Statutul legal al angajării remote

Continuarea discuției de aici.

Poți detalia un pic? E scris pe undeva (lege, cod al muncii etc) că prezența e obligatorie la sediu?

Din păcate nu, pentru că nu m-am documentat personal despre asta, dar printr-unul din locurile în care prășesc unul dintre acționari are „viziunea” asta, ca oamenii să lucreze mai mult de acasă, iar la birou să meargă doar pentru ședințele mai importante. Îmi povestea că s-a lovit de mai multe probleme aici (oameni, echipamente, sisteme etc.), printre care inclusiv partea asta legală. Evident, vorbim de schimbat contracte de muncă în așa fel încât să reflecte realitate din teren, altfel poți merge în continuare cu un contract de muncă în care să scrie că trebuie să fii zilnic între 9 și 18 la sediul X, dar tu să lucrezi de acasă.

Nu este. Firmele cărora le place sa spună asta se fac de ras.
In esență e vorba doar de locul unde muncește salariatul.

In general, orice activitate poate fi desfasurata la domiciliu, daca angajatorul si salariatul sunt de acord. Totusi, dupa cum a explicat Ofelia Teodorescu, munca la domiciliu poate fi desfasurata doar in baza unui contract individual de munca, incheiat in forma scrisa, care respecta toate prevederile prevazute de Codul muncii pentru incheierea contractelor individuale de munca.

Asadar, forma scrisa este o conditie de validitate a contractului, in lipsa sa considerandu-se ca este vorba de un contract normal, in care munca se presteaza la sediul angajatorului.

Contractul de munca la domiciliul va contine aceleasi elemente ca ale unui contract de munca obisnuit (despre care AvocatNet.ro a scris in detaliu AICI, n.a.), adica:

In plus, se poate stipula in contractul de munca ca angajatul poate veni la sediul firmei pentru discutii, sedinte, etc ca se acopere cazurile nefericite (moare angajatul strivit de un monitor la sediul companiei si n-avea ce cauta acolo).

Problema cea mai mare din câte am înţeles este legată de faptul că în legislaţie scrie cioplit în piatră că trebuie, în zi lucrătoare, să fi prezent la adresa firmei.

Din câte am înţeles de la un loc de muncă anterior (unde se putea lucra remote) orice firmă poate să permită aproape legal lucratul remote, dar pentru aceasta trebuie făcute nişte tone de hârtii şi ceva artificii (gen că efectuezi în ziua aceea “muncă de teren” sau altele) şi inclusiv atunci nu ieşi complet din zona gri.

Posibil că unele firme pur şi simplu nu vor să aprobe, fie să evite surplusul de muncă birocratică, fie să nu-şi asume niciun fel de risc (oricât ar fi de mic ar fi).

2 Likes

Exact asta îmi povestea și persoana respectivă. Nu e ilegal, dar nici legal.

@kilogrammer, în condițiile în care firma respectivă VREA să facă asta, mi se pare puțin amuzant să afirmi că se face de râs spunând asta. :wink:

Cred ca n-ati citit link-ul din postul anterior, e un articol scris pe avocat.net, pe baza la ce spun avocatii:

Ofelia Teodorescu, avocat membru al Baroului Bucuresti si consultant in Forumul AvocatNet.ro.

Lucratul de acasă e legal, poate fi trecut in contractul de munca intre angajator și angajat.
Nu e gri, e alb pe negru scris in lege.

Dude, ori firma zice ca nu e legal, ori firma nu vrea. Make up your mind!

Recunosc că nu l-am văzut: am început să scriu răspunsul înainte de update-ul tău… ce să fac dacă răspunzi aşa rapid şi prompt? :angel:

Eu am relatat ce am auzit la un loc de muncă anterior (mai de mult), posibil să nu mai fie de actualitate şi să se fi schimbat precum în articolul tău, nu zic nu. :peace:

1 Like

sunt rapid si prompt ca un recruiter de pe Linkedin

4 Likes

Corect. Dar…

Firma este raspunzatoare pt angajat pe durata deplasarii acestuia de acasa la job, cat timp sta la job, plus durata intoarcerii acasa. Daca se intampla ceva cu angajatul, se considera accident de munca si firma plateste din greu. De aceea se prefera sediul, unde este un mediu controlat si mai sigur.

1 Like

Oh come’on :smiley:
Sper ca e o gluma :laughing:

Apropo, pentru recruiteri: http://jargon.js.org/

Ai pe jumătate dreptate. Motivul pentru care se preferă sediul, de către cei care cunosc legislația, este acela că legea are un gol în ceea ce privește accidentele de muncă pentru un angajat care lucrează de acasă. Dacă îmi fac cafea la ibric la birou și dau apă fiartă pe mine este accident de muncă. Același lucru realizat la mine în casă nu este menționat în legislație.

