Cred ca am o tastatura mecanica de cel putin un an (Corsair K64, Cherry MX Red). Ce am observat este ca spre deosebire de o tastatura clasica cea mecanica este mai greu de intretinut.
e.g.:
Tastatura clasica:
am varsat ceva pe ea (o cantitate relativ mica) => o desfac si curat complet (relativ usor)
Tastatura mecanica:
la fel ca mai sus => daca sucul intra un pic in switches => auch (alcool izopropilic si multa atentie plus faptul ca trebuie sa “smulg” fiecare tasta in parte)
Pana acum pentru a o mentine intr-o stare relativ ok folosesc:
o pensula tip 50 pentru a curata printre taste
alcool izopropilic in cazuri extreme pt. a curata mecanismul tastelor (atentie, nu recomand, depinde ce fel de contacte folosesc)
Depinde si de calitatea tastaturii. De exemplu, daca are switches ridicate, sau protejate de niste bucati de plastic (ca in cazul alei mele), nu este nevoie de atata atentie, fiindca este mai greu sa ajuga sucul la taste. Ar trebui, literalmente, sa inunzi tastatura, iar nici atunci s-ar putea sa nu intre, din cauza ca, daca este cazul sa se umple uniform, se creaza o perna de aer care impiedica lichidul sa ajunga la switches… Doar dai jos tastele si cureti plasticul.
Insa asta ajuta la curatatul de praf si dead skin cu o pensula versus varianta cu un cadru de plastic iar cum tastaturile mecanice rezista ani buni in timp se vor acumula cantiati destul de mari de praf (dead skin) si alte chestii sub taste.
Eu o întorc pe a mea invers și o bat de câteva ori. Asta fac cam o dată la una-două săptămâni. Este înfricoșător câte se pot aduna în tastatură…
Foarte rar, cam de două-trei ori în viața tastaturii, scot toate keycaps (căpăcelele? literele?), le bbag într-un lighean cu puțin detergent și le zăpăcesc câteva minute, cât să înceapă literele sa se vadă iar
Referitor la lichide: evit prezența lor pe birou. Cu toate astea, am reușit să vărs puțină cafea pe tastatură. Am desfăcut cum am putut și am curățat.
Si nu a ajuns in mecanismul de la taste? Eu am scapat un pic de suc intr-un colt si deja trebuie sa desfac tot mecanismul ca se misca in reluare acum tasta …
Pentru mine, cea mai buna tastatura e aia ieftina si decenta (e silentioasa, poti apasa pe taste usor, nu se strica dupa 3 luni).
E foarte important pentru mine sa fie cat de cat ieftina, caci eu sunt lenes, nu as sta sa o curat.
In schimb, eu o “curat” batand in ea din cand in cand ca sa scot “monstrii” (eu mananc uneori la calculator ).
In momentul asta am un Microsoft Wired 600.
Ei bine… nu. A mea are o construcție un pic diferită de a ta (dacă nu mă înșel, chiar am zis la un Wurbe că s-ar putea sa ai probleme la curățare - dacă nu am zis, am gândit-o cu siguranță).
Așa arată a ta (pentru cine nu știe/nu are chef să caute):
Scurgerea lichidelor în butoane este un pic mai puțin facilă în cazul meu. Nu spun că este invincibilă, dar e un pic mai bună. Sper să nu aflu cât de rezistentă e la lichide
Dap - par mult mai bine izolate btw. tasta Tab are nevoie de o picatura de alcool izopropilic (pentru efect sa vezi cum dizolva grasimea si apoi se evapora )
Update:
Apa oxigenata si un q-tip usor imbibat in ea apoi am apasat de vreo 50 de ori cu el direct pe switch. In final, dupa vreo doua minute, switch-ul a revenit la normal.
Apropo de “clantanitul” asta, nu exista si tastaturi mecanice mai silentioase?
M-ar interesa una care sa nu faca mai mult zgomot decat o tastatura “normala”.