Starea națiunii - sunteți căutați de angajatori?

Că tot sunt luat la mișto când iau un fir de discuții unde se cer programatori și eu zic că nu-s, care e realitatea? Sunt oameni calificați sau nu?

Aveți clienți? Sunteți plătiți super bine? Va căuta lumea săptămânal?

Daca nu, de ce? E de la voi, e de la ei? Nu știți engleză? Nu aveți curaj să discutați face to face și să căutați clienți?

1 Like

Eu ca incepator sunt cautat pe linkedIn, nu e chiar saptamanal dar lunar am 2 oferte ori din Romania, ori din alte tari, nu vreau sa ma laud ci sa subliniez altceva. Da unii chiar fug de linkeding…

Observ ca unii programatori seniori efectiv nici nu cauta un job prea mult, sunt unii care primul job e cel mai bun daca il primesc nu prea aud pe nimeni sa incerce 2-3 joburi.,

Se pare ca portofoliul lipseste la multi, ei se bazeaza strict pe CV, nu participa pe diferite forum-uri ,grupuri de facebook(da reteaua de socializare in e mare o pierdere dar uite ca sunt grupuri de joburi pe it, grupuri dedicate freelancerilor unul chiar de odesk, unele grupuri dedicate mvc urilor)…

1 Like

Ai oferte sau esti chemat la discutii? Ca e o diferenta destul de mare :smiley:
Nu te baza pe faptul ca doar te abordeaza cineva.

2 Likes

Mai multe:

Vă căutați loc de muncă? Sunteți angajat? Mergeți la inteviuri, nu știu, o dată la 6 luni? Sau e ok acolo unde sunteți?

S-au bătut vreodată două firme pentru voi? Ați mers la interviu având vreo ofertă de la alții?

Eu pe Upwork m-am trecut pe „Not available”, pe LinkedIn am scris că nu caut loc de muncă, am închis toate canelele de abordare. Mai primesc un mail o dată la două luni direct pe adresa de e-mail pentru Germania și alte țări vestice, din Europa.

Eu nu simt criza asta de forță de muncă. Dar pe de altă parte un client pentru care lucrez are numai japițe de indieni. Și-i plătește bine, peste $20 pe oră. Nu știu engleză, nu știu mai nimic, fac robotic ce au învățat, nu pot veni cu un argument, o sugestie, nu poți purta o discuție cu ei despre un film. Doar să le zici ce să facă și să aștepți câteva săptămâni cu degetele încrucișate.

Nu știu, eu cred că cei care programează ar vrea să fie abordați cu: câte ore să lucrez/cât voi primi. Iar angajatorii știu doar de HR sau de site-uri gen Upwork (unde sunt numai indieni și se minte pe rupte, așa că durează foarte mult până ce știi cu cine ai de-a face. Iar vesticii ăștia sunt politically correct, adică dacă nu vorbești engleza la perfecție sau dacă nu vrei să vorbești pe Skype, te lasă. Eu i-aș da afară la prima propoziție cu „Sir”).

2 Likes

Eu primesc 1-2 mail-uri saptamanal, si din tara si din afara. Daca sunt multumit de job-ul curent bineinteles ca nu imi caut, si de cand am inceput sa lucrez nu imi amintesc sa fi cautat in mod activ loc de munca, in cel mai rau caz mai dau un search pe linkedin sau glassdoor sa vad ce firme mai cauta profilul meu, dar nu aplic.
Uneori merg la interviuri doar ca sa vad ce se mai cere si ca sa aflu mai multe despre firma respectiva.

1 Like

Nu vreau interviuri, punct. Ori îmi dă cineva direct un proiect pe masă și are bani ca să verific ce pot face, ori să mă lase în pace. Ultimul interviu zici că a fost ca în sesiune la facultate la ceva firmă de apartament din Cluj, m-aș duce direct la Microsoft dacă aș știi ce cer ăștia ca să le fac formulare în html.

Pe linkedin am avut oferte bune, dar toți recruiterii freacă menta.

De o lună am pe hârtie o platformă dedicată pentru recruitment în frontend/JS cu sandboxing, teste, puzzle-uri, jocuri + un sistem de spam la greu cu zeci-sute de email-uri blackhat pe datele de contact a fiecărei companii care realizează software dacă cineva trece testele. + boți linkedin/facebook/glassdoor…
La început va fi gratuit, după dacă treci testele și plătești 50$ îți trimitem datele de contact la toate companiile posibil interesate sau din anumite categorii selectate cu blackhat marketing și puțin AI pentru clasificare. Eventual îți dăm direct n-email-uri gratuit și îți trimiți tu mesaje pregenerate cu login din gmail/yahoo.

Gen o să trimitem la vreo 5000 de firme din România un mesaj de genul :
“Experienced JavaScript Developer looking for work”, “Interested in Frontend Developer position”, “I might work for you if I get a better offer”… la intervale de câteva zile până când îi expiră creditul utilizatorului sau folosim boți premium în diferite network-uri cu inginerie socială ca să contactăm direct persoanele importante.

Dacă va funcționa pentru măcar 10 persoane o să extind platforma. Eu pariez pe faptul că o să fie extrem de efectiv fiindcă nimeni nu se așteaptă la spam cu aplicare la poziții inexistente. Chiar dacă e spam ANCOM-ul nu mă poate acuza de spam fiindcă nimeni nu îmi poate dovedi că nu angajează oameni (adică nu dorește email-uri de genul).

Ideal ar fi ca să poți intra, să treci un test de exemplu pentru react+redux și după să poți da spam la toate companiile care au o probabilitate mare să utilizeze aceste tehnologii.

1 Like

Sunt interviuri și interviuri.

Mie de exemplu nu îmi plac interviurile unde ești pus în fața unui whiteboard și ți se cere să scrii algoritmi de sortare. Din fericire însă nu prea am avut parte de așa ceva.

Cel mai tare proces de recrutare la care am participat a fost structurat pe 3 etape:

  1. o discuție cu recruiter-ul în care a vrut să afle mai multe despre background-ul meu și mi-a răspuns întrebărilor mele despre companie
  2. realizarea unui task (2 ore) - știu, ai putea crede că m-au pus să lucrez pe gratis pentru ei la vreo aplicație, însă se vedea că task-ul era special pentru interviu, încerca să testeze cât mai multe cunoștințe tehnice
  3. interviu “cultural fit” cu câțiva dintre posibilii viitori colegi

De asemenea, vreau să subliniez că e o problemă mare cu proiectul tău. Singurul lucru pe care îl verifică reprezintă cunoștințele tehnice deci nu elimini necesitatea interviului și, pe lângă asta, nicio companie nu va lua în seamă evaluarea, pentru că e foarte greu să oferi credibilitate. Nu poți garanta că persoana care dorește să se angajeze este aceeași cu cea care a rezolvat testele.

În plus, poți ajunge în situații destul de awkward în care trimiți mail la toți angajații din cadrul firmei, la firma actuală unde lucrezi sau în care un recruiter primește de la tine mesaj și pe mail și pe Facebook și pe LinkedIn.

În final, părerea mea este că atunci când îți cauți un job, este mai bine să mergi pe principiul quality over quantity.

1 Like

Imaginează-ți că te duci să-ți cumperi pantofi, iar toate magazinele își țin marfa în cutii identice negre, sigilate, nemarcate. În aceste cutii pot fi pantofi, bocanci, sandale, ciorapi sau chiar cămăși, dar tu nu poți afla ce se află înăuntru.

Vrei pantofi? Vânzătorul îți pune o cutie pe tejghea. Nu poți să o cântărești, nu poți să o desfaci, nu poți să o atingi.

Ori ai bani să o cumperi, ca să verifici conținutul, ori lași vânzătorul în pace.

Sună ridicol?

9 Likes

Poate ar fi util un sistem de rating. O combinație de rating-uri primite de la alți angajatori (gen freelancer.com) și de la alți candidați ( gen dribbble.com). Pe cutia simplă de pantofi va scrie “acest pantof este recomandat de alți 10 clienți”. Plus Itsi a menționat și ceva legat de puzzle și teste, posibil vor fi folosite pentru clasificarea individului.

Analogia e aproape, dar l-aș modifica puțin :

Încălțămintele sunt pe rafturi, vizibile, doar că n-au scris puma, adidas pe ele. Așa că tu intrii în magazin și începi să testezi calitatea materialelor cu un laborator portabil pentru rezistența materialelor ca să îți iei ceva ce îți vine pe picioare și să nu fii desculț.

Tu n-ai bani de adidas/puma/nike, dar ai un laborator portabil mai scump ca magazinul.

În rest tu chiar crezi că eu de exemplu mă bag să îți fac proiecte cu contract dacă nu știu cu ce se mânâncă ?

