Somer angajat la propria firma

Am dat recent peste o idee geniala utila poate unora. Cred că vă dați seama despre ce ar fi vorba :

Potrivit prevederilor legii societatilor comerciale (Legea 31/1990 actualizata) art. 196 paragraful (3):
„ (3) Asociatul unic poate avea calitatea de salariat al societăţii cu răspundere limitată al cărui asociat unic este.”

+

Prima de activare : Şomerii înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă care nu beneficiază de indemnizaţie de şomaj, în situaţia în care se angajează cu normă întreagă, pentru o perioadă mai mare de 3 luni, ulterior datei înregistrării la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă, beneficiază de o primă de activare în valoare de 500 lei, neimpozabilă. (pe 12 luni)

+

Angajatorii care încadrează în muncă, pe perioadă nedeterminată, şomeri în vârstă de peste 45 de ani, şomeri de lungă durata, tineri NEET sau şomeri care sunt părinţi unici susţinători ai familiilor monoparentale primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din aceste categorii, o sumă în cuantum de 900 lei, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puţin 18 luni;

Angajatorii care încadrează în muncă, pe durată nedeterminată, absolvenţi ai unor instituţii de învăţământ primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare absolvent încadrat o sumă în cuantum de 900 lei;

Sunt destui de mulți în România care ar fi avantajați de aceste legi, în special pentru o firmă care ar activa pe dezvoltare software/consultanță/design. Îți faci un SRL ca șomer, mai lucrezi de 500-600 de lei lunar și ai garantat o firmă care nu intră în faliment. Poți angaja liceeni care iau bac-ul și dacă faci cu ei 800 de lei profit cu câteva ore de muncă nu e rău deloc.

2 Likes

Cred că… glumești.

Șomajul presupune, printre altele și:

  1. Să te duci la oficiul forțelor de muncă periodic;
  2. Desființarea postului pe o perioadă de vreo șase luni parcă (deci nu te poți angaja ca programator, te bagi pe tine în șomaj și angajezi pe altcineva pe acel post).
2 Likes

Mă refer la freelanceri care prind un proiect la câteva luni, foști liceeni/studenți care s-ar duce oricum să ia indemnizația de șomaj, respectiv cei care învață programare acasă, dar nu au un loc de muncă de luni bune.

Eventual în Cluj îmi repet afirmația că e foarte greu să găsești un loc de muncă în programare fiindcă sunt mult prea mulți, toți pe care îi cunosc fac doar freelancing sau nu fac nimic vizibil. La fel e și situația prin orașe mici.

1 Like

E o bătaie de cap mai mare decât crezi. Ai nevoie de contabil, ai nevoie de sediu, trebuie să depui lunar declarații. Dacă se trezește dragnea să declare că forfetarul e o idee bună, mai cotizezi ceva extra - că deh, ai firmă.

Dacă îți vine un control mic plătești cu vârf și îndesat „profitul” ala de 200€.

Ori nu faci ce trebuie ori ai așteptări complet nerealiste. Cel puțin pe web, încă mai sunt căutați oamenii.

2 Likes

E ceva bătaie de cap întradevăr. Dar cum te angajezi nu mai ești șomer, trebuie să fii șomer doar înainte să te angajezi, deci nu sunt probleme cu cursuri aiurea.

Contabilul e 70-100 lei lunar. Sediul ți-l faci la părinți pe o cameră separată închiriată la firmă. Dacă ții totul pe un laptop și dacă faci totul prin contabil nu prea ai treabă cu vreun control. În plus acum parcă nu se dă din prima amendă.

Îți faci și direct contract de teleworking ca să zici că nu lucrează nimeni la ‘sediul firmei’ dacă vine un control.

