Statul vrea software: 2 miliarde de euro pentru digitalizare

E cu un nivel mai bun ca intratul in ollydbg/x64dbg si cautat dupa JMP-uri, string-uri ASCII, marcat si inteles codul pe hartie cu pix/creion…

De acord cu tot ce ati zis, dar eu zic ca exemple pozitive sunt multe (repet, Estonia), iar USA nu este cel mai relevant exemplu pentru Romania. Nu zic ca Estonia e lapte si miere, dar sistemul functioneaza bine (ii pe testate treaba btw). Implicit, digitalizarea unei tari din perspectiva mea are mai multe puncte pozitive decat negative.

2 Likes

ce iese din pisica tot soareci mananca. :wink: iar nevoia de digitalizare in tara a aparut ca si consecinta a presiunilor de la bruxelles. ca daca era o decizie la nivel de tara atunci ramaneam frati de cruce cu ucraina, nu numai vecini.

sau cel mult se faceau niste pdf uri si powerpoint uri/statistici/analize ca cele prezentate in acest topic ca sa ni se arate noua cat de mult se lucreaza si se vrea.
si aici vin cu exemple: cardul de sanatate, cazul caracal, ro alert si site uri unde astepti un secol ca sa urci niste declaratii.

1 Like

Aprob.
Chiar creierul PNNR, Cristian Ghinea a demonstrat-o.
Când a fost vorba să susțină declarația de stare de urgență climatică în Parlamentul European a spus că nu o semnează, că el nu crede în chestii de astea superficiale.
Deși declarația respectivă a influențat deciziile la nivel de PE pe subiectul schimbării climatice.

Iar acum a băgat în PNNR o grămadă de proiecte destinate schimbărilor climatice de parcă ar fi sfârșitul lumii.

Eu zic că banii nu sunt problema, ci accesarea lor.
Degeaba sunt fonduri dacă nu știu românii să facă proiecte. Și mă refer la stat, nu la privat.
Cei ce lucrează în administrația publică nu se înghesuie să facă proiecte cu finanțare europeană, pentru că trebuie să demonstreze că s-a executat corect proiectul.
Așa că cercul se restrânge la cei cu tupeu și puși pe făcut bani.

2 Likes

Legat de open-source

S-a dat exemplul de Estonia. “Key projects all open source” (nu e pe github, dar exista)

The code repository is based on open source technologies and the code stored there is public for everyone. In the future, all source code for e-state solutions will be open and can be used by anyone, unless required otherwise for security reasons.

Daca pentru UK si Estonia functioneaza, mai bine zis pentru Estonia functioneaza din 1995, de ce am vrea ca noi cand am avut probleme grave cu licentele (probabil cel mai grav incident din Europa) sa mai permitem digitalizarea cu solutii closed-source ?

Ce ne opreste de fapt ca sa folosim aceste 2 miliarde si sa dam un git clone la tot codul estonienilor si sa cumparam suport din partea guvernului Estonian ? E acolo, chiar ei zic ca oricine il poate folosi.
Dupa e si codul de la gov.uk, care nu e la nivelul estoniei, dar e la un standard foarte inalt chiar cu contract testing. Inclusiv platforma de plati prin stripe e open-source.

3 Likes

Intention Without Strategy Is Chaos.

Exemple sunt suficiente.

Am contribuit la cateva proiecte open source din zona de digitalizare.

Plus altele cu diverse commituri mai mici

Treaba merge cam asa. Lumea(voluntari) contibuie o perioada. Proiectul este lansat sau ramane in pom :slight_smile:

In perioada anilor '90 pana in vreo 2000 a fost un fel de haos pe la noi. Mineriade, inflatie, diverse scandaluri etc. Nu am avut timp sa ne mai ocupam si de digitalizare. In timp ce prin Estonia in 1996 a aparut serviciul de e-banking.
Cel mai vechi proiect in din repo-ul de la GOV UK este din 2011–2012. Noi atunci probabil aveam niste word-uri pe care le trimiteai pe mail si le depuneai la etajul 2. Plus niste aplicatii in asp original si o versiune de php sau java de pe vremea dinozaurilor. Din pacate si acum.
De curiozitate, am cautat sa vad cam ce avem acum si am dat de e-guvernare unde observ ca sunt grupate mai multe servicii. Ca ar putea fi mai multe, da :slight_smile:

Sunt de acord cu pusul codului pe Github, dar ce ai zis tu acolo este un fel de teoria formelor fara fond. Sa faci niste lucruri doar de dragul de a fi facute si nu aduc nicio valoare.