Dar motivul real pentru care majoritatea angajatorilor preferă sediul este supravegherea angajaților precum și lipsa de încredere în ei.

2 Likes

Nu ești informat corect.

Legea permite salariatului angajat cu carte de munca sa lucreze de acasă.
Adresa unde salariatul lucrează in timpul orelor de program este trecuta in contractul de munca.
Din punct de vedere al legislației, locația convenita intre angajator si salariat nu contează, atat timp cat e cea trecuta in contractul de munca.

Ca sa iau exemplul tau, dacă dai apa fiarta pe tine in locația respectiva este ca și cum ai da-o la servici.
In schimb, dacă ai un accident într-un hotel la 300 de km depărtare de locație, și nu ești in concediu, atunci într-adevăr ai tu o problema, și nu firma.

Motivele pentru care firmele nu agreează lucrul remote sunt cu totul altele decât cele care tin de legalitate.

Mai dau o data link-ul, pentru cei care au deschis mai târziu televizoarele:

by the way, lucrul de acasa nu e atat de fun pentru salariat cum cred unii, oricat de greu de crezut ar parea.

3 Likes

Eu am scris tomato, tu ai citit potato.

Nu am vorbit despre legalitatea sau ilegalitatea muncii de acasă, ci doar de protecția muncii.

În România, protecția muncii pentru cei care lucrează acasă este foarte puțin definită și are lipsuri mari. Terminologia folosită în lege este atât de încâlcită încât cei care lucrează în domeniul protecției muncii nu știu ce sfaturi să dea celor care lucrează de acasă. Efectiv, spun “Nu știu”.

Nu este nici o diferența pentru protecția muncii unde lucrezi.
Firma iți face instructajul si semnezi ca ai băgat la cap.

Firma evident va fi de acord ca locatia trecuta in contractul de munca sa fie totusi una normala, intr-o locuinta normala, si nu intr-o benzinarie sau vreo turnătorie.

Daca tu vrei sa te joci cu degetele in priza, o faci si la servici si la birou. Daca esti neatent si te oparesti cu ibricul cand iti faceai cafea, la servici sau acasa, este pentru ca ai fost neatent si nu ai ascultat ce ti-a zis nenea de la protectia muncii. Daca ti-ai taiat degetele cu bomfaierul in orele de program, e problema ta, tu ar fi trebuit sa fii la computator in orele alea, caci esti programator. Last time I checked, bomfairul nu face parte din sculele unui programator. Si chiar daca ar face parte, tot tu esti de vina caci nenea ti-a facut instructajul si tu ai semnat ca ai inteles ca nu e bine sa-ti piezi degetele.

Chiar nu e nici o problema din punctul asta de vedere cu lucrul remote, decât dacă vrem sa o inventam noi, sau ca firma sa aibă un răspuns dacă i se năzare unui angajat sa întrebe.

1 Like

Cam așa e. Dar iarna nu strică, nici atunci când mai pleci din localitate și nu vrei să te întorci pentru 2-3 zile. Dacă echipa ta nu e din același birou / sediu, chiar nu deranjează pe nimeni. Dar …

Multe companii nu permit și din cauza datelor cu care lucrează. Exact cum nu permit nici accesul pe Facebook, Skype, mailuri personale sau alte site-uri de unde se pot infecta un pic. Și da, tot firme de IT. :slight_smile:

2 Likes

Din cate am inteles, din acele firme. unele permit accesul DOAR de pe device-uri care nu sunt conectate cu datele la care lucrezi. Gen, nu ai voie pe facebook de pe calculatorul firmei, dar ia voie de pe telefon, dar nu ai voie sa conectezi telefonul la calculator.

Suna foarte atragator, apa ai voie sa bei? Sau e ca la Netbridge cand aveai voie doar de 3 ori pe zi la toaleta (cu cartela, ca sa nu-ti sari randul)?

1 Like

Asta chiar mi-se pare umpic prea mult. DAR daca lucrezi, spre exemplu, in turnul de control al unui aeroport constant aglomerat, as intelege de ce nu ai avea voie sa parasesti zona fara a-ti lua cineva locul.

Asa cum sunt si firme la care, la intrare lasi telefonul/telefoanele intr-un dulapior cu cheie si la plecare le iei, fiindca nu ai voie cu tehnologie din afara, din cauza riscurilor de securitate.

Ok, joburi mai rare, dar si mai bine platite, de obicei.

Da man, de acord, dar nu toti lucram in genetica, sau in fizica cuantica, sau la CERN, sau la NASA. Majoritatea manarim cod in Wordpress, si mi se pare stupid sa existe constrangeri de genul asta. Indiferent daca din partea firmelor din Romania sau de afara, e stupid.

1 Like

Bre, io mă simt lezat aici. Abia dacă știu să-l instalez… :smiley: