Site-ul de programare pentru vaccinare e oribil

Nu stiu cati ati intrat pe site-ul pe care poti sa te programezi ca sa te vaccinezi:
https://programare.vaccinare-covid.gov.ro

Pe mobile e aproape imposibil de folosit, chiar si pe desktop nu exista un buton de call to action, trebuie sa cauti in meniuri sa vezi cum te adaugi, cum faci programare, nu se vede ce tip de vaccin se foloseste, nu poti sorta dupa persoane in asteptare/locuri libere, te poti programa la un singur loc, nu poti vedea un timp estimat/vaccinari pe zi, nu poti sa te programezi la toate centrele din zona care folosesc un vaccin anume…

Era trivial un wizard, au folosit Angular si Material-UI si tot au facut ceva oribil.

Au mod intunecat dar n-au gandit nici cum procesul prin care un utilizator chiar l-ar folosi. Sa nu mai zicem nimic de accesibilitate pentru persoane cu deficiente vizuale, de dispozitive care nu ruleaza JS…

1 Like

Mie imi place ca au in tabel header-e care le poti da click si cica ti-ar sorta dupa acea coloana, dar nu iti sorteaza nimic.

1 Like

Si merge greu :grin:

Macar are dark mode

e facut in graba

probabil pe cateva milioane de euro

bajetu care l-a facut primind 3 000 lei :slight_smile:

3 Likes

Eu zic ca sunteti carcotasi. Pentru o aplicatia realizata de stat, eu zic ca e chiar bine.
Sau, voi cand faceti comparatia, nu o faceti cu restul aplicatiilor dezvoltate la stat, ci doar cu cele mai top-notch aplicatii de pe piata? :smiley:

Au folosit Angular Material, ceea ce e un progres fata de design-ul anilor '90 care era foarte predominant.

Se vede ca UI-ul nu a fost gandit de un UI/UX Designer, ci mai degraba improvizat de programatori din arsenalul de componente Angular Material.

Una peste alta, eu nu am avut probleme cu aplicatia. Mi-a mers bine, mi-am facut treaba si nu am avut nicio greata. Nici macar de la vaccin :))

5 Likes

E puțin ciudat că au reușit să facă ceva așa complicat cu angular material.

Chiar trebuie să te chinui să nu fie ok, fiindcă by default ar fi avut multe, le-au stricat posibil chiar intentionat.

As putea face o glumita sa zic ca avem parte Angular Material doar datorita faptului ca proiectul de vaccinare e gestionat de armata si nu de ministerul sanatatii sau alte ministere.

Altfel, am fi avut jQuery, mai mult ca sigur :).

Mi se pare ca reuseste sa se impuna si sa controleze fenomenul, acest Valeriu Gheorghita.
El Coordonatore.

Din câte am înțeles site-ul a fost făcut de STS. Eu zic că e ok, luând în considerare că a fost făcut foarte repede.

Au fost probleme pe backend și cred că s-au concentrat pe rezolvarea lor.

2 Likes

Am intrat initial pe el cand am vrut sa imi programez parintii in etapa a 2-a. Imi dadea o eroare de Angular in consola cand incercam sa ii programez. Imi venea sa ma duc dupa ei la STS.

Eu nu inteleg ce argument au de ce nu fac open source platforma. Ei incearca sa faca ceea ce se numeste ‘security by obscurity’, ceea ce nu merge.

1 Like

Ca să nu fiu total cârcotaș pentru ceva pus rapid laolaltă cu JHipster nu-i rău. Dar au trecut deja câteva luni și nu s-a schimbat nimic în mai bine pe front-end.

2 Likes

Sa fie front end-ul ultima problema :slight_smile:

1 Like

Sincer dacă toate site-urile ar fi făcute așa, am fi departe.

Deși sunt de-acord că nu e perfect, doar mie mi se pare că la STS sunt niște băieți din secolul ăsta care fac treabă? Văd Angular, văd componente, văd validare pe formulare, chestii SF pentru orice alt site de stat românesc.

Chiar mă uitam că urma să mă programez și eu curând și am rămas chiar impresionat.

3 Likes

Problema mea e că au încurcat tehnologiile și UI-ul. Chiar nu trebuie Angular pentru un form si un wizard, aici e un exemplu bun de js cu fallback pe form cu post/get ca cei fără JS sau screen readere să poată intra. Iar cei care au JS sa aibă nice-to-have-uri ca filtrare și sortare.

Să nu zicem nimic nici de bug-ul cu algoritmul de așteptare, că dacă te tot muți nu o să ajungi niciodată să te vaccinezi și sunt și centre închise care apar ca funcționale în baza de date.

E mai bun decât orice alt site, dar tot n-au făcut ceva gândit cap coadă. (vezi ANAF ca și exemplu de site chiar făcut în bătaie de joc)

trebuia facut in wordpress :crazy_face:

in afara de homepage care se incarca ceva mai greoi din cauza volumului de date, nici nu-ti dai seama ca e facut in angular (cel putin eu unul nu stiam, pana sa vorbiti voi aici :joy:) probabil au ales asta pentru o dezvoltare mai rapida (tooluri puse la dispozitie de framework).

Si cum in minister trebuie sa fii omul bun la toate, sunt aproape convins ca cei care au facut frontendul, au facut si backendul, iar Angular e destul de asemanator cu tehnologiile din spate => timp rapid de invatare (in cazul in care nu stiau deja).

Ah, le-am scris de 3 ori sa puna linkul la Declaratia de venit 2021 in meniul de Declaratii, unde se afla si cele din 2015 si 2016, dar na, le e greu, mai bine sa ghiceasca 1mil de contribuabili ca declaratia e pe alt subdomeniu despre care e o nota undeva, si aia neclara.

Diferenta de 1 deceniu intre ce a facut STS-ul vs ANAF.

1 Like

Si Dacia Logan e o masina oribila, asta nu inseamna ca nu-s milioane de oameni care au cumparat-o si isi fac treaba cu ea. Functioneaza, e ok, zi ms ca exista.

Daca e ceva legat de stat si nu trebuie sa merg in curu calului si sa stau ore in picioare la coada la vreun ghiseu ca apoi sa trebuiasca sa o iau de la capat ca nu am nu stiu ce porcarie de hartie cu nu stiu ce declaratie de care naiba stie cum as fi putut eu sa aflu ca imi trebuie asa ceva, eu zic mersi.

4 Likes

L-am folosit și îl folosesc în continuare și eu, chiar consider ca e decent, isi face treaba pentru care e menit. E destul de ușor de folosit și nu am avut probleme cu el încă (erori etc). Nu zic nimeni ca e loc de îmbunătățiri dar e per total reușit.

Nu e neaparat vorba de noi, stim foarte bine ca majoritatea romanilor nu sunt prieteni cu tehnologia. Daca ar fi facut ceva intuitiv si atractiv poate/mai mult ca sigur ar fi crescut procentul celor care doresc sa se vaccineze.

Aproape toate cunostiintele mele s-au programat printr-un telefon, acesta fiind motivul pentru care am deschis si subiectul acesta. E practic inutilizabil pentru cineva care abia stie sa isi reseteze parola la facebook.

Ca sa va mai zic un secret, daca sunati la numarul de la un centru de vaccinare (DSP-ul din judet) exista sanse sa fiti chemati mult mai rapid decat daca va programati din aplicatie.

Ce mi s-a parut frumos e ca te poti loga si cu CNP si SMS, dar e doar o alternativa si nu modul principal.

Da dar dacă îți faci și cont pe email și pe cnp, sunt doua conturi diferite :grin:
Legat de ce nu au implementat ca facilități, nu le aveau în backend, deci era cam greu sa le facă în front. Iar unele gen să-ți alegi vaccinul cred ca nu se dorea aceasta opțiune fel puțin inițial.