likes

cred ca la asta se refera @electronrecord

1 Like

4 posts were split to a new topic: Psihologia e in mare parte pseudo-stiinta

Senior e o grilă de salarizare, nimic mai mult. Bifezi checkbox-uri și iei salariu mai mare decât cei care nu le bifează. Nu e ca și cum dacă știi fiecare design pattern și arhitectura devii un programator mai bun, devii doar un programator care in loc să caute pe google știe din intuiție cam ce trebuie făcut. În special când vine vorba de testare.

Desigur ai și alte responsabilități precum interviuri și meetinguri cu stakeholders, interviuri pentru a câștiga proiecte noi, deblocare oameni care sunt junior și rezolvare de probleme/cautat pe google .

Poți fii junior foarte ușor din nou pe un anumit proiect, dar încadrarea tot senior rămâne fiindcă ai mai multe responsabilități și în general ești un problem solver mai bun.

Junior și mid sunt o diferențiere între cei care încă n-au lucrat pe proiecte reale și cei care au lucrat.

1 Like

Ce mi se pare interesant ar fi un concept de “Chartered Software Engineer”, cum este cel similar de “Chartered Accountant”, sau “Chartered Statistician”.

Sunt certificări similare în multe alte profesii, cu varii “greutăți”, obligații, sau drepturi. In IT, CCNP sau CCIE ar fi ceva in ideea asta.

OTOH, cred ca se confundă două noțiuni aici. Când vorbim de senior eu mă gândesc la cineva care stăpânește “the craft of software engineering”. Care implica multe din lucrurile enumerate de participanți la thread: maturitate inginereasca, o anumită experiență de muncă, cunoștințe suficiente din domeniu (CS, sisteme, statistica, etc.), stăpân pe software engineering, etc. E in barem ridicat zic eu.

Mai mult, la multe companii in tehnologie, zona de “senior” este structurată în multe și niveluri: senior, staff, principal, distinguished, fellow, etc. Pentru a prinde mai corect vastele posibilități de impact pe care un om le poate avea.

Dar mai este și noțiunea de “domain knowledge”, care e o axa ortogonală de dezvoltare cu cea de “senioritate”. Domeniu e large aici: metode numerice, industria de plăți, ML, eCommerce, design de experimente, banking, asigurări, etc. Și a fi “generalist” este o specializare!

E forte posibil sa fi toba pe o axa, dar începător pe cealalta. Deși e mult mai natural că cineva expert pe domeniu sa fie și implicit senior pe partea de software engineering.

Companiile as zice că în general cauta oameni generaliști, și ar prefera seniori generaliști. Pentru că marea majoritate a muncii este “generalistă”, chiar și când firma e pe o nișă. Doar pentru proiecte speciale într-un domeniu anume e folositor și expertiza de domeniu. De exemplu, la Netflix nu e toată lumea experta in codare video, și nici la Google în search.

4 Likes

In vestul Europei aceste chestiuni sunt uneori cunoscute sub denumirea de “guild”.
Un concept frumos, dar care la noi va avea reale probleme. Avem deja 5 academii, din care doar una “oficiala”.
Asa cum si in Mensa nu intra cei mai cei, ci cei care platesc.

@electronrecord mi se pare total gratuit ultimul tau raspuns, lipsit de fair-play asupra subiectului si concentrat pe persoana. Nu cotatia pe upwork te face senior, ci modul de abordare asupra subiectelor tenice csi mai putin tehnice in cadrul unui proiect.
Si eu fac parte din categoria celor sceptici asupra oamenilor fara fundamente solide de programare care spun istorii frumoase despre parcursul lor profesional din tutoriale, fara mentori, ca mai apoi sa faca afirmatii strong care vor induce in eroare alti juniori insetati de cunoastere care mai citesc pe aici. Sa nu fiu inteleasa gresit, ii admir pe toti cei care executa in domeniul nostru si au intrat pe forte proprii. Felicitari sincere, efortul e al vostru si eu il respect la justa sa valoare.
Dar de aici si pana a fi strongly opinionated, ori a clama senioritatea, e cale lunga. Exemplul cu TypeScript este elocvent, deoarece si eu il detest, dar din motive rationale, nu cele enumerate de tine, si in plus nu fug din cladire atunci cand colegii de proiect decid ca asa trebuie procedat in respectivul context. Persoana care este in spatele TypeScript are pentru mine urmatoarele defecte:

  1. ia salariul de la Microsoft, care companie a decis sa taie felii din piata JS, fara sa aibe competente; a ales astfel abordarea de a face un superset al JS (really?!)
  2. nu a facut in ultimii 37 ani altceva decat limbaje de programare; eu imi doresc oameni hands-on, care si consuma ce produc, nu doar fac exercitii stiintifice “hai sa mai inventam un limbaj de programare” fara sa il foloseasca zilnic si sa il imbunatateasca avand si perspectiva utilizatorului enterprise (nu, nu se pun aici proof-of-concepturi stil to-do list)
  3. are in portofoliu Turbo Pascal, Borland Delphi, C# (ia ziceti, care stiti un programator fericit sa lucreze cu astea?!)
    Spre comparatie, Douglas Crockford cu care am avut sansa sa iau cina la speaker dinner candva la un DevTalks in Bucuresti, este un tip modest, cumpatat, plin de energie, calibreaza discutia la nivelul interlocutorului pt a nu-l lasa in offside. Si cand intra in chestiuni tehnice, era spectaculos in simplitatea de a explica diverse concepte. Ce se vede in video-ul de mai sus e un crampei doar.

Adaug, desi este thread separat, ca adevaratii seniori nu sunt “lone wolves”. Tariful orar e o indicatie, nicidecum un indicator absolut al valorii. Daca maine se inchide UpWork pt ca asa a decis nu-stiu-ce guvern (sa zicem ca in cazul TikTok), ce tarif orar vor avea acei oameni? Adaug faptul ca sunt la coordonarea angajarilor pe JS si Java intr-o firma de 24000 oameni, desigur intr-un scope limitat la departamentul meu. Am intervievat oameni care au lucrat pe proiecte uriase si pe care nu i-am putut cataloga ca si seniori. Sau frontenderi care, pusi in fata unei probleme de optimizare serioasa, nici macar nu stiu ce sa intrebe ca sa poata affla o directie, ci pleznesc niste chestii acolo sa para ca au zis si ei ceva.
Incerc sa concluzionez, seniorii activeaza pe proiecte complexe, unde problemele sunt de cele mai multe ori de cu totul alta natura decat pur tehnica. Munca in echipa e deseori mai importanta decat alegerea unei librarii anume, care atata timp cat isi face treaba e mai putin important daca o face si elegant. Un design care balanseaza time-to-market ffara sa adauge prea mult technical debt. Tinut de mana colegii sa nu adauge gratuit technical debt. Si asa mai departe.

8 Likes

Ma uitam la un video pe LinkedIn si mi sa parut relevant discutiei purtate aici:

2 Likes

Cam evidenta treaba, ala cu high skills si pus pe fapte murdare poate chiar sa saboteze firma cu foarte mare eficienta :slight_smile:

Cine l-ar dori pe Unabomber in echipa, doar pentru ca are IQ maricel https://en.wikipedia.org/wiki/Ted_Kaczynski , chiar daca echipa are nevoie de skill-uri matematice?