Teoretic taxele sunt mari dar îți pui salariul minim pe economie și restul banilor îi scoți clasic cu închirierea spațiului de lucru, o mașină de serviciu pe care o pui ca avantaj pentru angajat ca să faci ce vrei cu ea…

Sunt multe găuri în legislație. Dacă nu îți plătești salariul doar tu te poți da singur în judecată, dacă firma pe care o administrezi are datorii către tine nu ai ce păți dacă plătești minim contribuțiile ca să nu te execute anaf-ul.

Ar mai fi protecția muncii și câteva hârtii de strâns periodic. Declarațiile le face contabilul în ăia 100-70 lei. Mai scump e cu VIES-ul necesar multora, dar să fim serioși, nu încasează nimeni sub 500 de euro cu VIES.

2 Likes

Contabil cu 70-100lei pt un SRL cu angajat? In ce univers paralel?

100-150 de lei pentru o firmă mică cu un angajat, nou înființată.

După mine cheltuielile pe termen lung ar fi :

  1. Salariul minim pe economie pentru tine (din care trebuie să plătești doar impozitele/taxele/contribuțiile, vreo 500 de lei), e treaba ta dacă semnezi statul de plată fără să scoți banii din firmă. Adică o lună îți scoți salariul în mod real, o lună nu, sau te lași dator însuți doar că pot fi probleme la lichidare.
  2. Contabilitatea 100-150 lei/300 de lei în unele cazuri
  3. Contul bancar, la ING e 5-6 lei lunar, la BRD în Cluj era ceva ofertă full option cu costuri aproape 0 pentru IT-isti.
  4. Costuri de deplasare.
  5. 1% pe orice alt venit înafară de subvenție

Ar mai fi și costuri de timp :

  1. Trebuie învățată contabilitate/legislație.
  2. Trebuie obținut statutul de șomer (sunt vreo 3 acte care sunt problematice la mulți)
  3. Trebuie depuse lunar documente la fisc la timp, altfel se taie subvenția luna următoare. (eventual aici sunt probleme dacă vrem să economisim bani la contabil)

Există și un cost mai complex, trebuie să dezvolți firma ca după un an să fie profitabilă. Altfel vei avea de plătit 6 luni taxe și impozite de nu știu unde.

Dar tot rămâi cu 400+500 lei. 500 de lei trebuie să ții scoți pe salariu, iar cei 400 de lei îi poți rula sau scoate tot cu salariu sau deconta. Respectiv ai un SRL cu care poți face contracte cu firme, adică lucrezi ca SRL când ai chef și unde ai chef. Dacă deja știe cineva să facă un site ar putea scoate și un salariu normal, dar fără riscul să rămână fără bani pentru SRL:

1 Like

Cum ar fi salariu de 8000€? :smiley:

4 Likes

Dacă ești dispus la atâta bătaie de cap pentru 200E atunci probabil că ai greșit domeniul de activitate :slight_smile:

5 Likes

Tot nu înțeleg unde e problema. Dacă vrei să îți faci un PFA/SRL o faci oricum aproape gratuit, oricum ai ceva de muncă cu un srl și oricum vei avea nevoie de el dacă vrei clienți care cer VIES/factură.

Ai mai multe de umblat ca să îți cumperi o mașină.

În rest da, poți lucra și undeva și să primești aceeași beneficii, dar va trebui să lucrezi cu o echipă care are deja un anumit mod de a lucra.

1 Like

Cred ca problema de fond pe thread e ca incerci sa faci ceva imoral, chiar daca nu ilegal.[1] Si lumea nu prea percuteaza cu treburi din astea.


[1] E de discutat aici. N-am studiat schimbarile astea de lege. Dar nu m-ar mira sa fie intr-adevar scrisa cu picioarele si usor de abuzat. OTOH, poate exista un framework mai larg pe care juristii si economistii il cunosc, dar noi laicii nu, care previne astfel de abuzuri.

4 Likes

O mare problema a legilor scrise cu picioarele e ca pot fi abuzate de ambele parti. Si in general tu poti sa o abuzezi atunci cand e vorba de milioane, cand e vorba de maruntis te abuzeaza ea de nu te vezi .

1 Like