Cică http://www.capital.ro/cererea-de-tineri-specializati-in-it-este-dubla-fata-de-oferta.html

Apoi http://www.startupcafe.ro/marketing/cost-site-comert-online-magazin.htm (partea cu „programatorii români buni nu lucrează pentru piaţa locală decât în proporţie de 10%„)

Nu le văd. La așa ceva mă aștept să dea peste mine în casă angajatorii. Să văd panouri pe autobuze cu „Angajăm programatori”. Nimic.

2 Likes

Eu unul nu m-as angaja la o companie de IT care isi face reclama pe autobuz. Tu te-ai angaja ?

Daca e multi nationala, firma mare iar proiecte is Big, ai zice nu la o buna oferta?

Stai liniștit, în Cluj ebs/NTT Data au umplut toate panourile de publicitate la un moment dat.

Dacă e să deviez un pic, problema e că toate firmele fac outsourcing și nu poți asocia, de exemplu, NTT Data cu o aplicație/pagină web.

Așa ce rost are să mă duc la ei să mă pună să lucrez pentru altul când pot căuta eu direct un străin care are nevoie de o aplicație?

3 Likes

Ai dreptate, mai bine cauti tu un strain care are nevoie de o aplicatie, dar este mai greu sa il convingi sa aiba incredere in tine ca vei finaliza proiectul in conditiile de calitate/timp impuse. Spun ca este mai greu in conditiile in care nu ai un brand personal cunoscut.

1 Like

La cum se scrie peste tot că e lipsă de programatori, ar trebui doar să zici „sunt progr…” că sar pe tine angajatorii. Asta încerc să înțeleg: E sau nu e așa mare criză? Eu mi-am închis canalele de comunicare, dar la ce citesc, tot ar trebui să fiu agasat.

Ce cred că se întâmplă e că banii oricum vin. Că o firmă lucrează la 10 proiecte în loc de 20, e tot ok. Că o să ajungă în 5 ani la 20 de proiecte, e bine și-așa. BMW-ul tot îl au.

Din punctul meu de vedere este criza, si mai ales de programatori buni (sa vezi cati chelneri si instalatori vin la interviuri). Doar ca din ce aud in stanga si in dreapta este criza pe toate industriile nu doar programare( un patron de restaurant se plange ca trebuie sa tina jumatate din terasa inchisa pentru ca nu are oameni)

2 Likes

Nu e criză nicăieri, pur și simplu afacerile astea care ‘au criză’ nu se rentează. Cum de la McDonalds/KFC au mereu oameni, toate casele sunt mereu deschise si servesc 5-10 comenzi pe minut. Angajarea se face cu perioada de proba, fara CV, fara cine stie ce interviu.

:facepalm:

1 Like

Sunt destul de multi recruiteri care trimit mesaje. Trebuie sa fi cumva public totusi - sa ai profil pe GitHub, cont de LinkedIn completat etc.

Partea proasta, si cred eu, si sursa in proportie de 50%+ a problemelor de recrutare, e ca majoritatea mesajelor nu tin cont de candidat. Sunt mesaje in masa, de genul “Buna ${candidate.name},” si nu sunt personalizate pentru candidatul respectiv de multe ori. Asadar sunt ignorate sau primesc un simplu “nu merci, nu sunt interesat” de la candidatii buni.

Sigur, sunt si firme sau recruiteri mai buni, dar mai rari. Incerc sa le raspund cand ma contacteaza. Cateodata sunt recruiteri care au acces la slujbe mai interesante.

Se merge mult pe quantity-over-quality, iar cam toti cei implicati in proces se simt aiurea. Ma gandesc ca nici recruiterilor nu le pare ideala abordarea asta, dar sunt constransi de sefi/procesele din firma/celelalte firme care au “success” cu metoda asta sa incerce asa.

E o problema greu de rezolvat IMO. Nu e vorba de un tool[1], sau vre-o metoda de recrutare, sau vre-o schimbare sau alta. Sunt schimbari holistice ce trebuie sa se intample, ca procesul de recrutare la nivelul industriei sa fie OK. First impressions matter, iar daca prima impresie e atat de proasta, normal ca nu-ti vine sa continui conversatia/sa planifici un proces de interviu/sa-ti schimbi serviciul etc.


[1] Te rog @isti37 nu mai adauga inca un tool de teste tehnice pentru programatori in lume. Nu trebuie sa normalizam situatia in care un angajator iti da un astfel de test, pe langa restul de interviuri. Pentru ca fireste, n-au incredere in test, dar e bine sa fie acolo.

3 Likes