Exemplu pentru mine.
As vrea sa am toate serviciile intr-un singur portal, nu in 5, 10 sau cate sunt. Un dashboard care sa imi arate cele mai relevante informatii sau sa il pot personaliza cu ce vreau sa vad. Ca si informatii pentru mine:

  • ANAF - ce am de platit, ce nu am platit etc. Probabil se poate verifica si online si nu stiu eu unde sa ma duc. Oricum site-ul Anaf este facut cu picioarele si nu prea inteleg nimic de acolo. Ca sa nu spun ca este si oribil dpdv vizual.
  • Sanatate - sunt asigurat, care a fost data ultimei consulatii la medicul de familie, spital de stat etc.
    Alea ar fi de interes pentru mine cel putin.

Digitalizarea fara o strategie este un haos, asa cum si timpul a demonstrat-o pe la noi. Pe forum a fost o oferta de munca la stat si cam ce este in acel thread a fost vibe-ul :slight_smile:

2 Likes

Dacă ne uitam la gov.ro îl vedem pe Florin Catu cu diferite persoane, nu e nici măcar un link spre ghiseul.ro și celelalte proiecte de digitalizare.

Idealul ar fi un gov.ro sau similar care să includă absolut tot cum e la gov.uk

Din câte am înțeles de fapt bugetul de digitalizare e mai mult pentru echiparea școlilor, instituțiilor și îmbunătățirea infrastructurii și nu pentru digitalizarea de care vorbim aici. Practic o să cumpere N laptop-uri care vor ajunge acasă din primării si instituții sub contextul de lucrat acasă. E și ceva legat de Big data la ANAF, dar n-au fost în stare să pună în funcțiune casele de marcat electronice, deci nu înțeleg ce Big data o să fie.

Acum nu trebuie să fie dechis chisr totul, probabil cea mai bună excepție e sistemul de SSO/SAML de care s-a mai vorbit pe forum.

Asta e buba sistemului la noi: cei care decid nu au habar de rolul unei platforme online. Ei o vad ca un altfel de ziar care publica doar ce destepti sunt ei, nicicum o platforma pentru beneficiarul real, cetateanul.

uk e cu 1000 de clase peste romania si e o diferenta uriasa si de cultura. daca veti consulta profilele de social media ale fiecarui department (minister) o sa vedeti ca se fac progrese uriase si se aloca sume consistente. acuma uk e intr o bula din asta haotica post-brexit dar peste cativa ani va da clasa si uniunii europene.

eu nu inteleg de ce va zbateti atata cu explicatii, analize si solutii cand guvernul e in plina campanie electorala pt presedintele de partid. plus ca ati vazut ce raspuns voalat (scris ca de un consilier parlamentar) am primit pentru ca mi am permis luxul sa cer explicatii pertinente unei persoane vip.

nu v au convins reportajele recorder? va mai trebuie dovezi legate de digitalizarea romaniei? consultati sistemul performant sumal si efectele sale de sera in care se fura in continuare ca in codru. mai e un sistem “performant” de stat pt animale - fermieri. ambele cu instalari locale cu smecherii cu baze de date instalate pe unde apuci, nebunii.

de cati ani suntem in ue? de doi? polonezii inainte sa intre in ue aveau proiectele de infrastructura scrise. iar acuma populeaza estul, inclusiv romania in materie de retail.

3 Likes

nu inteleg ce raspuns voiai sa primesti. ce poate sa-ti spuna cineva despre ce face taica-su la serviciu? sau ce poate sa-ti spuna taica-su pe un forum public care n-a fost spus deja in presa? unii sunteti culmea, puneti intrebari pe sistem sosoaca si va suparati cand nu primiti cine stie ce dezvaluiri bomba.

plus treaba cu “daca ai coloana vertebrala si nu dai report”. de parca asa o sa convingi un om sa-ti dea raspunsurile pe care le vrei. jesus christ

