SRL pe profit - optimizare fiscala

Ma gandeam sa fac un subiect in care am putea sa ne gandim la cum am putea sa facem rentabila o SRL pe profit platitoare de TVA in Romania.

Se luam ca si pornire un venit brut fictiv de 60000 de euro din care 5000 lunar. 16% din 60000 de euro inseamna 9600 de euro anual.

  1. Ce ati cumpara si de unde fara TVA ?
  2. Ce ati cumpara anual/pana la casare si cum ati motiva achizitia ?
  3. Ce activitati ati face/faceti pe langa programare pentru a motiva achizii rentabile ?

Avantajul major ar fi ca nu mai este necesara angajarea administratorului. Veniturile sunt obtinute din programare/consultanta…

2 Likes

Daca vrei profit 0 (ca sa dai impozit 0) inseamna sa ai cheltuieli 60k.
Deci trebuie sa “ingropi” banii in diverse mijloace fixe (pe care le folosesti in interes personal sau doar le pastrezi undeva sperand sa nu le scada valoarea pana se amortizeaza) si iei niste bani “la negru” dupa ce le casezi (aka vinzi).

1 Like

pai cumperi ce ai nevoie, altfel care ar fi beneficiul?

ps. nu ai voie sa cumperi pe firma lucrurile pe care le iei in folosul personal (cel putin in teorie).

la suma asta cred ca te poti mentine la neplatitor de tva, deci daca nu ai un alt motiv pentru tva… rezolvi o problema.

De ce e o problema ca poti recupera TVA-ul ?
Daca cumperi din afara tarii nu mai trebuie sa il recuperezi ci nu il platesti deloc. Unele lucruri sunt mult mai ieftine fara TVA de la furnizori engross. (e.g. piese de calculator dar nu ai RMA)

@kleampa sigur sunt metode in care sa nu ingropi banii ci sa ii pui in ceva ce iti pot aduce venituri direct din salariu/cheltuieli dar SRL-ul sa fie in pierdere. Adica mereu esti pe datorie dar nimeni nu te va executa. Firmele mari sunt in pierdere ani de zile si tot exista.

o poti face, insa nu e prea simplu sa o faci.
da, in anumite situatii conteaza pentru clienti daca factura e purtoare de tva sa nu (chiar mai mult decat valoarea ei), insa nu pare cazul aici.

da, dar tva-ul din factura ta emisa e deja dus in cazul asta.
deci nu inteleg beneficiul.

pai sunt mai ieftine fara tva, dar tu cand cumperi… ori cumperi cu tva (pe care il compensezi cu ala emis de tine) ori cumperi fara tva dar nu il mai compensezi pe cel emis de tine si il dai oricum statului.

tva-ul pana la urma e al statului, nu al tau, deci nu poti ramane cu el.
ori il dai tu direct statului (daca esti ultimul din lantul de productie), ori il dai indirect prin furnizorii tai.

in plus, daca tu emiti facturi cu tva si ai cheltuieli care nu sunt eligibile sau nu sunt purtatoare de tva… atunci nu ai ce compensa.
de ex… salariul… din ce incasezi… platesti o parte salariu…
pentru partea aia nu ai cum compensa tva-ul si automat a plecat catre stat.
la fel pentru anumite cheltuieli (fie catre furnizori neplatitori de tva, fie pt unele cheltuieli cu masina, etc).

deci tva complica putin lucrurile.
da, exista situatii cand vrei sa emiti facturi cu tva, dar daca nu esti acolo… gandeste-te daca nu e mai simplu fara.

Da, mai e conditia ca sa facturezi cu TVA in UE. Daca facturezi doar Anglia/SUA… nu mai are nici un sens.

asta inseamna ca ai cheltuit mai mult decat ai produs.
daca tu esti firma (asta inteleg din cazul de aici)… inseamna ca ai venit cu bani de acasa.
si pe langa asta… tot ce ai muncit e fie consumat, fie blocat undeva in achizitii care de fapt nu iti sunt necesare.
bine, asta se mai poate cand faci investitii (gen cumperi sediu, masina, etc), dar tot nu e o situatie de termen lung.

marile corporatii fac de fapt mutarea profitului (prin facturi de consultanta / licente catre tara mama), dar in cazul tau nu stiu cum ai putea aplica asta.

Uite unde e logica mea:
Cu 60k euro nu prea ai ce face, nici cu 100k euro. Majoritatea cumpara garsoniere/cont economii/depozite la termen.

Ce mi-ar placea sa aud in subiectul acesta e ca e de exemplu cineva care are o afacere cu rostogolirea banilor din SRL. Adica isi face o afacere in toata regula, dar si cu beneficii personale.

Altfel trebuie sa platesti taxa pe dividende si tot pui inapoi banii intr-un SRL daca vrei sa faci o afacere.

Am mai auzit de cumparare masini pentru dat la Bolt/Uber.

Daca nu mă insel intre un SRL pe profit si PFA sistem real, diferenta la un venit de 60K € pe an nu e foarte mare dupa taxe. Sunt curios ce parere aveti daca merita ‘bataia de cap’ extra la SRL fata de libertatea aparent mai mare cu un PFA. Avand in vedere ca pot exista cheltuieli si pe PFA, parca avantajele unui SRL nu mai sunt asa mari.

Diferenta majora e ca la SRL ai raspundere in limita capitalului social, aia 200 de lei. La PFA raspunzi cu patrimoniul personal.