2 Likes

adica trebuie sa conving ca sa raspunda la o intrebare cat se poate de pertinenta? :))) azi maine va trebui sa intind covorul rosu si sa arunc cu trandafiri pt o simpla intrebare.

ce vina port eu ca persoana vip de fata face parte din aceesi conjuctura politica? uite, a si postat joburi de la stat, a si avut interventii pe forum cu substrat politic, intr adevar nu agresive. e om matur, cred ca se descurca si singur. sau ovationandu l iti pica si tie ceva Andrei? :smirk:

noi vorbim aici despre “statul vrea software” in speta unei sponsorizari de 2 miliarde de euro si care intra in managementul unor aceiasi oameni care au carmuit tara inspre insucces. nu inteleg comparatia cu sosoaca. fapt pentru care tin sa precizez ca nu lucrez pt un trust media in cautarea senzationalului.

eu am propus ca idee in regulamentul forumului sa nu se mai discute nimic politic ci strict dev/it stuff. tine minte, aschia nu sare departe de trunchi. :wink:

adica trebuie sa conving ca sa raspunda la o intrebare cat se poate de pertinenta? :)))

Uhm. Da? Nu e nimeni obligat sa iti raspunda la intrebari, oricat de pertinente crezi ca sunt ele.


In alta ordine de idei. Când vine vorba de digitalizare & stuff mie mai important îmi mi se pare sa existe mentenanță pentru aplicațiile livrate. Indiferent ca sunt opensource sau nu cineva trebuie sa se ocupe de ele și post release/livrare. Chiar și pentru opensource e nevoie de oameni pentru code review, discuții și dezbateri cu comunitatea (aici ma refer la discuții pe issue-uri) și decizii cu privire la ce trebuie/poate fi merge-uit

2 Likes

Astfel de dezvoltari implica mai multe componente

  • Analiza
  • Reorganizare
  • Infrastructura
  • Integrare de aplicatii software
  • Implementare
  • Mentenanta

Multe din componente pot fi dezvoltate prin STS si Autoritatea de Digitalizare. Asa cum Amazon, Facebook si Airbnb au devenit si ele furnizoare de tehnologie pentru a face fata necesitatilor e nevoie ca si statul roman sa faca asta.

Evident tot timpul va trebui sa existe intrebarea “make or buy” pe diverse componente, insa atata timp cat digitalizarea va fi backbone-ul administratiei e nevoie de experient solida in cadrul aparatului administrativ.

Ai nevoie de suport tehnic 24/24 si 7/7 telefonic pentru ca nu poti pune fiecare primarie sau alta autoritate sa isi angajeze personal IT doar pentru asta si tota asa.

Parerea mea este ca este un proiect dificil si are toate datele ca sa fie un mega-crash: adica este un proiect mamut la care for milioane de exceptii care il vor distruge. Iti dau un exemplu: autorizarea. OK faci un SSO, dar sa vezi cum fiecare autoritate mai cu mot (MAI, MAPN, ETC si SAMD) vor exceptii la exceptii si tot asa.

Trebuie gasite solutii care pot fii usor replaceable si care sa nu te inchida la tehnologie (chiar daca toate zic nu). Dau un exemplu: prin 2008 Tivoli LDAP server era foarte greu de integrat cu alte sisteme… desi toti ziceau ca ldap -ul e universal

2 Likes

Jos pălăria pentru elaborare. Se pare că știi despre ce este vorba în propoziție.

Lucruri pentru care să fii nemulțumit găsești. Cum găsești și lucruri pentru care să fii. Eu spre exemplu m-am dus în persoană la primărie pentru a depune acte pentru certificat de naștere. Am avut emoții: căldură, copil de 3 ani după mine, aveam în cap deja ditamai coada. Am intrat în instituție și m-a întâmpinat un aparat de bonuri de ordine nefuncțional. Am zis că am început cu stângul. Am făcut celebrele copii la originale și am intrat. Coadă nu era, funcționarul foarte drăguț și profesionist, nu s-a “holbat” mai mult de 5 secunde la tot ce i-am dat, nu mi-a cerut dosarul cu șină (nu glumesc). Mai mult a durat până mi-am strâns eu toate catrafusele să plec (că trebuia să fiu pregătit de o aventură care s-ar fi lăsat cu foame și sete - și eu și pruncul suntem răi la foame). Un astfel de “user story” poți automatiza mult mai ușor decât celebra poveste cu taxa de taxă pe care sper că o știți cu toții.

Una peste alta eu sunt mulțumit pentru că avem automatizare in-place cât de cât, că pot plăti o taxă online sau că-mi pot face abonament de parcare tot online.

Să-ți mai spun o poveste auzită de la soacră-mea cu care închei. Era vorba de activat ceva chestie pe telefon. Am ajuns la discuții despre cât de turtă este generația dumnea-ei cu tehnologia. Este vorba despre părinții și bunicii noștrii. Și știm cât de îmbătrânită este populația noastră. Iar acum ajungem la integration: trebuie să ții în paralel funcțional un sistem în care să se poată descurca și buna care nu aude bine și un tânăr născut după 2000 care nu are chef să dea mai mult de 3 clickuri. Moment în care ajungem la UX. Statul ar trebui să facă o campanie de PR cu tema “învață-ți părinții/bunicii să plătească online”. După ce reușești să-i înveți sau să nu-i înveți, parcă nu-ți mai vine să cârcotești că trebuie să faci act de prezență pentru a rezolva ceva rapid. Și cu asta mă opresc cu povestea.

Inițial îmi pusesem mari speranțe în USR/PLUS dar în timp am rămas semi-dezamăgit. Unul din motive este că nu au fost în stare să stea uniți. Dar nu-i blamez, politica nu este un mediu ușor. Ca să excelezi trebuie să ai un om care să-și rupă cămașa de pe el pe sticlă și o armată de oameni care muncesc pe brânci în spatele lui.

4 Likes

Salutare, ma scuzati ca intervin, dar vreau sa ma laud din R. Moldova cum este cu digitalizarea pentru aproape 2.5 milioane de locuitori.

  1. ASP - Agenţia Servicii Publice un ghiseu unic unde se inregistreaza persoanele fizice si juridice. Este foarte simplificat si de cand sau adugat camere de vedere se lucreaza mai rapid si mai bine. Cred ca si din cauza ca s-a eliminat toate cabinetele mici.
  2. msign.gov.md - un fel de google authentificator pentru orice fel de persoana te indentifica automat si poti sa o faci prin semnatura mobila, usb etc la orice proiect de stat
  3. FISC - serviciul fiscal de stat primeste datele despre persoane de la ASP si le verifica cu msign de aici diferite proiecte se incep registru electronic al angajatilor, declaratiile electronice, eFactura, eCerere etc. (Fiecare lucarator de stat are semnatura electronica), partea proasta este ca se mai lucreaza cu pdf si documente .docx asa
  4. eGov este un centru de intersectie a datelor de la o institutie la alta, care face comunicare mai simplificat si mai usoara.
  5. Din cauza asta eGov a realizat proiecte pentru cetateni cum ar fi
    Mcabinet ca cetatean poti sa vezi cat platesti impozit, la asigurarea medicala, cadastru valoarea imobililor, amenzile rutiere, buletinul de identitate, permisul de conducere etc. Tot in proiectul este Mnotify- notificari de diferite feluri ex: s-a accesat datele tale pentru prelucrarea impozitului salarial. la fel este mPower un fel de notar pentru imputernicire in diferite domenii

Pe partea medicala nu am simtit ceva evolutie masiva (doar se afiseaza datele) :frowning: Asteptam…

In orice caz is multumit de realizarile de pana acuma…

6 Likes

Off-topic:
Am sunat ieri la Medicover, să aflu dacă pachetul de 5 masaje trebuie folosit într-un interval de timp maxim (de ex o lună) sau nu.
Mi-au spus că trebuie să achit pachetul, iar când fac programarea o să aflu.
La care eu am întrebat dacă trebuie să plătesc ca să aflu informația asta. Răspunsul a fost “da”.

Iar dacă nu vreau să plătesc ca să aflu informația, atunci mă pot duce în persoană la locul unde se face masaj ca să întreb.

Am crezut că nu-i adevărat. Nu mă așteptam ca în domeniul privat să existe așa prostii.

3 Likes

Sad Computer Noises.

He he… daca se incurca iar cu Microsoft… :see_no_evil:

exista toate sansele sa se intample asta pt ca PNL = PDL aka dosarul Microsoft.

deci, istoria se repeta.