Pe PFA raspunzi personal, iar cu GDPR/hackeri/drepturi de autor nu e de glumit. Nici macar la alte afaceri mai mici, e.g. inchiriere apartament in regim hotelier. Daca un dulap cade cumva pe copilul unui client cu PFA iti vinzi tot ce ai daca te da in judecata, cu SRL pierzi ce ai pe SRL.

Rostogolirea banilor inseamna sa mai faci o alta afacere (sub umbrela aceleiasi companii). Asta inseamna niste riscuri de asumat si niste timp activ dedicat. Si chiar daca dai lovitura, tot vei ajunge sa fii taxat cand apare succesul si vrei sa te bucuri de el (aka dividende).

pai asta e problema de business (ce afacere sa faci si cum sa o faci) mai mult decat o optimizare fiscala (cum sa faci ca sa platesti mai putine taxe / impozite - legal).

Problema principala pe care o vad eu este gandirea limitata la buzunarul propriu. De-aia statul vrea sa taxeze afacerile mici, deoarece sunt multe situatii de angajare mascata. Eu lucrez la o firma cu peste 100 de angajati si cativa contractori prin SRL sau PFA si cu exceptia a 2-3, restul contractorilor lucreaza doar pentru noi, n-au mai multe contracte, motivul principal fiind banii. Toti acum se dau peste cap ca vor fi afectati de noile taxe si isi calculeaza cum sa negocieze un tarif orar mai mare, mai exact transmit firmei taxele pe care trebuie sa le plateasca.

As vrea sa vad si eu cativa care chiar gandesc strategic si trasmit niste planuri mai ambitioase: am acum firma cu venituri de 60k, cum o dezvolt intr-o firma de 100k, dupa aia 250k, 500k si chiar peste 1M. Angajezi, iei studenti, gasesti proiecte, iti asumi riscuri, inveti ce inseamna o afacere, poate chiar dezvolti un produs si intri pe piata cu el, it transformi firma intr-una de produs, cu vanzari, marketing.
Progresul o sa fie minim daca ambitia personala se rezuma la cum sa-mi iau masina pe firma, cum sa scot profitul ca sa cumpar apartamente, cum sa angajez oameni pe salariu minim, etc.

10 Likes

Pai la riscuri nu se baga nimeni man. La profit cum sa nu, ca e paronii rai si nu imparte profitul cu angajatii.

nu toata lumea isi doreste asta.
da, pare ca e evident ca toata lumea isi doreste o firma cu venituri (de fapt profituri) tot mai mari,
dar asta vine la pachet cu cateva lucruri pe care unii nu si le doresc (sau nu le pot livra): timp mai mult, stress suplimentar, munca in plus, responsabilitati mai mari, skilluri diferite (una e sa programezi luna de luna pentru 2-3 clienti si alta e sa ai in grija angajati, colaboratori, raspunderea livrarilor care nu depind numai de tine, activitate de vanzare / contractare / mentenanta neprevazuta, dispute legale, etc).

pe de alta parte… cei care nu isi doresc cele de mai sus… nu obligatoriu isi doresc sa fie angajati.
poate vor sa aiba libertatea de a alege cand, cat, ce si cu cine lucreaza (lucru greu de obtinut cand esti angajat, dar posibil cand esti freelancer).

pe de alta parte…

atata vreme cat partea asta e legala… nu inteleg care e problema.

daca ar fi d’aia… ar putea sa izoleze problema si sa o vizeze direct, nu sa ii penalizeze pe toti (sper ca ne e clar ca nu toate afacerile mici sunt angajare mascata).

nu stiu de ce statul vrea sa faca ce vrea sa faca (pt ca nici macar el nu spune de ce), dar as banui ca printre motive se afla si faptul ca afacerile mici isi cam platesc taxele si nici nu au “lobby” puternic in favoarea lor.

3 Likes

Statul vrea sa acopere gaura bugetara creata cu pensiile speciale si maririle de salarii si personal de la stat. Si ar vrea asta fara sa bubuie ceva pana la alegeri. Micii antreprenori oricum nu votau PSD. Dar mai votau din ei PNL…

E foarte foarte greu sa angajezi :slight_smile: Din astia mici antreprenori in IT cati sunt care stau 3-4-6 luni pe proiect si nu fac absolut nimic decat sa intre in daily-uri ? Daca ei isi permit cu contract care poate fi desfacut de pe o zi pe alta ce ne facem cu angajatii ca sa facem o firma cum trebuie ? :smiley:

Iti faci o firma noua cu administrator firma mama (ca sa nu ai impozit pe dividende x2), angajezi oameni si daca nu sunt productivi inchizi firma ca nu ii poti da afara ? (nu vorbesc doar de IT) Bine aici legea s-a schimbat, raspunderea e a administratorului daca firma nu poate plati.

Ca sa fii corect si moral ar trebui sa filtrezi foarte bine angajatii, care stim ca nu e o treaba usoara si depinde mult si de noroc. Firmele bune niciodata nu dau afara oameni ci le tot dau alte lucruri de facut unui angajat pana face ceva ce ii place sau au salariul setat in asa fel incat sa fie inclus chiar daca nu e productiv (au un procent care stiu ca nu va fi productiv)

poti sa desfiintezi posturile sau poti sa demonstrezi (mai greu) ca nu isi fac treaba, nu trebuie musai sa inchizi firma.

care lege s-a schimbat?
administratorul raspunde doar daca a facut ceva ilegal.
nu raspunde daca e nepriceput si ia decizii proaste, dar legale.